Založ si blog

Ak sa vám nepáči samostatné myslenie

Ak sa vám nepáči nórsky seriál o Okupácii Nórska Ruskom, kde sa radšej Nóri vzdali než aby dopustili tisíce obetí vo vojne, tak ho zakážte vysielať!

Ak sa vám nepáči, že mnohí ľudia by sa radšej vzdali než chceli vojnu a tisíce obetí, tak ich všetkých pozatvárajte, že nechcú vojnu a už vôbec nie svetovú!

Ak sa vám nepáči, že mnohí ľudia neľutujú, že sme tu radšej v 68 nemali vojnu a tiež tisíce obetí vo vojne, tak ich všetkých pozatvárajte, že radšej nechceli vojnu!

Ak sa vám nepáči, že niekto nepozerá povinne televíziu a povinne si nekúpi televízor, tak ich pozatvárajte!

Ak sa vám nepáči, že niekto povinne nečíta 5 % novinárov a ešte chcú za to zaplatiť, tak ich pozatvárajte, že nečítajú!

 

 

Ja vidím len to, že táto propaganda ženie ľudí do svetovej vojny! Ako príklad som vybrala typického diskutéra takejto propagandy zo SME:

 

 

„Skôr či neskôr z toho bude totálna vojna proti Rusku, na čase teda!
Putin nič nevyšetrí, vojenskí velitelia už teda vôbec nie!
Skutočnosť, že v Hroznom a v Sýrii medzinárodné autority nezasiahli hovorí o ľudskej slabosti!
Raz a navždy toto musí skončiť!
Jediná možnosť ako zabezpečiť, aby sa to neopakovalo je exemplárny trest. Áno, aj ruskí občania si to zaslúžia. Neexistuje síce kolektivna vína, ale kolektívna zodpovednosť áno. Nebyť mlčiacky súhlasia ich občanov, nikdy by krajina nemala takýchto krvilačných Bastardi!“

pod článkom:

„Prišli ste o ľudskú tvár, odkázal ruským vojakom Zelenskyj. Masaker v Buči nemusí byť jediným“
https://svet.sme.sk/diskusie/5128644/rusko-ukrajina-buca-vojna-civilisti.html

 

 

Spolubloger Murín o iných médiách:

 

Aká je skutočnosť v médiách inde?

„Len čo sa pozrieme na americké médiá, a čiastočne aj české, nevychádzame z údivu:

Dlhoročná spravodajkyňa vojnových konfliktov otvorene v jednej z amerických televíznych staníc hovorí, že oficiálna vládna propaganda šíri o vojne na Ukrajine, ale hlavne o jej príčine a následkoch celý ohňostroj dezinformácií. A, napodiv, toto verejné vyhlásenie si nikto v USA netrúfol nazvať „ruskou propagandou“.“

„Klameme o Ukrajine“ Lara Logan on TV Real America’s Voice (18.3.2022)

„Slávna, viackrát ocenená, mnohokrát kritizovaná americká novinárka a vojnová reportérka LARA LOGAN už 35 rokov informuje o vojnových konfliktoch vo svete. Jej typickým reportážnym stýlom popisuje svoje skúsenosti a postrehy získané na Ukrajine aj počas tejto vojny. Ostro kritizuje tamojší nacizmus, tiež vládu USA a nepriamo aj americké média, ktoré zámerne prehliadajú príčiny, ktoré viedli k tejto – práve prebiehajúcej vojnovej tragédii.“

 

 

 

„Voľne dostupná je aj prednáška amerického analytika o zámernom rozoštvávaní Ruska a Ukrajiny, ako oficiálneho napĺňania rozšírenej tzv. Monreovej doktríny.“

ROVNOVÁHA = MIER = STABILITA = PROSPERITA

„Ste ochotní riskovať jadrovú vojnu!“

 

 

„Jedna z amerických TV staníc priniesla reportáž o vražedne nebezpečných amerických bio-laboratóriách na Ukrajine finacovaných z USA vrátane priznania amerických vládnych predstaviteľov reprezentovaných Nulandovou. Z tohto sa asi našim „lovcom dezinformácií“ zavarí karburátor. Údajná dezinformácia o existencii týchto smrtonosných laboratórií sa ukázala pravdivou, a oni sa ukázali ako podvodníci fabrikujúci hon na čarodejnice.“

https://www.facebook.com/watch/?v=1314128709011743

 

 

„Na dezinformácie šírené z Washingtonu a západnými médiami obecne, čo nekriticky preberajú aj naše médiá, upozornil aj Larry S. Johnson, ktorý je veteránom CIA a Úradu pre boj proti terorizmu ministerstva zahraničia USA. Tomuto odborníkovi nesiahajú naši tiež-odborníci, nehovoriac o vládnych palgiátoroch, ani po päty. A preto sa takýchto vecných analýz zo Západu boja! Tie zakázať nemôžu…“

 

Pohled z Ameriky. Ukrajinská armáda byla poražena. Co zbylo, je likvidace

 

„Rozhovor s Larrym S. Johnsonem, veteránem CIA a Úřadu pro terorismus ministerstva zahraničí USA.

