Založ si blog

Nie je to tak dávno

čo ste v mainstreame čítali toto:

 

rok 2019:

Na Ukrajine sú na pochode neonacisti a krajná pravica

Päť rokov po povstaní na Majdane sa šíri antisemitizmus a fašistami infikovaný ultranacionalizmus.

 

Pochod battaliánov Azov, Svobodu a ďalších krajne pravicových radikálnych skupín v Kyjeve, 14. októbra 2017. (Reuters / Gleb Garanich)

 

https://www-thenation-com.translate.goog/article/politics/neo-nazis-far-right-ukraine/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=sk&_x_tr_hl=sk&_x_tr_pto=sc

 

 

„Pred piatimi rokmi zvrhlo ukrajinské povstanie na Majdane prezidenta Viktora Janukovyča za jasotu a podpory Západu. Politici a analytici v Spojených štátoch a Európe nielenže oslavovali povstanie ako triumf demokracie, ale popierali správy o ultranacionalizme Majdanu a pošpiňovali tých, ktorí varovali pred temnou stránkou povstania, ako moskovské bábky a užitočných idiotov. Na Ukrajine bola sloboda na pochode.

Dnes pribúdajúce správy o krajne pravicovom násilí, ultranacionalizme a narúšaní základných slobôd klamú počiatočnú eufóriu Západu. Sú tu neonacistické pogromy proti Rómom, nekontrolovateľné útoky na feministky a LGBT skupiny, zákazy kníh a štátom podporovaná glorifikácia nacistických kolaborantov.

Tieto príbehy temného nacionalizmu Ukrajiny nepochádzajú z Moskvy; sú podávané západnými médiami , vrátane Rádia Slobodná Európa (RFE) financovaného USA; židovské organizácie ako Svetový židovský kongres a Centrum Simona Wiesenthala ; a strážnych psov ako Amnesty International, Human Rights Watch a Freedom House, ktoré vydali spoločnú správu varujúcu, že Kyjev stráca monopol na použitie sily v krajine, keďže krajne pravicové gangy fungujú beztrestne.

Zatiaľ čo skupina oficiálne popiera akékoľvek neonacistické spojenie, povahu Azova potvrdili viaceré západné médiá: The New York Times označili prápor za „otvorene neonacistický“, kým USA Today , The Daily Beast , The Telegraph a Haaretz dokumentovali skupinu . náklonnosť členov k hákovým krížom , pozdravom a iným nacistickým symbolom a jednotliví bojovníci tiež priznali , že sú neonacisti.

V januári 2018 Azov spustil svoju národnú pouličnú hliadkovú jednotku Družina, ktorej členovia prisahali Biletskému osobnú vernosť a zaviazali sa „obnoviť ukrajinský poriadok“ do ulíc. Družina sa rýchlo vyznamenala vykonaním pogromov proti Rómom a LGBT organizáciám a napadnutím obecného zastupiteľstva. Začiatkom tohto roka Kyjev oznámil, že neonacistická jednotka bude monitorovať prieskumy v prezidentských voľbách na budúci mesiac.

V roku 2017 viedol kongresman Ro Khanna snahu zakázať Azovovi dostávať americké zbrane a výcvik. Ale škoda už bola spôsobená: Výskumná skupina Bellingcat dokázala, že Azov už získal prístup k americkým granátometom , zatiaľ čo vyšetrovanie Daily Beast ukázalo, že americkí tréneri nedokážu zabrániť tomu, aby sa pomoc dostala k bielym rasistom. A samotný Azov hrdo zverejnil video jednotky, ktorá víta predstaviteľov NATO.

(Azov nie je jedinou krajne pravicovou formáciou, ktorá získala potvrdenie Západu. V decembri 2014 Amnesty International obvinila prápor Dnipro-1 z možných vojnových zločinov , vrátane „vyhladovania civilistov ako spôsobu vedenia vojny.“ O šesť mesiacov neskôr, Senátor John McCain navštívil a pochválil prápor.)

Obzvlášť znepokojujúca je kampaň Azova za transformáciu Ukrajiny na centrum nadnárodnej nadvlády bielej rasy . Jednotka naverbovala neonacistov z Nemecka , Spojeného kráľovstva , Brazílie , Švédska a Ameriky; vlani v októbri FBI zatkla štyroch kalifornských prívržencov bielej rasy, ktorí údajne absolvovali školenie z Azova. Toto je klasický príklad spätného chodu: americká podpora radikálov v zahraničí sa odrazila, aby zasiahla Ameriku.

