Založ si blog

Civili sú dnes hradbami aj najdôležitejšou vojenskou technikou

V predminulom článku som napísala:

Ešte aj keď pozeráte tie seriály o Vikingoch, tam nevidíte, že by bojovníkov nútili do bojov. Obsah takých seriálov je, že aj bojovníci a ktorí nie sú vykresľovaní ako zbabelci, sa iných pýtajú, či pôjdu s nimi do takého boja alebo výpravy a vyjednávajú medzi sebou, či chcú alebo nechcú ísť. Mohli sa rozhodnúť, niekto sa pridal, niekto nie. Taktiež tam existuje pojem – vzdávame to, ustupujeme a zachraňovali sa a tiež si nemyslíme, že pre zbabelosť, ale pre posúdenie situácie. A to nezachraňovali ženy a civilistov, ale len bojovníkov. Ešte aj tí primitívi si niekedy a často v seriále povedia, že končíme, ustupujeme a preto ešte žijú aj v ďalších dieloch a zas si nemyslíme, že pre zbabelosť to toľkokrát vzdali. A to stále riešime bojovníkov a nie civilistov.

Mnoho ľudí povie: Nemôžem Vikingov pozerať, lebo je to kruté a drastické ako sa vzájomne zabíjajú. No táto séria seriálov je ešte o bojovníkoch na úrovni, lebo sa bijú medzi sebou a nie tak, že by sa schovávali medzi ženami a deťmi. Takých primitívov medzi Vikingami v tom seriáli nemáte, akí sú dnešní akože už civilizovaní, čo sa schovávajú medzi civilmi. To presne vypovedá o našej civilizácii, že dnes sú najviac ohrození v bojoch civilisti, lebo už nemajú tú odvahu a vraj primitívov, čo medzi sebou bojovali niekde na poli, kde ženy a deti neboli. Dnešní bojovníci sa schovávajú za zásteru akejkoľvek aj starej ženy, aby ich nezastrelili, nezbombardovali, lebo je tam tá žena a ešte veľa žien a detí. Až dnešní bojovníci sú obrazom primitívov v dejinách – vojenský výcvik aby sa schovali medzi civilistov. Takže už vojny nie sú o bojovníkoch. Sú o civiloch! Ja sa schovám za takú školu a ty za takú nemocnicu, kto zabije bábätká? Kto to lepšie cez civilistov narafičí? O tom sú dnešní bojovníci oproti nejakým Vikingom.

 

Dnes chcem pokračovať k spôsobu boja Ukrajincov, ktorí sa schovávajú medzi civilmi.

Ako civilista by som chcela, aby keď nás už politici a novinári doženú do vojny, vojenské ciele boli mimo miest s obyvateľmi, aby sa bili civilizovane ako primitívi Vikingovia mimo žien a detí. Neželala by som si, aby sa mi vojaci schovávali nad hlavou v bytoch, za školami, za nemocnicami a hrali sa, že týmto nás bránia. 

Vikingovia, tí primitívni Vikingovia bojovali medzi sebou mimo miest, kde mali schované ženy, deti a starcov. Do pevnosti sa schovali len vtedy, keď mala funkciu ochrany – hradby, ktoré sa nedali dobyť. Len vtedy malo význam schovať sa k civilom do pevnosti.

Ale obchodné domy, školy, divadlá a nemocnice nie sú hradby! Keby sa do nich neposchovávali vojaci, tanky a delá, tak nie sú toľké obete na životoch. Pre vojakov sú takto hradbami ženy, deti a starci, lebo dúfajú, že za ženy, deti a starcov sa len schovajú a tam sa na vojakov útočiť nebude, lebo médiá a civilné obete – to je „civilizovaná“ vojna!

Čo je toto za primitívna vojna oproti Vikingom, keď sa schovávajú za civilov? A ešte tvrdia, že takto ich bránia?

 

Spolubloger napísal:

 

Americký mainstream priznáva ukrajinské civilné štíty

 

Noviny Washington post uverejnili článok s vyjadreniami ľudskoprávnych organizácií, zástupcu ukrajinskej i ruskej armády. Priznáva sa, že ukrajinská strana vedome umiestňuje ťažké obranné uzly do zástavby. Tiež sa priznáva, že prezident Zelensky od začiatku prijal taktiku práva totálneho boja, ktorý neberie ohľad na dôsledky v civilnej infraštruktúre.“

 

https://peter4.blog.pravda.sk/2022/03/29/americky-mainstream-priznava-ukrajinske-civilne-stity/

 

 

Preklad z Washington post:

 

 

„Ukrajinci sa čoraz častejšie stretávajú s nepríjemnou pravdou: pochopiteľný impulz armády brániť sa proti ruským útokom by mohol postaviť civilistov do hľadáčika. Prakticky každá štvrť vo väčšine miest sa militarizovala, niektoré viac ako iné, čo z nich robí potenciálne ciele pre ruské sily, ktoré sa pokúšajú dobyť ukrajinskú obranu.

