Založ si blog

U Krajčího v byte a u Matoviča v dome

Zaujímavé je, že sa nikto nevenuje tomu, kde sa majú a chcú dať testovať občania. To vážne chcete potom poslať do tých priestorov na druhý deň deti?

 

Keď je príprava na voľby, tak sa celé triedy nevysťahujú a v triedach ostávajú otvorené skrinky s množstvom pomôcok, nástenky, výzdoba. Je to množstvo vecí, čo zostáva v triede, lebo to nie je kam dať a to sťahujeme, čo môžeme, stoly v kabinetoch sú zavalené a potom sa to zas celé dni sťahuje späť a to ani vírus nebol! 

Keby to všetko chceli odpratať, znamenalo by to postrhávať pripevnené veci po stenách na holé steny, čo pripravujeme niekoľko dní pred začiatkom školy.

To by sa potom deti ďalšie dni učili ako vo väzniciach.

Aj v domovoch sociálnych služieb sa dlhšie dezinfikuje a do takýchto priestorov potom chcete dať deti na celý deň? A to aj medzi testovaním?

V autobusoch nie sú ľudia celé dni a samotné testovania sa ani nerobili, ani nestíhali inak, ako vonku a preto na stanovištiach a s autami.

Ak aj chcú vonku a nepadlo ani slovo o tom, že určite vonku, vnútri budú mať stanovištia – v priestoroch pre deti a zamestnancov, z ktorých je veľa aj dôchodcov.

 

Krajčí chce osobne testovať, tak ja navrhujem, že na ukážku u neho v byte a u Matoviča v dome, či tam potom budú ochotní bývať.

 

Osobne považujem testovanie za zbytočné preto, lebo aj tak pôjdem do karantény, keď mám potom ísť do takej práce.

Bude aj dobrovoľná možnosť nenastúpiť do práce v takých priestoroch?

 

Nehovoriac o tom, že tí dobrovoľníci sa budú učiť na bezpečnostné obleky za pochodu a pri tom sa nakazili aj zdravotné sestry, keď neboli dva metre od seba a dali si dolu rúška, lebo jedli. Aj tie sa to museli učiť na chybách, o ktorých sa dopočuli a to boli profesionálky a nebolo ich na jednom mieste tak veľa a pre toľkých.

 

Považujem to za tak nezodpovedný nápad, tie priestory, že len prekonáva nápad ustupovať nevestám.

V žiadnom prípade to nemôžu byť školy a priestory, kde potom majú nastúpiť deti a zamestnanci na celé dni!

Autobusy a nemocnice sú na dezinfekciu uspôsobené, lebo tam sa s pravidelnou dezinfekciou počíta. Nie je tam množstvo vecí, ktoré deti a zamestnanci používajú a otvorené skrinky s knihami. Ako by to všetko dezinfikovali?

Alebo sa to presunie do jedální pre deti?

 

Nebol by lepší nápad použiť na to reštaurácie? VIDELI BY STE NÁZORNE TÚ NÁVŠTEVNOSŤ a len v čase obeda a nie na celé dni!!!

Kto by si tam dal hoci len kávu?

 

 

Ktoré testovacie miesta sa potom menia na posedenia?

 

 

 

 

„Čo sa týka prežívania na povrchu predmetov, životnosť vírusu sa výrazne líšila u rôznych materiálov. Na kartóne vraj SARS-CoV-2 zostáva aktívny až 24 hodín, na plastovom či nerezovom povrchu bol „funkčný“ vírus zaznamenaný dokonca aj po troch dňoch.“

https://www.startitup.sk/koronavirus-vo-vzduchu-prezije-hodiny-na-niektorych-povrchoch-aj-cele-dni-tvrdia-vedci/

 

Mimo nemocníc

„Na lepenke a iných druhoch kartonáží sa vírus zase udrží 24 hodín, čo je výrazne viac ako vírus SARS-CoV-1, ktorý bol na týchto povrchoch odolný maximálne osem hodín.

Zistenia zo Spojených štátov predstavujú zlé správy vzhľadom na to, že mnohé povrchy sú aj v nemocniciach vyrobené práve z ocele a syntentických látok, poznamenal Süddeutsche Zeitung. Viac ako 3-tisíc ľudí v Číne sa nakazilo práve na klinikách.“

https://www.dnes24.sk/ako-dlho-sa-udrzi-koronavirus-na-povrchoch-a-vo-vzduchu-prekvapive-zistenia-356343

 

https://zdravoteka.sk/magazin/infografika-ako-dlho-vydrzi-koronavirus-na-povrchoch-a-vo-vzduchu/

 

ČÍSLO, ktoré robí koronavírus horším ako ostatné choroby: Toľkoto dní prežije

 

„Nemecký vedec a profesor Gunter Kampf, ktorý uskutočnil nový výskum tvrdí, že koronavírus Covid-19 by mohol byť omnoho odolnejší ako bežné vírusy. Až deväť dní prežije na plastoch a päť dní na skle, kove a drevených povrchoch, ako sa uvádza na eurekalert.org.

