Založ si blog

Kritika pravice od samotnej pravice

Dovtedy bola SaS pre nich dobra, pokym nevybocila z ich prudu povinnych postojov k migracnej krize.

Prave tym SaS aj nazbierala 14%, lebo nimi odporucany Most a Siet neuspeli v nimi propagovanej sile, zjavne posobiacej az totalitne cenzurou na SME, Denniku N a vsade, kde si dovolili ludia s nimi nesuhlasit alebo vobec pytat sa!

Tak, ked neposluchali, ako sa dnes politicky korektne ma, vytiahli na ich zdehonestovanie na SME a Denniku N atd. (ktore sa dialo dva roky) to, ze ich vlada bude katastrofalna! Vymysleli si to? Alebo v snahe pospinit ich a propagovat servilnejsie sily voci prikazom EU, zacali na seba prezradzat vlastnu katastrofalnost vlady praviciarov, k comu by napriklad mohla viest?

 

Uz zrazu nebude? Alebo ked to nejde cez Siet, Most, Progresivne Slovensko (necele 2%), tak to pojde cez SaS a po ich chrbte? Uz ten chrbat katastrofalny nebude? Alebo len pre chudakov, ale propaganda musi prejst? Zaujima ich vobec, aka by to teda bola vlada? S katastrofalnym ekonomickym programom a Sme rodinou na urovni Vesmirnych ludi? Alebo s OLaNO a ich krestanskymi predstavami, ktore vzdy kritizovali? Ci vsetkych si trufaju ovladnut? Lebo vyzera to tak, ze ich vobec nezaujima, ako by vladla, co katastroficke ekonomicke by sposobila tym chudakom, ale aku propagandu bude vyznavat.  Takze chudakov by vytiahli len keby SaS ideologicky neposluchala. Takto sa napokon zbavia aj Sulika. Pekne po jeho chrbte pre pravicu a potom bud kaslat na chudakov alebo je preco odkopnut aj Sulika a SaS. Su len ako vytah pre havranovcov a smatanovcov, ze ked to nejde oslovenim ludi cenzurou, tak to pojde paraziticky na SaS.

 

 

Z bojov pravice proti SaS a to teraz vynechavam, co bolo na SME: (Uz mam len maly dodatok na konci, ked preskocite dokazy, aka by bola ich vlada katastrofalna a kam by nas podla praviciarov doviedla)

„Unia Sulikov, zmluvne spolocenstvo narodnych sebcov:

Z nepodareného liberála sa stal nádejný populista. O jeho politickú budúcnosť sa už obávať nemusíme, obávajme sa kam nás dovedie.

Na diktát národných záujmov predsa doplatia tí najslabší. Na zaplakanie, keď práve predstaviteľ malej krajiny tento štýl politiky otvorene propaguje.

Tým čo chce väčšina verejnosti argumentujú populisti a rétorickí invalidi.

Strhnime kulisu z Richardovej strany, navrhujem názov Hrozienka a Hlas ľudu.

 

Pozoruhodné, že Sulík síce priznáva, že presadzovanie národných záujmov škodí najmä slabším, avšak svojím vlastným príkladom pomáha aby bolo takéto konanie vnímané ako štandard.

 

Odvodovy bonus ma miliardovu chybu:

Odvodový bonus je postavený na šlendriánskom zjednodušení, ktoré podcenilo jeho efekt na štátny rozpočet o viac ako 2 miliardy eur.

Na prvý pohľad sa zdá, že reforma, ktorú Richard Sulík propaguje už vyše 10 rokov prináša iba samé pozitíva. V propagačných kalkulačkách je veľký problém nakombinovať životnú situáciu, na ktorú by mal odvodový bonus z hľadiska príjmu negatívny dopad. Ani štátny rozpočet by si nemal pohoršiť. Tak to vyšlo z Excelu. Lenže Excel ešte z nikoho dobrého ekonóma nespravil.

Práve tu, v tyle excelovskej tabuľky, sa celý výpočet zopsul. Sulík pri svojej reforme predpokladá nereálne vysoké príjmy pracujúcich. Vďaka nim počíta s príliš vysokými príjmami z daní a odvodov po zavedení odvodového bonusu. Po ich zreálnení by malo jeho zavedenie veľmi negatívny vplyv na štátny rozpočet.

Najnovšia verzia, Odvodový bonus III ráta s 2 363 tisíc pracujúcimi s priemerným hrubým príjmom 964 eur mesačne, pričom celú kalkuláciu robí s číslami pre rok 2014. Skutočne existuje publikácia štatistického úradu, ktoré na základe odhadov a prieskumov tvrdí, že priemerná hrubá mzda zamestnancov v roku 2014 bola 964 eur. Avšak tento priemer nezahŕňa všetky skupiny zamestnancov a už vôbec nie všetkých pracujúcich.

Na všetkých pracujúcich bol použitý priemer mzdy relevantný len pre zamestnancov u právnických osôb. Každému sa ušlo to najsladšie hrozienko. Toto zjednodušenie bolo spravené úmyselne, autori reformy sa k nemu priznávajú. Čo si teda asi neuvedomili je nepresnosť vo výške príjmov pracujúcich, ktorú tým spôsobili. Pritom stačilo urobiť zopár jednoduchých kontrolných výpočtov, ktoré by overili, či predpokladaná celková výška príjmov pracujúcich v roku 2014 dáva zmysel v porovnaní s reálne vybranými odvodmi a daňou z príjmu.