 

Veľmi sa zdráham naznačiť, že za civilné obete je zodpovedná Ukrajina, pretože Ukrajina bojuje, aby ubránila svoju krajinu pred agresorom,“ povedal William Schabas, profesor medzinárodného práva na Middlesex University v Londýne. „Ale v rozsahu, v akom Ukrajina prináša bojisko do civilných štvrtí, zvyšuje nebezpečenstvo pre civilistov.“ Ukrajinské mestá – a civilné oblasti – sa stali kritickým bodom vojny, kde sa odohráva intenzívny boj medzi Rusmi, ktorí sa chcú zmocniť alebo kontrolovať tieto oblasti, a Ukrajincami, ktorí sa vzdorovito bránia. To premenilo konflikt na prevažne mestskú vojnu, ktorú v mnohých oblastiach vytvorili skôr letecké zbrane a bombardovanie ako tradičné pouličné boje. Ruské sily sa zameriavajú na mestá a Ukrajinci zareagovali opevnením civilných oblastí na obranu Kyjeva, nasadením systémov protivzdušnej obrany, ťažkých zbraní, vojakov a dobrovoľníkov na hliadkovanie enkláv. Civilné obete pribúdajú.

 

Niet pochýb o tom, že ruské sily stoja za najstrašnejšími činmi vojny, ktorá pokračuje už druhý mesiac. Podľa aktivistov za ľudské práva zasiahli školy, kliniky, ambulancie, nákupné centrá, elektrické a vodné zariadenia a osobné autá, medzi početnými nevyberanými útokmi na civilistov. V južnom meste Mariupol zabil podozrivý ruský nálet mnoho ľudí, ktorí sa uchýlili do divadla. Bolo to jasne označené ruským slovom pre „deti“ napísané veľkými písmenami viditeľnými z oblohy. Niekoľko dní predtým zasiahla pôrodnica. Ukrajinská stratégia umiestňovania ťažkej vojenskej techniky a iných opevnení v civilných zónach by však mohla oslabiť snahy Západu a Ukrajiny tvrdiť, že Rusko je právne vinné za možné vojnové zločiny, uviedli aktivisti za ľudské práva a odborníci na medzinárodné humanitárne právo. Minulý týždeň Bidenova administratíva formálne vyhlásila, že Moskva spáchala zločiny proti ľudskosti.

 

„Ak je tam vojenské vybavenie a [Rusi] hovoria, že spúšťame toto vojenské vybavenie, podkopáva to tvrdenie, že zámerne útočia na civilné objekty a civilistov,“ povedal Richard Weir, výskumník v oblasti krízy a konfliktu Human Rights Watch. divízie, ktorá pôsobí na Ukrajine.

 

Za posledný mesiac boli novinári Washington Post svedkami ukrajinských protitankových rakiet, protilietadlových zbraní a obrnených transportérov umiestnených v blízkosti obytných domov. Na jednom voľnom pozemku novinári z Postu zbadali nákladné auto s viacnásobným raketometom Grad. Kontrolné stanovištia s ozbrojenými mužmi, barikády vriec s pieskom a pneumatikami a škatule s molotovovými kokteilmi sú všadeprítomné na mestských diaľniciach a obytných uliciach. Zvuk odlietavajúcich rakiet a delostrelectva je možné neustále počuť v Kyjeve, hlavnom meste, na oblohe sú viditeľné krivé biele stopy rakiet. „Každý deň je to takto,“ povedala 73-ročná Ľubov Bura stojaca pred bytovkou, kde bývala a ktorá bola pred dvoma týždňami zničená. O chvíľu neskôr, keď budova stále horela, bolo opäť počuť zvuk vychádzajúcich ukrajinských rakiet. „Niekedy to znie bližšie, niekedy sa to zdá ďaleko.“ Myslíme na to a, samozrejme, máme obavy, najmä v noci.“