MIKE WHITNEY • 21. BŘEZNA 2022

Otázka 2. Proč se média snaží přesvědčit ukrajinský lid, že může vyhrát válku proti Rusku? Pokud je pravda, co říkáte, pak všichni civilisté, kteří jsou posláni bojovat proti ruské armádě, umírají ve válce, kterou nemohou vyhrát. Nechápu, proč chtějí média uvádět lidi v omyl o něčem tak závažném. Co si o tom myslíte vy?

Larry C. Johnson:

To je kombinace nevědomosti a lenosti. Namísto skutečného zpravodajství drtivá většina médií (tištěných i elektronických) stejně jako Big Tech (velké technologické společnosti) podporují masivní propagandistickou kampaň. Pamatuji si, když byl George W. Bush Hitlerem. Pamatuji si, když byl Donald Trump Hitlerem. A teď máme nového Hitlera, Vladimira Putina.

Toto je opotřebovaná, nepovedená učebnice. Každý, kdo se odváží položit legitimní otázky, je okamžitě prohlášen za loutku Putina nebo loutku Ruska. Když nemůžete argumentovat a zpochybnit fakta, jediným východiskem jsou nadávky.

Otázka 3. Minulý týden byl plukovník Douglas MacGregor hostem Tucker Carlson Show. Jeho názory na válku jsou nápadně podobné těm vašim. Zde je to, co řekl v rozhovoru:

„Válka pro Ukrajince skutečně skončila. Byli rozemleti na kousky, o tom není pochyb, navzdory tomu, co slyšíme z našich mainstreamových médií. Takže skutečná otázka pro nás v této fázi zní: Tuckere, budeme žít s ruským lidem a jeho vládou, nebo budeme i nadále pokračovat v prosazování tohoto druhu změny režimu převlečeného za ukrajinskou válku? Přestaneme používat Ukrajinu jako beranidlo proti Moskvě, což jsme v podstatě skutečně i dělali?“ (Rozhovor Tucker Carlson – MacGregor)

Souhlasíte s MacGregorem, že skutečným účelem podněcování Ruska k válce na Ukrajině byla „změna režimu“?

Zadruhé, souhlasíte s tím, že Spojené státy využívají Ukrajinu jako odrazový můstek k vedení zástupné války proti Rusku?

Larry C. Johnson:

Doug je skvělý analytik, ale nesouhlasím s ním – nemyslím si, že v Bidenově administrativě je někdo dostatečně chytrý, aby přemýšlel a plánoval v tak strategických termínech. Podle mého názoru bylo posledních 7 let setrvačností status quo NATO. Chci tím říct, že NATO a Washington věřily, že mohou pokračovat v plížení na východ k ruským hranicím, aniž by vyvolaly reakci. NATO a EUCOM pravidelně prováděly cvičení – včetně poskytování „útočného“ výcviku – a dodávaly vybavení.

Věřím, že zprávy ve Spojených státech, že CIA poskytovala polovojenský výcvik ukrajinským jednotkám působícím na Donbasu, jsou důvěryhodné. Ale mám problém uvěřit, že po našich debaklech v Iráku a Afghánistánu tu najednou ve Washingtonu tahají za nitky stratégové na úrovni Sun Tzu.

Ve Washingtonu vládne zoufalství.

Kromě toho, že se Bidenova administrativa snaží zakázat vše ruské, snaží se zastrašit Čínu, Indii a Saúdskou Arábii. Nevidím, že by se některá z těchto zemí zařadila do fronty. Věřím, že tým Bidena udělal fatální chybu, když se pokusil démonizovat všechny věci a všechny ruské lidi. Pokud něco, tak to sjednocuje ruský lid kolem Putina a jsou připraveni se pustit do dlouhého boje.

Jsem šokován chybným odhadem, že si někdo myslel, že ekonomické sankce vůči Rusku by ho srazily na kolena. Opak je pravdou. Rusko je soběstačné a není závislé na dovozu. 

Jaký je váš názor na Zelenského? Je skutečně tím „vlasteneckým vůdcem“, jak ho média vykreslují?

