Založ si blog

A vraj nemáme na normálny život! Len na taký so stíhačkami, kde ľudia nemajú na obed

Je to pekná myšlienka, zabezpečiť všetkým deťom obedy, keď napríklad v Česku je iniciatíva na zbieranie almužny na obedy pre hladujúce chudobné deti.

Akurát si neviem predstaviť, ako sa toto zrealizuje v praxi. U nás sa už tie deti, čo chodia na obedy, nezmestia do jedálne. Pred jedálňou stojí dlhý rad cez celú chodbu, vždy také štyri triedy v jednom rade za sebou. Vychovávateľky posielajú žiakov na prieskum, či už sa oplatí postaviť s triedou do radu alebo už ani nie je kam, keďže rad žiakov už obsadil celú školskú chodbu. Je to tak preto, že máme málo kuchárok. No neviem, či priestory našej kuchyne sú vybavené na varenie obedov pre celú školu. Predpokladám, že bude potrebné kúpiť nové vybavenia pre kuchyňu, zamestnať viac kuchárok a zabezpečiť, kde sa budú dávať nezjedené obedy. Doteraz, keď žiak nechcel ísť na obed, tak ho rodičia odhlásili. Keď budú obedy zadarmo, už sa nebudú a ani väčší žiaci odhlasovať z obedov, keďže ich nezjedené obedy nebudú nič stáť. Aj teraz, keď sú platené, sa stáva, že väčší žiaci nemajú trpezlivosť stáť v rade na obed a odídu aj bez obeda. Keď sa tie rady na obed ešte zväčšia, tak mnohí, čo ani doteraz nechodili na obedy, budú na ne chodiť len niekedy. Prečítajú si jedálny lístok a podľa toho sa rozhodnú, či pôjdu na obed alebo nie. S jedlom sa na množstve škol bude mrhať alebo dovolia kuchárkam, aby si ich nosili domov.

 

Presne, ako nie som zástancom mimovládnych záchranných organizácií, nie som zástancom len hry na pomoc nikde:

 

Podla mna by vobec nemali existovat, lebo supluju to, co nerobi stat. Podla mna je ulohou statu a zakonov v nom, aby v nom ludia nezivorili, neumierali od hladu, nezomierali bez pomoci a strechy nad hlavou. V ludsky fungujucom state by boli mimovladne organizacie na pomoc chudobnym zbytocne.

Clovek v nudzi nie je zobrak, aby ste mu davali milodary. Clovek sa v nudzi casto ocita preto, lebo tento stat nefunguje a statne organizacie, ako su socialky a sudy nefunguju. To nemaju co kompenzovat ziadne mimovladne organizacie, co je len uspatie v tomto stave, ze na zakony, aby uz tento stat fungoval, netreba tlacit, lebo ved ako zobrakom im mimovladne organizacie pomozu zbieranim plastovych vrchnacikov a zbieranim stareho satstva a to navyse v state, kde sa vo velkom rozkrada a tuneluje.

Ludia nemaju podporovat mimovladne organizacie na pomoc chudobnym, ale tlacit na zmenu zakonov, aby sa ludia neocitali v priepastnej nudzi. To nie ludia, co uz su okradani, sa maju zbierat na pomoc este chudobnejsich!

Takze take mimovladne organizacie sluzia len na odvadzanie pozornosti od toho, ze cely system socialnej pomoci je zly. 

Potialto su teda zbytocne a ti ludia, co sa v nich chcu angazovat alebo prispievat na ne, by neporovnatelne viac spravili, keby sa angazovali v snahe zmenit zakony a cely system pomoci. Ale asi lahsie je hodit 1 euro zobrakovi, nez sa angazovat za zmenu. To na uspatie svedomia asi staci. Urazate tym ludi v nudzi, co si zasluzia ovela viac, aby v nudzi neboli odkazani na milodary ako zobraci.“

Zneužívanie mimovládnych organizácií na pomoc chudobným

 

Rovnako si to myslím aj keď ide o hru na pomoc od štátu. Keby tento štát fungoval tak, ako má, nebola by potrebná žiadna taká akcia na zalepenie očí, lebo v takom štáte by sa nestalo, aby niekto nemal na obed pre svoje deti. Navyše to vytvára klamlivý dojem, že štát sa o svojich občanov stará tak, ako má, že je vlastne dobrodinec, pričom zároveň vás okráda, ale už to nie je také okaté.

