Založ si blog

Vyjednávači oligarchie s verejnosťou

Občania dennodenne vidia, že kto kradne v malom – nemá cestovný lístok, nemá na zaplatenie čohokoľvek, môže byť celé roky prenasledovaný exekútormi našich budúcich oligarchov, ale kto kradne vo veľkom, že si tie sumy ani nevieme predstaviť, nie je trestne stíhaný, nevyšetruje sa, zastaví sa vyšetrovanie, nič nemusí vrátiť, nič sa mu nedá dokázať, žiadne svedectvá sa proti nemu nedajú použiť, môže si veselo a spokojne žiť z rozkradnutého a naďalej sa môže vyjadrovať v novinách medzi smotánkou. Proste ako žobrač a feudáli, bohatá a absolútne ničím nepostihnuteľná vrstva a chudáci, ktorí páchajú aj samovraždy po prenasledovaní exekútormi.

 

Predstavte si, ako to demoralizuje spoločnosť, konkrétne mladých ľudí, ktorí sa učia v živote chápať, že oplatí sa byť zlodejom a to čo najväčším zlodejom, aby ste boli rovnako nepostihnuteľný. Nikde nevidia, že kradnúť sa nemá, lebo to je niečo zlé. To je niečo, čo spoločnosť celkom toleruje a netrestá, ani nestíha. To je niečo, čo potrestá len Pánboh, ako sa v detstve učili na katechizme, niečo ako rozprávka pre malé deti. Keď vyrastú, už v puberte pochopia, že zlodeji spoločnosti nevadia a nikto to nestíha. Presne toto si berú do života už na druhom stupni ZŠ, keď počúvajú len televízne správy, že nejaký mýtus o nejakých zlodejoch bol prípadom „svätého Mikuláša“, ktorý chodí len do určitého veku a potom pochopíte, že kradnúť sa môže a spoločnosť ešte obdivuje zlodejov a dostávajú priestor v televízii, v novinách, v smotánke, v zdravotníctve, v nemocniciach, vo firmách a v školách je učiteľ, nevedeli ste žiaci, ale žobrákom!

To je ten žobrák, ktorého ste si nemali prečo vážiť, lebo bol vlastne neschopný a môže ukradnúť len lístok v MHD!

Veľmi rýchlo pochopia, že ich vzor sú zlodeji. Spoločnosť im ukazuje, že zlodeji sa majú dobre, sú obdivovaní a nepostihnuteľní, vlastne to nie je žiadna hanba a rozhodne nie verejná! Ešte im každý aj závidí, že boli to takí schopní podnikatelia a šikovní rozkrádači!

 

Mladý človek vám nepovie, že chce byť zlodejom, ako nikto infantilne nepovie, že chce byť zlým človekom. Chce byť tiež len ŠIKOVNÝM ČLOVEKOM!

Takže, keď sa dostane k nejakej príležitosti, vie, že morálka káže – DOKÁŽU TI TO?

Ak nie, kradni, využi príležitosť rovnako, ak aj ty si šikovný človek! Je to o šikovnosti, o inteligencii, či a čo mi dokážu! Morálka o zlodejstvách predsa skončila v detstve! 

 

A presne tak sa stalo, že pokiaľ sa masovo rozkrádalo, čo si všimli mnohí, už si nevšimli, ako sme si týmto tolerovaním zlodejov a vyzdvihovaním, vychovali ďalších a ďalších, nie zlodejov, ale len šikovných ľudí, čo inteligentne vedia posúdiť – Dokážu ti to?

 

My neodsudzujeme zlodejov, my odsudzujeme hlupákov, čo nemali dostatočnú inteligenciu na vyššie posty, kde ti to už nedokážu ako v MHD!

My nie sme zlodeji preto, že je to nemorálne, veď evidentne pre spoločnosť je to beztrestná činnosť, nijako nepostihovaná, my nie sme zlodeji len preto, že nemáme takú príležitosť!!!

 

 

Inak to nič nemorálne nie je a spoločnosti to nevadí! To je výsledok tohto výchovného procesu, čo už naši puberťáci sledujú aj v správach a na tlačovkách. Kradnite, keď máte príležitosť, nijako sa to nepostihuje! 

A my sa potom budeme čudovať, prečo sa to dokola opakuje, že nám tu ďalší a ďalší neveria na svätého Mikuláša alebo že kradnúť by bolo voľačo zlé!

