Založ si blog

Za ktoré dni nedostanete na ubytovaného Ukrajinca 7 eur!

Ak ste si u seba ubytovali Ukrajincov a nemajú doklad napríklad „ODÍDENEC“, tak ich u seba ubytovaných nemáte!!!

 

Za ubytovaného Ukrajinca sa podľa miestneho úradu (neviem, či tak to zamýšľalo aj ministerstvo a Matovič) považuje len taký Ukrajinec, ktorý má na doklade „ODÍDENEC“ uvedenú aj vašu adresu!!!

 

To budú veľmi nepríjemné prekvapenia pre tých, ktorí ubytovali viacerých Ukrajincov a dúfajú, že na nich dostanú 7 eur na deň odkedy ich ubytovali. Na miestnom úrade, kde je posledný deň odovzdania žiadosti na tento príspevok zajtra, všetkým zamietnu žiadosti, ktorí presne takéto doklady nemajú!

 

Napríklad ubytovali ste matku s dvomi deťmi od 3.3. a nevedeli ste, kde sa má hlásiť, nevedeli ste, ako, komu sa má hlásiť. Keď už ste to zistili, boli tam dlhé rady. Medzitým uplynuli dni a keď na doklade „ODÍDENEC“ nie je napísané, že je ubytovaný u vás, stále u vás ubytovaný nie je!!!

 

O tom nikde médiá neinformujú, pretože to nevedeli ani miestne úrady! Keď som tam volala, povedali mi, že nedostali žiadne informácie. Na miestnom úrade sa občania teda nedozvedeli vôbec nič, čo potrebujú pre doklady, že niekoho u seba ubytovali. Neskôr, keď už tie vyžadované doklady už boli známe, občanom s ubytovanými Ukrajincami nikto nikde neoznámil, že za ubytovaného Ukrajinca sa považuje len Ukrajinec, ktorý má doklad napríklad „ODÍDENEC“ a zarovno na tom doklade musí mať uvedenú aj vašu adresu, čiže nestačí, keď je len „ODÍDENEC“, keď tam vašu adresu nemá!

 

Ak máte u seba matky s deťmi – „ODÍDENCOV“, stále u vás nebývajú!!! Žiadosti o príspevok 7 eur na jedného (3,5 eur na dieťa) vám odmietnu prijať, pretože u vás nebývajú, keď na tomto doklade nemajú aj vašu adresu.

 

Čo myslíte, koľkí Ukrajinci vedeli, že kde si čo majú vybavovať? My sme to zisťovali dva týždne a aj od iných Ukrajincov ubytovaných inde, aj v inom meste a nikto z nich nevedel, nevedeli to ani na miestnom úrade, ako a kde je to potrebné hlásiť. Takže my sme si to vybavili až o dva týždne. To bude iste nepríjemné prekvapenie pre tých ľudí, čo matkám s deťmi z Ukrajiny okamžite pomáhali a zobrali ich k sebe a potom sa dozvedia, že ich u seba ubytovaných nemali, keď presne takéto doklady nemajú a preto na ne nedostanú za všetky tie dni nič! 

 

Ja som svoju Ukrajinku k sebe nezobrala preto, že na ňu dostanem 7 eur na deň, ale s vedomím, že ju budem živiť sama. Ale keď už sa štát chváli, že na ubytovaných Ukrajincov dostanete aj pomoc, tak ma nahnevalo, že všetci o tomto neinformovaní nedostanú a bude ich iste veľmi veľa, keďže viem, že o tomto neboli žiadne informácie ani na miestnom úrade, kde som telefonovala, čo a kde mám hlásiť a čo potrebujeme. V médiách ste sa dozvedeli len to, že na to máte právo, ale nič o potrebných dokladoch, ktoré týmto neinformovaním mnohí Ukrajinci nemajú! Ľudia im okamžite pomáhali, ale neuznajú im, že ich u seba ubytovali. Nestačí ani svedectvo tých Ukrajincov, keď nemajú presne požadované doklady o ktorých sa dozvedel miestny úrad až dnes. Doslova pracovníčka miestneho úradu povedala a nielen mne, ale aj iným ľuďom, čo sa tam dostavili so žiadosťami a zmluvami a čestnými prehláseniami a výkazmi, že nové pokyny im prišli až dnes!

Ešte včera si mysleli, keď tam bola miesto mňa moja Ukrajinka, že môže byť na zmluve deň odkedy je u mňa ubytovaná. A od dnes už nemôže byť u mňa ubytovaná odkedy bola, ale až odo dňa, kedy si ten doklad „ODÍDENEC“ vybavila aj s mojou adresou. 

