Založ si blog

Krátkodobé škody a princíp uvedomelých

Darmo si každý deň hovorím, nech je mi to jedno, že svet sa zbláznil

Prečo, prečo ťa trápi, že každý deň zomrie 200 – 500 Ukrajincov? Však samotní Ukrajinci tuto na nich kašlú a ešte si prajú, aby vojna pokračovala a aby im dodávali zbrane. Kľud, nevšímaj si to, že umierajú. Evidentne to nikoho nezaujíma, že číslo 200 – 500 sú ľudia a pre všetkých len denná štatistika. Nikto si nepredstavuje, či idú na smrť dobrovoľne, tie drámy, čo tam musia zažívať. Neviem, čo si mám o ľuďoch myslieť, že je im to jedno, že asi nemajú matky, čo s tým nesúhlasia, že si na ich mieste nevedia predstaviť seba ani svojich synov. Nič, sú len čísla. Nad tým výrok nejakého psychopata, že vojna môže trvať roky. Zvykaj si, zvykaj, že svet je k smrti iných takýto ľahostajný. Zvykám si toľko rokov a stále som si nezvykla. Určite za to môže moja mama, ktorá ma z prirodzenej hlúpej ľudskej ľahostajnosti vždy burcovala slovami – „Predstav si to!“ Vždy odo mňa chcela, aby som to cítila, čo mi chcela povedať, čo niekto napísal. Nielen prečítať si, predstav si to citom. Predstav si, čo cíti, predstav si, čo cítil. Pozeraj sa citom. Si ten človek, si jeho matka, si tam. Nie sú to len také slová.

Tí ľudia nemali takú výchovu? Nemali takú matku? Nemal im kto povedať – „Predstav si to“?

 

Počúvala som, ako prišla matka na políciu sťažovať sa, že jej zabili syna a policajt jej povedal, že pozrite, koľko tu máme takých sťažností a nemôžeme s tým nič robiť, lebo to je naša oslobodenecka armáda. Že existuje, to je u nás hoax, to je márne. Idem ďalej, všetko, čo čítaš, je márne niekomu hovoriť, písať, neexistuje to. Len hoax, cenzúra, choď ďalej. Musíš to čítať tak, že pre ľudí to neexistuje. Ešte viac toho neexistuje, než neexistovalo v socializme.

 

Potom pozerám na mladého vypaseného novinára na fotke a ten píše, že vojna musí pokračovať a toto sú len „menšie škody“ v tom, čo si o morálke západu budú pamätať. Vojna musí pokračovať, lebo toto je správny a uvedomelý prístup.

Viem, že by si to nemyslel taký vypasený napchatý do tanku. Viem, že vtedy by zrazu všetko vedel, že nechce prežiť tú drámu, ktorá nám je každý deň ľahostajná. Posiela na smrť iných a tie ich matky a tá hrôza sú pre neho „menšie škody“ v morálne správnom prístupe. Presne ako u náboženských fanatikov, ktorí si frčia na nejakej „božej“ myšlienke a predstavivosť tých osudov nulová. Iní, to vždy iní majú jeho uvedomelosť a morálku zaplatiť hrôzou. Smrteľnou hrôzou.

 

Nie sú to čísla, je to denne 200 – 500 matiek s hrôzou a ľudí zomierajúcich s hrôzou pre správnu uvedomelú ochranu demokratického priestoru takých vypasených cynikov na tej uvedomelosti demokratického priestoru v cenzúre. Keď idem ďalej, viem, že väčšia hrôza na mňa ide z týchto ľahostajných, ako keby som bola pri mŕtvolách.

Vlastných, čo nechcú zomierať, umlčiavajú, na vlastné ich matky kašlú, že nechovali synov pre dennú štatistiku do 500. Keď idem ďalej, väčšiu hrôzu cítim z tých obyčajných ľudí, ktorým je to jedno ako bratom a spoluobčanom, než z nejakých skutočných vinníkov – čo túto vojnu naplánovali a podporujú, ktorým bratia a spoluobčania neboli.

 

 

 

„Má, no potrebuje štátnikov, ktorí nepodľahnú populistickému vábeniu a občanov, ktorí si uvedomujú, že sa oplatí držať princípov i za cenu krátkodobých škôd. Práve toto bude rozhodujúce, keď budú historici hodnotiť reakciu Západu.

Či ustúpil diktatúre domáhajúcej sa území silou, alebo ostal spoločenstvom založeným na demokratických hodnotách. Rozhoduje sa teraz.“

https://komentare.sme.sk/c/22943447/ukrajina-rusko-vojna-zapad-reakcia-komentar-krcmarik.html

 

 

 

 

Odporúčam ukážku novinárky:

 

Lýdia Kokavcová

 

Prípad Assange: Pravda ako nepotrebná hodnota

 

„Oficiálne vnímanie spoločenskej hodnoty novinárskej práce dosiahlo najnižšiu úroveň. Veľká Británia sa zaradila ku krajinám, ktoré proti prenasledovaniu novinárov nemajú námietky.