Larry C. Johnson:

Zelenskij je komik a herec. Z mého pohledu to není moc dobré. Západ cynicky využívá skutečnost, že je Žid, aby odvedl pozornost od působivého kontingentu neonacistů (a mám na mysli opravdové, skutečné nacisty, kteří stále oslavují úspěchy ukrajinské jednotky Waffen SS ve druhé světové válce). Fakta jsou jasná – Zelenskij zakazuje opoziční politické strany a zavírá opoziční média. Myslím, že toto je nová definice „demokracie“.“

https://sonar21.com/the-ukrainian-army-has-been-defeated-whats-left-is-mop-up/

 

 

„Západná tlač píše otvorene o nezdarnom Bidenovom synovi, čo si s pomocou otecka robil kšefty na Ukrajine, a otecko ho aj z Bieleho domu naďalej kryje. Pri usvedčovaní Bidenovho syna zo spolufinancovania smrteľne nebezpečných vojenských laboratórií na Ukrajine seriózna západná tlač neváha citovať ruské zdroje – a nikto ich za to neuráža absurdnými nálepkami!“

https://www.dailymail.co.uk/news/article-10624113/NYT-finally-admits-Hunter-Bidens-laptop-real-year-DailyMail-com-confirmed-authenticity.html

 

 

Fund led by Biden’s son involved in financing biolabs in Ukraine: Russia

https://www.business-standard.com/article/international/fund-led-by-biden-s-son-involved-in-financing-biolabs-in-ukraine-russia-122032401368_1.html

 

 

 

 

Ak sa vám nepáči, čo píšu a uverejňujú médiá inde, tak ich zakážte na celom svete!

 

Ale ja si budem myslieť ako v socializme to, čo zvážim vlastným myslením, nakoľko je to pravda a nakoľko je to len propaganda.

 

Ak sa vám nepáči, čo si ľudia myslia alebo že si dovoľujú samostatne myslieť, pozabíjajte ich na celom svete, že si to dovoľujú!

 

Keď médiá chceli, aby im niekto veril, nemali klamať o Iraku a všetkom tom, čo som tu celé roky kritizovala v čom klamali a zavádzali!

 

Kto klame, tomu sa už neverí! To sa už teraz môžete aj postaviť na hlavu. Môžete ľudí donútiť len k tomu, aby predstierali, že vám veria!

 

Z našich médií čítam už len Pravdu a oceňujem, že sa snaží dávať informácie aj o iných názoroch, než čo sú propagandou pretláčané. Napríklad keď po Miklošovi dali aj Švihlíkovú k téme odpájanie sa od ruského plynu.

 

 

 

V tomto s Chmelárom súhlasím, pretože sama som napísala množstvo článkov, kde to isté kritizujem:

 

 

„Keď spoluzakladateľ Denníka N Tomáš Bella moralizuje, že je našou povinnosťou neodvracať zrak od mŕtvych ukrajinských detí, tak jednoducho nemôžem robiť nič iné ako pripomenúť mu, že ako editor denníka Sme počas vojny v Iraku ten zrak odvracal pravidelne. Pochopte, že takýmto ľuďom nemôžem uveriť, keď kvília nad zbombardovanou nemocnicou na Ukrajine, ak ich nechalo chladnými 30 zbombardovaných nemocníc, 300 zničených škôl a 2500 mŕtvych civilistov počas bombardovania Juhoslávie silami NATO – alebo dokonca cynicky tvrdia (ako poslanec Osuský), že Srbi si to zaslúžili. Lebo ak dnes práve ľudia ako Tomáš Bella kážu, že vraj „normálny človek sa na to nedokáže pozerať bez toho…aby ho nepremohla nenávisť voči každému Rusovi, ktorý práve teraz nesedí vo väzení za protesty proti vojne“, tak im treba veľmi rázne odpovedať – nie, toto nie je normálne. Normálny človek si nelieči komplexy na kolektívnej nenávisti voči jednému národu. Normálny človek odsudzuje všetky vojny, každé násilie, akékoľvek porušovanie medzinárodného práva. Lenže to zatiaľ robia len máloktorí z nás. A práve toto musíme pochopiť.“

 

http://casopisargument.cz/?p=41779&fbclid=IwAR1syOEu8WIWFDmFjRfIhJit0PnIZvyGutwvYIyYqMA1iRoAUvvfhgk3iHQ

 

 

 

Ukážka jedného môjho článku na túto tému:

 

 

Politicky správna kombinácia – vojnový nadšenec a slniečkár v jednej osobe

Bývalý šéfredaktor SME a súčasný Denníka N – predstaviteľ intelektuálnej elity Slovenska:

.

9.8.2002

Irak je pre nás šancou. Práve prípadný útok na Saddámov režim by mohol ukázať, kde stojíme. Celý svet v podstate už týždne nehovorí o ničom inom. Na Slovensku je ale ticho. Okrem Ameriky a pravdepodobne Veľkej Británie sa nikomu veľmi do vojny nechce.

Proti je Rusko, Čína a s najväčšou pravdepodobnosťou aj Francúzsko. Z piatich stálych členov ju tak môžu zablokovať hneď traja.

