Založ si blog

Ako zavádzala česká alternatíva

Ak by ste si mysleli, že alternatívne médiá spolupracujú, s prekvapením by ste zistili, že ešte aj tie sa vzájomne aj neznášajú.

Toto zistenie, pre mňa ako zástancu alternatívnych médií (keď mainstream dostatočne neinformuje), bolo veľmi smutné, že ešte aj tie sa vzájomne neraz neznášajú. Miesto toho, aby spolupracovali a vážili si pluralitu názorov, tiež si zvyčajne vážia len vlastné názory a voči iným majú postoj ako mainstream k alternatíve – rovnako pohrdlivý.

Napríklad Informačná vojna „nepodporuje“ Juraja Poláčka v Komentároch na Slobodnom vysielači a Juraj Poláček sa rozišiel so svojim parťákom v tých Komentároch a nepodporuje najväčšiu českú alternatívu Aeronet, lebo podľa neho sú už príliš proruskí a už argumentačne nespoľahliví. A pokiaľ viem, tak ani Vlk a Aeronet (česká alternatíva) vzájomne so sebou nesúhlasia.

Takže, ako vidíte, miesto toho, aby všetci spoločne podporovali existenciu rôznych názorov, vzájomne sa v tom ešte kritizujú a navzájom sebou aj pohŕdajú. Každý z nich si razí svoje myšlienky, apeluje na vlastný rozum čitateľa, ale kto by v niečom veril iným, než im, už ho taký zdravý nemá.

Súdnemu čitateľovi teda neostáva nič iné, ako z každých si vybrať len to niečo, čo ho osloví a pobrať sa hľadať ďalej, čo si o tom všetkom bude sám myslieť.

Ako viete, som zástancom alternatívnych médií, ako som zástancom širokej palety názorov, nech všetci majú možnosť sa prejaviť, diskutovať a vy si sami vyberiete – kto kedy má pravdu a prečo, kto kedy nemá pravdu a prečo. Vyskladáte si z toho takto vlastný názor na mainstream, na rôzne noviny v ňom, na politikov, na rôznych novinárov, na rôzne alternatívne médiá – kedy a v čom podľa vás majú pravdu.

Juraj Poláček (z Komentárov na SV) asi Aeronet ani nečíta, keďže ich považuje, že už zavádzajú. Týmto vlastne neuznáva najväčšiu českú alternatívnu scénu.

No mne toto nestačilo, že ich on neuznáva, nikomu nebudem veriť len slepo, sama chcem zistiť z vlastných skúseností s ich názormi, či niekomu verím alebo nie. Takže ja som Aeronetu stále dávala a dávam šancu, že môžu prinášať podnetné myšlienky alebo zatajené správy.

V poslednom článku som priniesla od nich aj informáciu, ktorá bola nepravdivá. Išlo o to, že šéfredaktor Aeronetu tvrdil, že vysoký dôstojník Kalifornskej národnej letky alebo gardy, nemal čo hľadať na Ukrajine alebo je veľmi podozrivé, že sa učil pilotovať ukrajinskú stíhačku, z čoho usúdil, že mohol sa zacvičovať na provokáciu, ktorá môže vyvolať vojenský konflikt, ktorý môže prerásť až do vojny s Ruskom.

Ak máme teda bojovať proti hoaxom, dožadovala som sa diskusie, či toto je pravda alebo nie. Keď budeme pred takýmito správami len zatvárať oči, budeme sa tu pri všetkých správach deliť len na tých, čo im veria alebo neveria, čo sa dá rýchlo zistiť práve len v diskusiách, ktoré spravy sú pravdivé, ktoré sú len „vraj“ alebo „údajne“ pravdivé a ktoré vôbec nie sú pravdivé.

Včera som sa dočítala aj to, že Kalifornská národná garda má už 25.výročie spolupráce s Ukrajinou a teda nie je zvláštnosťou, že sa na Ukrajine nachádzal letec z tejto gardy. To bežný človek nevie, preto môže uveriť takýmto správam. Aspoň ja som sa nikdy národnými gardami alebo letkami nikdy nezaoberala. Tak aby sme si všetko zisťovali sami, keď sa chceme dopátrať, kto má kedy pravdu.

Na samotnom Aeronete o tom už písal jeden diskutér, čo v množstve komentárov zaniklo. Už včera som sa aj ja dožadovala na Aeronete, aby sa k tomu pán šéfredaktor Aeronetu pán VK vyjadril a dokázal svoje tvrdenia, aby dôveryhodnosť svojich informácii a myšlienok niečím podoprel. Rovnako aj dnes som sa toho na Aeronete dožadovala, ale miesto toho moje otázky a protiargumenty len vymazali.