Sulík musel preceniť hrubé príjmy pracujúcich (zdaniteľné v SR) o viac ako 5 miliárd eur. Následkom tejto chyby precenil príjmy z reformy a podcenil jej náklady. Čím sú nižšie príjmy pracujúcich, tým menej sa vyberie na daniach a odvodoch a tým viac sa vyplatí na odvodovom bonuse. Celkový negatívny efekt na štátny rozpočet je najmenej 2 miliardy eur.

Sulík má pravdu, že súčasný systém daní a odvodov je neudržateľný z dlhodobého hľadiska. Jeho odvodový bonus, tak ako je momentálne nastavený, je však neudržateľný od začiatku.

 

Uznavany ekonom si nevie obhajit svoje zivotne dielo:

Richard Sulík naďalej zavádza verejnosť, že jeho slávna reforma daní a odvodov nie je deficitná.

Už viac ako mesiac čakám na vysvetlenia od autorov reformy „Odvodový bonus III“. Mali možnosť si to upratať aj v tichosti súkromnej komunikácie, ani dva týždne im žiaľ nestačili, tak som teda všetko zverejnil. Nepomohlo, opäť nevysvetlili nič. Dôvod je jednoduchý, tentokrát sa to nedá len tak uhrať na súboj rôznych názorov, čísla totiž nepustia.

Sulík pomaly prichádza o možnosť priznať si chybu so cťou, čím upriamuje pozornosť aj na nelichotivé črty svojej osobnosti. Na vlastnej stránke sa vyhlasuje za „uznávaného ekonóma“, vo vlastnej knižke mu nepríde trápne si po sebe pomenovať finančný model (s miliardovou chybou). Keď však treba obhajovať metodiku kalkulácie v „Sulíkovom modeli“, uhýba a schováva sa ako Gloch, za žiadnu cenu nedovolí aby sme mu zobrali jeho milášika. Vraj čaká na „aktuálne čísla za rok 2016“. Smiešna výhovorka, odvodový ; bonus III, hoci vyšiel iba minulý rok, bol vypočítaný na základe roku 2014. Navyše chyby na ktoré upozorňujem nespočívajú v aktuálnosti použitých čísiel, ale v ich metodicky nekorektnom znásilnení. Keďže sa Sulík neštíti ignorovať jednoduchšie chyby s miliardovým dopadom, nemá teraz cenu riešiť čokoľvek zložitejšie. Pozrime sa radšej detailnejšie čo nám to vlastne vyviedol.

Odvodová bomba III – leporelo

Odvodový bonus držia virtuálne nad vodou vysoké príjmy od pracujúcich, ktoré nesprávne vyplynuli zo Sulíkovho modelu. Vďaka nim nám zvodne ponúkajú nízke sadzby odvodov, vyšší čistý príjem a to všetko je vraj udržateľné bez zadlžovania budúcich generácii. Zjednodušená schéma finančného modelu vyzerá nasledovne (áno, správny je iba počet mesiacov v roku): Napriek tomu živnostníkom aj ich zamestnancom Sulík nesprávne priradil priemernú mzdu 964 eur. Počet pracujúcich, ktorý Sulík použ&i acute;va, zahŕňa aj zamestnacov na materskej a pracujúcich v zahraničí. Obom skupinám priradil zdaniteľný príjem v SR v priemere 964 eur a vôbec nebral ohľad na skutočnosť, že zamestnanci na materskej nemajú zdaniteľný príjem a zamestnanci v zahraničí majú príjem, ktorý nie je zdaniteľný v SR. A čo sa stane keď navzájom násobíme nadhodnotené čísla? Dostaneme ešte viac prestrelené číslo. Keďže vieme koľko sa vybralo daní a odvodov za rok 2014, je isté, že celkový hrubý príjem ku ktorému sa Sulík dopočítal – 27 miliárd eur, je extrémne nadhodnotený. Extrémne nadhodnotené sú teda aj odvody a daň z príjmu, s ktorými vo svojej reforme počítal. Sulík precenil príjmy zo svojej reformy o minimálne 2 miliardy eur. Konzervatívnu kalkuláciu si môžete pozrieť tu.

Dalo by sa argumentovať, že odvodový bonus je mŕtva reforma, na ktorú Sulík nikdy nezískal žiadneho politického spojenca a je takmer nemožné aby si tento experiment niekto vo vláde riskol. To sedí. Lenže už za Radičovej vlády sa ukázalo, že SaS je ochotná za odvodový bonus obetovať všetku liberálnu agendu, ba dokonca pretrpieť aj zvyšovanie daní. Vtedy s nimi ich partneri vybabrali, z reformy aj tak nič nebolo, avšak zvýšenie DPH tu máme dodnes. Vďaka ti, odvodové koliesko!