 

Najviac sa mi na tom nepáči, že nemôže byť na zmluve uvedený dátum odkedy je u mňa ubytovaná, inak mi zmluvu nezoberú! Len s podmienkou, keď uvediem, že je u mňa ubytovaná až dva týždne neskôr, odkedy presne taký doklad má.

Prečo by nemohol byť na zmluve skutočný deň ubytovania, keď taký dátum má potvrdený aj v cestovnom pase?

 

 

Vraj preto, že čo keď dovtedy bola niekde v záchytnom stredisku! Alebo na ulici?!

 

 

Prečo to nemôže byť v zmluve a v žiadosti, keď sa to dá dokázať cestovným pasom a svedectvom tých Ukrajincov? To sa mi ani logické nezdá.

Tak mali zozbierať skutočné údaje v zmluvách o ubytovaní a vyplatiť ich len odo dňa, keď už majú vybavené presne požadované doklady. Skontrolovať, ktorý dátum je oficiálne potvrdenie „ODÍDENCA“ aj s presnou adresou a vyplatiť až odvtedy. Nepáči sa mi, že vyžadujú, aby ste uvádzali, že ste ich ubytovali až o dva týždne neskôr alebo aj doteraz neubytovali, keď ich ešte nemáte!

 

Rozumiete tomu, čo vám píšem? Ak máte u seba ubytované matky s deťmi a nemajú presne tieto doklady, ku ktorým prišli inštrukcie na miestny úrad až dnes, čo presne tam musí byť, tak ak ich máte ubytované u seba aj celý mesiac, tak budú od vás vyžadovať, že nesmiete uviesť, že ste ich u seba mali celý marec. Nemali!

Keď nemáte presne požadovaný doklad, tak nemali!

 

Nenaštvalo by vás to, že vás budú nútiť uviesť dátum hoci až o mesiac neskôr, až keď si presne toto zoženiete a vystojíte na cudzineckej polícii aj s presnou adresou?

 

Zas je to tak, že štát sa v médiách chváli, ako to vyplatí aj spätne a na každého utečenca 7 eur na deň a zatiahnu to mnohí dobrovoľníci len zo svojho a nútia ich miestne úrady uvádzať neskoršie dátumy, inak im žiadosti nezoberú, keď neuvediete požadované neskoršie.

 

Ja od svojej Ukrajinky neberiem žiadne peniaze na stravu. To malo byť hlavne na stravu, ja ju živím a komplet som jej zabezpečila oblečenie od nás až do leta. Do toho som bola vypísaná s koronou dva týždne, čiže budem mať chudobný mesiac. Tak aby ste vedeli, tieto dni zatiahnem zo svojho sama a nie štát! Aj tak ma najviac naštvalo, že ma núti uvádzať neskorší dátum a nie skutočný odkedy u nás býva a nestačí o tom svedectvo v pase ani jej.

 

Pre nás sú to našťastie len dva týždne a je len jedna, ale ako budú prekvapení tí, čo ubytovali troch a doteraz nemajú tie presné doklady, lebo aj miestny úrad sa to dozvedel až dnes a včera, keď sme tam boli, to ešte nevedeli – nové dnešné pokyny?

 

Tak takí ich nemajú ubytovaných ani dnes! Nemáš ten papier, no nemáš ich ubytovaných ani dodnes!

 

A zajtra je deň, kedy to môžu naposledy podať za mesiac marec! Iste to mnohí ani dnes netušia, že nedostanú na nich za marec nič!

 

Presne ako na hraniciach, že aj toto za marec zatiahnu len dobrovoľníci, čo okamžite pomáhali!

 

Ešte je jedna možnosť, že aj dnes miestne úrady zle informovali, alebo tie pokyny na miestnych úradoch nepochopili. Citovala mi totiž pracovníčka miestneho úradu tie pokyny a ja som v tých pokynoch nepočula, keď mi ich čítala, že musia mať doklad odídenca a deň ubytovania je ten odkedy tento doklad majú.

Tak som jej povedala – veď to tam nie je. Tam podľa mňa bolo to, že musia mať k zmluve a čestnému prehláseniu a k výpisu za mesiac marec aj doklad „ODÍDENCA“.

Ale nikde som nepočula, že dátum ubytovania musí byť totožný s vydaním tohto dokladu s presnou adresou. A keď som to tej pracovníčke povedala, že veď to tam nie je, že ten dátum musí byť totožný, tak sa rozčúlila, že potom mi žiadosť o príspevok vôbec nezoberie, keď neprepíšem v zmluve, že som ju ubytovala až neskôr!