 

foto

Ukrajinská obranná pozícia v rezidenčnej štvrti Kyjeva 21. marca (Heidi Levine pre The Washington Post)

 

Ukrajinská armáda má „povinnosť podľa medzinárodného práva“ stiahnuť svoje sily a vybavenie z oblastí obývaných civilistami, a ak to nie je možné, presunúť civilistov z týchto oblastí, povedal Weir. „Ak to neurobia, je to porušenie zákonov vojny,“ dodal. Pretože to, čo robia, je, že vystavujú civilistov riziku. Pretože všetko to vojenské vybavenie sú legitímne ciele.“ Andrij Kovaľov, vojenský hovorca 112. ukrajinskej brigády územnej obrany, ktorej sily a vybavenie sú umiestnené v hlavnom meste, sa týmto argumentom posmieval. „Ak budeme nasledovať vašu logiku, potom by sme nemali brániť naše mesto,“ povedal. V odpovedi na písomné otázky denníka The Post Alexej Arestovič, poradca vedúceho kancelárie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, uviedol, že vojenská doktrína krajiny schválená parlamentom zabezpečuje princíp „totálnej obrany“.

 

To znamená, že dobrovoľníci v silách územnej obrany alebo v iných zložkách sebaobrany majú zákonnú právomoc chrániť svoje obydlia, ktoré sú väčšinou v mestských oblastiach. Okrem toho tvrdil, že v tomto konflikte neplatia medzinárodné humanitárne zákony alebo vojnové zákony, pretože „hlavnou úlohou Putinovej vojenskej kampane je zničenie ukrajinského národa“. Povedal, že ruský prezident Vladimir Putin opakovane poprel existenciu Ukrajiny ako nezávislého národa. Preto to, čo sa tu deje, nie je súťaž európskych armád podľa zavedených pravidiel, ale boj ľudí o prežitie tvárou v tvár existenčnej hrozbe,“ povedal Arestovič. „Nemôžeme brániť našim občanom brániť svoje domovy, slobody, hodnoty a identity tak, ako ich chápu.“

 

Ukrajinské sily v pondelok ukázali skupine novinárov vojenské opevnenie v severnej obytnej štvrti hlavného mesta, v blízkosti vysokých obytných domov, stanice metra a obchodov. Cesta bola zabarikádovaná radmi pneumatík, betónovými blokmi, hromadami vriec s pieskom, ostrými kovovými predmetmi na zastavenie vozidiel a veľkými kovovými pascami na nádrže, známymi ako ježkovia. Na ceste boli aj dve rady protitankových mín. Na jednej strane bola svieža zeleň, ideálne miesto na pikniky, uzavretá varovným nápisom: Bane.

 

„Ak chcete chrániť mesto, mali by ste byť pripravení bojovať v meste,“ povedal Pavlo Kazarin, dobrovoľník jednotky územnej obrany a hovorca jeho práporu. „Bohužiaľ, nemôžeme evakuovať celé mesto, pretože tam sú stále 2 milióny ľudí. Napriek tomu môžeme zastaviť ruskú armádu mimo mesta. Všetci však chápeme riziká. Žiaľ, nemôžeme brániť mesto bez rizika alebo zranenia civilistov.“ Na otázku, či existuje obava, že by ruské sily mohli považovať obytné byty za vojenský cieľ kvôli opevneniu vpredu, Kazarin súhlasil. „Ale opakujem: Vždy existujú určité riziká, keď sa snažíte chrániť mesto.“ Povedal, že ukrajinské sily sa snažia „všetko zabrániť“ Kyjevu, aby sa stal ďalším Mariupoľom alebo Charkovom, mestami, ktoré boli silne bombardované a obliehané ruskými silami. „Vojna má veľmi krutú logiku, keď sa snažíme chrániť civilistov,“ povedal Kazarin.

 

Aj keď Ukrajina poruší svoje povinnosti podľa medzinárodného práva, „to neznamená, že Rusko dostane povolenie robiť, čo chce,“ povedal Weir. Ak sú civilisti zabití v blízkosti vojenskej pozície alebo vybavenia, Rusko stále môže niesť zodpovednosť za možný vojnový zločin, ak jeho útok bol nerozlišujúci a neprimeraný voči civilnému obyvateľstvu.