V SaS sú určite aj šikovní ľudia s dobrými nápadmi, avšak majú smolu. Všetci sa musia zaradiť za zle pripravenú vlajkovú loď ich predsedu, do prasknutia naloženú výbušninami. Odvodový bonus zo všetkého najviac škodí práve SaS. Zatiaľ sa potvrdzuje hypotéza, že okrem Sulíka a Mihála tejto reforme u nich nikto nerozumie, čo ich stavia do nelichotivej pozície veriacich akéhosi apokalyptického kultu. Hádam si konečne položia o tázku prečo vlastne musí byť tento chybný experiment ich najvyššou prioritou.

Uvidíme či sa Richard Sulík dokáže vzdať svojho milášika, alebo sa s ním uškvarí v útrobách hory Excelu. Tam, kde ho aj s jeho obrovskými chybami ukuli. Odvodove koliesko

(pozn. nadpis článku bol zmenený z „Trápnučký ekonóm si nevie obhájiť svoje životné dielo“ na „Uznávaný ekonóm si nevie obhájiť svoje životné dielo“ 18.2.2017)

Odvodove koliesko: derave a odflaknute:

V slávnej odvodovej reforme lietajú stovky miliónov eur daňových poplatníkov ako veveričky na kofeíne. Čakanie si teda spríjemníme ďalšou dávkou závažných metodických nedostatkov. Dnes o troch chybách, ktorých efekt je v stovkách miliónov eur. Individuálne by reformu nepoložili, avšak ich spoločný efekt je veľmi významný. Výborne ilustrujú, v akom stave sa nachádza odvodový bonus po 12 rokoch príprav. Lenže aj keby sme tento odhadovaný výnos vo výške 3 726 miliónov eur akceptovali,  Richard Sulík stále zabudol zohľadniť v neprospech svojej reformy najmenej 200 miliónov eur. Viac ako 200 miliónov eur teda nebolo zohľadnených v neprospech odvodového bonusu a argumentácia lepším výberom daňového úradu nesedí.  Pritom už len oprava tejto chyby posúva celú reformu do deficitu. Jeho výpočet je však metodicky v katastrofálnom stave, akoby bol  urobený pod časovým nátlakom počas mučenia zakrivenými uhorkami z Bruselu. Jediné, čo je na ňom správne, je počet mesiacov v roku. Pritom predseda SaS pracuje na reforme už 12 rokov, mal to mať už dávno vyšperkované.

Predpoklad, že ľudia z reformy usporia, musí vychádzať z vplyvu na ich celkový čistý príjem, nie iba príjem zo zamestnania. Čiže zohľadniť treba efekt na všetkých spotrebiteľov, vrátane všetkých sociálnych transferov (dávok).  Nedostatkom rôznych kalkulačiek a koliesok, propagujúcich odvodový bonus, je práve absencia upozornenia, že pri vyčíslení nárast príjmu nezohľadňujú aj zrušenie 90 rôznych dávok po zavedení odvodového bonusu. Pritom práve odvodový bonus má desiatky týchto dávok nahradiť. (iné sa rušia bez náhrady, alebo prechádzajú ako dobrovoľné komerčné poistenie do súkromného sektora).

Počet pracujúcich 2,363 milióna je opäť metodicky zle, pretože zahŕňa aj zamestnancov v zahraničí a na materskej dovolenke. Ako ma upozornil Michal Lehuta, zahŕňa dokonca aj nezamestnaných na aktivačných prácach. Toto hrozienko zo štatistického úradu je ešte oveľa kyslejšie ako sa pôvodne zdalo.

Predpoklad, že ľudia neminú 50% z toho čo ušetria (na reforme) je sporný a škoda, že ho autor nepodopiera žiadnym argumentom. Treba zohľadniť, že odvodový bonus novým dôchodcom vypláca iba zdanené životné minimum a na zvyšok si musia ušetriť sami. Sulík chce prinútiť všetkých občanov, aby si v druhom pilieri našetrili minimálne mesačnú anuitu vo výške životného minima. Výpočet aký veľký mesačný príspevok je nutný na dosiahnutie tejto anuity žiaľ presahuje možnosti článku, je to domáca úloha, ktorú si mal spraviť autor reformy. Odhadol by som však, že ide o trojcifernú sumu. Bezpochyby bolo konzervatívne použiť na všetkých pracujúcich vo výpočte minimálnu mzdu, je však otázne, či to dostatočne kompenzovalo všetky vyššie uvedené metodické chyby. 200 miliónov z vyššieho výnosu DPH v prospech Sulíkovej reformy teda stojí na vode. Dozvedeli sme sa však, že z Richardovej reformy majú občania získať najmenej 2,5 miliardy eur  (89,80 eur*12 mesiacov*2,363 mil. pracujúcich). Dobré vedieť. Takže vlastne ide o ekonomický zázrak, občania získajú vyše 2 miliardy eur a verejné financie budú prebytkové 146 miliónov eur a to všetko hneď v prvom roku po jej zavedení.

