Založ si blog

„Zákon odobratie vozidla umožňuje“

Porovnajme si, ako o prísnejších trestoch v doprave informuje SME a Pravda.

Náhodou to bol zas Marián Repa, čo sa angažoval za zvýšenie postihov, čím niečo robí ako novinár pre zvýšenie bezpečnosti v doprave:

 

Marián Repa 3.10.

 

Aké tresty pre cestných pirátov? V Dánsku sa s nimi nebabrú

 

Možno by stálo za zváženie, či by vodiči nemali byť sankcionovaní podľa výšky príjmu, fixne stanoveným percentuálnym podielom. Tento model funguje už v niekoľkých krajinách a aj tí zámožnejší, keď vysolia niekoľkotisícové pokuty si potom rozmyslia, ako sa budú správať na cestách…

 

S ďalším riešením prišiel Igor Matovič, a v tomto prípade s ním možno výnimočne súhlasiť. Keď šéf OĽaNO avizoval, že na koaličnej rade navrhne, aby vozidlá vodičov s jedným a viac promile alkoholu v krvi prepadli štátu, nevedno, či išlo len o impulzívny nápad, alebo mal informácie, ako to funguje inde.

 

Faktom je, že v Dánsku od marca minulého roka platí zákon o tzv. bezohľadnej jazde (vanvidskørsel). Ten sudcom umožňuje skonfiškovať auto v prípade usmrtenia z nedbanlivosti a pri jazde s hladinou alkoholu v krvi vyššou ako dve promile. Zákon zahŕňa aj jazdu o viac ako 100 % nad povolenú rýchlosť, ak je povolená rýchlosť vyššia ako 100 km/h, či jazdu rýchlosťou vyššou ako 200 km/h bez ohľadu na povolenú rýchlosť.

A čo je zaujímavé, zákon umožňuje zhabať aj požičané autá a vozidlá prenajaté od lízingových spoločností. Tri mesiace po prijatí nového zákona skonfiškovali dánski policajti 230 vozidiel vrátane takmer stovky prenajatých alebo lízingových vozidiel…

Drakonické, ale ako sa hovorí: na hrubé vrece hrubá záplata.“

https://nazory.pravda.sk/komentare-a-glosy/clanok/642401-ake-tresty-pre-cestnych-piratov-v-dansku-sa-s-nimi-nebabru/

 

Po tomto by mali novinári volať, keď sa často poukazuje na to, že najviac životov vyhasne na cestách a pre čistú benevolenciu súdov!

No v ten istý deň sa vyjadrili aj novinári zo SME a ešte aj túto tému využili na politickú agendu proti Matovičovi. Čiže ich nezaujímala bezpečnosť na cestách a aby nebolo toľko obetí, ale ako to použiť na svoju politickú agendu proti Matovičovi a tým za svoje progresívne Slovensko a svoju politickú koalíciu Hlas – PS – SaS.

Keďže to Matovič a táto vláda kritizuje, tak netreba nič meniť! Je to len ich politická agenda a najlepšie urobili tí, čo k tejto téme preto boli ticho (tak písal Tkačenko!). Lebo my sme tu zas len takí sprostí dezoláti, čo teraz vykrikujeme, že by sme chceli aj menej obetí na cestách!

Je toto záujem o ľudí a snaha o menej obetí na cestách? Nie, je to zas len politická agenda, za čo teraz skritizovať túto vládu a Matoviča. Vôbec ich niekedy zaujímajú aj ľudia okrem ich politickej agendy a ako sa hodí podľa pretláčaných politikov? Sú to politickí aktivisti, nie novinári.

A do Matoviča si tak preto potrebovali kopnúť, že kvôli tomu uverejnili rozhovor, kde sa vysmievajú z toho, že aký nezmysel Matovič vymyslel, že zhabať auto! A kto to kedy slýchal? Také bláznovstvo, ktoré môže prísť na um len bláznovi Matovičovi!

 

SME:

 

„Teoreticky je možné aj to, že technická analýza vozidla preukáže, že vodič nezodpovedá za usmrtenie osôb na zastávke. Trest sa bude pohybovať medzi najvyššou dolnou a najvyššou hornou hranicou sadzby tých trestných činov, ktorú budú páchateľovi preukázané.

.

Čo hovoríte na Matovičov návrh brať v takýchto prípadoch vodičom autá? Je to vôbec uskutočniteľný návrh?