Keď vychádzate z puberty, už viete, že nie je! Že také niečo vám povedia len v škole, v kostole, ale určite nie v správach a v parlamente a medzi už dospelými! Dospeli ste, tak si už len dávajte pozor, čo sa kradnúť oplatí a či vás nechytia. A o tom je šikovnosť a inteligencia!

 

Máte vedieť, čo je HDP a ako šikovne kradnúť!

 

===

 

Pamätám si, že v detstve som si myslela, keď nás učili, že každý režim sa zmení (sa menil) len na taký, čo vie ešte viac vykorisťovať, že keď raz skončí socializmus, tak to bude znamenať, že vymysleli znovu novú a ešte lepšiu formu vykorisťovania. A pokým nevymyslia, budeme mať socializmus ako najlepší výmysel ovládania ľudí. 

A mala som pravdu, lebo vymysleli lepší. Z pohľadu dieťaťa som to videla tak, že závistlivci, čo sa nemohli stať boháčmi, rozhodli sa starých boháčov vyhodiť, aby sa chvíľu hrali na socializmus a potom sa mohli dostať k ich majetku, že teraz budú boháči oni!

Videla som to tak, že už im nestačilo, že majú milión, už chceli mať aj reštaurácie, podniky, nemocnice a prišla doba otočiť to na hru – Teraz sme boháči my, keď sme vás nachytali na socializmus.

 

V socializme sa písali vraj infantilné príbehy na zlých kapitalistov, čo aj dieťaťu vyrazili chlieb z ruky! V socializme sa z toho ľudia smiali, že to je dobre nafúknuté, veď kapitalista by nevyrazil dieťaťu chlieb z ruky!

 

Dnes musím povedať, že to INFANTILNÉ vôbec nebolo! Lebo ešte by to dieťa mohlo byť šťastné, keby mu oligarcha vyrazil chlieb z ruky a nechal ho aspoň žiť!

Ale nenechali! Nevyrazili im chlieb z ruky, ale pripravili ich v našom zdravotníctve aj o životy! Nie osobne mu tam oligarcha odpojil hadičku, ale ich otroci v nemocniciach nestíhali bojovať s tak rozkradnutým zdravotníctvom. Tie deti doplatili životmi, nielen krajcom chleba, že títo rozkrádači a zbohatlíci zlodejstvami, mali presne tento a vraj infantilný obraz, čo dokážu dieťaťu vyraziť! 

Že naše deti považovali za hovná ako nacisti a celkom nikto týchto nacistov v spoločnosti neprenasleduje! 

Nie ako z kancla na tlačovke, že zhoríte v pekle po smrti! Čo ich po takom bezvýznamnom kancli?

Neprenasleduje ich nikto, lebo noviny sú plné slov – Nedá sa im to dokázať, je to premlčané, toto môžu, aj toto môžu, už odišli, už odstúpili, verte teraz novým!

Jedným slovom, nikto ich neprenasleduje inak, než len ako z kancla. Slovami, čo vyvanú len ako dym.

 

Nezostane po nich vyrazený chlieb z ruky dieťaťu na chodníku. Zostanú po nich detské hroby a to aj tie, čo pribudnú tento rok a budúci!

 

Už nikdy nepovedzte, že to sa o kapitalistoch podával infantilný obraz. Bol prikrášlený na len krajec chleba na chodníku ako obrazu nespravodlivosti.

Tá skutočná, keď ste zatvorili socialistickú čítanku, pokračovala zabíjaním detí vo vojnách a moderne v nemocniciach. Ten krajec mal byť cintorín.

 

 

Chápem, že pre vás je iný systém len infantilný, lebo moderne chcete v detských hroboch pokračovať. Veď kapitalisti čakajú, sú to šikovní ľudia a vy nechcete zmeniť systém, ale podporovať poskokov ďalších. 

 

Takže niečo z tej infantilnej politiky, ktorá je tak infantilná, že sa musí ničiť manipuláciou predvolebných prieskumov a nepúšťania iných strán do televíznych diskusií. 

Hovoríte mi, že môžem byť sklamaná, že nebudú mať 5 %. A preto mám bežať dať hlas nejakým oligarchom?

Keď nebudú mať 5 %, tak to bude preto, lebo tu nebola demokracia, lebo ste sa tu na demokraciu len hrali a umožnili oligarchom, aby si opäť kupovali strany a reklamy v médiách. A presne preto, že si tu voľby kúpili oligarchovia z Penty a Esetu. A preto, že vám je všetkým jedno, že môžu a ešte ich sami mnohí obhajujete! Len to budem pripomínať, prečo mala strana Chmelára menej percent, než kúpené voľby oligarchami!

