Založ si blog

Z novinárov si vážim Daga Daniša

Jeho články vyhľadávam a zaujíma ma, čo napíše, lebo je to asi jediný novinár na Slovensku, čo píše kriticky k pretláčaným témam. 

 

A nezaregistrovala som, že by sa iní novinári v niečom líšili. Podľa mňa neprinášajú nič kritické. Kritizujú len to, čo im nadiktujú kritizovať.

 

Ako je možné, že on môže a iných ospravedlňujeme, že majú hypotéky a preto musia byť ticho?

 

 

Ukážky z jeho posledného článku Daniš 30.9.:

 

 

„Ďalej prezidentka vyzvala, aby sme nedovolili strach ľudí zneužívať na presadzovanie cieľov radikálov.

Keď sme už pri téme strach: boli to práve politické elity, médiá a „autority“ typu Mikas, ktoré intenzívne bičovali spoločnosť strachom. A ktoré potom strach zneužili na radikálne zmeny ústavy a zákonov, ktorými sa spoločnosť mení zo slobodnej a suverénnej na kontrolovanú. Klinicky kontrolovanú.

Európska spoločnosť bola premorená strachom. Potom, v záujme bezpečnosti, nasledovali bezprecedentné zásahy do slobody pohybu a základných práv. A do budovania nového režimu, v ktorom nám autority ponúkajú priepustky na slobodu. Raz cez program masového testovania. Neskôr cez program masovej vakcinácie.

Západný svet, donedávna považovaný za slobodný, prechádza fundamentálnymi zmenami. Mení sa samotné jadro: spoločenská zmluva. Tá stará, postavená na vzájomnom rešpekte spoločnosti a zastupiteľskej vlády a na princípoch práva, sa pomaly končí. Diktuje sa nám nová spoločenská „zmluva“, postavená na pandemickej či klinickej legitimite. A na osi autorita – pacient.

Takže kto tu vlastne šíri a zneužíva strach pre vlastné ciele? Nebezpeční dezoláti?

Naozaj?

 

Podľa Hopkinsovej univerzity medicíny je prirodzene získaná imunita proti covidu silnejšia a dlhšie trvajúca než tá, ktorú vyvolajú geneticky modifikované očkovacie látky.

Ako upozorňuje The Wall Street Journal, tu nejde len o medicínsku nezmyselnosť Bidenových nariadení, ale aj o zhubné politické následky.

„Keď môže prezident nariadiť súkromným firmám, aké podmienky majú diktovať zamestnancom, jeho moc nad riadením občanov v záujme verejného zdravia môže byť prakticky neobmedzená,“ varuje WSJ. A má pravdu.

Ak západný svet pristúpi na takéto pravidlá hry, éra, keď malo právo prednosť pred politikou, sa skončí. A nastúpi éra autorít, ktoré môžu v záujme bezpečnosti nariaďovať čokoľvek – a odporcov stíhať ako vnútorných nepriateľov či zdravotnú hrozbu.

 

Cenzor

 

Súbežne s návrhmi na povinné očkovanie prichádza do kampane ďalšia posila: cenzúra. YouTube oznámil, že bude likvidovať obsah, ktorý šíri dezinformácie o vakcínach. Konkrétne: bude vymazávať príspevky, ktoré spochybňujú bezpečnosť schválených vakcín.

Povedané na rovinu: pochybnosti a diskusie o bezpečnosti očkovacieho programu budú tabu.

K príkladu YouTubu (platforma patrí Googlu) sa pridávajú ďalšie sociálne siete a médiá.

Neuveriteľné.

Otvorené polemiky a diskusie o bezpečnosti nových vakcín sa majú zakázať už v prvom roku ich masového – a vynucovaného – používania. Hoci výskumy a štúdie o bezpečnosti týchto látok budú pokračovať ešte roky…

Tí jednoduchší možno novej politike mediálnych platforiem zatlieskajú. A zaradujú sa, že kritici očkovania, ktorí sa im nepáčia, budú „zakázaní“.

Tí prezieravejší zrejme spozorneli. Pretože tu nejde o to, koho máme a nemáme radi. Tu ide o princíp. O slobodu. A o právo (vrátane práva na omyl, ak nasleduje oprava).

Cenzorské a inkvizičné praktiky sa začali ešte za prezidenta Trumpa. Vypli ho. Lebo ktosi (netušíme kto konkrétne) usúdil, že je bezpečnostná hrozba. To isté urobili s jeho tímom. Zmizol z éteru.

Dnes sa má cenzúra použiť pri polemikách o bezpečnosti vakcín.

Kto príde na rad zajtra?

Ak by išlo naozaj len o boj s vedomými dezinformáciami, klamstvami a šírením nenávisti, pravidlá sociálnych sietí by boli v poriadku.

Tu však ide zjavne o niečo celkom iné. O potláčanie hlasov, ktoré spochybňujú líniu predpísanú „autoritami“.

Je pritom celkom zvrátené, že táto regulácia sa nedeje cez zákony a úrady, ale z rozhodnutia súkromných vlastníkov sietí. Teda z rozhodnutia globálnej oligarchie. Bez možnosti brániť sa, odvolať sa, vysvetliť si pravidlá.