 

Veľa závisí od veľkosti a dôležitosti vojenského cieľa, od typu použitých zbraní, od toho, či boli civilisti vedome zameraní a či im bola spôsobená škoda nadmerná. Napríklad ruská streľba zakázanou kazetovou muníciou minulý mesiac do troch obytných štvrtí v Charkove, druhom najväčšom ukrajinskom meste, bola možným vojnovým zločinom, aj keď Rusi tvrdia, že mierili na ukrajinské vojenské vybavenie alebo pozície, uviedli aktivisti. „Tam, kde útok na vojenský cieľ môže viesť k civilným obetiam, škody na civilistoch musia byť vyvážené vojenskou výhodou,“ povedal Schabas, profesor medzinárodného práva. „Ak neexistuje žiadna vojenská výhoda, násilie nie je opodstatnené a je rozumné hovoriť o vojnových zločinoch.“ Hranica medzi tým, čo predstavuje vojnový zločin, sa však stiera, ak sa obytné štvrte militarizujú a stanú sa bojiskami, na ktorých je nevyhnutná smrť civilistov. „Ukrajina nemôže využívať civilné štvrte ako ‚ľudské štíty‘,“ povedal Schabas a dodal, že nenaznačuje, že toto sa deje.

 

Po každom podozrivom ruskom nálete v hlavnom meste a inde Ukrajinci vyslali tímy, aby zhromaždili videozáznamy a iné dôkazy, ktoré by mohli použiť v prípade potenciálneho prípadu vojnových zločinov proti Rusku na Medzinárodnom trestnom súde v Haagu, ale mnohé z týchto miest môžu byť slabými dôvodmi. za obvinenie z vojnových zločinov. „Ak sú v oblasti vojenské ciele, mohlo by to podkopať ich tvrdenie, že konkrétny útok bol vojnovým zločinom,“ povedal Weir z Human Rights Watch. V Kyjeve je veľa miest, kde vojenské sily koexistujú v rámci civilných enkláv. Kancelárie, domy či dokonca reštaurácie v mnohých obytných štvrtiach sa zmenili na základne ukrajinských síl teritoriálnej obrany, ozbrojených milícií zložených väčšinou z dobrovoľníkov, ktorí sa prihlásili do boja proti Rusom.

 

Bezpečnostní experti pre západné mediálne organizácie poznamenali, že ukrajinská protivzdušná obrana je tak sústredená v meste, že keď zasiahnu prichádzajúce ruské rakety, rakety alebo drony, trosky niekedy zasiahli alebo spadli do obytných komplexov. Ukrajinskí vojaci a dobrovoľníci varujú novinárov, aby nefotili ani nenatáčali vojenské kontrolné stanovištia, vybavenie, opevnenia alebo improvizované základne vo vnútri mesta, aby tak neupozornili Rusov na ich umiestnenie. Jeden ukrajinský bloger nahral príspevok TikTok o ukrajinskom tanku a iných vojenských vozidlách umiestnených v nákupnom stredisku. Obchodné centrum bolo neskôr zničené 20. marca pri ruskom štrajku, pri ktorom zahynulo osem ľudí. Neexistuje žiadny dôkaz, že príspevok TikTok viedol k štrajku. Na Facebooku osoba podporujúca ukrajinskú armádu vyzvala, aby bol tento muž vypátraný za odhalenie pozícií ukrajinskej armády „pre lajky“ na sociálnych sieťach. „Zaplatím 500 dolárov za akékoľvek informácie o tomto autorovi na TikTok. IČO, adresu bydliska, kontaktné údaje.” Ukrajinská bezpečnostná služba neskôr oznámila, že blogera zatkla.

 

Ako väčšina obyvateľov rozhovorov, aj ona vyjadrila stoicizmus a lojalitu k ukrajinským vojenským silám. Povedala, že sa jej nepáči, ako sa hlavné mesto zmenilo na vojenskú zónu podobnú pevnosti, ale chápe to. Stálo za to počuť zvuk odlietavajúcich rakiet alebo žiť na dohľad ťažkých zbraní, aby sa zabránilo Rusom vstúpiť do hlavného mesta, povedala. „Cítime sa zle a smutne z toho, ako sa naše mesto zmenilo,“ povedal Kramerenko. „Ale chápeme situáciu a veríme našim ukrajinským vojakom.“ My Ukrajinci sa musíme brániť.“ K tejto správe prispeli Claire Parker vo Washingtone a Volodymyr Petrov v Kyjeve.

 

 

=============Podľa mňa zvlášť dôležité:

 

 

Even if Ukraine violates its responsibilities under international law,

 

Aj keď Ukrajina poruší svoje povinnosti podľa medzinárodného práva

„Ak chcete chrániť mesto, mali by ste byť pripravení bojovať v meste

 

But the line between what constitutes a war crime becomes more blurred if residential neighborhoods are militarized and become battlefields where civilian deaths are inevitable.