Ľudia a poslanci nemajú tlačiť na obedy zadarmo, ale na také zmeny zákonov, aby sme tu nemali žobrákov, čo nemajú ani na obed pre deti. A ľudia a poslanci nemajú podporovať hru na pomoc od štátu, ale tlačiť na zmeny zákonov. Urobili by tým oveľa viac, než keď diskutujú len o obedoch.

Tu aspoň odpadá urážanie chudobných milodarmi, pretože obedy dostanú všetky deti a aj tie, ktorým bude jedno, že ich obedy skončia v kontajneri.

 

argumenty z diskusií:

 

„Viete si niekto predstaviť to plytvanie. Deti sa nebudú odhlasovať v prípade nemocnice resp. neprítomnosti.
Toto nikto neodkontroluje.
Treba prispieť polovicou OK prispejeme. Len nie zadarmo.
kuchárky budú musieť variť plný pocet jedal, ktorý zo začiatku bude končiť nezjedeny. Neskôr sa to naučia anticipovat, budú variť menej, ale zase prídu dni keď nebudú mať navarene dosť.“

„Fico nepozná sociálnu politiku, len

populisticko-mediálnu.

Celoplošné financovanie obedov pre všetkých žiakov bez presne určených najmä sociálnych a zdravotných kritérií je plytvanie verejnými zdrojmi. Po prvé : samotný Fico prehlásil, že si je vedomý toho, že nie všetci žiaci budú tieto obedy využívať, ale napriek tomu, finančnú podporu školy na
každého žiaka dostanú. Čo s tými nevyužitými financiami školy urobia – nevedno! Po druhé : vôbec nie je prieskumom zistené, či všetky školy sú vôbec personálne (nedostatok kuchárov a pomocného personálu) a vybavením (kapacita kuchyne) schopné navariť a naservírovať všetkým žiakom obedy?! Po tretie : aký má zmysel (z pohľadu sociálneho) platiť za obedy aj deťom, ktorých rodičia sú finančne na tom veľmi dobre, alebo aspoň dobre?! Po štvrté : skutočne si neviem predstaviť ako sa dá uvariť čo aj pre dieťa obed za 1,20 €, možno by bolo fajn, keby si uvarili obed v Smere pre svoje vedenie alebo na úrade vlády a na „stravníka“ si vypočítali 2,40 € (pre dospelú osobu) a takto to skúsili aspoň týždeň a zároveň by sa museli priznať, ak by sa išli niekde po takomto obede ešte „dotlačiť“! A po piate : je fakt, že pokiaľ nemáme školstvo aspoň na priemernej úrovni po každej stránke (už asi desiaty rok je nedostatok učebníc!), tak takéto kortešačky naháňajúce volebné preferencie Smeru sú len ficovsko-tomášovským populizmom.“

„Kto nechce zadarmo nech si zaplati

Je smutne vidiet ako ista skupina ludi skritizuje VSETKO ked to ponukne politicky oponent. Na obedy zdarma pre deti by sa dali napisat 10ky pozitivnych clankov ale SME nam neponuklo ziadny az na tento zatracujuci komentar. Co je zle ak stat zaplati detom obedy, komu tym uskodi? Uz roky sa chvalime fantastickymi ukazovatelmi na papieri tak treba to preniest do reality a ludom pomoct. V Tv som videl Remisovu ako to tradicne ohundrala , reci ze “ nic nie je zadarmo“. Ano pravda ale ani Remisovej plat nie je zadarmo a skladame sa vsetci. Kto nechce pre deti obedy zadarmo nech si ich kludne zaplati. Na druhej strane ti isti ludia ktorym prekaza investovanie do nasich deti by bez problemov financovali cudzie-migratov, bez problemov davaju socialne davky bez stipky snahy dotycneho a podobne. Chapem opozicia je frustrovana ked jej temy su uneseny Vietnamec a koalicia da detom obedy. S tym sa tazko bojuje.“