 

 

 

Chmelár:

 

„Ja ich volám vyjednávači oligarchie s verejnosťou. Boris ich nazýva manekýni moci, ale je to to isté. Navrhli síce Pente pristrihnúť krídelká, ale na zásadnú systémovú zmenu – zrušenie zdravotných poisťovní a vyhnanie biznisu zo zdravotníctva – si netrúfnu.“

 

A už vôbec sa nedotknú nastupujúcej digitálnej oligarchie, s ktorou sa dokonca bez hanby stretávajú za bieleho dňa na verejnosti. Viete si predstaviť, ako by vyvádzala opozícia a s ňou spriaznené médiá, keby sa Fico stretol v kaviarni s Haščákom? Ale keď sa stretne Kiska so Zajacom, nehanebne nás kŕmia rozprávkami, že oni sú tí dobrí, že za to nič nechcú. V tomto štáte nie sú určené ani základné pravidlá, za ktorých sa smie stretávať politik s podnikateľom, tak na čo sa tu hráme?

 

Ako však chcete zlomiť moc oligarchie? Máte aj riešenia?

 

Tak ako existuje životné minimum, malo by existovať aj životné maximum, za ktorým už peniaze neslúžia na osobnú spotrebu, ale na deštruktívne ovplyvňovanie politiky štátu. Miliardári, ktorí si dokážu kúpiť kohokoľvek a čokoľvek, ničia demokraciu a jednoducho by nemali existovať.

Preto navrhujeme aj preskúmanie pochybných privatizácií a vrátenie rozkradnutého majetku štátu. Preto chceme zaviesť mzdový strop na úrovni maximálneho platu desaťnásobku minimálneho platu vo firme. Ak prezident U.S.Steel Košice zarobí ročne viac ako 2500 zamestnancov dokopy, ktorých chce pritom prepustiť, je to nehorázne, groteskné a nemorálne.

Podstatou Gorily nie je Fico či Dzurinda, Gorila nám v prvom rade odhaľuje, ako funguje systém. A potvrdzuje slová klasika, že prvotné nahromadenie kapitálu sa uskutočňuje krádežou. A keďže my sme nemali ani kolónie, ani otrokov, museli to nakradnúť z verejných zdrojov.

V momente, ako sú ohrozené záujmy najbohatších, sa vládnuce kruhy neštítia ničoho, aby ich ochránili. Ako hovorí americký politológ Jeffrey Winters, ktorý študuje oligarchické štruktúry a politické ambície superbohatých ľudí. „Keď oligarchovia tvrdia, že chcú riadiť štát ako firmu, je to hrozné, je to v podstate to isté, ako keby hovorili: nechceme počuť žiadnu kritiku. Chceme konať rýchlo a bez prekážok.“

Prehnitosť oligarchického pozadia vládnych strán je neznesiteľná, ale všimnite si, kto sa dnes derie do politiky.

 

Čo si predstavujete pod alternatívou voči kapitalizmu?

 

Určite nie návrat k direktívnemu riadeniu minulého režimu. Nepriaznivé dopady kapitalizmu chceme prekonávať rozširovaním netrhového sektora: vytváraním podmienok pre úverové zväzy, družstvá, neziskové banky, opensourceové softwarové projekty, subvencované kultúrne projekty.

V prvom rade však chceme nahradiť kapitalizmus demokratickým zriadením, v ktorom má verejný záujem prednosť pred súkromným ziskom. Úlohou ľavice nie je robiť charitu pre chudobných a rozdávať im drobné, ale programovo znižovať nerovnosti. Iba tak vytvoríme systém, v ktorom oligarchovia nebudú mať šancu ovládať svet.

Presadiť výraznejšie progresívne zdanenie, obmedziť množstvo peňazí vo volebných kampaniachvyhnať biznis z verejných služieb – to je cesta, ktorá posilňuje demokraciu. Koristnícky kapitalizmus nie je cestou k ľudskej dôstojnosti, ochromuje našu ľudskosť, zvyšuje sebectvo a ničí planétu. Tí, ktorí držia v rukách moc, sa ju napokon budú snažiť udržať aj za cenu fašistických metód, ako sme to videli v Čile. Takže naším cieľom je poraziť kapitalizmus a zabrániť fašizmu. To sú spojené nádoby.

že môžeme v zhode s názorom americkej feministickej filozofky Nancy Fraserovej povedať, že neoliberalizmus nie je žiadnou protilátkou na epidémiu fašizmu, je jeho komplicom a príčinou.

 

Na tlačovej konferencii ste povedali, že tento štát má zle nastavené priority. Čo tým máte na mysli?