Je to vôbec možné? Sulík toto všetko vyrátal v jednoduchom statickom modeli, nepočítal ani s nárastom zamestnanosti, ani s vyšším hospodárskym rastom, ani s úsporami z nižšej administratívy. V statickom modeli malo ísť len o iné prerozdelenie sociálnych transferov, odvodov a daňe príjmu medzi občanov a verejné financie. Ak si mali občania polepšiť, verejné financie si mali pohoršiť  a naopak. Len malá časť z toho čo občania získajú na čistých príjmoch sa vráti do verejných financi&iac ute; cez vyššiu spotrebu (DPH). To však toto ekonomické perpetuum mobile vôbec nevysvetľuje.

Odvodové koliesko sa vezie na dôchodkoch

V novej odvodovej reforme sa postupne obmedzí medzigeneračná solidarita na životné minimum (vo výške 198 eur, po zdanení 123 eur). Na zvyšok si budú musieť všetci našetriť sami (dôchodcom zo starého systému má byť rozdiel doplatený).

To je dosť radikálna zmena paradigmy, Sulík sa preto celkom prezieravo rozhodol príspevky do druhého piliera daňovo zvýhodniť. Avšak túto úľavu úplne zabudol zohľadniť vo výpočte dopadov reformy na verejné financie!

Pre tých, čo sa na takúto zmenu tešia, mám dôležitú doplňujúcu informáciu. V odvodovom bonuse sa príjmy z druhého pilier nezahŕňajú do základu dane len do výšky vkladu (strana 135). Čiže ak ste za 40 rokov prispeli do druhého piliera 40 tisíc eur a vaše úspory sa zhodnotili na 75 tisíc eur,  celé zhodnotenie, teda 35 tisíc eur vám odvodové koliesko pekne zdaní.

Odvodový bonus je reforma kde sa viac počítalo ako premýšľalo. Kapacita excelovských buniek bola využitá viac ako tých mozgových. Výsledkom je deravé koliesko, ktoré sa sebavedomo tvári ako ekonomický zázrak.  Všetci si majú polepšiť, aj občania SR o miliardy eur, aj verejné financie o viac ako sto miliónov. Ako to už u zázrakov býva, existuje prirodzené vysvetlenie a tým je v prípade Sulíkovej reformy predávkovanie závažnými metodickými chybami. Ich aktuálny zoznam som pripravil v tomto dokumente. (doplnené 15.3.2017: ich zoznam prikladám aj v tabuľke nižšie) Na ich vysvetlenie stále čakáme.

Séria článkov odvodové koliesko moci:

Odvodový bonus má miliardovú chybu

Uznávaný ekonóm si nevie obhájiť svoje životné dielo

Bonus:  SAV vs. Odvodový bonus

Sulikova sociopaticka reforma:

Odvodové koliesko diskriminuje rodičov bez strednej školy a zložitosťou už začína presahovať kapacitu svojho stvoriteľa. Dlho kolovala hypotéza, že koliesku okrem Sulíka nikto nerozumie, podpredsedníčka Kiššová ju potvrdila a najnovšie aj sám autor ukázal, že vlastnú reformu buď poriadne nepozná, alebo o nej zavádza.

„Ak teda žena nerobila, dostane približne dnešných 213 eur, ak ale mala predošlé príjmy, dostane výrazne viac. Toto celé samozrejme niečo stojí, no je to zahrnuté v celkových prepočtoch k Odvodovému bonusu.“ (R. Sulík)

Nie je pravda, že ak žena „nerobila“ dostane približne dnešných 213 eur. Ak napríklad nemá strednú školu, nedostane od odvodového kolieska materskú, či rodičovskú dávku vôbec. Dostane síce iné dávky, avšak v porovnaní so súčasným systémom výrazne menej. Súčasný systém má okrem rodičovského príspevku naprk. aj prídavok na dieťa 23,52 eur, ktorý odvodový bonus samozrejme tiež ruší.

Neopovážte sa však narodiť matke bez strednej školy čo nepracovala! Odvodové koliesko takéto deti riadne preplieska. Ich matka dostane výrazne redukované dávky. Chceli by ste študovať, aby ste sa dostali zo začarovaného kruhu chudoby? Ha! Zrušíme sociálne štipendiá, príspevky na stravu aj školské pomôcky. Ďalšie dávky a parametre nechceme, čím jednoduchšie, tým lepšie, analógovú dobu si tu rozvracať nenecháme.

Náš systém už teraz zlyháva v integrovaní detí z chudobných rodín. Odvodový bonus má všetky predpoklady deti zo znevýhodneného prostredia úplne doraziť.

Ak to náhodou ešte liberálky z SaS netušia, odvodový bonus je nielen reformou daní a odvodov, ale reformou celého sociálneho systému. V prípade rodičov bez strednej školy a detí, ktoré sa chcú vyhrabať z chudoby reformou mimoriadne sociopatickou.