KRAJNE PRAVICOVÉ VÄZBY NA VLÁDU

„Ukrajinská polícia vyznáva obdiv k nacistickým kolaborantom“ – RFE, 13. februára 2019

Predseda parlamentu Andrij Parubij spoluzakladal a viedol dve neonacistické organizácie: Sociálno-národnú stranu Ukrajiny (neskôr premenovanú na Svobodu) a Patriot of Ukraine , ktorých členovia by nakoniec tvorili jadro Azova.

Hoci Parubiy začiatkom roku 2000 opustil krajnú pravicu, svoju minulosť neodmietol. Keď sa ho na to pýtali v rozhovore v roku 2016 , Parubiy odpovedal, že jeho „hodnoty“ sa nezmenili. Parubij, ktorého autobiografia ukazuje, ako pochoduje s neonacistickým symbolom vlčieho anjela , ktorý používajú árijské národy , sa pravidelne stretáva s washingtonskými think-tankmi a politikmi ; jeho neonacistický pôvod je ignorovaný alebo priamo popieraný.

Ešte znepokojivejší je prienik krajnej pravice do orgánov činných v trestnom konaní. Krátko po Majdane USA vybavili a vycvičili novozaloženú Národnú políciu, čo malo byť charakteristickým programom na podporu ukrajinskej demokracie.

Námestníkom ministra vnútra, ktorý riadi národnú políciu, je Vadim Troyan, veterán z Azova a ukrajinský patriot. V roku 2014, keď sa uvažovalo o Troyanovi na post šéfa kyjevskej polície, ukrajinskí židovskí vodcovia boli zhrození jeho neonacistickým pôvodom . Dnes je zástupcom oddelenia, ktoré riadi v USA vyškolené orgány činné v trestnom konaní v celej krajine.

Začiatkom tohto mesiaca RFE na sociálnych sieťach informovala o vedení národnej polície, ktoré obdivovalo Stepana Banderu – nacistického kolaboranta a fašistu , ktorého jednotky sa zúčastnili na holokauste.

Skutočnosť, že ukrajinská polícia je posiata prívržencami krajnej pravice, vysvetľuje, prečo neonacisti operujú v uliciach beztrestne.

ŠTÁTOM PODPOROVANÁ GLORIFIKÁCIA NACISTICKÝCH KOLABORANTOV

„Ukrajinskí extrémisti oslavujú ukrajinské nacistické divízie SS…uprostred veľkého ukrajinského mesta“ – riaditeľ Ligy proti hanobeniu pre európske záležitosti, 28. apríla 2018

Nejde len o armádu a pouličné gangy: Ukrajinská krajná pravica úspešne uniesla vládu po Majdane, aby v krajine presadila netolerantnú a ultranacionalistickú kultúru.

V roku 2015 ukrajinský parlament schválil zákon, ktorý z dvoch polovojenských jednotiek 2. svetovej vojny – Organizácie ukrajinských nacionalistov (OUN) a Ukrajinskej povstaleckej armády (UPA) – urobil hrdinov Ukrajiny, a popieranie ich hrdinstva označil za trestný čin . OUN kolaborovala s nacistami a podieľala sa na holokauste, zatiaľ čo UPA z vlastnej vôle vyvraždila tisíce Židov a 70 000 až 100 000 Poliakov.

Vládou financovaný Ukrajinský inštitút národnej pamäti inštitucionalizuje bielenie nacistických kolaborantov. Minulé leto predstavil ukrajinský parlament výstavu pripomínajúcu vyhlásenie OUN o spolupráci s Treťou ríšou z roku 1941 (predstavte si, že francúzska vláda inštaluje výstavu oslavujúcu vichistický štát!).

Pochody s fakľami na počesť vodcov OUN/UPA ako Roman Shukhevych (veliteľ pomocného práporu Tretej ríše) sú pravidelnou súčasťou novej Ukrajiny. Rekuperácia sa dokonca vzťahuje aj na SS Galichina , ukrajinskú divíziu Waffen-SS; Riaditeľ Ústavu pamäti národa vyhlásil , že bojovníci SS boli „vojnové obete“. Vládne objatie Banderu je nielen poľutovaniahodné, ale aj mimoriadne rozdeľujúce vzhľadom na to, že OUN/UPA sú na východe Ukrajiny hanobené .