 

Je to nápad hodný stabilného génia, a to formou prezentácie nápadu, aj jeho obsahom. To netreba vôbec komentovať.“

 

https://domov.sme.sk/c/23023960/nehoda-bratislava-zochova-pravnik-peter-kovac.html

 

 

To ani netreba podľa nich komentovať, taký bláznivý nápad, že niekomu zhabať auto! To môže napadnúť len Matoviča, také bláznovstvo!

A takto to majú brať aj ich čitatelia! Preto sa aj v diskusiách z tohto smejú! To je len bláznivý nápad Matoviča!

 

Ale ja, keďže som už čítala Pravdu a z nej som sa dozvedela, že sa v zahraničí také deje od Mariána Repu, tak som si to šla overovať na google, či vôbec nájdem nejakú zmienku o zhabaní áut v zahraničí, keď SME sa z toho smeje ako len z bláznivého výmyslu Matoviča.

Čo je blázon aj Marián Repa?

 

A našla som x článkov, kde sa píše o zhabaní auta v zahraničí a že je to už dávno možné aj u nás!!!

 

Tak sa pýtam, ako novinári na SME informujú, keď vyhlasujú zhabanie auta len za bláznivý výmysel Matoviča a nevedia ako novinári na Pravde, že je to v zahraničí už využívané a že je to možné aj u nás?

 

To inak jasne poukazuje na to, že za toľké obete na cestách môžu sudcovia, ktorí to nevyužívajú!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nástroje k tomu majú, ale nevyužívajú ich a teda je im ukradnutá situácia s toľkými obeťami na cestách, s toľkým porušovaním predpisov a zákonov.

Matovič dnes píše, že za jeden rok takých vodičov chytili 8 000 a z nich polovica už spáchala trestný čin!!!!!!!!!!!!!!!

 

Ako boli títo odsúdení? 

 

O tom sa už nikde nepíše ako!!! A to by mala byť práca novinárov, keď sa zakaždým opakuje, že najviac obetí je na cestách!

 

 

Novinári by nemali občanov prevychovávať k tomu, koho majú prenasledovať, čo si majú myslieť a koho voliť a nevoliť, ako to robí SME a Denník N, ale mali by ich zaujímať životne dôležité témy, nie či vyhrá voľby ich koalícia, ktorú odporúčajú!

 

A keďže teraz proti tejto téme bojujú ako proti Matovičovej a nie sú schopní objektívnosti ako Marián Repa a Pravda, tak to šmodrchajú v článkoch všelijak tak, že ľudia majú hlúpe a neúčinné návrhy ako to riešiť!

 

No bežní občania nie sú platení za to, že robia aj o účinnosti opatrení štatistiky a ani za to, aké opatrenia vymyslia, aby boli účinné!

Za to tu niekto celé roky berie peniaze a platy a výsledok nevidíme nikde! Lepšie povedané v tom, že postihy sú smiešne!

Obete máme najviac na cestách a postihy sú smiešne!

 

Ale to by nebolo SME keby nekritizovalo len bežných občanov, že nevymysleli to, za čo nie sú platení. Ja sa tiež môžem chytať za brucho, aké hlúposti vymýšľajú k školstvu! Vtedy sú už zrazu odborníci a nielen na energetiku ale aj na školstvo! A keď je to na smiech, tak to scenzúrujú!

Občanov vôbec nemusí zaujímať, aké boli štatistiky, ako je to s triezvymi vodičmi alebo pneumatikami, ale čo sa urobilo pre menší počet obetí na cestách. A za to majú kritizovať ľudí za to platených a nie bežných občanov, že všetky informácie k tomu nemajú!

Ale ako píšem, ich to zas zaujíma len ako téma boja proti vláde a Matovičovi za progresívnu koalíciu. A obete na cestách majú u prdele!

Obeť im politickú agendu nezaplatí!

 

 

 

 „Väčšina dopravných predpisov v Európe je z veľkej časti zhodná. To, čo sa však výrazne líši, sú pokuty. A tie môžu byť poriadne mastné.

 

Alkohol je trestaný všade v Európe, a to zväčša nemilosrdne. U nás je za alkohol pokuta minimálne 150 eur, od jedného promile ide o trestný čin. Hoci väčšina európskych krajín povoľuje určitú toleranciu, pri jej prekročení sú však pokuty niekoľkonásobne vyššie než u nás. A v nejednom prípade aj tvrdšie. Napríklad, v Taliansku môže polícia dokonca skonfiškovať vozidlo, ak vodič a zároveň aj majiteľ nafúka viac než 1,5 promile. V Dánsku platí podobné pravidlo od dvoch promile.“

 

https://autobild.pluska.sk/poradca/tieto-mastne-pokuty-davaju-policajti

 

Alkohol za volantom v zahraničí. Kde si môžete dať pohárik?