Julian Assange robil presne to, čo má novinár robiť: dostane informáciu, overí ju a publikuje. Nečaká, nekalkuluje, či a kedy to bude výhodné – to robia politici. Publikuje vo verejnom záujme, čo najskôr, pre všetkých.

Nie pre nepravdivé, klamlivé či zavádzajúce informácie, ako sme v mediálnom prostredí zvyknutí. Svoju žiadosť odôvodnili zákonom o špionáži z roku 1917. Ak sme konštatovali, že metódy a podoby novinárstva sa neustále vyvíjajú, tak americký zákon z minulého storočia zostáva. Pochádza z čias, keď žiadny whistleblowing ani verejný záujem neexistovali. Priam stredoveká je výška trestu: 175 rokov vo väzení. Nikto z tých, ktorí sú za zverejnené zločiny zodpovední, nebol súdený. Naopak, vo väzbe je Julian Assange, ktorý zverejnil pravdu o nich.

Bývalý osobitný spravodajca OSN pre mučenie Nils Melzer otvorene hovorí o vážnych a systematických porušeniach práva na spravodlivý proces, zaujatosti zo strany sudcov a o manipulovaní dôkazov. Konštatuje, že Julian Assange bol vystavený nepretržitému sledovaniu, osočovaniu a vyhrážkam, čelil opätovnému psychologickému nátlaku.

Veľká Británia priznala odpočúvanie Assangeovej právničky, čím spochybnila zákonnosť procesu. Samotný Julian Assange je austrálsky občan, jeho firma nikdy nesídlila v USA. Napriek tomu ho majú súdiť Spojené štáty. Anomálií, ktoré sprevádzajú tento proces, je množstvo.

Alebo je to výstraha všetkým, ktorí by v budúcnosti podľa vzoru Juliana Assangea chceli hasiť, čo ich nepáli? Pravda o našom svete je, že pravdu nepotrebujeme.

 

 

Vždy existujú aj novinári!

 

 

 

.

 

„jak je Západ poštval do války, nechal beze zbraní chcípat, a potom nakonec zradil, aby chránil Izrael, a nemusel obětovat své vlastní finanční zisky“

15.04.2024

„USA přitom mají 8000 vozidel M-113 ve skladech a 5000 v arzenálu!“ „Západní mocnosti tak nemají problém za den vystřelit na ochranu Izraele víc raket, než Kyjevu dodaly za celou válku“ Progresívni šialenci sústavne len Slovákom obúchavajú o hlavu, že Ukrajine nedodávame zbrane, čo my sme im už dali všetko a nemáme ani na [...]

„. . . a ty zhmotnený sen mnohých gayov skončíš na úrade práce skôr, ako kohút zakikiríka v jedno ráno. „

14.04.2024

Už aj minister vnútra si všimol a vypočul zhodnotenie našich progresívnych novinárov od liberálov z Česka, o čom som písala predchádzajúci článok, že by si podľa nich mali radšej vybrať inú prácu, keď to robia len takto zaostalo primitívne: Nie, voľby nerozhodli ľudia, ktorí nenávidia demokraciu, odkazuje minister novinárom „Minister vnútra Matúš [...]

Ako boli českí liberáli šokovaní slovenskými progresívnymi novinármi, že takto sa nemôžu správať ľudia, čo sa hlásia k tomu, že patria na západ a do liberálnej spoločnosti!

13.04.2024

Zaujal ma tento článok, ktorý upozorňuje na diskusiu českých liberálov, ako boli šokovaní slovenskými progresívnymi novinármi – ako tí komentovali voľby! Keď si to video pozriete, tak uvidíte, že to, čo im vyčíta vládna koalícia alebo voliči vládnej koalície, im vyčítajú a sú z toho šokovaní ešte aj českí liberáli, ktorí vôbec nepodporujú [...]

Rusko opozícia Navaľnyj pohreb

Vzácny verdikt: Ruský súd priznal miliónové odškodné pozostalým po obete policajného mučenia

16.04.2024 08:03

22-ročný Ilnaz Pirkin spáchal samovraždu v októbri 2017 krátko potom, čo ho pustili zo strážnice v Nižnekamsku.

Trump Hush Money

V prvý deň procesu s Trumpom v kauze pornoherečky porotcov nevybrali

16.04.2024 07:50

Trump sa v pondelok ako prvý bývalý prezident v dejinách USA postavil pred súd v trestnom konaní.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Fico vyzval Dolinkovú, aby zabezpečila výstavbu nemocníc. Zostávajú jej dva roky, odborníci sú skeptickí

16.04.2024 07:30

Opozícia rezortu vyčíta zlú komunikáciu, nerealizovanie viacerých potrebných zmien, ustupovanie koaličnej SNS či záujmom finančnej skupiny Penta.

vesmír SpaceX raketa crew dragon

NASA: Objekt, ktorý poškodil dom na Floride, pochádzal z ISS

16.04.2024 07:16

Objekt prerazil strechu a poškodil podlahu na dvoch poschodiach, pričom skoro trafil dieťa.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,489
Celková čítanosť: 5536472x
Priemerná čítanosť článkov: 3718x

Autor blogu

Kategórie