V prvej analýze tohto druhu zhromaždil vedecký tím údaje z 22 predchádzajúcich štúdií o koronavírusoch a ich inaktivácii pre budúcu učebnicu. Zamerala sa na koronavírusy SARS a MERS a zistila, že môžu pretrvávať a zostať infekčnými pri izbovej teplote až deväť dní, pričom priemer je štyri až päť dní.“

https://vysetrenie.zoznam.sk/cl/1003167/1867661/CISLO–ktore-robi-koronavirus-horsim-ako-ostatne-choroby–Tolkoto-dni-prezije

 

 

 

Na Slovensku sa NIKDY nemohlo stať „Taliansko“! Prečo?

 

 

 

 

 

Teraz uvidíme, či nemohlo. Niektorí sú prekvapení, že nemá kto obsluhovať pľúcne ventilátory, pričom sa o nich veľa písalo, že ich nemá kto obsluhovať, čo som tu písala už 14. apríla:

 

Chmelár:

„Jeho miništrant zdravotníctva Krajčí sa zatiaľ nechal počuť, že ani v tomto štádiu nevie (!!!), koľko ľudí na Slovensku je schopných obsluhovať pľúcne ventilátory.

 

 

Prečo o toto sa novinári nezaujímali a jeden jediný článok, čo som k tomu našla, bol zamknutý na DenníkuN?

 

 

článok lekárky už 7. apríla

Tiež som ho tu v tom čase linkovala a citovala:

 

 

článok lekárky

 

 

„Je naivné si myslieť, že to zvládne aj „trošku viac zaškolený zdravotnícky personál“.

 

 

Pacienti potrebujú vysoké dávky liekov na udržanie normálnych hodnôt tlaku, na potlačenie šírenia vírusu a následne baktérii v krvi. Dnes  vieme, že až  50% pacientov s COVID na ventilátore vyžaduje dialýzu. O dialýzach sa zatiaľ nič nepísalo. Nič o dialyzačných prístrojov pre kriticky chorých.  Poškodená je pečeň, imunitné mechanizmy, zrážanlivosť krvi …  To znamená ďalšie špeciálne lieky a ďalšie sofistikované prístroje. Monitory vitálnych funkcií a monitory biochemických hodnôt krvných plynov…  a špeciálna posteľ pre pacienta v kritickom stave, lebo pacient nebude tolerovať umelú ventiláciu s úsmevom, ale bude v umelom spánku, potrebuje kontinuálne podávanie liekov a živín cez injekčné a infúzne pumpy…

 

Pacient na ventilátore nedokáže kašľať prirodzeným spôsobom, pľúca je potrebné očistiť odsávaním s uzavretými systémami, aby sa okruh spojenia ventilátora a pacienta nerozpojil. Pri rozpojení okruhu sa  do okolia z chorých a poškodených pľúc bude šíriť  vražedný aerosol hlienov plný vírusov. Nepíše sa o odsávačkách na sekréty. Máme dosť sestier, praktických sestier na túto kľúčovú činnosť? Bez nich nemá pacient na umelej ventilácii šancu, zadusia ho vlastné hlieny…

 

A k ľuďom. Je dosť odhodlaného, vyškoleného a skúseného personálu, aby dokázal túto činnosť  skoordinovať a vykonávať bezpečne pre všetkých ?  Odhodlaného preto, lebo ochranné pomôcky pre zdravotníkov nie sú samozrejmosťou.

 

Denne sa na odborných stránkach vyspelých štátov objavujú články, ktoré zľavujú z bezpečnosti personálu. Pred mesiacom bol respirátor FFP3 účinný len 6 hodín, dnes píšu o dlhšom intervale, lebo jeho dostupnosť pre lekárov a sestry je neistá.  Píše sa aj o tom, ako ho sterilizovať a sušiť a naparovať …Pred mesiacom nemysliteľné.  Fotografie zdravotníkov z Číny v kozmonautických skafandroch striedajú fotografie európskych (nemeckých a talianskych) lekárov v chirurgických plášťoch, plástových okuliaroch, na tvári občas respirátor – občas bežná chirurgická maska.

 

Slovensko má prísnymi opatreniami kúpený čas. Chystáme sa.Kupujeme ventilátory, hádam bude dosť zdravých, aby ich  mal kto vyrábať a málo kritický chorých.  Rýchlokurzy zdravotníckeho personálu z rôznych odborov  bežia pri intenzívnom lôžku pacienta. Kvalifikovaný personál (len z inej medicínskej brandže) sa až tak istý pri ventilátoroch necíti.