Saddám Husajn tak získal čas. Len ťažko sa mu ale podarí zastaviť Busha. Ten možno bude čakať na ďalší Saddámov podraz. Celkom sa ale vylúčiť nedá ani to, že obštrukcie v OSN ho prinútia k samostatnej akcii.

V posledných týždňoch začína v prieskumoch klesať podpora útoku. Američania síce stále Busha jednoznačne podporujú a podporujú aj zvrhnutie Saddáma, začínajú však stále viac pochybovať, či je vojna najlepším riešením.
To je pre Busha signál, že musí svojim ľuďom vysvetliť, o čo mu ide. V posledných dňoch sa mu darí získavať podporu u kongresmanov, od ktorých chce rezolúciu otvárajúcu priestor pre zásah.
Podľa analytikov dokázal z Iraku urobiť tému číslo jeden. „Ešte pred pár mesiacmi bola agenda úplne inde. Hovorilo sa o korupcii, ekonomických škandáloch a spomalení ekonomiky. Teraz sa hovorí len o Iraku.

Preto zopakoval, že Saddám Husajn je obrovské nebezpečenstvo, že nečinne čakať je najhorším riešením a že vojna je naopak najmenším rizikom.

Najmä zmienka o spoločnom postupe smeruje ďalej ako len k Američanom. Všimnúť si ju mali kongresmani a určite aj európski a arabskí spojenci.
.
21.11.2002

Anarchisticke hnutie malo na plagatoch:  (Toto sa volalo ANARCHIA)

Zastavte vojnu rozpustite NATO

Vojna je terorizmus

Nie vojne v mene demokracie

Nebojte sa statnej represie a tiez povedzte svoje NIE NATO a EU
NATO brani zaujmy bohatych

Juhoslavia, Afganistan, Irak a nakoniec zbytok sveta?

.

22.11.2002

Pozvanka do sveta: Slovensko ešte nikdy nebolo bližšie k Západu ako dnes. S pozvánkou do NATO sa stávame súčasťou demokratického sveta.

.
26.11.2002

S MADELEINE ALBRIGHTOVOU O TOM, KAM PATRÍ, O TOM, PREČO MÁME ZRAZU TAK BLÍZKO K AMERIKE, O BUSHOVEJ POLITIKE A O JEJ ISTOTE, ŽE SADDÁM KLAME

.

28.11.2002

Kde stojime: Slovenská politická špička v sobotu spoločne s Madeleine Albrightovou oslavovala pozvánku do NATO. Pri jednom zo stolov sedel aj minister vnútra Palko. Keď premiér Dzurinda hovoril o tom, že stojíme na strane Ameriky, Palko sa netváril akurát šťastne.

Palkova tvár hovorí o skutočnom probléme, ktorý priniesla pozvánka a deklarácia desiatich východoeurópskych krajín o podpore Ameriky pri prípadnom útoku na Irak. Nejde o vysielanie slovenských vojakov do vojny, ide o to, kde stojíme. Čo si myslíme o svete, koho považujeme za prirodzeného spojenca. Či nám viac sedí európske vyhýbanie sa, alebo americká akcia.
Hoci ako skutoční spojenci musíme byť pripravení niečo aj urobiť. Dzurinda ani Kukan ale zatiaľ nepodpísali dokument, v ktorom by záväzne sľubovali, že sa zapojíme do bojov. Ostatne, čo by sme aj ponúkli. Pokojne sa to môže skončiť logistickou podporou: otvoríme vzdušný priestor, pripravíme ženistov.
.
24.1.2003

Bude teplo? Bude zima? Bude vojna? 

Nemci a Francúzi sú zrazu najlepšími priateľmi. Spojil ich odpor k hroziacej vojne. Ak by malo byť podľa nich, vojna nebude (a svet bude ďalšie mesiace čakať, či sa náhodou zbrojným inšpektorom podarí nájsť ešte lepšie dôkazy, že Saddám skutočne klame). Hovoria dosť hlasno na to, aby ich bolo počuť v Amerike. K tomu treba pripočítať váhanie takmer všetkých amerických spojencov a klesajúcu podporu zásahu u samotných Američanov.

.

30.1.2003

Vojnu cítiť vo vzduchu, napriek tomu sme sa ešte stále nedozvedeli, či a kedy sa začne. Ten, kto čakal, že to bude vedieť po posolstve prezidenta Georgea Busha o stave únie, musí byť sklamaný.
.
31.1.2003

Ako vnímajú toto referendum ľudia v Amerike?