“Ukraine cannot use civilian neighborhoods as ‘human shields,’” said Schabas, adding that he was not suggesting this is what is happening.

 

Hranica medzi tým, čo predstavuje vojnový zločin, sa však stiera, ak sa obytné štvrte militarizujú a stanú sa bojiskami, na ktorých je nevyhnutná smrť civilistov. „Ukrajina nemôže využívať civilné štvrte ako ‚ľudské štíty‘,“ povedal Schabas a dodal, že nenaznačuje, že toto sa deje.

 

There are plenty of places in Kyiv where military forces coexist within civilian enclaves. Offices, homes or even restaurants in many residential neighborhoods have been transformed into bases for Ukraine’s Territorial Defense Forces, armed militias made up mostly of volunteers who have signed up to the fight the Russians.

 

V Kyjeve je veľa miest, kde vojenské sily koexistujú v rámci civilných enkláv. Kancelárie, domy či dokonca reštaurácie v mnohých obytných štvrtiach sa zmenili na základne ukrajinských síl teritoriálnej obrany, ozbrojených milícií zložených väčšinou z dobrovoľníkov, ktorí sa prihlásili do boja proti Rusom.

 

Security experts for Western media organizations have noted that Ukrainian air defenses are so centered in the city that when they hit incoming Russian rockets, missiles or drones

 

Bezpečnostní experti pre západné mediálne organizácie poznamenali, že ukrajinská protivzdušná obrana je tak sústredená v meste, že keď zasiahnu prichádzajúce ruské rakety, rakety alebo drony, trosky niekedy zasiahli alebo spadli do obytných komplexov.

 

Ukrainian soldiers and volunteers warn journalists not to take photos or video of military checkpoints, equipment, fortifications or impromptu bases inside the city to avoid alerting Russians to their locations.

 

Ukrajinskí vojaci a dobrovoľníci varujú novinárov, aby nefotili ani nenatáčali vojenské kontrolné stanovištia, vybavenie, opevnenia alebo improvizované základne vo vnútri mesta, aby tak neupozornili Rusov na ich umiestnenie. Jeden ukrajinský bloger nahral príspevok TikTok o ukrajinskom tanku a iných vojenských vozidlách umiestnených v nákupnom stredisku.

 

Neexistuje žiadny dôkaz, že príspevok TikTok viedol k štrajku. Na Facebooku osoba podporujúca ukrajinskú armádu vyzvala, aby bol tento muž vypátraný za odhalenie pozícií ukrajinskej armády „pre lajky“ na sociálnych sieťach. „Zaplatím 500 dolárov za akékoľvek informácie o tomto autorovi na TikTok. IČO, adresu bydliska, kontaktné údaje.” Ukrajinská bezpečnostná služba neskôr oznámila, že blogera zatkla.

 

Ako väčšina obyvateľov rozhovorov, aj ona vyjadrila stoicizmus a lojalitu k ukrajinským vojenským silám. Povedala, že sa jej nepáči, ako sa hlavné mesto zmenilo na vojenskú zónu podobnú pevnosti, ale chápe to. Stálo za to počuť zvuk odlietavajúcich rakiet alebo žiť na dohľad ťažkých zbraní, aby sa zabránilo Rusom vstúpiť do hlavného mesta, povedala.“

 

 

 

zdroj:

https://www.washingtonpost.com/world/2022/03/28/ukraine-kyiv-russia-civilians/

 

 

 

 

 

 

 

Niekoho viac rozčuľuje, že pochytaných Rusov strieľajú niekde do nôh (to priznal už aj Šnídl), ale mňa viac rozčuľujú civilné obete. Aj keď je to vojnový zločin tiež, to sú okupační vojaci a nehovorte mi, že Slováci by tak zničenej krajine nestrieľali okupačných vojakov aj do nôh. Ešte aj v ruských filmoch z druhej svetovej vojny máte, že by ich aj upálili, keby ich pochytali. Že ich pekne filmovo len zastrelia ako napríklad vo filme Choď a pozeraj sa, tak aby Rusi nevyzerali, že sú rovnakí. Ale ľudia, ktorým pozabíjali civilné obyvateľstvo, by takých vojakov aj dobili palicami alebo upálili zaživa. To robí nenávisť vo vojne, keď už ľudia ani nie sú ľuďmi ale zvermi, čo myslia viac na pomstu, ako čo je vojnový zločin. S tým musel Putin rátať a preto synovia oligarchov na Ukrajine nebojujú. To dostali rozkaz chudáci, ale mohli s tým rátať, keď dobrovoľne šli za vojakov. 