Ak si už zvykli na Richardove reči o Rómoch, mám aj inú tému na zamyslenie, ktorá sa ich voličov priamo dotýka. Odvodový bonus ruší aj príspevok na starostlivosť o dieťa. Ten pomáhal matkám vrátiť sa rýchlejšie do práce. Noví dôchodcovia majú žiť zo zdaneného životného minima (123 eur v čistom) a z toho čo si sami nasporia. Pri takto rozdaných kartách, ako nám odvodové koliesko ovplyvní dôchodky budúcich matiek?

https://dennikn.sk/blog/777671/sulikova-sociopaticka-reforma/

Ekonomický program Sme Rodina. Nič seriózne teda nečakajte:

Pravda, sú tu určité náznaky, že si z nás iba robia srandu. Hlavičkové slogany sú vo fonte Comic Sans v červeno-modrom prevedení pripomínajúc „Rozhovory s poučením od mých přátel z vesmíru“ od Iva Bendu. Patetické rečičky ako nám pomáhajú a ako im na nás záleží, by sa teda hodilo mierne upraviť v duchu hesla vesmírnych ľudí „milujeme vás a pomáhame vám“ na už tradičný sociálny program Borisa Kollára „pomilujeme vás a pomôžeme vám“. No nič, racionálne sa tento program nedá predať. Skúste to ako Ivo Benda – Vysílejte lásku.

https://dennikn.sk/blog/783379/sme-rodina-pomilujeme-vas-a-pomozeme-vam/

Odvodovy bonus bez Excelu:

Bez výpočtov, iba o chybných princípoch. Opakovane som sa od rôznych ľudí zo SaS dozvedel, že odvodový bonus nie je možné poraziť výpočtami a číslami, pretože najdôležitejšie sú na ňom jeho hlavné princípy. Menovite má ísť o spravodlivosť, efektívnosť a jednoduchosť.

Výzva prijatá. Princípy sú podľa môjho názoru vôbec najslabším článkom tejto reformy. Ponúkam argumenty proti téze o spravodlivosti a efektívnosti. O jednoduchosti sa dá tiež významne pochybovať.

Najslabší si pohoršia!

Táto filozofia stavia do znevýhodnenej pozície najmä občanov, ktorí boli poberateľmi viacerých dávok. Zoberme si príklad chudobnej siroty, ktorá chce študovať.  V našom sociálnom systéme má nárok na sirotský dôchodok a sociálne štipendium. V OB obe tieto dávky nahrádza jedna a to výrazne nižšia. Pohoršia si najmä tí, čo sa ocitli v kombinácii nepriaznivých životných situácii.

 

Načo je dobrý sociálny systém, v ktorom sa prerozdelí viac peňazí ako dnes a práve tí najslabší si pohoršia?  Nie je prvoradou úlohou sociálneho systému práve pomoc tým najslabším?

Tým sa snaží nahradiť viac ako desiatku rôznych sociálnych dávok, ktoré sú invalidom k dispozícii. Lenže je možné redukovať životnú situáciu iba na mieru postihnutia? Súčasný systém naprk. umožňuje prispieť invalidom na kúpu zdvíhacieho zariadenia, ktorým môžu prekonať rôzne architektonické bariéry. Okrem miery postihnutia tu hrajú rolu aj iné faktory, naprk. charakter bydliska. OB sa snaží byť jednoduchý a tak 10 schodov pred vchodom vôbec nerieši.

Pozitívna diskriminácia zdravotne postihnutých na trhu práce skončí

Rušia sa príspevky na zriadenie chránenej dielne a zamestnávanie zdravotne postihnutých.  Práca je však viac ako dávka, pomáha predsa začleniť sa do spoločnosti. V prípade objektívne znevýhodnených občanov je predsa ich pozitívna diskriminácia odôvodnená.

Odhliadnuc od toho, že sme v období ekonomického rastu, rozumiem tomu správne, že problém, ktorý sa týka iba stoviek občanov mesačne možno zaokrúhliť na nulu?

Podkopávanie aktívnej politiky trhu práce

Ruší sa napríklad príspevok na rekvalifikáciu. Treba zdôrazniť, že Slovensko je v oblasti aktívnej politiky práce v porovnaní s inými vyspelými krajinami veľmi slabé a terajšia štruktúra pracovnej sily je riziková vzhľadom na postupujúcu robotizáciu.

Chýba podpora sociálnej mobility

Končia príspevky na školské pomôcky, stravovanie, sociálne štipendiá. Sme slabí v narušení začarovaného kruhu chudoby. Chceme byť ešte slabší?

Dobrovoľné nemocenské poistenie je veľké riziko

Zo základnej štátnej dávky sa nebude dať vyžiť. Ak sa pracujúci dobrovoľne nemocensky nepoistí a postihne ho závažné ochorenie, buď má úspory, alebo veľkú smolu.

Prvý pilier extrémne oklieštený, odpracované roky nehrajú rolu

Súčasný systém garantuje minimálny dôchodok v závislosti od odpracovaných rokov. V OB nehrajú odpracované roky vôbec rolu. Budúci pracujúci budú žiť na dôchodku zo základnej štátnej dávky (zdanené životné minimum, v OB III 122,82 eur) a z toho čo si sami našetria.

Zdanenie platieb z druhého piliera

Platby z druhého piliera budú zdanené nad výšku vkladu. Pracujúci si teda budú musieť nielen sami ušetriť na dôchodok, ešte k tomu im ho štát aj čiastočne zdaní.