„Určite vyvolá pochybnosti v americkom Senáte, ktorý bude o vstupe Slovenska do NATO rozhodovať. Spochybní serióznosť vášho rozhodnutia stať sa súčasťou aliancie. Podporujem Slovensko a preto hovorím, aby sa referendum nekonalo.“

Ten povedal, že Nemecko a Francúzsko, ktoré odmietajú zásah v Iraku, považuje za starú Európu. Pár dní to vyzeralo na slovnú prestrelku. Teraz je jasné, že niečo ako nová a stará Európa skutočne existuje.

List dal novej Európe tvár. Jasné je tiež, kde je tá stará: iniciátori akcie ani neoslovili Nemcov a Francúzov. Nekonzultovali ani s Gréckom, ktoré práve predsedá Európskej únii. Títo všetci zrazu stoja osamotene proti Amerike a zvyšku Európy. Spolu s nimi váha už iba Belgicko a Luxembursko, ktoré blokujú rozhodnutie NATO o pomoci Američanom v Iraku.
S novou Európou a jej láskou k Amerike to však nie je také jednoduché. List podpísali lídri krajín, no verejnosť nie je práve nadšená. Najjasnejšie sa to prejavilo v Čechách. Úplne proti je väčšina verejnosti: posledný prieskum ukázal, že zásah nepodporuje 76 percent Čechov.

List usvedčil Európu, že je rozdelená. Nejde len o podporu Ameriky a jej akcie v Iraku. V pozadí podľa britského denníka The Times cítiť aj zlosť podpísaných: už majú dosť toho, že Francúzi a Nemci hovoria v mene celej Európy. (a nechcu vojnu)

Krajiny podporujúce vojnu

  • Veľká Británia
  • Taliansko
  • Dánsko
  • Holandsko
  • Portugalsko
  • Maďarsko
  • Poľsko
  • Česko
  • Slovensko
  • Poľsko
  • Slovinsko
  • Bulharsko
  • Rumunsko
  • Lotyšsko
  • Litva
  • Estónsko

.

Krajiny, ktoré si neželajú vojnu

  • Nemecko
  • Francúzsko
  • Rusko
  • Grécko
  • Belgicko
  • Luxembursko
  • Rakúsko
  • .

Krajiny, ktoré váhajú

  • Švédsko
  • Írsko
  • Fínsko

.
11.2.2003

Ake bude NATO?

Posledných desať rokov sme počúvali, že NATO je o spoločných hodnotách. Že je to spoločenstvo krajín, ktoré sa veľmi podobne pozerajú na svet. Presne tak sme alianciu vnímali. NATO bolo zárukou, že budeme patriť do slušnej časti sveta. Irak všetko zmenil. 

Zrazu nie je nič isté. 

.

Aliancia, ktorá je postavená na spoločných hodnotách, sa rozdelila. Nevie sa dohodnúť ani na základnej veci: pomôcť jednému z členov spoločenstva. Francúzi, Nemci a Belgičania vymenili jedného z klubu za svoju vidinu svetového mieru.

NATO chce pomôcť a chrániť Turecko, ktoré je ochotné poskytnúť Američanom a ich partnerom logistickú podporu pre vojenskú akciu v Iraku. Turecko nechce ísť priamo do vojny, chce sa však zachovať voči USA ako spojenec. A to aj napriek tomu, že ako jediná moslimská krajina v aliancii riskuje zlosť svojich islamských susedov.

Paríž, Berlín a Brusel sa postavili proti. Dlhšie bublajúci spor medzi Amerikou a „starou Európou“ tak ohrozil základy fungovania západného sveta.

https://www.sme.sk/c/845152/ake-bude-nato.html

.

18.3.2003

Čas diplomacie sa skončil. Na rade je vojna

Po včerajšku je jasné, že OSN je mimo hry. Spojené štáty, Británia a Španielsko stiahli návrh druhej rezolúcie o Iraku a otvorili si tak cestu k akcii. Svet môže kričať, že tak urobia bez mandátu OSN, ale to je všetko. Čas, ktorý mali Francúzi a ich spojenci z protivojnového tábora, vypršal. Teraz sa ich už nikto na nič nebude pýtať.

https://www.sme.sk/c/843861/cas-diplomacie-sa-skoncil-na-rade-je-vojna.html

.

19.3.2003

Vojna v Iraku rozbila Bezpečnostnú radu. Tento spor prinútil Spojené štáty, aby posledné rozhodnutie urobili namiesto OSN. Čo sa to vlastne stalo? Čo je príčinou zlyhania svetového spoločenstva?
Hlavným vinníkom je nepochybne Saddám Husajn. On je príčinou vojny, on dvanásť rokov klamal a podvádzal svet. To on urobil z Bezpečnostnej rady smiešny klub, v ktorom sa nedá dohodnúť na ničom dôležitom. Ukázalo sa to pred Kosovom a celkom jasné je to teraz: Bezpečnostná rada nedokáže reagovať na hrozby.