 

„Viete, ako je to s alkoholom v zahraničí? Ak sa chystáte na letnú dovolenku autom, určite si nájdite svoju destináciu. V zahraničí to býva častokrát benevolentnejšie, ale dajte si pozor, pri porušení povolených limitov vám hrozia obrovské pokuty či väzba.“

https://www.secar.sk/aktuality/detail/datum/2017/06/17/alkohol-za-volantom-v-zahranici-kde-si-mozete-dat-poharik/

 

 

Z justičného pohľadu sú pokuty za šoférovanie pod vplyvom alkoholu veľmi vysoké. Je to, napríklad:

  • Pokuta až do výšky 3 000 Eur;
  • Odobratie vodičského preukazu až na 5 rokov;
  • Zákaz vedenia motorového vozidla;
  • Odňatie slobody;
  • Či dokonca až prepadnutie vozidla v prospech štátu.

Prepadnutie motorových vozidiel v prospech štátu sa rozširuje do všetkých okresov. 

 

https://www.odskodnenie.sk/aktuality/justicne-kroky-zabavenia-motorovych-vozidiel-za-alkohol-za-volantom-prepadnutie-vozidla-v-prospech-statu/

 

 

Alkohol za volantom býva trestným činom: Kedy vám štát môže zhabať aj auto

 

 

„Vodič bol eskortovaný na policajné oddelenie, kde bolo preukázané, že takéhoto konania sa v minulosti už dopustil. Počas vyšetrovania bolo vozidlo zaistené a celý prípad zrealizovali v takzvanom „super rýchlom“ konaní. Konečný trest nezodpovedného vodiča zrejme prekvapil. Okrem trojročného zákazu viesť motorové vozidlo a odňatia slobody na tri mesiace nepodmienečne, sa stal jeho Volkswagen Golf majetkom štátu.

 

Zákon odobratie vozidla umožňuje

 

Zákon umožňuje prepadnutie veci, ktorou sa pácha trestný čin. Súdna prax to však v takýchto prípadoch doteraz neaplikovala. Záleží, samozrejme, aj na hodnote vozidla a závažnosti priestupku. Ale ak niekto opakovane šoféruje pod vplyvom alkoholu, možno už ani nemá vodičák, ale stále jazdí, je to veľmi účinné opatrenie. Na Slovensku je ale tento prípad ojedinelý. Prichádza do úvahy, keď je to pokračujúci trestný čin a je predpoklad ďalšieho jeho páchania.“

Aké sú možné sankcie:

  • pokuta od 150 do 3 000 eur
  • odobratie vodičského preukazu až na 5 rokov
  • zákaz vedenia motorového vozidla
  • trest odňatia slobody
  • prepadnutie vozidla v prospech štátu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • trest domáceho väzenia

https://www.cas.sk/clanok/871386/alkohol-za-volantom-byva-trestnym-cinom-kedy-vam-stat-moze-zhabat-aj-auto/

 

 

„odbornik je plateny kriminalnikmi. tresty su neprimerane. vid pripad o dohode a treste kde tipek z lm pod vplyvom drog zmrzacil 2 ludi. prokurator navrhol podmienku.. po medializacii sud dohodu neakceptoval. na svk su smiesne tresty za alkohol a usmrtenie. donedavno stacilo 800ecok a mozes ist rychlostou svetla. agresivna jazda je domenou zbohatlikov a papalasov co maju kontakty. v kazdom meste. v zahranici pokuty podla majetku prijmu.. a ano vo svajciarku auto aj zosrotuju. tu by sme mali po usmrteni robit to iste. je to zbrat a ta patri do srotu. plus od 1 promile mimoriadne tresty. podmienka aspon na 5rokov mastne pokuty a pri nehode natvrdo sediet. ziadne podmienky a dohoda o vine a treste.

treba zmenit zakony prokuratorov a sudcov. proste zmenit system nasich ludi,ktori su nedotknutelni…“

 

Súd neschválil dohodu o trojročnej podmienke pre nadrogovaného šoféra

 

25-ročný mladík pod vplyvom drog dokaličil dvoch ľudí.

