Založ si blog

„Pomoc poslednej záchrany“- pre mrznúcich v zahraničí

SME – budovateľská chvíľka mravného človeka:

 

6.9.

 

„Čo znamená energetická solidarita v Európskej únii?“

https://komentare.sme.sk/c/23000952/co-znamena-energeticka-solidarita-v-europskej-unii.html

 

Autor je výskumným pracovníkom na Katedre bezpečnostných štúdií Fakulty politických vied a medzinárodných vzťahov UMB v Banskej Bystrici“

 

Na slovovzatý odborník na energetiku cez mravný profil dnešného človeka.

 

„V našich končinách si azda prvýkrát kladieme naraz dve z troch základných otázok energetickej bezpečnosti: bude na trhu dostatok plynu, nafty, benzínu, a ak bude, budeme si ho môcť dovoliť?

 

Ak má domácnosť kotol na pevné palivo a nemôže nakúpiť tvrdé palivové drevo, dokáže ho nahradiť väčším množstvom mäkkého dreva či uhlia. Ak však žijete v bytovke a máte plynový kotol, jeho výmena za hybridné tepelné čerpadlo je aj v lepšom prípade otázkou niekoľkých mesiacov a niekoľkých tisíc eur, ak máte možnosť umiestniť vonkajšiu jednotku na balkón alebo fasádu.

 

Nie každý má možnosť investovať niekoľko tisíc eur do výmeny starého kotla za moderné zariadenie, ale je morálnou povinnosťou každého z nás urobiť všetko pre zníženie spotreby všetkých energií.

 

(Solidárny teda musí byť aj ten, čo mrzne.)

 

Je solidarita neslušné slovo?

 

Čo je to teda solidarita v prípade zemného plynu?

 

Pomoc poslednej záchrany

 

Príslušné nariadenie predpokladá, že solidárne opatrenia sú poslednou možnosťou, dokonca by sa mali poskytovať na základe zásady náhrady. Členskému štátu poskytujúcemu solidaritu by mal členský štát prijímajúci solidaritu bezodkladne vyplatiť spravodlivú náhradu, a to za dodaný plyn, ako aj za všetky ostatné opodstatnené náklady.

 

Solidarita v tomto kontexte predpokladá, že ak v jednom štáte EÚ nebude dostatok plynu, aby ním mohli domácnosti, nemocnice či domovy dôchodcov kúriť, druhý členský štát, ktorý má dostatok plynu, by mal tento plyn vziať priemyselným spotrebiteľom a poskytnúť ho prvému štátu. Za túto solidaritu prvý štát druhému zaplatí nielen trhovú cenu za plyn, ale aj náhradu škôd súvisiacich s naplnením solidarity.

 

Neviem si predstaviť človeka, ktorý by bol ochotný nechať pacientov v nemocniciach v Ríme či seniorov v domovoch dôchodcov v Berlíne v zime mrznúť, len aby naše fabriky mohli ísť na plný výkon. Pri množstve Slovákov a Sloveniek rozlezených po Európe by medzi tými zmrznutými na Západe mohli byť aj vaše vnúčatá či súrodenci.

 

Keď na nás útočia, musíme sa brániť

 

Ak je ponuka plynu na európskom trhu pod tlakom ako súčasť vojenskej operácie proti západnému svetu, ktorého súčasťou sme aj my, jedným zo spôsobov, ako znížiť tento tlak, je zredukovanie dopytu.

 

Nie každý má možnosť investovať niekoľko tisíc eur do výmeny starého kotla za moderné zariadenie, ale je morálnou povinnosťou každého z nás urobiť všetko pre zníženie spotreby všetkých energií.

 

Ak môžeme zlepšiť izoláciu našich príbytkov, hoci aj tesniacimi páskami na oknách a dverách, vymeniť radiátorové ventily za termostatické (bohatší zvládnu aj výmenu kotla, bojlera či okien).“

 

 

„MOKOBUKO /Morálny kodex budovateľa komunizmu/ a jeho paralely v súčasnosti.“

 

„Občas mám taký dojem, že MOKOBUKO ináč dobre zunámy nám staršej generácii ako Morálny kódex budovateľa komunizmu sa u nás hlboko zakorenil a jeho následky naša generácia a i mladšia generácia, hoci nič nevie o jeho podstate a zmysle, tak nejakým spôsobom už i geneticky nasleduje. Dokonca nadobúdam dojem, že terajšia politická elita tomuto tak veľmi podobný kodex sa snaží vtesnať do hláv terajšej mladej generácie, samozrejme pod inými pojmami a ideálmi ale je to v podstate akési opakovanie histórie.