Saddám nesplnil ani jednu z rezolúcií, na ktorých sa OSN dokázala dohodnúť. Napriek tomu majú mnohí členovia OSN pocit, že Amerika ide do vojny neoprávnene.

https://www.sme.sk/c/845449/osn-kde-sa-stala-chyba.html

https://www.sme.sk/c/845450/bude-vojna-v-iraku-legalna.html

.

z komentarov pod tym clankom v roku 2003:

.

Ktoze to obetoval OSN???

Kedze ste nam neschvalili utok, rozbili ste OSN…, ja zasnem, ake hoväda sa u nas zivia novinarcinou. Matus Kostolny, z Teba by mal radost aj sudruh Pezlar, aj sudruh Bilak. Mas v sebe zdrave jadro! Drz sa pevne svojej prilezitosti!

kto že to obetoval OSN ?
Je zarážajúca nízka úroveň našich novinárov hlavne v analytických úvahách, kde logika úplne absentuje. Alebo je to jednoducho servilita a potreba držania sa svojho chlebodárcu.
Situácia okolo Iraku je v súčasnosti taká, že Irak je po vojne o Kuvajt podstatne oslabený a nemôže vôbec uvažovať o nejakých výbojoch proti svojim susedom, alebo komukoľvek inému. To sú konštatovania i expertov Pentagonu a CIA. Toto konšatovali i zbrojní inšpektori OSN, ktorý naviac stále nič podstatného nenašli čo by z hľadiska zbraní bolo v rozpore s uzneseniami OSN. Rakety, ktoré v podstate bezvýznamne prevyšovali povolený dolet Irak začal ničiť a súhlasí s ich likvidíciou. Irak nakoniec súhlasil i s kontrolami, ktoré určite musia byť nepríjemné a hraničiace s predmetom štátneho tajomstva pre každý suverénny štát.
Druhá strana? USA, napriek pokrokom v inšpekciach zbrojných inšpektorov stále spochybňuje Irak a všetky kroky považuje za nedostatočné. Napriek výsledkom kontrol stále hovorí o utajovaní a vlastníctva zbraní HN na strane Iraku. Mohamed Baradaj upozornil, že USA predložili RB OSN falošné dôkazy o tom, že Irak priváža obohatený urán a ďaľšie komponenty na výrobu atomových zbraní. Je potrebné položiť si otázku – prečo USA tak vehementne chcú preukázať porušovanie uznesení OSN a nedávajú priestor pre ďaľšie inšpekcie za daného stavu ?
Týchto príčin sa dá nájsť mnoho. Však skrátene je to možné zhrnúť do niekoľkých bodov:
– Bush vo svojej funkcii prezidenta USA doteraz prakticky neuspel a jeho voliteľnosť podstatne klesla,
– za vlády Busha za výrazne zhoršila bilancia ekonomiky USA a vzrástla nezamestnanosť.
Riešenie ekonomických kríz v spojení s vynakladaním vyšších časti do zbrojenia a vývoju zbraní je klasický príklad kapitalistického systému na riešenie ekonomickej krízy. Nahromadenie zbraní však vedie i k ich použitiu, inak toto hromadenie nemá zmysel. Pre toto použitie musí byť však i zvolený odpovedajúci dôvod, ten sa však vždy najde, alebo sa vyrobí. Tak napríklad i porušenia uznesení OSN pre Irak môžu byť takýmto dôvodom. Ale ak by sa ukázalo, inšpektori OSN by žiadne zbrane HN v Iraku nenašli bolo by potrebné hľadať iné dôvody. Treba začať skôr než by stihli prísť s takýmto uzáverom.
Som si vedomy zložitosť celej situácie, ale som sa snažil aspoň naznačiť situáciu ako sa mi zdá na základe vyjadrenia exportov z oboch strán vyjadrujúcich sa pre i proti vojne.
Mojím uzáverom je, že tí ktori obetovali OSN, a ak vojna začne je jej autorita na úrovni 0 a je tu otázka jej ďaľšej existencie, sú USA, ktorých predstavitelia za rozpútanie tejto vojny, ktorá sa nevyhne obetiam na obyvateľstve, patria pred tribunál za zločiny proti ľudskosti!!!!

Akaze chyba OSN??? Kto zlyhal?
Ktoze to prisiel s jednoznacnou a nemennou rokovacou „poziciou“: kto nejde s nami, ide proti nam!?

Diplomacia je umenie hladania a uplatnenia kompromisov. USA sa zial vobec nesnazili odvratit vojnu a donutit Saddama plnit rezolucie OSN mierovymi prostriedkami. Od pociatku hlasali vojnu ako jedinu variantu riesenia problemu a od pociatku predsa tvrdili, ze k tomu mandat OSN ani nepotrebuju = vojnou posliapu krehko fungujuce medzinarodne spolocenstvo a neadekvatnou odvetou na 11.sept. ostatnu v ociach vacsiny sveta agresorom.