Presne toto ma voľakedy odradilo od denníka SME a denníka N, že na otázky často neodpovedali, vymazali vás alebo zablokovali. Veď presne preto aj samotné alternatívne médiá vznikli, aby sa takto nepretláčali len jednostranné názory a protiargumenty nehádzali do koša. Keď som to neodpustila mainstreamu, u alternatívnych médií mi to už nemá vadiť? Pokiaľ robia to isté a umlčiavajú protiargumenty, robia len a len to isté, čo robia aj niektoré noviny (rôznou mierou) a ktoré práve preto kritizujeme.

Necítila som o nič menšie podráždenie z neobjektívnosti, než som cítila pri iných denníkoch, keď robia to isté. Nevidím dôvod, prečo by som to mala už pri alternatívnych médiách schvaľovať, že im nepohodlné názory alebo protiargumenty budú mazať a takých čitateľov len blokovať a odstavovať. A to dokonca ešte aj ich sympatizantov, čo nie sú ich nepriateľmi a nepokúšajú sa ich zničiť, len si dovolia pýtať sa alebo dožadovať odpovedí na protiargumenty!

Až teraz môžem dať Jurajovi Poláčkovi (z Komentárov na SV) za pravdu, čo sa týka Aeronetu, že hlavná česká alternatíva nebude celkom spoľahlivý zdroj, keď som sa o tom presvedčila sama a osobne, že môžte byť ich sympatizantom a diskutovať tam, len pokiaľ nemáte pre nich aj nepríjemné otázky v podobe protiargumentov. Potom vás zablokujú, vaše otázky vymažú a pestujú si len takých čitateľov, ktorí im len slepo veria aj keby sa mýlili a šírili aj nepravdivé informácie.

A toto nebola vedľajšia vec, pretože šíriť správu o možnej provokácii Ruska, je dosť závažná informácia, aby ich nezaujímalo, či je naozaj pravdivá. Aeronet ma týmto teda sklamal ako Denník N. Musím podotknúť, že asi máme lepšie alternatívne médiá na Slovensku, než sú v Česku. Tie síce majú svoje chyby tiež, ale neviem o tom, že by názory ľudí cenzúrovali. Chybám iných alternatívnych médií (ktoré preto existenciu alternatívnych médií ohrozujú) sa budem venovať nabudúce.

.

Nitra milá Nitra

29.04.2024

„Hej, mám otčinu ja ešte inú…“ . . Aj keď som rodená Košičanka, moje srdce vždy patrilo západnému Slovensku, lebo tam žila moja babička a tam bol môj detský raj so západniarskym nárečím. Keď ho počujem, to je reč mojej babičky a mojej rodiny, obidvaja moji rodičia boli od Nitry. Preto vždy, keď som sa blížila k západnému Slovensku, mala som pocit, [...]

„Takto to tam prebieha (Bonusový moment: násilné zatýkanie kameramana Fox News)“

28.04.2024

„Za posledný týždeň polícia zatkla už 500 študentov. Kde sú tie veľké titulky? Kde?“ Už niekoľko dní som nečítala nášho minulého ministra školstva Draxlera a vždy to stojí za to a dozviete sa viac ako z mainstreamu! Vrelo odporúčam sledovať ho na FB. . . Veľa videí a v novinári o tom nepíšu! . . https://www.youtube.com/watch?v=7f4SlI6p6oA . . . [...]

Na SME sa už totálne zbláznili a znovu budú na smiech ako slniečkári

27.04.2024

Pripomína mi to ten čas, keď pri migračnej kríze prešli už do takej hystérie, že nadávali každému za zadusených migrantov, čo sa nelegálne dali prevážať v zatvorených autách, kde sa zadusili. Vtedy boli všetci ich vyznávači na najvyššom stupni hystérie, že je to dôkaz našej neľudskosti, lebo nechceme súhlasiť s kvótami. Vtedy sa predbiehali v podpisovaní extra [...]

parlament, fico

Fico sa zúčastní na mierovom summite. Eštok: Ukrajina potrebuje nepretržitú podporu

03.05.2024 14:14

Rusko sa na mierovom summite nezúčastní.

Rusko / Špehovanie / Kyberkontrola /

NATO aj EÚ ostro odsúdili kyberútoky na Česko a Nemecko. Rusko ponesie následky, vyhlásila Baerbocková

03.05.2024 14:00

EÚ je odhodlaná využiť celú škálu opatrení, aby odvrátila, odstrašila a odpovedala na ruské nekalé správanie v kyberpriestore," uviedol Borrell.

Kolumbíjska univerzita

Nepokoje na amerických univerzitách: Polícia zatkla už vyše 2000 protiizraelských aktivistov

03.05.2024 13:35

Vlnu študentského aktivizmu začal incident, keď vedenie Kolumbijskej univerzity v New Yorku poslalo políciu na študentov, ktorí sa utáborili uprostred jej kampusu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,495
Celková čítanosť: 5561757x
Priemerná čítanosť článkov: 3720x

Autor blogu

Kategórie