Nižšie dôchodky viacnásobných matiek

V súčasnom systéme sa rátajú roky starostlivosti o dieťa pri výpočte dôchodku ako odpracované. V OB je aj vzhľadom na zrušenie príspevku na starostlivosť o dieťa (pomáhal rodičom sa vrátiť skôr do práce) pravdepodobné, že rozdiel medzi dôchodkami viacnásobných matiek a ostatných pracujúcich sa ešte zvýši v ich neprospech. Hlavnú úlohu totiž hrá iba jedna premenná, koľko si kto nasporí.

Richard Sulík pred študentami vyhlásil, že „je zbytočné zisťovať, aké má ktorý občan „bobenko“, takže všetkým treba dať nejaký základ“. Lepšiu charakteristiku tejto reformy a vôbec celého prístupu jej autora k dizajnu sociálneho systému som ešte nepočul. Jednoduchá reforma prináša veľa zložitých nezamýšľaných negatívnych dôsledkov. Náš sociálny systém nie je ideálny, ale tento druh revolúcie je ešte oveľa hor& scaron;í.

Nabudúce kompletný zoznam výpočtových chýb. Lebo medzičasom ich pribudlo.

https://dennikn.sk/blog/806354/odvodovy-bonus-bez-excelu/

Konečne začala diskusia o slávnej odvodovej reforme:

Všimol som si tendenciu a to nielen u Richarda Sulíka považovať existenciu viacerých sociálnych dávok za socializmus, ľavičiarstvo a sociálne inžinierstvo. S týmto zásadne nesúhlasím, z hľadiska miery zásahu štátu do spoločnosti je dôležitejšia celková miera prerozdelenia ako počet dávok. A práve miera prerozdelenia je pri OB vyššia ako dnes. Ak je súčasný systém socializmus, OB je skôr väčší a menej efektívny socializmus.

Vyššiu mieru prerozdelenia si inak všimli aj páni zo SAV, keď posudzovali ešte predchádzajúcu verziu reformy… Rád by som ešte vedel, či mnohé prezentované názory na podporu chránených dielní, sociálne štipendiá, príspevky na rekvalifikáciu a iné nástroje, ktorá majú pomôcť najmä chudobným, zdravotne postihnutým a dlhodobo nezamestnaným máme brať ako názor s ktorým sú stotožnení aj iní predstavitelia SaS pôsobiaci v oblasti sociálnej politiky. Toľko k&nb sp;reakcii na argumenty, ktoré najviac zavádzali a kľučkovali.

https://dennikn.sk/blog/807764/ad-odvodovy-bonus-zasadna-reforma-odvodov/

Stále ich neubúda. Zoznam 11 významných chýb vo výpočtoch Richarda Sulíka: 

https://dennikn.sk/blog/810173/odvodovy-bonus-iii-rekapitulacia-vypoctovych-chyb/

Orwell v liberalnom dome:

V liberálnom dome na plno zneužili zložitosť odvodového bonusu. To čo malo byť oslavou, bol v skutočnosti pohreb. Reakciou na kritiku reformy je zvláštny prepočet podstatne zmenenej reformy.

Nová verzia je tiež deficitná

Aj podľa prezentovaných kalkulácii je upravená verzia reformy vysoko deficitná, hoci sa to jej apologéti pokúsili bizarným spôsobom zahovoriť.

Hneď na začiatku si musíme ujasniť, že Sulík vo svojej publikácii tvrdí, že OB je neutrálny na verejné financie, kam spadá aj zdravotné poistenie.

„…celkový dopad Odvodového bonusu na verejné financie je neutrálny.“

Takto je predstavená kapitola makrodopady, ktorej výpočty kritizujem:

Uniká mi zmysel takejto schovávačky. Ľubovoľná reforma, ktorá je vysoko deficitná vzhľadom na verejné financie je nerealizovateľná. Ak chce šibalsky prezentovať efekt iba na štátny rozpočet, musí vysvetliť kto iný ako štát deficit na zdravotnom poistení zatiahne, čo nespravil.

2,5 miliardy eur pracujúcim navyše? Stavme sa, že nie

Objavilo sa tvrdenie, že pracujúci si polepšia skoro o 2,5 miliardy. Zatiaľ nebol poskytnutý žiadny dôkaz a som ochotný sa staviť, že v tejto upravenej verzii odvodového bonusu to bude určite podstatne menej.

Začiatok konca

Reforma s nastavením aké som kritizoval (38% daň + odvody, strop 1980 eur mesačne) už neexistuje. Upravená verzia je tiež vysoko deficitná vzhľadom na verejné financie, aj keď berieme vážne nové Sulíkove výpočty.  Uznaných bolo päť námietok, vyvrátených doposiaľ nula. Celkom dobrý začiatok konca.

Medzičasom sa v liberálnom dome tvária, že je všetko v poriadku. Deficitné je neutrálne. Zásluhové je solidárne a cesta do Grécka je vlastne cestou do Švajčiarska.

https://dennikn.sk/blog/813191/orwell-v-liberalnom-dome/

Do rozťahaného sporu sa zjavili INESS ex machina. Zverejnili svoje prepočty odvodového bonusu:

Z prepočtov objednaných Richardom Sulíkom vyplýva, že OB je deficitný viac ako 1 miliardu eur.