====

Dôkazom, že cenzúra nemá dopadnúť iba na dezinformátorov, ale na kohokoľvek, kto vybočuje, je príklad zo Slovenska. YouTube zrušil prístup k videám Igora Bukovského.

Igor Bukovský pritom patril k tým kritikom pandemických opatrení a očkovania, ktorí sa snažili argumentovať poctivo, s uvádzaním zdrojov, bez agresivity… Keď citoval zdroj s informáciami, ktoré boli zavádzajúce, postaral sa o opravu. A ospravedlnil sa.

S jeho kritickými názormi sme nemuseli súhlasiť, no málokto by vedel presvedčivo vysvetliť, prečo by mal byť natvrdo zakázaný. Vypnutý. Ako hrozba.

Médiá, ktoré o jeho prípade informovali, celkom nekriticky recyklovali frázy o tom, ako šíril konšpirácie, hoaxy, klamstvá a bludy. Tieto vážne obvinenia prichádzali bez príkladov a presných argumentov.

Na tom predsa dnes záleží málokomu. Stačia nálepky a ploché, povrchné súdy. A po nich rýchle zákroky cenzorov.

Keď sa Bukovský snažil zistiť dôvody zablokovania a prebrať podmienky, za akých by mohol fungovať v online priestore ďalej, narazil na stenu. Nejaký automat mu odpísal, že sa domnievajú, že porušil komunitné pravidlá. Bodka. Koniec. Vybavené. Možné je aj to, že to nebol automat (vtipne prezývaný artificial intelligence), ale miestny aktivista v službách YouTubu.

Na veci to však veľa nemení.

Váš kritický hlas môže byť kedykoľvek umlčaný. Bez toho, aby ste sa dozvedeli presný dôvod. Alebo bez toho, aby ste dostali šancu vyhovieť nárokom – a vyhnúť sa úderke cenzorov.

Je to smutné, ale (už opäť) sa ponárame do doby cenzúry. A do doby s predpísanými názormi, postojmi, správaním…“

(krátené)

https://www.postoj.sk/89370/ockovaciu-kampan-ma-podporit-silny-spojenec-cenzura

 

 

 

.

Nitra milá Nitra

29.04.2024

„Hej, mám otčinu ja ešte inú…“ . . Aj keď som rodená Košičanka, moje srdce vždy patrilo západnému Slovensku, lebo tam žila moja babička a tam bol môj detský raj so západniarskym nárečím. Keď ho počujem, to je reč mojej babičky a mojej rodiny, obidvaja moji rodičia boli od Nitry. Preto vždy, keď som sa blížila k západnému Slovensku, mala som pocit, [...]

„Takto to tam prebieha (Bonusový moment: násilné zatýkanie kameramana Fox News)“

28.04.2024

„Za posledný týždeň polícia zatkla už 500 študentov. Kde sú tie veľké titulky? Kde?“ Už niekoľko dní som nečítala nášho minulého ministra školstva Draxlera a vždy to stojí za to a dozviete sa viac ako z mainstreamu! Vrelo odporúčam sledovať ho na FB. . . Veľa videí a v novinári o tom nepíšu! . . https://www.youtube.com/watch?v=7f4SlI6p6oA . . . [...]

Na SME sa už totálne zbláznili a znovu budú na smiech ako slniečkári

27.04.2024

Pripomína mi to ten čas, keď pri migračnej kríze prešli už do takej hystérie, že nadávali každému za zadusených migrantov, čo sa nelegálne dali prevážať v zatvorených autách, kde sa zadusili. Vtedy boli všetci ich vyznávači na najvyššom stupni hystérie, že je to dôkaz našej neľudskosti, lebo nechceme súhlasiť s kvótami. Vtedy sa predbiehali v podpisovaní extra [...]

sanitka, záchranka

Po nehode vetroňa v Martine evidujú minimálne jednu obeť. Situáciu komplikuje požiar

04.05.2024 19:53, aktualizované: 20:36

Na mieste v týchto chvíľach stále prebieha zásah záchranných zložiek.

Sadiq Khan

Labourista Sadiq Khan bol tretíkrát po sebe zvolený za starostu Londýna. Ide o rekord

04.05.2024 19:32

Syn pakistanských prisťahovalcov vďaka dnešnému výsledku predstihol svojho predchodcu a bývalého premiéra Borisa Johnsona, ktorý bol vo funkcii dve volebné obdobia.

Germany Nazi Villa

Vilu šéfa Hitlerovej propagandy ponúkajú zadarmo. Ak sa nenájde záujemca, buldozéry ju zrovnajú so zemou

04.05.2024 19:00

V honosnej vile pri jazere Joseph Goebbels pracoval, oddychoval a aj sa zabával s milenkami. Prečo je niekdajšia luxusná nehnuteľnosť už dlhé roky neobývaná?

Počasie / Dáždnik / Dážď /

Po prietrži mračien vyhlásia v Partizánskom mimoriadnu situáciu

04.05.2024 18:48, aktualizované: 19:58

Voda zatopila viacero pivníc a ďalších priestorov. Výšku škody primátor odhadnúť nevedel.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,495
Celková čítanosť: 5562939x
Priemerná čítanosť článkov: 3721x

Autor blogu

Kategórie