„Ale veď ľudia, čo sa ozývajú už tie obedy PLATIA.
Nielen vlastným deťom, ale aj tým, ktoré dnes za ten ostý obed (ne)platia symbolicku sumu.
ANo, z mojho osobneho hladiska cloveka, ktorý ma 5 školopovinných detí (a ďalšie v predškolskom veku) by som MAL vyskať od radosti, že ušetrím nemalý peniaz (desiatky € mesačne) za obedy.
Problem je, že tie desiatky ma nespasia, pretože „štedrý štát“ mi berie mesačne peknú štvormiestnu sumu z príjmu, ktorý na slovensku zdaňuje polmilionárskou daňou a v Rakúsku by bol na hranici minimalnej mzdy (a skutočne by ma oprávňoval na množstvo služieb od štátu a jeho inštitúcii zadarmo).
Štát mi berie 20% z každého kúska jedla, ktoré kúpim deťom, z každého kúska šatstva (čo i obnoseného, kúpeneho v second-hande) z platby za vodu, plyn, energie, z platieb za mimoškolskú činnosť, za športové potreby…
Pán poslanec predseda strany chce dať VŠETKÝM deťom pretože tak je to spravodlíve.
OK. Ja chcem okrem A počuť j B.
Koľko úradnikov, ktorí doteraz posudzovali oprávnenosť obedov zadarmo u socialne odkázaných bude prepustených? Alebo viete čo, ja nechccem pripravovať ľudí o prácu, koľko takýchto úradnikov bude preradených od stola do terénu, do osád, do Košického Mašličkova za Lunikom IX, do osád, kde sa rozmohol syfilis a iné náklzlivé choroby ohrozujúce verejné zdravie …
Pýtate sa komu sa tým uškodí, keď deti dostanú obedy zadarmo?
Ja sa pýtam, nedajú sa tie peniaze použiťˇlepšie?
A viete kto to vie lepšie ako pan poslanec/predseda?
Prezradím Vám to.
Lepšie ich vedia použiť ľudia, ktorí poznajú ich cenu.
Ti ktorí ich ZAROBILI a ktorím ich štát VZAL (pod hrozbou násilia/straty majetku a slobody)
Nechcem aby mi stat POMAHAL z biedy, do ktorej ma dostal tým, že mi berie 3/4 príjmu, že nevybuduje základnú dopravnú infraštruktúru v regióne kde žijem, tým, že nedokáže zabezpečiť rovnosť pred zákonom, vymáhateľnosť práva, tým že policajt pre mňa nie je pomáhaj a chráň, ale buzeruj, vypaľuj a trestaj (a že ich máme na počet obyvateľov najviac v širokom okolí) …
štát (politik) ma oberá o ľudskú dôstojnosť, neplní si základné povinnosti a URÁŽA ma, keď predpokladá, že sa dám kúpiť obedom zadarmo?
Ľudia oprávnene namietajú proti vytváraniu dalších VÝDAVKOV štátneho rozpočtu, z ktorých sa veľmi rýchlo stanú mandatórne a ktoré rovnako rýchlo narastú (NSLP 9National School Lunch Program) príspevkov na stravu/obedy zadarmo pre vybrané/oprávnené deti/školy v USA začínal v 1946, stál 70 milionov $ ročne, dnes (údaje z 2011) stojí 11 miliárd $.
Ja nechcem aby štáť platil mojim deťom obedy zadarmo .
Chcem aby plat ich učiteľa matematiky nebol na úrovni dokladača tovaru v diskonte (čo sa nemôže odraziť na motivácii a následnej kvalite učiteľov).
Chcem, aby šli študovať na univerzitu, kde ich učiteľ nebude hodnotený podľa počtu publikovaných článkov v medzinárodných vedeckých časopisoch z podnesterska ale za kvalitu výučby.

A štát mi namiesto toho dáva obed za 1.20 ?

TOTO je REALITA.“

 

„Krucinal, co je tazke pochopit na tom, ze priemerne zarabajuci zamestnany clovek nechce obedy zadarmo, ani vlaky zadarmo a dokonca ani autobusy zadarmo. Jemu by stacilo, aby mu stat z platu ukradol menej a on sa mohol rozhodnut ako tie peniaze pouzije. Nechce ohlodanu kost v podobe rekreacnych poukazok, na ktorych sa nabalia iba gastrofirmy vydavajuce dnes stravne listky a budu pouzitelne len v par zariadeniach oligarchov a ich kamaratov. Ja by som bol 100x radsej, keby mi na vyplatnej paske nesvietilo nieco na temu „celkova cena prace 1200€ a k vyplate 700€“. Aby mi tam svietilo mesacne aspon o 50€ viac v cistom a ja som sa mohol rozhodnut, ci zoberem decko do muzea, akvaparku alebo ZOO a nie do hotelov J&T a tak podobne.“

.