Je nereálne predpokladať, že by sa Richard Sulík svojej reformy vzdal, po 12 rokoch je to niečo ako jeho dieťa. Skúste presvedčiť rodiča aby svoje dieťa nemiloval. Lenže dokáže rodič objektívne posúdiť, či sa môže jeho dieťa stať šampiónom? Nemám to srdce a už ani nervy tlačiť na Richarda Sulíka, aby sa svoju reformu zanechal. Dôležitejšie je, či je možné aby si táto reforma získala silných odborných a politických spojencov. Tomu dávam nulovú šancu, takže budem s radosťou investovať svoju energiu užitočnejšie.

https://dennikn.sk/blog/820721/roztrhlo-sa-vrece-s-kolieskami/

 

„Podľa prepočtov INEKO založených na mikrodátach Sulík nadhodnotil kvôli nesprávnemu výberu vstupných dát príjmy verejných financií pri svojom najnovšom prepočte o vyše miliardu eur a pri staršom dokonca o tri. Odporúčame, aby SaS prepočítala reformu nanovo na základe neskreslených dát“

 

Nadhodnotenie príjmov reformy je samozrejme problém, pretože v dôsledku tejto chyby je reforma vysoko deficitná – a  nie „len“ na zdravotných odvodoch. Richard Sulík však na neutrálnosť reformy dosť nerozvážne stavil svoj krk.

 

Čo sa vlastne stalo? IFP na môj podnet potvrdilo, že dodalo SaS chybné vstupné údaje, konkrétne o príjmoch zamestnancov, SZČO a dohodárov – čo je najkľúčovejší vstup, bez ktorého nie je možné dopočítať sa k správnym dopadom reformy. Rozdiel je takmer 3 miliardy v hrubých príjmoch v neprospech reformy. Dosť na to aby sme výpočty SaS prestali brať vážne. Chyba sa týka aj vstupných dát INESS. Takže hoci výpočty INESS nedopadli pre reformu slávne, sú už irelevantné a príliš optimistické.

 

Akokoľvek môže byť lákavé zhodiť všetku vinu na IFP, treba si pripomenúť, že Sulíkov tím tieto chybné údaje sprvu preveril a vyhlásil o nich, že sú správne. Pozoruhodné je, že teraz sa svojou skúškou správnosti bráni aj voči údajom INEKO. Avšak historická skúsenosť hovorí, že podozrivé nie sú datá INEKO, ale skúšky správnosti od SaS.

Od Petra Cmoreja som verejne žiadal aby túto skúšku správnosti zverejnil. Odmietol, nechce ju podrobiť verejnej kontrole. Nestalo sa tak prvýkrát. Napriek tomu mu viem pomôcť. INEKO neprepočítavalo všetky zdaniteľné príjmy, iba nasledovnú časť – zamestnancov, SZČO a dohodárov. Test ktorý Cmorej spomína overuje všetky zdaniteľné príjmy, teda aj tie, s ktorými rátala SaS. Práve oni sú určite jedným z dôvodov prečo ich skúška správnosti nevychádza.

V nových výpočtoch SaS bolo totiž veľa chýb, ktoré nemajú na koho zvaliť a my si dnes časť z nich ukážeme.

Dôsledné prepočty?

https://dennikn.sk/blog/880527/sulik-na-ne-stavil-svoj-krk-nove-vypocty-odvodoveho-bonusu-su-vsak-tiez-chybne/

Odvodový bonus nevychádza. Namiesto opravy sa teda zahmlieva:

Postup SaS je nečestný

Chyby sa stávajú, to chápem. Nerozumiem však postupu, ktorý v SaS zvolili a považujem ho za nečestný. Namiesto opravy výpočtov OBIII, prišla kamufláž v podobe upravenej verzie reformy, prepočítanej za iný rok. INESS zadali úlohu prepočítať OBIII bez odvodovej úľavy na deti (za viac ako pol miliardy eur). Pravdepodobne si až neskoro uvedomili, že táto úprava nestačí a vo vlastných výpočtoch zrušili ešte navyše strop na zdravotné odvody.

Táto hmla sa však rýchlo rozplynula, keď IFP potvrdilo, že rátali zo zlých vstupných údajov (INESS aj SaS). V SaS sa pritom vystatovali ako si ich skontrolovali a vyšlo im, že sú správne. Karma však nepustí. Do hry vstúpilo INEKO, ktoré odhalilo miliardové diery v nových aj starých výpočtoch SaS.

Pán všetkých reforiem – koliesko moci, ktorým Richard Sulík zväzuje členov SaS, sa rúti neodvratne do hory Excelu. Koho stiahne so sebou?

https://dennikn.sk/blog/939426/koliesko-stale-skripe/

Dochodkova blamaz od SaS:

Saskári vymysleli ako reformujú dôchodkový systém. Stojí to za pozornosť.

Riešenie SaS má aj mnohé nedomyslené dôsledky. Ak štát prinúti občanov usporiť si na väčšiu časť svojho dôchodku prostredníctvom súkromných spoločností a vytvorí očakávanie vysokých výnosov, ktoré sa nedostavia, bude hnaný na zodpovednosť a môže to dopadnúť nakoniec tak, že presunom dôchodkového sporenia na súkromné spoločnosti utrpí veľkú stratu. Rozdiel medzi očakávaniami expertov SaS a realitou si občania budú od štátu pýtať, keďže sa budú cítiť právom oklamaní ;. 