 

Mňa viac poburuje, že dnešní vojaci nemajú civilizovanosť Vikingov, ktorých považujú za primitívov a len pre zbrane. Ktorý bojovník sa vtedy schovával za staré ženy, mužov a deti? Každý jeden aspoň bojovať musel vedieť a nie ako teroristi, že na to máme civilov a to sú naše hlavné zbrane, prečo na nás nezaútočíte! Alebo draho to zaplatíte v médiách!

 

Civili sú dnes hradbami aj najdôležitejšou vojenskou technikou. Keď ich tu postrieľate, potom máme novinárov!

 

Dnes vojaci vo vojnách nepotrebujú vojenskú techniku a nepriestrelné vesty!

 

Potrebujú civilov, sídliská, školy, nemocnice, divadlá, obchodné domy! To sú dnešní bojovníci. A preto si radšej pozriem Vikingov, kde, keď sa povie bojovník, ešte nejakí sú. A ešte aj tí ustupujú a odhadujú, či sa oplatí obetovať bojovníkov!

 

Dnešní „bojovníci“, hlavne s pukancami v rukách pri tv nikdy neustupujú a vedia, že civilov sa oplatí obetovať! Aj „bojovníkov“, aj civilov, všetkých, keď to ešte nie sú oni!  Tiež by sa schovali do obchodu alebo nejakému civilovi nad hlavu.

 

 

 

 

.

„Česká iniciativa zajistí ukrajinské AFU granáty jen na 18 dní rovnocenné dělostřelecké činnosti“

21.04.2024

„Česká iniciativa zajistí ukrajinské AFU granáty jen na 18 dní rovnocenné dělostřelecké činnosti“ Aj to ich ešte len chce zohnať a nebude ich platiť ako naši progresívni hlupáci na predĺženie vojny o 18 dní. „Jenže ukrajinská média a vojenští komentátoři tlumí nadšení, protože těch 180 000 granátů je kapka v moři a Ukrajině to [...]

Na toto prispievate – len na väčší počet obetí!

18.04.2024

Aby ste dokázali pochopiť Ukrajincov, musíte si na ich mieste predstaviť seba. Ale to niektorí ľudia nedokážu. Bohužiaľ, to niektorí ľudia nedokážu, lebo vedia si predstaviť len seba a nemajú žiadnu empatiu. Takže, predstavte si seba. Predstavte si Slovákov o ktorých viete, že ešte aj väčšina progresívnych voličov by pred vojnou ušla. Keby vyhlásili vojnu a [...]

Superdebata lídrov kandidátiek do EÚ – Nerudová v nej bola paródiou na progresívcov

16.04.2024

To, čo nám tu celé roky chýba, sú diskusie k rôznym závažným politickým témam. V našom mediálnom priestore sa diskusie k politike už celé roky nevedú, vymenili ich len jednostranné diskusie jednej politickej strany. Škoda, že na Slovensku sa takejto politickej diskusie nedočkáme a aby bola taká dlhá! Všimnite si, že moderátorka v nej len moderuje [...]

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

AfD / Alternatíva pre Nemecko /

Neplatili ma Rusi, prijal som od nich len malé balíčky, povedal nemecký poslanec Bystroň

26.04.2024 16:42

Bystroň na otázku magazínu prijímanie balíčkov priamo nepoprel, celú kauzu potom označil za kampaň proti nemu.

SR Bratislava dron nemocnica Rázsochy zbúranie BAX

KDH namieta zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy, chce odvolať Dolinkovú

26.04.2024 16:34

Namiesto koncovej univerzitnej nemocnice na bratislavských Rázsochách sa má prestavať nemocnica v Ružinove a na Rázsochách má vzniknúť detská nemocnica.

medveď, Žiar nad Hronom

V Žiari nad Hronom zvýšte pozornosť, pohybuje sa tam medvedica s mladými

26.04.2024 16:09

Pohyb medvedice spozorovali v okolí Šibeničného vrchu a na Slnečnej stráni v blízkosti cesty na Partizánskej ulici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,492
Celková čítanosť: 5551118x
Priemerná čítanosť článkov: 3721x

Autor blogu

Kategórie