Založ si blog

Na koho odkazuje Dzurinda

Vždy som sa zaujímala o to, čo píše ku rôznym kauzám Jozef Šátek. A dnes naňho Dzurinda odkazuje:

https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/530223-dzurinda-prehovoril-o-gorile-pozrite-si-video/

 

21.10.2019

Kto, ako a prečo zatajoval „Gorilu“

 

„Kauza Gorila je koncentrovaným obrazom slovenského politicko-oligarchického, korupčného a morálneho systému „naprieč politickým spektrom“. Proces „utlmovania“ spravodajskej činnosti, jej vyšetrovania a skartáciu dôkazov však mali

v rukách tri vlády pod vedením R. Fica.

Dôležitým momentom pre vývoj celej kauzy Gorila bolo časové obdobie, v ktorom odpočúvanie bytu na Vazovovej prebiehalo a zmena politickej situácie po voľbách v druhej polovici roku 2006. Odpočúvanie nasadením informačno-technických prostriedkov (ITP) krajský súd povolil 23.11. 2005 a prebiehalo 6 mesiacov do 22.5.2006 (viď spracované oznámenia o skončení ITP „Gorila“), po ktorom bolo ITP (označené ako „Gorila1“) opäť súdne predĺžené 18.5.2006  na ďalších 6 mesiacov, t.j. do 17.11.2006, avšak ITP Gori la1 bola „predčasne“ ukončená už dňom 4.8.2006 (!). S veľkou mierou pravdepodobnosti predčasné ukončenie nasadenia ITP Gorila1 priamo súviselo so zmenou riaditeľa SIS (po voľbách nová vládna koalícia Smer-HZDS-SNS), keď L. Pittnera vymenil 27.7.2006 Jozef Magala (inak 2002 až 2006 asistent poslanca Bohumila Hanzela).

V priebehu nasadenia ITP od novembra 2005 do 16.5.2006 a do odchodu L. Pittnera z funkcie riaditeľa SIS bolo z vyhodnotenia získaných informácií ITP spracovaných 14 spravodajských informácií, z ktorých bolo 9 odstúpených na sekciu P/ a táto z nich spracovala dve informácie pre externých príjemcov (predsedu vlády a ministra vnútra a druhú pre GP SR, ŠP GP SR a MV SR). Ostatné informácie sa nikdy nedostali iným orgánom mimo SIS. Začiatkom júla 2006 požiadal Úrad inšpekčnej služby MV SR riaditeľa SIS o audio záznam z ITP Gorila a iné súvisiace dokumenty. Dňa 2.8.2006 boli požadované dokumenty i audiozáznam pripravené na 9. odbore SIS (p. Tkáčik) k odoslaniu na Úrad inšpekčnej služby MV SR.

Po nástupe novej vlády R. Fica a po vymenovaní J. Magalu za riaditeľa SIS 27.7.2006 bolo za 8 dní (!) nasadenie ITP v byte na Vazovovej „predčasne ukončené“ a zároveň žiadne ďalšie informácie z nasadenia ITP Gorila a Gorila1 za riaditeľa Magalu už žiadnym štátnym orgánom neboli odstúpené, teda bolo stopnuté aj odoslanie už pripravených dokumentov a audiozáznamu z ITP Gorila na požiadanie Úradu inšpekčnej služby MV SR. Počas nasledujúcich dvoch rokov boli počas „reorganizácie“ SIS uvoľnení zo služobn&eacut e;ho pomeru všetci príslušníci SIS majúci nejaký vzťah k prípadu Gorila a Gorila1. Po vydaní nálezu Ústavného súdu SR v novembri 2012  vedenie SIS (Ing. Ján Valko, nominant Smeru) oznámilo, že audiozáznam z nasadenia ITP Gorila a Gorila1 bol skartovaný.

Tieto fakty dávajú za pravdu tvrdeniu I. Mikloša, že počas vlády M. Dzurindu v roku 2005 až do odvolania riaditeľa SIS L. Pittnera v júli 2006 boli aktívne vykonávané operatívne a informačno-technické prostriedky k plneniu zákonných úloh SIS s cieľom získať informácie o organizovanom zločine ohrozujúcom hospodárske záujmy Slovenska. Taktiež v tomto období o získaných poznatkoch z nasadených ITP boli spracované a odstúpené externým príjemcom dve informácie. Rovnako tak, bolo aktívne pristúpené k splneniu požiadavky Úradu inšpekčnej služby MV SR o poskytnutie audionahrávky a iných dokumentov súvisiacich s nasadením ITP Gorila a Gorila1, ktoré však po nástupe nového riaditeľa SIS J. Magalu už neboli nikdy žiadateľovi zaslané, ani žiadne iné správy o tejto činnosti neboli spracované a expedované mimo SIS a na  útvaroch SIS, ktoré sa danej akcie zúčastnili došlo k masovej obmene príslušníkov SIS, väčšinou ich prepustením zo služieb.