Ako sa dalo očakávať, oslava nacistických kolaborantov sprevádzala nárast otvoreného antisemitizmu.

„ Židia von! “ skandovali tisíce ľudí počas pochodu v januári 2017 na počesť vodcu OUN Banderu. (Na druhý deň polícia poprela , že by počula čokoľvek antisemitské.) To leto bol trojdňový festival oslavujúci nacistického kolaboranta Šucheviča zavŕšený bombardovaním synagógy. V novembri 2017 RFE informovala o nacistických pozdravoch, keď 20 000 ľudí pochodovalo na počesť UPA. A vlani v apríli stovky ľudí pochodovali v Ľvove s koordinovanými nacistickými pozdravmi na počesť SS Galichina; pochod podporila regionálna vláda Ľvova.

Revizionizmus holokaustu je mnohostranné úsilie , počnúc vládou financovanými seminármi , brožúrami a stolovými hrami , cez rozširovanie plakiet , sôch a ulíc premenovaných po mäsiaroch Židov až po krajne pravicové detské tábory , kde je vychovávaná mládež. s ultranacionalistickou ideológiou .

V priebehu niekoľkých rokov bude celá generácia indoktrinovaná uctievať páchateľov holokaustu ako národných hrdinov.

ZÁKAZY KNÍH

„ Žiadny štát by nemal mať dovolené zasahovať do písania histórie. “ — Britský historik Antony Beevor po tom, čo bola jeho ocenená kniha zakázaná na Ukrajine, The Telegraph , 23. januára 2018

Ukrajinský štátny výbor pre televízne a rozhlasové vysielanie presadzuje glorifikáciu nových ukrajinských hrdinov zákazom „protiukrajinskej“ literatúry, ktorá je v rozpore s naratívom vlády. Táto ideologická cenzúra zahŕňa uznávané knihy západných autorov.

V januári 2018 sa Ukrajina dostala do medzinárodných titulkov tým , že ocenený britský historik Antony Beevor zakázal Stalingrad kvôli jedinému odseku o ukrajinskej jednotke, ktorá počas druhej svetovej vojny zmasakrovala 90 židovských detí. V decembri Kyjev zakázal Zlodejov kníh od švédskeho autora Andersa Rydella (ktorá je ironicky o potlačovaní literatúry nacistami), pretože spomenul , že jednotky lojálne Symonovi Petljurovi (nacionalistickému vodcovi zo začiatku 20. storočia) vraždili Židov.

Tento mesiac ukrajinské veľvyslanectvo vo Washingtone exportovalo túto neznášanlivosť do Ameriky tým, že bezostyšne požadovalo, aby Spojené štáty zakázali ruský film v amerických kinách. Zdá sa, že miliardy, ktoré Washington investoval do podpory demokracie na Ukrajine, nedokázali naučiť Kyjev základné pojmy slobody prejavu.

ANTISEMITIZMUS

„Ešte raz ti hovorím – choď do pekla, Kikes.“ Ukrajinský ľud to má až sem s vami.“ – Generál bezpečnostných služieb Vasilij Vovk, 11. mája 2017

Nie je prekvapením, že vládou vedená oslava páchateľov holokaustu bola zelenou pre iné formy antisemitizmu. Posledné tri roky boli svedkami výbuchu hákových krížov a rún SS na uliciach miest, vyhrážania sa smrťou a vandalizmu na pamätníkoch holokaustu , židovských centrách , cintorínoch , hrobkách a miestach uctievania , čo všetko viedlo Izrael k neobvyklému kroku, keď verejne vyzval Kyjev na riešenie epidémie.

Verejní činitelia predkladajú antisemitské hrozby bez následkov. Patria sem: všeobecné bezpečnostné služby sľubujúce odstránenie zhidi ( nadávka ekvivalentná „kikes“); poslanec parlamentu v televízii s antisemitským vyčíňaním ; krajne pravicový politik nariekajúci nad Hitlerom neskončil so Židmi; a ultranacionalistický vodca sľubujúci očistiť Odesu od zhidi .

Prvých pár rokov po Majdane sa židovské organizácie väčšinou zdržali kritiky Ukrajiny, možno v nádeji, že Kyjev vyrieši túto otázku sám. Do roku 2018 však rastúca frekvencia antisemitských incidentov viedla židovské skupiny k prelomeniu mlčania.