Kostolny – z coho to obvinujes OSN? Ze funguje, ze podla jestvujucich medzinarodne dohodnutych pravidiel brani agresii unilateralnej sily? 

Povrchna a subjektivna analyza

Povrchnost jednoznacne vyplyva z faktu, ze autor ani slovickom nespomenul podstatny bod motivacie kazdej zucasnenej krajiny: PRACHY. Americania bojuju o kontrolu nad ropnymi kohutikmi v Perzskom zalive, Francuzi nechcu prist o dlhy, co ma u nich Irak, sfera vplyvu je podstatnym motivom vsetkych zucasnenych velmoci. Priznam sa, ze je mi na zvracanie ked sa operuje slovickami ako humanita, boj proti terorizmu, antiamerikanizmus a pod, v suvislosti s vysvetlovanim krokov a pricin Irackej krizy. Su to plane zvasty urcene pre masy sediace pred televizormi, ktore zdvihaju ruky vo volbach. Zapadnemu svetu uz davno vladnu peniaze, a skrz nich su postoje jednotlivych krajin velmi pekne citatelne. A ci by Powell presedel svoj zivot v lietadle alebo nie, pointa je taka, ze Amerika by v prvom rade musela Francuzom a dalsim ponuknut minimalne to, o co ich zasahom v Iraku pridu, a potom by mohlo dojst k dohode na pode BR. Kedze Amerika ma momentalne ekonomicky sama so sebou co robit, na korumpovanie odporcov nema dost prostriedkov. A navyse sa pri svojej momentalnej mocenskej pozicii a roztriestenosti opozicie sa moze na podporu BR vykaslat.

Ešte raz by som to zrekapituloval:Zo začiatku bol dovod terorizmus a prepojenie Al-Kaidy na špičky iráckeho režimu, ktoré sa nedokázalo, USA zmenili rétoriku a začali zdorazňovať, že Irak vlastní zbrane hromadného ničenia a je nebezpečný pre celý svet. Keď inšpektori OSN okrem 100 rakiet ktorých dolet „presahoval! povolený dosah 150 km o 40 km nenašli nič, am.minister zahraničia vyrukoval s „jasnými dokazmi“ o mobilných chem.laboratóriách, v ktorých sa vyrábajú chem. zbrane. V dobe am.špičkovej špionážnej technológie (viď. systém „Echolon“) to bolo niekoľko rozmazaných fotografií polorozbitých náklaďakov a správa britskej špionážnej služby, ktorá bola okopírovaná z diplomovej práce istého študenta zo začiatku 90 rokov.Keď ani to nezabralo, zrazu si J.Bush spomenul, že treba oslobodiť iračanov a vytvoriť demokratickú !oázu“ na blízkom Východe ala USA. Nemám žiadne ilúzie o brutálnom režime Saddáma Husajna ale nesmrdí tu niečo? Neteší ma predstava žiť v tieni Veľkého dobrého brata, ktorý sa postará o moju bezpečnosť. Už sme to tu mali 40 rokov…

.
5.4.2003

Vďaka Afganistanu a Iraku je americká armáda synonymom úspechu. Preto je pre prezidenta určite výhodou, keď do kampane bude vstupovať v pozícii úspešného vrchného veliteľa ozbrojených síl a hlavne s nezabudnuteľnou fotografiou v leteckej kombinéze a medzi americkými hrdinami

Historik Douglas Brinkley povedal denníku The Washington Post, že Bushovo vystúpenie na lietadlovej lodi bolo „víťaznou trofejou“ prezidenta. „V jeho životopise to bude moment sladkého víťazstva,“ tvrdí Brinkley. Analytici k tomu dodávajú: zúročí to už skôr – vo voľbách 2004.

https://www.sme.sk/c/885459/bush-hlasi-domov-dobojovane.html

.

11.12.2003

Krajiny, ktoré boli proti vojne v Iraku, sa nebudú môcť podieľať na jeho obnove. Rozhodlo tak americké ministerstvo obrany.
Nejde však len o zárobky pre vyvolenú skupinu, ktorá sa postavila na správnu stranu. Američania tvrdia, že v hre je aj bezpečnosť. Krajiny, ktoré boli proti vojne v Iraku a celý čas slovne útočili na Ameriku, predsa nie sú zárukou, že sa teraz budú správať k spojencom lojálne.
Prezident Bush opakovane povedal, že tí, čo sa nepridali na stranu spojencov, za svoj postoj zaplatia. Vylúčenie niektorých krajín je prvým konkrétnym činom. Doteraz išlo skôr o diplomatické gestá: Bush si odporcov vojenskej akcie (napríklad Schröder) nepozýval na svoj texaský ranč.
https://www.sme.sk/c/1199965/kto-bol-proti-vojne-do-iraku-sa-nedostane.html

.