Záver :

Existuje reálne podozrenie, že takýto postup „utlmenia“ spravodajskej činnosti a následne i vyšetrovania ako aj „vymazania pamäte“ rozprášením personálu príslušných spravodajských útvarov až po skartáciu audiozáznamov z nasadenia ITP slúžilo ku skrytiu zaznamenaných aktivít majúcich charakter podozrenia zo zneužívania verejnej moci  a závažných zločinov hospodárskeho a korupčného charakteru a to v prvom rade : vtedajšieho predsedu vlády R. Fica a jeho osobného po radcu Határa zachytených ITP Gorila, v druhom rade : predstaviteľa Penty J. Haščáka a v treťom rade ministra J. Malchárka, predsedníčky výkonného výboru FNM SR A. Bubeníkovej a iných predstaviteľov strany SDKÚ-DS.

Z analýzy vyplýva, že orgány činné v trestnom konaní by sa okrem vyšetrovania obsahu kauzy Gorila mali zaoberať aj trestnoprávnou zodpovednosťou verejných funkcionárov a iných osôb, ktoré sa podieľali na jej zatajovaní, perzekúcii príslušníkov SIS, ničení dôkazov a celkovo marili jej rýchle a objektívne vyšetrenie.“

https://satek.blog.sme.sk/c/519266/kto-ako-a-preco-zatajoval-gorilu.html

 

z komentárov pod tým:

„Pán bloger bol a aj je

sympatizantom pravicových vlád. /ani sa tým netají/ Snáď si nemyslíte,že bude kritizovať pokútnu privatizáciu Dzurindovej vlády v Gorile keď má poruke Smer s Ficom na čele. Veľmi mu vadí vraj pochybné financovanie pri zakladaní strany Smer /vraj oligarchami/ ale pri zakladaní iných politických stranách ako je SDKU,KDH ANO či SMK /priviera oči. Správa sa podobne ako médiá hlavného prúdu, ktoré ako prvé zverejnili z nahrávky Gorila len malú časť rozhovoru Haščáka s Ficom /robili okolo toho veľké haló/ ale už darmo čakáme na ďalšie zverejnenie podstatne väčšej časti nahravku kde sa rieši netransparentná priv atizácia ŠM práve politikmi Dzurindovej vlády. Avšak to zostáva médiami bez povšimnutia. V tom je to pokrytetstvo médií HP ale aj pána blogera, že pristupujú selektívne k politickým stranám a ich prešľapom.

 

 

„jediny pokrytec si tu ty – trepes bludy,nakolko volici pravice za Gorilu jasne poslali Dzurindovcov na smetisko dejin a p.Satek tiez tu pise o SDKu ( ministra J. Malchárka, predsedníčky výkonného výboru FNM SR A. Bubeníkovej a iných predstaviteľov strany SDKÚ-DS. )
a apropo: Fico vladne 12 dlhych rokov,preco do dnesneho dna nebola Gorila vysetrena a akteri nesedia vo vezeni?..ze by preto,lebo aj sam ON by tam sedel?..nejako som nezachytil,ze by na Vazovovej posedaval Dzurinda,leb o Miklos a pili tam s Hascakom colu – na rozdiel od Fica,ktory tam veselo dohadoval uplatky“

 

 

Slovenská Gorila: kompletní spis dokumentu

 

09.01.2012 0:00
https://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/Slovenska-Gorila-kompletni-spis-dokumentu-221331

 

Ja si myslím, že pokrytectvo médií je v tom, že dnešnými záujmami oligarchov sa už nezaoberajú.

A stále si myslím, že keď niečo prepukne a konečne sa dostane na verejnosť, to nikdy nie je NÁHODA, ale NOVÝ a ZIŠTNÝ záujem ďalších oligarchovPREČO sú teraz silnejší oni. Teda doslova tak, že tu ide o striedanie moci zahraničím presadzovanej skupiny ľudí, prečo má teraz nastúpiť tá.