Minulý rok sa vo výročnej správe izraelskej vlády o antisemitizme výrazne objavila Ukrajina, ktorá mala viac incidentov ako všetky postsovietske štáty dohromady. Svetový židovský kongres , Pamätné múzeum holokaustu v USA a 57 členov Kongresu USA hlasno odsúdili kyjevskú nacistickú glorifikáciu a sprievodný antisemitizmus.

Ozývajú sa aj ukrajinskí židovskí lídri. V roku 2017 riaditeľ jednej z najväčších ukrajinských židovských organizácií zverejnil New York Times op-ed , v ktorom vyzval Západ, aby riešil bielenie Kyjeva. Minulý rok 41 ukrajinských židovských vodcov odsúdilo rast antisemitizmu. To je obzvlášť výstižné vzhľadom na to, že mnohí ukrajinskí židovskí vodcovia podporovali povstanie na Majdane.

Žiadna z týchto obáv nebola vyriešená žiadnym zmysluplným spôsobom.

RÓMSKE POGROMY

„Chceli nás zabiť“: maskovaní neofašisti strašia ukrajinských Rómov. —The Guardian , 27. augusta 2018

Ukrajinská krajná pravica vzdoruje priamym útokom na Židov; iné zraniteľné skupiny také šťastie nemali.

Vlani na jar sa Ukrajinou prehnala smrteľná vlna protirómskych pogromov , v priebehu dvoch mesiacov došlo k najmenej šiestim útokom. Zábery z pogromov evokujú 30. roky 20. storočia: Ozbrojení násilníci útočia na ženy a deti pri ničení ich táborov. Najmenej jeden muž bol zabitý , zatiaľ čo ďalší, vrátane dieťaťa, boli bodnutí.

Dva gangy stojace za útokmi – C14 a National Druzhina – sa cítili dostatočne pohodlne na to, aby hrdo zverejňovali pogromové videá na sociálnych sieťach. To nie je prekvapujúce, ak vezmeme do úvahy, že Národná družina je súčasťou Azova, zatiaľ čo neonacistická C14 dostáva vládne financie na „vzdelávacie“ programy. Vlani v októbri privítali lídra C14 Serhija Bondara v Americkom dome Kyjev, centre riadenom americkou vládou.

Výzvy medzinárodných organizácií a veľvyslanectva USA zapadli : Mesiace po tom, čo Organizácia Spojených národov požadovala, aby Kyjev ukončil „ systematické prenasledovanie “ Rómov, ľudskoprávna skupina uviedla, že C14 údajne zastrašovali Rómov v spoločnej hliadke s kyjevskou políciou.

LGBT A SKUPINY ZA PRÁVA ŽIEN

„Je to ešte horšie ako predtým“: Ako „revolúcia dôstojnosti“ zlyhala u LGBT Ukrajincov.“ — RFE, 21. novembra 2018

V roku 2016, po tlaku amerického Kongresu, začala kyjevská vláda zabezpečovať bezpečnosť každoročného sprievodu Kiev Pride. Čoraz viac to však vyzerá ako Potemkinova záležitosť: dve hodiny ochrany s rozsiahlymi útokmi na LGBT jednotlivcov a zhromaždeniami počas zvyšku roka. Nacionalistické skupiny sa beztrestne zamerali na stretnutia LGBT , zašli až tak ďaleko, že zastavili podujatie organizované Amnesty International, ako aj napadli západného novinára na zhromaždení za práva transrodových osôb . Terčom boli aj pochody za práva žien, vrátane drzých útokov v marci.

ÚTOKY NA TLAČ

„Výbor na ochranu novinárov odsudzuje ukrajinskú raziu na presadzovanie práva v kyjevských kanceláriách Media Holding Vesti…viac ako tucet maskovaných policajtov roztrhlo dvere páčidlami, zhabalo majetok a spustilo slzný plyn v kanceláriách.“ -Výbor na ochranu Novinári, 9. február 2018

V máji 2016 ultranacionalistická webová stránka Myrotvorec s odkazmi na vládu zverejnila osobné údaje tisícok novinárov, ktorí získali akreditáciu od povstalcov na východe Ukrajiny podporovaných Ruskom. Myrotvorets označil novinárov za „teroristických kolaborantov“.

Webová stránka viazaná vládou, ktorá vyhlasuje otvorenú sezónu pre novinárov, by bola nebezpečná kdekoľvek, no je to tak najmä na Ukrajine, ktorá má znepokojivé záznamy o vraždách novinárov. Patria sem Oles Buzina , zastrelený v roku 2015, a Pavel Sheremet , zavraždený bombou v aute o rok neskôr.