Myslím si, že politici, poslanci a vláda, všetci boli zvolení na lepšiu zmenu zákonov a nie na vymýšľanie almužny. Ale keď ich zmeniť nechcú, musia vymyslieť aspoň almužnu, aby sa nepovedalo, že nič nerobili alebo neboli dobrí a kradli len pre seba.

 

Tu bol čas rozhodovať o budúcnosti ľudí, či budú mať na obedy pre deti:

Nemáme jachty, ale stíhačky!

 

Politikom podiel na stíhačkách a ľuďom miesto zákonov obedy. A vraj nemáme na normálny život! Len na taký so stíhačkami, kde ľudia nemajú na obed!

Je to také isté, ako keď sa nabalia rôzne organizácie na rôznych školeniach a za odmenu, že vás oberali nielen o peniaze ale aj o čas, vám dajú pero zadarmo.

.

Ako Korčok obhajuje stratu veta Slovenska

27.03.2024

Progresívni trollovia na Pravde tu klamú ľudí, že Korčok nie je za stratu veta! A takto progresívci klamú ľudí všade, aby netušili že s Korčokom si na svoju hlavu volia stratu veta našej krajiny, o čo sa má tento poskok Progresívneho Slovenska zasadzovať celkom rovnako ako v Česku ich prezident Pavel. Celkom rovnako, ako Čaputová pred voľbami na prezidentku [...]

Lipšic tam povedal: „Myslím si, že každý človek si urobí na to názor sám! „

27.03.2024

Nemám rada nespravodlivosť. A to až tak, že keď moja najväčšia opozičníčka na SME nyrra, ktorá bojovala za tábor náboženských fanatikov, mala pravdu a iní na ňu nespravodlivo útočili, nedalo mi to a postavila som sa na jej stranu. Práve vtedy, keď na ňu najviac útočili a mohla som byť škodoradostne ticho, nedalo mi to, že má pravdu a postavila som sa na jej stranu, [...]

Nemali by sme tu zbytočne komplikované a zbytočne zdramatizované voľby voličmi KDH, čo nezačali rozmýšľať!

26.03.2024

Luna Vive: „Nepáči sa mi napríklad, že si presviedčala ľudí , aby volili Harabina, ale neodsudzujem ťa, pred pár rokmi by som možno vlastne vysoko pravdepodobne robila to isté, teraz si myslím, že preberať za iného svojím spôsobom zodpovednosť a svojím spôsobom ho manipulovať , nie je správne. Možno aj ty k tomu názoru raz dospeješ.“ Luna po voľbách: [...]

Baltimore most loď nákladná

Po zrútení mosta v Baltimore našli telá dvoch zo šiestich nezvestných osôb

28.03.2024 10:12

Obrovská nákladná loď, ktorú nebolo možné ovládať a následne narazila do mosta, absolvovala predtým v miestnom prístave „bežnú údržbu motora“.

Rakva / Rakvy / Cintorín / Pohreb /

Nadúmrtnosť po troch rokoch klesla takmer na nulu, podpísali sa pod to dva hlavné faktory

28.03.2024 09:50

Počet zomretých vlani klesol v porovnaní s rokom 2022 vo všetkých krajoch Slovenska.

Štefan Harabin

To je nejaká partizánčina. Harabin poprel podporu Pellegrinimu

28.03.2024 09:00, aktualizované: 10:05

V médiách sa ráno objavila správa, že Harabin pôjde voliť v druhom kole šéfa Hlasu.

Vladimir Putin

Rusko nezaútočí na Pobaltie, Poľsko či Česko, je to úplný nezmysel, ide len o strašenie ľudí, tvrdí Putin

28.03.2024 08:00, aktualizované: 08:28

"Voči týmto štátom nemáme žiadne agresívne úmysly," povedal ruský prezident.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,473
Celková čítanosť: 5517351x
Priemerná čítanosť článkov: 3746x

Autor blogu

Kategórie