Táto nová má zabezpečiť nárazníkovú zónu, vojenské základne, federalizáciu, federalizáciu dlhov EÚ, spoločné riešenie migračnej krízy, spoločný dozor a cenzúru v ovládaných štátoch. A to všetko vôbec nepovažujem za menšiu mafiu, ale za mafiu, ktorá bude nielen rozkrádať, ale náš štát už celkom dorazí a zbaví zbytkov suverenity a svojprávnosti.

 

Nemyslím si, že platí, ani v tejto situácii, že už nemôže byť horšie. Myslím si, že platí, že vždy môže byť aj horšie (systém vykorisťovania sa zdokonaľuje a modernizuje), hoci to už všetko vidíte len ako „konšpirácie“.

 

 

Ak sa mýlim, táto nová vláda liberálov nepresadí vojenské základne atď, čo píšem hore. Dozvieme sa to v najbližších rokoch, čo presadí a či o tom informovala občanov už dopredu a PRED VOĽBAMI. Ale to už bude neskoro, keď sa to dozviete, takže im to môže byť jedno, že raz sa to dozviete.

Tipujem, že sa bude hájiť tým, že ste jej týmito voľbami, čo teraz ešte len budú, dali k tomu všetkému ako voliči mandát už tým, že ste ich zvolili, hoci ste vôbec nevedeli, čo všetko to ešte len bude!

Prezradil to vlastne Osuský, ako to budú ospravedlňovať, keď už doterajší nátlak ospravedlňoval tým, že už ich zvolením (SaS), ste dali mandát ku všetkému, čo budú presadzovať! Už automaticky zvolením! Lebo oni vtedy ešte NEVEDELI! A preto aj o ďalších témach akože teraz nevedia!

 

Ale po voľbách už budú vedieť, čo akože teraz ešte nevedeli!

 

Teraz je ten čas, keď k tomu všetkému môžu získať mandát, že hovorili pravdu, že ho vo voľbách získali, ale ku všetkým kľúčovým zahraničným témam pred týmito voľbami budú účelovo ticho, aby ich presadili až po voľbách!

 

 

 

Toto všetko rieši starú mafiu (čo ale zostane nepotrestaná a veselo bude podnikať a bohatnúť ďalej), ale odvádza to pozornosť od novej a oveľa zničujúcejšej. A to všetko zas neospravedlňuje starú mafiu, len upozorňuje na novú a horšiu.

 

Samozrejme sa budem veľmi rada mýliť. Veď kto by si želal to ešte horšie od tohto?

 

 

.

Na toto prispievate – len na väčší počet obetí!

18.04.2024

Aby ste dokázali pochopiť Ukrajincov, musíte si na ich mieste predstaviť seba. Ale to niektorí ľudia nedokážu. Bohužiaľ, to niektorí ľudia nedokážu, lebo vedia si predstaviť len seba a nemajú žiadnu empatiu. Takže, predstavte si seba. Predstavte si Slovákov o ktorých viete, že ešte aj väčšina progresívnych voličov by pred vojnou ušla. Keby vyhlásili vojnu a [...]

Superdebata lídrov kandidátiek do EÚ – Nerudová v nej bola paródiou na progresívcov

16.04.2024

To, čo nám tu celé roky chýba, sú diskusie k rôznym závažným politickým témam. V našom mediálnom priestore sa diskusie k politike už celé roky nevedú, vymenili ich len jednostranné diskusie jednej politickej strany. Škoda, že na Slovensku sa takejto politickej diskusie nedočkáme a aby bola taká dlhá! Všimnite si, že moderátorka v nej len moderuje [...]

„jak je Západ poštval do války, nechal beze zbraní chcípat, a potom nakonec zradil, aby chránil Izrael, a nemusel obětovat své vlastní finanční zisky“

15.04.2024

„USA přitom mají 8000 vozidel M-113 ve skladech a 5000 v arzenálu!“ „Západní mocnosti tak nemají problém za den vystřelit na ochranu Izraele víc raket, než Kyjevu dodaly za celou válku“ Progresívni šialenci sústavne len Slovákom obúchavajú o hlavu, že Ukrajine nedodávame zbrane, čo my sme im už dali všetko a nemáme ani na [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,491
Celková čítanosť: 5540353x
Priemerná čítanosť článkov: 3716x

Autor blogu

Kategórie