Myrotvorcov doxing odsúdili západní reportéri , Výbor na ochranu novinárov a veľvyslanci krajín G7. V reakcii na to predstavitelia Kyjeva, vrátane ministra vnútra Arsena Avakova, túto stránku pochválili: „Toto je vaša voľba spolupracovať s okupačnými silami,“ povedal Avakov novinárom , pričom na Facebooku zverejnil „Podporujem Myrotvorcov“. Myrotvorets zostáva v prevádzke dodnes.

Vlaňajšia jeseň priniesla ďalší útok na médiá , tentoraz s využitím súdov . Generálna prokuratúra dostala príkaz na zaistenie záznamov protikorupčnej reportérky RFE Natalie Sedletskej. Hovorkyňa RFE varovala , že kroky Kyjeva vytvorili „pre novinárov mrazivú atmosféru“, zatiaľ čo poslanec parlamentu Mustafa Nayyem to označil za „príklad plazivej diktatúry“.

JAZYKOVÉ ZÁKONY

„[Premiér Arsenij Jaceňuk] tiež osobne vyzval rusky hovoriacich Ukrajincov, pričom sa zaviazal podporovať… osobitný štatút ruského jazyka.“ — Minister zahraničných vecí USA John Kerry , 24. apríla 2014

Ukrajina je mimoriadne mnohojazyčná: Okrem miliónov rusky hovoriacich východných Ukrajincov existujú oblasti, kde prevláda maďarčina, rumunčina a ďalšie jazyky. Tieto jazyky boli chránené zákonom o regionálnom jazyku z roku 2012.

Vláda po Majdane znepokojila rusky hovoriacich Ukrajincov pokusom o zrušenie tohto zákona. Americké ministerstvo zahraničia a minister zahraničných vecí John Kerry sa v roku 2014 snažili zmierniť obavy prísľubom , že Kyjev bude chrániť štatút Ruska. Tie sľuby vyšli nazmar.

Zákon z roku 2017 nariaďoval , aby stredoškolské vzdelávanie prebiehalo striktne v ukrajinčine, čo pobúrilo Maďarsko , Rumunsko, Bulharsko a Grécko. Niekoľko regiónov prijalo legislatívu zakazujúcu používanie ruštiny vo verejnom živote. Kvóty presadzujú používanie Ukrajiny v televízii a rádiu . (Bolo by to podobné, ako keby Washington nútil médiá v španielskom jazyku vysielať väčšinou v angličtine.)

A vo februári 2018 ukrajinský najvyšší súd zrušil regionálny jazykový zákon z roku 2012 – ten, ktorý Kerry východným Ukrajincom sľúbil, že zostane v platnosti.

V súčasnosti sa Kyjev pripravuje na schválenie drakonického zákona, ktorý by nariaďoval používanie ukrajinčiny vo väčšine oblastí verejného života. Je to ďalší príklad Kyjeva, ktorý si odcudzil milióny vlastných občanov, pričom tvrdí, že prijíma západné hodnoty.

CENA ÚMYSELNEJ SLEPOTY

Tieto príklady sú len malým zlomkom skĺznutia Ukrajiny k netolerancii, ale mali by stačiť na to, aby poukázali na to, čo je zrejmé: rozhodnutie Washingtonu ignorovať šírenie ozbrojených neonacistických skupín vo vysoko nestabilnom štáte viedlo len k tomu, že získali väčšiu moc.

Tento ľahko predvídateľný výsledok je v ostrom kontraste s nadšením Washingtonu z „revolúcie dôstojnosti“. „ Nacionalizmus je presne to, čo Ukrajina potrebuje ,“ hlásal článok o Novej republike historičky Anne Applebaumovej, ktorej oslava nacionalizmu vyšla presne v čase, keď Ukrajina dala zelenú formovaniu polovojenských jednotiek bielej rasy. Len štyri mesiace po Applebaumovej eseji priniesol Newsweek článok s názvom „ Ukrajinskí nacionalistickí dobrovoľníci páchajúci vojnové zločiny v štýle ISIS“ .

eseji za esejou šéfovia zahraničnej politiky DC popierali alebo oslavovali vplyv ukrajinskej krajnej pravice. (Je zvláštne, že tí istí analytici krikľavo odsudzujú rastúci nacionalizmus v Maďarsku, Poľsku a Taliansku ako veľmi nebezpečný.) Možno sa think-tankeri oklamali, keď si mysleli, že kyjevská krajne pravicová fáza sa vyrovná. Pravdepodobnejšie je, že jednoducho prijali stratégiu DC „nepriateľ môjho nepriateľa je môj priateľ“. Tak či onak, dôsledky siahajú ďaleko za Ukrajinu.