 

Ale čo ak sa miestny úrad mýli a zle pochopil pokyny, kto ich dal aj tejto pracovníčke miestneho úradu? V tom prípade by miestny úrad vyžadoval prepisovanie skutočného ubytovania na neskôr neoprávnene!

 

O tomto by mali informovať v médiách, ako to vlastne je, lebo sa to týka veľa ľudí, ktorí pomáhajú utečencom a ktorí im pomáhali okamžite, že zas to toľkí zatiahnu len zo svojho?

 

Radšej ľudí upozornite, že skôr ako ubytujú Ukrajincov, nech nepočítajú, že ich naozaj ubytovali, keď nemajú presný doklad!

Nestačí dátum v pase, nestačí svedectvo utečencov a nestačí ani len doklad „ODÍDENEC“ ak nie je s presnou adresou!

Nemáte tieto ich doklady, nie sú u vás ubytovaní!

 

1. Zmluvu ku ktorej musíte mať údaje z katastra:

Druh stavby:

Ulica:

Súpisné číslo:

Parcelné číslo:

Katastrálne územie:

Obec:

Okres:

Identifikátor odídenca:

Cestovný doklad odídenca:

Trvalé bydlisko odídenca:

Predchádzajúci pobyt odídenca:

Číslo dokladu o tolerovanom pobyte:  Dôležité! To isté číslo ako identifikátor!

 

2. Čestné prehlásenie

 

3. doklad „ODÍDENCA“ s vašou adresou pobytu, čo si vybavíte na cudzineckej polícii

 

4. výkaz o konkrétnom mesiaci

 

Odovzdať výkaz musíte do piateho dňa o predchádzajúcom mesiaci, počet nocí a výpočet sumy.

Každý mesiac sa musíte hlásiť aj vy ako oprávnená osoba a aj Ukrajinci.

 

A napíšem, či aj vyplatia, lebo čo ak prídu zajtra nové pokyny a to už nestihneme?

 

 

 

 

.

Na SME sa už totálne zbláznili a znovu budú na smiech ako slniečkári

27.04.2024

Pripomína mi to ten čas, keď pri migračnej kríze prešli už do takej hystérie, že nadávali každému za zadusených migrantov, čo sa nelegálne dali prevážať v zatvorených autách, kde sa zadusili. Vtedy boli všetci ich vyznávači na najvyššom stupni hystérie, že je to dôkaz našej neľudskosti, lebo nechceme súhlasiť s kvótami. Vtedy sa predbiehali v podpisovaní extra [...]

„Česká iniciativa zajistí ukrajinské AFU granáty jen na 18 dní rovnocenné dělostřelecké činnosti“

21.04.2024

„Česká iniciativa zajistí ukrajinské AFU granáty jen na 18 dní rovnocenné dělostřelecké činnosti“ Aj to ich ešte len chce zohnať a nebude ich platiť ako naši progresívni hlupáci na predĺženie vojny o 18 dní. „Jenže ukrajinská média a vojenští komentátoři tlumí nadšení, protože těch 180 000 granátů je kapka v moři a Ukrajině to [...]

Na toto prispievate – len na väčší počet obetí!

18.04.2024

Aby ste dokázali pochopiť Ukrajincov, musíte si na ich mieste predstaviť seba. Ale to niektorí ľudia nedokážu. Bohužiaľ, to niektorí ľudia nedokážu, lebo vedia si predstaviť len seba a nemajú žiadnu empatiu. Takže, predstavte si seba. Predstavte si Slovákov o ktorých viete, že ešte aj väčšina progresívnych voličov by pred vojnou ušla. Keby vyhlásili vojnu a [...]

Žilina, polícia, riskantná jazda

Sedemnásťročného mladíka pri riskantnej jazde zastavili až policajné výstrely

27.04.2024 22:24

Vodič BMW na výzvy na zastavenie nereagoval, policajti museli použiť varovné výstrely.

Jaroslaw Kaczyński

Líder opozičnej PiS Kaczyňski: Kandidujeme do europarlamentu, aby sme odmietli Green Deal

27.04.2024 22:09

Európska zelená dohoda bude podľa Kaczyńského pre Poľsko znamenať i čoraz vyššie ceny energií, ale aj nárast cien "prakticky vo všetkých oblastiach".

žralok belavý, belasý, žralok modrý

Britského turistu zranil v Karibiku žralok, útočil len desať metrov od brehu

27.04.2024 20:00

Šesťdesiatštyriročný britský turista skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti, keď ho pri severnom pobreží karibského ostrova Tobago napadol žralok.

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,493
Celková čítanosť: 5555745x
Priemerná čítanosť článkov: 3721x

Autor blogu

Kategórie