31.12.2003

Svet roku 2003 sa stratil v Saddámovej brade. To on vyprovokoval vojnu v Iraku, rozhádal takmer celý svet, to on zúžil svet na Irak.

Svet je po posledných mesiacoch bezpečnejší, demokratickejší a slobodnejší. A to aj napriek tomu, že stále hrozia teroristické útoky a stále je dosť tyranov, ktorí ničia svojich ľudí. Pád Saddáma síce spôsobil diplomatickú roztržku dosahujúcu rozmery studenej vojny, no nepochybne svet urobil lepším. A to musia uznať aj tí, ktorí boli proti vojne.

Svet sa tohto roku rozdelil. Jedni majú pocit, že hrozby sú také silné a naliehavé, že treba konať. Druhí, že všetko sa dá riešiť aj pokojnou cestou. Jednoducho si myslia, že ešte je čas.

.

Po rokoch ten isty, stale sefredaktor:

.

28. JÚNA 2015
Nemala by sa v nás ozvať ľudskosť?

https://dennikn.sk/173308/sociolog-vasecka-slovensko-sa-boji-utecencov-zbytocne-my-ich-nelakame/

.

Dennik N:  320 clankov o utecencoch od 3.6.2015

.

Za vojnu:

(dalsi predstavitelia intelektualnej elity Slovenska)

https://malinova.blog.pravda.sk/2017/04/17/politicky-spravna-kombinacia-vojnovy-nadsenec-a-slnieckar-v-jednej-osobe/

 

 

 

 

.

Na SME sa už totálne zbláznili a znovu budú na smiech ako slniečkári

27.04.2024

Pripomína mi to ten čas, keď pri migračnej kríze prešli už do takej hystérie, že nadávali každému za zadusených migrantov, čo sa nelegálne dali prevážať v zatvorených autách, kde sa zadusili. Vtedy boli všetci ich vyznávači na najvyššom stupni hystérie, že je to dôkaz našej neľudskosti, lebo nechceme súhlasiť s kvótami. Vtedy sa predbiehali v podpisovaní extra [...]

„Česká iniciativa zajistí ukrajinské AFU granáty jen na 18 dní rovnocenné dělostřelecké činnosti“

21.04.2024

„Česká iniciativa zajistí ukrajinské AFU granáty jen na 18 dní rovnocenné dělostřelecké činnosti“ Aj to ich ešte len chce zohnať a nebude ich platiť ako naši progresívni hlupáci na predĺženie vojny o 18 dní. „Jenže ukrajinská média a vojenští komentátoři tlumí nadšení, protože těch 180 000 granátů je kapka v moři a Ukrajině to [...]

Na toto prispievate – len na väčší počet obetí!

18.04.2024

Aby ste dokázali pochopiť Ukrajincov, musíte si na ich mieste predstaviť seba. Ale to niektorí ľudia nedokážu. Bohužiaľ, to niektorí ľudia nedokážu, lebo vedia si predstaviť len seba a nemajú žiadnu empatiu. Takže, predstavte si seba. Predstavte si Slovákov o ktorých viete, že ešte aj väčšina progresívnych voličov by pred vojnou ušla. Keby vyhlásili vojnu a [...]

Gay, gej homosexuáli, LGBTI, dúhový pochod,

Nový iracký zákon proti homosexualite počíta s trestom až 15 rokov väzenia

28.04.2024 05:49

Cieľom zákona je "chrániť irackú spoločnosť pred morálnou skazenosťou a volaním po homosexualite, ktoré zachvátilo svet".

Žilina, polícia, riskantná jazda

Sedemnásťročného mladíka pri riskantnej jazde zastavili až policajné výstrely

27.04.2024 22:24

Vodič BMW na výzvy na zastavenie nereagoval, policajti museli použiť varovné výstrely.

Jaroslaw Kaczyński

Líder opozičnej PiS Kaczyňski: Kandidujeme do europarlamentu, aby sme odmietli Green Deal

27.04.2024 22:09

Európska zelená dohoda bude podľa Kaczyńského pre Poľsko znamenať i čoraz vyššie ceny energií, ale aj nárast cien "prakticky vo všetkých oblastiach".

žralok belavý, belasý, žralok modrý

Britského turistu zranil v Karibiku žralok, útočil len desať metrov od brehu

27.04.2024 20:00

Šesťdesiatštyriročný britský turista skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti, keď ho pri severnom pobreží karibského ostrova Tobago napadol žralok.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,493
Celková čítanosť: 5555862x
Priemerná čítanosť článkov: 3721x

Autor blogu

Kategórie