Americká podpora povstania na Majdane spolu s miliardami DC prepadnutými do Kyjeva po Majdane jasne hovorí: Od februára 2014 sa Ukrajina stala najnovším projektom Washingtonu na šírenie demokracie. To, čo povoľujeme na Ukrajine, dáva zelenú ostatným.

 

Šéfuje ukrajinskému parlamentu a obdivuje Hitlera

https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/514481-sef-ukrajinskeho-parlamentu-obdivuje-hitlera/

 

 

Smutný zoznam záhadných úmrtí

https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/516881-politicke-zmeny-v-kyjeve-sprevadzaju-zahadne-umrtia/

 

 

Ukrajinci si myslia svoje

„A čo si myslia samotní Ukrajinci? Podľa výsledkov prieskumu verejnej mienky uskutočneného fondom Demokratické iniciatívy a Centrom Rozumkova začiatkom februára skoro 70¤% občanov je presvedčených, že v záujme mieru v Donbase mal by Kyjev staviť na kompromisy s Ruskom a so samozvanými tzv. ľudovými republikami. Viac ako 70 percent Ukrajincov je zase celkove nespokojných so súčasným smerovaním krajiny. A v prieskume z 28. januára skoro 60¤% respondentov bolo ochotných vzdať sa Donbasu v záujme ukončenia vojny. V ďalšom prieskume považujú občania za hlavné problémy Ukrajiny práve vojnu a nízke mzdy.“

https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/502583-klimkin-vyhodte-ich-z-okna/

 

Úlohu v spoločnosti hrajú stále radikálni nacionalisti, ktorí potláčajú akékoľvek pokusy o zjednotenie sa Ukrajincov v záujme spoločného cieľa.

„Je to tak. Výsledkom je, že ľudia, ktorí by skutočne chceli všetko zmeniť a pochádzajú zo samozvaných republík, nemajú hlasovacie právo. Vraj ak nesúhlasíte s vedením v Kyjeve, ste nepriatelia. A ľudia sa boja. Prípady doteraz nevyšetrených vrážd nielen novinárov kritizujúcich vládnu moc sú častým javom. Rovnako to platí aj o atmosfére na území separatistov. Výsledkom je pasivita väčšiny ľudí. Ich jediným cieľom je prežiť.“

https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/475408-donecki-skolaci-chcu-prezit-hovori-pre-pravdu-ukrajinsky-novinar/

 

 

Slúži sluha Zelenskyj národu?

 

Savčenková povedala, kto vraždil na Majdane

 

 

Centrum Kyjeva sa opäť sfarbilo dohneda

 

„Napriek tomu, že drvivá väčšina Ukrajincov odmieta diktát neonacistickej menšiny, hnedý mor v krajine prežíva a plánuje šíriť sa ďalej. Napriek jeho bagatelizovaniu zo strany viacerých ukrajinských politických lídrov.

O pokračujúcich snahách presadiť princípy tvrdého teroru proti tým, ktorí nesúhlasia s pohrobkami fašizmu, svedčí aj sobotňajší pochod asi 10 000 (podľa polície 20-tisíc) radikálnych nacionalistov centrom Kyjeva.

Ukrajinci si však viac všímajú zjednocovanie radikálov, ktorí čoraz hlasnejšie dávajú najavo nespokojnosť s „nedostatočne agresívnou“ vládnou politikov v Donbase. Ukrajinci varujú aj pred rastúcim počtom ľudí, ktorých súčasná politická moc vmanévrovala do situácie, keď sa ocitli na hrane fyzického prežitia.

A to je voda na mlyn pre ultrapravicové organizácie, ako je Sloboda, Pravý sektor či Národný zbor. V tejto súvislosti ešte v septembri 2015 konštatoval ukrajinský politológ Michail Pogrebinskij, že prejavy nacizmu na Ukrajine reprezentuje práve prápor Azov, ktorého príslušníci otvorene propagujú tézy o nadradenosti bielej rasy a autokratickej diktatúre, ale aj Pravý sektor a časť národnej gardy, ktorí sú „verejnými nacistami“.