Morálny kódex budovate+a komunizmu bol oficiálne prijatý na XXII. Zjazde vtedajšej komunistickej strany Sovietskeho zväzu. Budem sa snažiť veľmi stručne porovnávať myšlienky vtedajšieho MOKOBUKA a terajšej ideológie, ktorú už teraz môžme kľudne nazvať názvom NOMOKOBUSPOL – Nový morálny kodex budovateľa spoločnosti.“

 

 

A ten, kto sa drží zdravého rozumu, spomenie si ako nám Nemci skonfiškovali náklad respirátorov, pretože ich potrebovali pre seba. Preto sa v ideologickom článku vyskytujú slová:

 

Príslušné nariadenie predpokladá“

 

by sa mali“

 

by mal“

 

Solidarita v tomto kontexte predpokladá“

 

by mal tento plyn vziať priemyselným spotrebiteľom a poskytnúť ho prvému štátu“

 

„Neviem si predstaviť človeka, ktorý by bol ochotný nechať pacientov v nemocniciach v Ríme či seniorov v domovoch dôchodcov v Berlíne v zime mrznúť,“

 

 

Myslím si, že túto zimu a následujúce zimy uvidíte veľa ľudí – veľa mravných príkladov tejto uvedomelosti, ktorí nechajú dôchodcov a deti mrznúť aj doma aj v nemocniciach. A keby sa chceli búriť, ešte ich budú vyhlasovať za nepriateľov štátu!

 

No pozor! Ak sa oháňajú týmito slovami, budú chcieť v mene týchto slov a mrznúcich Slovákov v zahraničí zobrať plyn Slovákom.

 

„Pri množstve Slovákov a Sloveniek rozlezených po Európe by medzi tými zmrznutými na Západe mohli byť aj vaše vnúčatá či súrodenci.“

 

A preto práve my tú solidaritu preukážeme. K tomu nám dopomáhaj každý lokaj v tejto vláde.

 

Čo by sme si bez politickej ideológie počali?

 

Solidarita znamená, že sa správaš uvedomelo sebevražedne a pojem mrznúcich sa použije len voči ľuďom v iných krajinách podľa nariadení našej. 

 

V našej krajine pojem solidarita do týchto pokynov nikdy neexistoval. Doteraz boli títo uvedomelí pravičiari a hlásali, že každý sa má starať o seba! K matkám vždy písali, že má mať len toľko detí, čo dokáže vychovať. Nie otŕčať ruku štátu. Všetci sme vždy len otŕčali paprče!

Na tomto stála aj ich politika a strany doteraz, že chudobní ich nezaujímajú! 

 

A to ich nezaujímajú ešte viac teraz!!!

 

Je to ideológia, ktorá celé štáty zruinuje a ožobráči v mene pomoci a solidarity! Niečo ako upálenie v mene Boha!

 

Inkvizítor bol predstaviteľ Boha na Zemi! Najmorálnejší a ukážkový človek! Potom komunista ako predstaviteľ bratstva. Teraz solidárny človek, čo odrovná veľa ľudí!

 

 

 

 

.

Na toto prispievate – len na väčší počet obetí!

18.04.2024

Aby ste dokázali pochopiť Ukrajincov, musíte si na ich mieste predstaviť seba. Ale to niektorí ľudia nedokážu. Bohužiaľ, to niektorí ľudia nedokážu, lebo vedia si predstaviť len seba a nemajú žiadnu empatiu. Takže, predstavte si seba. Predstavte si Slovákov o ktorých viete, že ešte aj väčšina progresívnych voličov by pred vojnou ušla. Keby vyhlásili vojnu a [...]

Superdebata lídrov kandidátiek do EÚ – Nerudová v nej bola paródiou na progresívcov

16.04.2024

To, čo nám tu celé roky chýba, sú diskusie k rôznym závažným politickým témam. V našom mediálnom priestore sa diskusie k politike už celé roky nevedú, vymenili ich len jednostranné diskusie jednej politickej strany. Škoda, že na Slovensku sa takejto politickej diskusie nedočkáme a aby bola taká dlhá! Všimnite si, že moderátorka v nej len moderuje [...]

„jak je Západ poštval do války, nechal beze zbraní chcípat, a potom nakonec zradil, aby chránil Izrael, a nemusel obětovat své vlastní finanční zisky“

15.04.2024

„USA přitom mají 8000 vozidel M-113 ve skladech a 5000 v arzenálu!“ „Západní mocnosti tak nemají problém za den vystřelit na ochranu Izraele víc raket, než Kyjevu dodaly za celou válku“ Progresívni šialenci sústavne len Slovákom obúchavajú o hlavu, že Ukrajine nedodávame zbrane, čo my sme im už dali všetko a nemáme ani na [...]

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

Russia International Women's Day

Putin stratil na Ukrajine už oveľa viac vojakov ako Brežnev v Afganistane. A koľko padlých má Zelenskyj?

20.04.2024 06:00

Ukrajinci tvrdia, že zlikvidovali viac ako 450-tisíc Rusov. Moskva však hovorí len o 6-tisícoch svojich padlých. K reálnemu údaju sa asi priblížila BBC.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,491
Celková čítanosť: 5541769x
Priemerná čítanosť článkov: 3717x

Autor blogu

Kategórie