Treba si dobre premyslieť čím sa reformy predávajú. Navyše, práve trvanie na určitých princípoch praktickú realizovateľnosť mnohých reforiem úplne pochová. Nie každý vzdušný zámok sa dá aj postaviť.

Richard Sulík správne kritizoval reformné pokusy Koltebovcov ako nekryté šeky. Tie jeho síce nesmrdia hnedým pachom, ale sú vlastne kryté tiež len vrúcnou vierou vo vodcu.  

https://dennikn.sk/blog/973714/dochodkova-blamaz-od-sas/

 

Marian Janos 8.marca 2018 na facebooku:

 

„Zrobil som nejaké návrhy pre budúcu kampaň Bélovi. Zajtra teda nezabudnite prísť na demonštráciu. Dáme rekord.“

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = 'https://connect.facebook.net/sk_SK/sdk.js#xfbml=1&version=v2.12'; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Posted by Marian Janos on 8. marec 2018

 

Ako vznikol a prebiehal spor o Odvodový Bonus

https://www.facebook.com/notes/marian-janos/ako-vznikol-a-prebiehal-spor-o-odvodov%C3%BD-bonus/10160031115615176/

 

INY BONUS:

O kolonialnom postaveni Ceskej republiky a politickom lokajstve elit

alebo kam sme za 25 rokov dosli – Švihlíková

 

 

======

 

Ale dajte si od praviciarov poradit a SaS nevolte. Predstavia vam liberalkov s lepsim ekonomickym programom. Som naozaj zvedava, ako to nasa intelektualna elita dokaze s pomocou cenzury, ktoru tak miluje. Ako to dokazu vsetci ti havranovci a smatanovci, presvedcit cely narod, ktory by najradsej vymenili, pretoze je podla nich len primitivny, ze oni su najmudrejsi opravnene, ale dokazu to presadzovat len vysmechom alebo cenzurou inych nazorov.

 

Ak dolezita je aj cesta a nielen ciel, tak uz zlyhali. Kto ma pravdu, dokaze si ju obhajit aj inak, nez len cenzurou. Cenzura vzdy schovava len propagandu.

K vasej slusnosti evidentne nepatri sloboda vyjadrit aj iny nazor, aby ste mohli klamat a podsuvat im iny motiv.

 

.

„Česká iniciativa zajistí ukrajinské AFU granáty jen na 18 dní rovnocenné dělostřelecké činnosti“

21.04.2024

„Česká iniciativa zajistí ukrajinské AFU granáty jen na 18 dní rovnocenné dělostřelecké činnosti“ Aj to ich ešte len chce zohnať a nebude ich platiť ako naši progresívni hlupáci na predĺženie vojny o 18 dní. „Jenže ukrajinská média a vojenští komentátoři tlumí nadšení, protože těch 180 000 granátů je kapka v moři a Ukrajině to [...]

Na toto prispievate – len na väčší počet obetí!

18.04.2024

Aby ste dokázali pochopiť Ukrajincov, musíte si na ich mieste predstaviť seba. Ale to niektorí ľudia nedokážu. Bohužiaľ, to niektorí ľudia nedokážu, lebo vedia si predstaviť len seba a nemajú žiadnu empatiu. Takže, predstavte si seba. Predstavte si Slovákov o ktorých viete, že ešte aj väčšina progresívnych voličov by pred vojnou ušla. Keby vyhlásili vojnu a [...]

Superdebata lídrov kandidátiek do EÚ – Nerudová v nej bola paródiou na progresívcov

16.04.2024

To, čo nám tu celé roky chýba, sú diskusie k rôznym závažným politickým témam. V našom mediálnom priestore sa diskusie k politike už celé roky nevedú, vymenili ich len jednostranné diskusie jednej politickej strany. Škoda, že na Slovensku sa takejto politickej diskusie nedočkáme a aby bola taká dlhá! Všimnite si, že moderátorka v nej len moderuje [...]

ján slota

Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu prerušili

26.04.2024 11:21

Kým Ústavný súd SR nerozhodne, dovtedy bude konanie prerušené. Prokurátor voči tomu podal sťažnosť.

Slávnostné otvorenie DSB observatória v Bratislave

VIDEO: Bratislava má prvú hvezdáreň, zložili sa na ňu sponzori a nadšenci. Neskôr privíta aj širokú verejnosť

26.04.2024 10:55

Na Deutsche Schule Bratislava slávnostne otvorili prvú hvezdáreň v Bratislave - DSB Observatórium.

Polícia SR

Nastúpila do MHD a domov sa už nevrátila. Polícia pátra po 14-ročnej Liliane

26.04.2024 10:44

Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc.

Viktor Orbán

Gyöngyösi: Orbán je nepriateľ národa, premenil Maďarsko na diktatúru. Budapešť by nemala zabudnúť na sovietske tanky

26.04.2024 10:40

Myslím, že sme sa v Maďarsku vrátili do boľševických časov, tvrdí predseda strany Jobbik.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,492
Celková čítanosť: 5550625x
Priemerná čítanosť článkov: 3720x

Autor blogu

Kategórie