Zároveň pripomenul, že problém nespočíva v pomenovaní. „Dôležité je, že v kontexte modernej politickej kultúry sa nacizmus stal jej súčasťou,“ upozornil Pogrebinskij. A na Ukrajine to platí dodnes.“

https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/445018-centrum-kyjeva-sa-opat-sfarbilo-dohneda/

 

 

V Ľvove oslavovali „veľkosť ducha“ nacistov

„V Ľvove sa uskutočnila tradičná každoročná prehliadka vyšívaných košieľ pod heslom Pochod veľkosti ducha venovaný 73. výročiu divízie SS Galicia,“ informovala agentúra UNIAN o štvrtkovom pochode stoviek hlavne mladých Ukrajincov v centre západoukrajinského mesta.“

https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/391627-v-lvove-oslavovali-velkost-ducha-nacistov/

 

 

 

Máme na to zabudnúť ako v Orwellovi? To, čo sme čítali pred tromi, piatimi rokmi?

 

 

 

.

„Česká iniciativa zajistí ukrajinské AFU granáty jen na 18 dní rovnocenné dělostřelecké činnosti“

21.04.2024

„Česká iniciativa zajistí ukrajinské AFU granáty jen na 18 dní rovnocenné dělostřelecké činnosti“ Aj to ich ešte len chce zohnať a nebude ich platiť ako naši progresívni hlupáci na predĺženie vojny o 18 dní. „Jenže ukrajinská média a vojenští komentátoři tlumí nadšení, protože těch 180 000 granátů je kapka v moři a Ukrajině to [...]

Na toto prispievate – len na väčší počet obetí!

18.04.2024

Aby ste dokázali pochopiť Ukrajincov, musíte si na ich mieste predstaviť seba. Ale to niektorí ľudia nedokážu. Bohužiaľ, to niektorí ľudia nedokážu, lebo vedia si predstaviť len seba a nemajú žiadnu empatiu. Takže, predstavte si seba. Predstavte si Slovákov o ktorých viete, že ešte aj väčšina progresívnych voličov by pred vojnou ušla. Keby vyhlásili vojnu a [...]

Superdebata lídrov kandidátiek do EÚ – Nerudová v nej bola paródiou na progresívcov

16.04.2024

To, čo nám tu celé roky chýba, sú diskusie k rôznym závažným politickým témam. V našom mediálnom priestore sa diskusie k politike už celé roky nevedú, vymenili ich len jednostranné diskusie jednej politickej strany. Škoda, že na Slovensku sa takejto politickej diskusie nedočkáme a aby bola taká dlhá! Všimnite si, že moderátorka v nej len moderuje [...]

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

Progresívci sa pre schválené zmeny v RTVS oblečú do čiernej, avizujú protesty. Podľa SaS urobí vláda z RTVS dezinformačné médium

24.04.2024 17:41

Poslankyňa Zora Jaurová povedala, že upravená verzia zákona je rovnakou hrozbou, ako pôvodná verzia.

Fico

Fico chce prešetriť prideľovanie spisov na Najvyššom súde. Prideľujú sa transparentne, kontrola bola arogantná a neštandardná, odpovedal Šikuta

24.04.2024 16:51, aktualizované: 17:25

Podľa Fica je podozrivé, že v minulosti všetky najcitlivejšie veci, v ktorých sa rozhodovalo o opravných prostriedkoch, pripadali senátu 5T sudcu Juraja Klimenta.

Rusko, Ukrajina, vojna, konflikt, Donbas

Omilostení zločinci páchajú v Rusku zverstvá. Brutálne vraždy a znásilnenia veteránov z frontu otriasli krajinou

24.04.2024 16:17

Bývalý vojak svoju obeť najskôr uškrtil a potom rozrezal jej telo na menšie časti, ktoré natlačil do dvojice kufrov. Ďalší brutálne zavraždil a znásilnil penzistku.

súdna rada výbor

Výbor odobril odvolanie členov súdnej rady, Mazák a Majerník to odmietajú

24.04.2024 15:20

Koaliční poslanci odvolávanie odôvodňujú stratou dôvery a pochybnosťami o svedomitom výkone právomocí členov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,492
Celková čítanosť: 5546199x
Priemerná čítanosť článkov: 3717x

Autor blogu

Kategórie