 

Áno, z doterajšieho správania vlády vyplýva, že jediná oblasť, v ktorej chceme dobiehať vyspelú západnú Európu, je zbrojenie, lebo 2 percentá HDP na vojenské výdavky sú jediným vyčísliteľným záväzkom.

Prečo médiá, think-tanky a politici netlačia na to, aby sme vynakladali 2 percentá HDP na vedu a výskum, čo je priemer EÚ, kým dnes na to nevyčleňujeme ani 1 percento? Socialisti nikdy nebudú súhlasiť s takým štátnym rozpočtom, kde má zbrojenie alebo záchrana bánk prednosť pred riešením klimatickej krízy a nahro madených problémov v školstve a zdravotníctve.

Napríklad za 2 miliardy eur, za ktoré sme nakúpili stíhačky, by štát mohol postaviť na obecných pozemkoch 40 000 bytov pre mladé rodiny. To nie je číslo vycucané z prsta, to vypočítali naši renomovaní odborníci zo Stavebnej fakulty Technickej univerzity v Košiciach.

Preto keď tvrdím, že Slovensko potrebuje politiku skoku a navrhujeme zásadné zvýšenie miezd, dôchodkov, materských dávok či bezplatný prístup dôchodcov k liekom, jedným dychom dodávam, že peniaze na to sú, len treba prestať kradnúť, lepšie vyberať dane a zmeniť priority štátu. A presne to aj urobíme.

https://www.hlavnydennik.sk/2019/10/22/chmelar-miliardari-nicia-demokraciu-nemali-by-existovat-rozhovor/?fbclid=IwAR0L5-zL9NNsY5cuzQliDfMJaWgHmfLWgrtX5i76LEW1aJ5_cYTKpOLsHzU

 

 

Zdá sa, že mainstreamovým médiám tento politik ohľadom kauzy Gorila úplne unikol z hľadáčika. Strana Sme rodina bude totiž zrejme rozhodujúcim prvkom v zostavovaní novej vlády a liberálne strany, ktoré sa derú k moci s nimi počítajú.

 

 

Dobrý deň,

toto je posledné upozornenie pred tým, ako bude Vaše konto na dennikn.sk zmazané.

Prosím, vyberte si jednu z možností:

  1. Využijem ponuku predplatného na 2 mesiace za 1 euro

2. Nechcem predplatné, ale ponechajte moje konto

3. Nenávratne vymažte moje konto (nemusíte urobiť nič).

Vaše konto a všetky údaje budú automaticky zmazané o 16 dní od odoslania tohoto e-mailu, žiadne ďalšie upozornenie nasledujúce po tomto Vám už nebudeme posielať.

S pozdravom

Katka Javorská
Denník N

 

 

Vymažte, slúžite oligarchom!

 

 

.

„Česká iniciativa zajistí ukrajinské AFU granáty jen na 18 dní rovnocenné dělostřelecké činnosti“

21.04.2024

„Česká iniciativa zajistí ukrajinské AFU granáty jen na 18 dní rovnocenné dělostřelecké činnosti“ Aj to ich ešte len chce zohnať a nebude ich platiť ako naši progresívni hlupáci na predĺženie vojny o 18 dní. „Jenže ukrajinská média a vojenští komentátoři tlumí nadšení, protože těch 180 000 granátů je kapka v moři a Ukrajině to [...]

Na toto prispievate – len na väčší počet obetí!

18.04.2024

Aby ste dokázali pochopiť Ukrajincov, musíte si na ich mieste predstaviť seba. Ale to niektorí ľudia nedokážu. Bohužiaľ, to niektorí ľudia nedokážu, lebo vedia si predstaviť len seba a nemajú žiadnu empatiu. Takže, predstavte si seba. Predstavte si Slovákov o ktorých viete, že ešte aj väčšina progresívnych voličov by pred vojnou ušla. Keby vyhlásili vojnu a [...]

Superdebata lídrov kandidátiek do EÚ – Nerudová v nej bola paródiou na progresívcov

16.04.2024

To, čo nám tu celé roky chýba, sú diskusie k rôznym závažným politickým témam. V našom mediálnom priestore sa diskusie k politike už celé roky nevedú, vymenili ich len jednostranné diskusie jednej politickej strany. Škoda, že na Slovensku sa takejto politickej diskusie nedočkáme a aby bola taká dlhá! Všimnite si, že moderátorka v nej len moderuje [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,492
Celková čítanosť: 5554292x
Priemerná čítanosť článkov: 3723x

Autor blogu

Kategórie