Ak by bola komplexná intenzívna zdravotná starostlivosť jednoduchá, neskladala by sa z puzzle premenných maličkostí. Dôležitou sú ventilátory. A ľudia, ktorí vedia, čo s nimi.“

 

https://romanova.blog.sme.sk/c/532462/o-ventilatoroch-a-ludoch.html

 

 

„Vyborny clanok. Okrem toho co spomina autorka, je treba povedat, ze zdravotnicky personal tiez nevydzi mesiace pracovat v neustalom strese a nadcasoch. Casom sa aj na nich prejavi vycerpanie a unava.

Preto logika, akoze kupime ventilatory a mame vystarane (casto o tom tu pise Schutz) je uplne pomylena. Tu treba brat aj dalsie faktory, ako je vyskoleny personal, ktory nebude dlhodobo pretazeny.“

 

 

Denník N už 10.apríla, ale zamknutý článok:

 

 

„Nedajú sa použiť pri liečení koronavírusu?

Mám slušné skúsenosti s prasacou chrípkou. V rokoch 2009 – 2012 s ňou mali v Rusku dosť veľký problém a Chirana im predala 2000 pľúcnych ventilátorov. V čase prasacej chrípky som bol v Moskve prednášať a v jednej ruskej regionálnej nemocnici, kde mali stroje od Chirany, bolo 35 ťažkých vírusových pneumónií z celého regiónu.

Každý bol do 24 hodín napojený na viachladinový ventilátor a z tých 35 zomrel len jeden. Úmrtnosť teda bola len nejakých šesť percent. U nás sa však kupovali iné ventilátory a úmrtnosť sme mali okolo päťdesiat percent. A to je sakra rozdiel. Rozhodujúca je teda včasnosť napojenia a aj použitie špeciálneho režimu pľúcnej ventilácie.

 

Majú sa ľudia báť, ak ochorejú na koronavírus a zistia, že ich v nemocnici napájajú na turbínový ventilátor a nie na multiúrovňový?

Všetko závisí od toho, ako na to človek zareaguje. Ak zápal pľúc nie je väčší ako dvadsať percent objemu pľúc, dá sa prežiť na akomkoľvek ventilátore.

 

Koľko multiúrovňových pľúcnych ventilátorov máme dnes na Slovensku?

Malo by ich byť okolo deväťdesiat. Ďalších tristo sa teraz vyrába v Chirane v Starej Turej. Štyristo by ich teda malo byť k dispozícii koncom mája alebo začiatkom júna. To už nie je malé číslo. Sú určené pre najťažšie stavy.

 

V súčasnosti tých deväťdesiat ventilátorov stačí?

Zatiaľ máme na ventilátore jedného alebo dvoch pacientov s koronavírusom, malo by to stačiť. Modlime sa, aby to tak vydržalo.“

https://dennikn.sk/1849236/anesteziolog-ochorenia-ako-covid-19-poskodzuju-pluca-nehomogenne-centimetrovych-poskodeni-moze-byt-niekolko-tisic/?ref=tit

 

 

Prázdne nemocnice, personál tancuje – obľúbená konšpirácia našich občanov:

 

 

 

 

 

 

.

„Česká iniciativa zajistí ukrajinské AFU granáty jen na 18 dní rovnocenné dělostřelecké činnosti“

21.04.2024

„Česká iniciativa zajistí ukrajinské AFU granáty jen na 18 dní rovnocenné dělostřelecké činnosti“ Aj to ich ešte len chce zohnať a nebude ich platiť ako naši progresívni hlupáci na predĺženie vojny o 18 dní. „Jenže ukrajinská média a vojenští komentátoři tlumí nadšení, protože těch 180 000 granátů je kapka v moři a Ukrajině to [...]

Na toto prispievate – len na väčší počet obetí!

18.04.2024

Aby ste dokázali pochopiť Ukrajincov, musíte si na ich mieste predstaviť seba. Ale to niektorí ľudia nedokážu. Bohužiaľ, to niektorí ľudia nedokážu, lebo vedia si predstaviť len seba a nemajú žiadnu empatiu. Takže, predstavte si seba. Predstavte si Slovákov o ktorých viete, že ešte aj väčšina progresívnych voličov by pred vojnou ušla. Keby vyhlásili vojnu a [...]

Superdebata lídrov kandidátiek do EÚ – Nerudová v nej bola paródiou na progresívcov

16.04.2024

To, čo nám tu celé roky chýba, sú diskusie k rôznym závažným politickým témam. V našom mediálnom priestore sa diskusie k politike už celé roky nevedú, vymenili ich len jednostranné diskusie jednej politickej strany. Škoda, že na Slovensku sa takejto politickej diskusie nedočkáme a aby bola taká dlhá! Všimnite si, že moderátorka v nej len moderuje [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,492
Celková čítanosť: 5552970x
Priemerná čítanosť článkov: 3722x

Autor blogu

Kategórie