„Mladík šoféroval pod vplyvom drog, v nemocnici mu v krvi zistili prítomnosť metamfetamínu a amfetamínu. V aute mu policajti našli marihuanu.

Zhovievavosť prekvapila aj dlhoročného advokáta“

 

https://myliptov.sme.sk/c/22965411/sud-neschvalil-dohodu-o-trojrocnej-podmienke-pre-nadrogovaneho-sofera.html

 

 

 .

„Prepadnutie vozidla v prospech štátu – tento inštitút už existuje a Matelko si zjavne myslel, že objavil Ameriku ale neobjavil.

A v poslednom rade, len tak na okraj ak by chcel nebodaj niekto ukazovať prstom na políciu, ta je v tomto zrovna bokom nakoľko trest a výšku pokuty pri alkohole nad 1 promile určuje sudca…

Vlani vraj načapali 4000 ludi s viac ako 1 promile, čo je trestny čin. Zaujimalo by ma, kolki zan boli odsudeni….“

 

 

 

„Vědci: Alkohol je nebezpečnější než tvrdé drogy

 

Velká Británie – Alkohol je nebezpečnější drogou než heroin nebo crack, když se započítají škody, jaké působí samotnému uživateli i ostatním lidem. To je závěr, k němuž došli britští experti v právě zveřejněné studii.“

 

https://www.denik.cz/ze_sveta/vedci-alkohol-je-nebezpecnejsi-20101101.html

 

 

 

 

 

 .

Ako Korčok obhajuje stratu veta Slovenska

27.03.2024

Progresívni trollovia na Pravde tu klamú ľudí, že Korčok nie je za stratu veta! A takto progresívci klamú ľudí všade, aby netušili že s Korčokom si na svoju hlavu volia stratu veta našej krajiny, o čo sa má tento poskok Progresívneho Slovenska zasadzovať celkom rovnako ako v Česku ich prezident Pavel. Celkom rovnako, ako Čaputová pred voľbami na prezidentku [...]

Lipšic tam povedal: „Myslím si, že každý človek si urobí na to názor sám! „

27.03.2024

Nemám rada nespravodlivosť. A to až tak, že keď moja najväčšia opozičníčka na SME nyrra, ktorá bojovala za tábor náboženských fanatikov, mala pravdu a iní na ňu nespravodlivo útočili, nedalo mi to a postavila som sa na jej stranu. Práve vtedy, keď na ňu najviac útočili a mohla som byť škodoradostne ticho, nedalo mi to, že má pravdu a postavila som sa na jej stranu, [...]

Nemali by sme tu zbytočne komplikované a zbytočne zdramatizované voľby voličmi KDH, čo nezačali rozmýšľať!

26.03.2024

Luna Vive: „Nepáči sa mi napríklad, že si presviedčala ľudí , aby volili Harabina, ale neodsudzujem ťa, pred pár rokmi by som možno vlastne vysoko pravdepodobne robila to isté, teraz si myslím, že preberať za iného svojím spôsobom zodpovednosť a svojím spôsobom ho manipulovať , nie je správne. Možno aj ty k tomu názoru raz dospeješ.“ Luna po voľbách: [...]

Štefan Harabin

Harabin vyzval ľudí, aby išli voliť. Svoj hlas dá Pellegrinimu

28.03.2024 09:00

Podľa Harabina sa Pellegrini prihlásil k častiam programu, ktorý presadzoval v prvom kole.

Vladimir Putin

Rusko nezaútočí na Pobaltie, Poľsko či Česko, je to úplný nezmysel, ide len o strašenie ľudí, tvrdí Putin

28.03.2024 08:00, aktualizované: 08:28

"Voči týmto štátom nemáme žiadne agresívne úmysly," povedal ruský prezident.

Joe Lieberman

Zomrel Joe Lieberman, bývalý demokratický senátor a kandidát na viceprezidenta

28.03.2024 07:42

Vo veku 82 rokov zomrel dlhoročný americký senátor a vplyvná, hoci kontroverzná osoba v rámci Demokratickej strany.

Škola / Školstvo / Žiak /

Školákom sa začali veľkonočné prázdniny, do lavíc sa vrátia o týždeň

28.03.2024 07:30

Veľkonočné prázdniny sú pre školákov posledným dlhším voľnom pred koncom školského roka.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,473
Celková čítanosť: 5517308x
Priemerná čítanosť článkov: 3746x

Autor blogu

Kategórie