Založ si blog

Najdrahší nórsky seriál Okupácia (o okupácii Ruskom)

V roku 2015 bol svetu predstavený najdrahší nórsky seriál o okupácii Nórska Ruskom. Samozrejme fikcia, ako by taká krajina na okupáciu reagovala a čo všetko by to prinieslo.

Pozerala som ten seriál, asi prvých šesť častí, lebo ďalšie vtedy ešte neboli. Aj začala som ho pozerať s tým, že teraz sa pozeráš na okupáciu Československa 1968 ako to mohlo vyzerať, čo sa mohlo diať v zákulisí.

Začalo to únosom premiéra, ktorý vlastne od začiatku rezignoval na vojenskú obranu, pretože nechcel vojnu a straty na životoch. A to ma poburovalo!

Takto sa a okamžite vzdať a okupácia? 

Celé roky počúvame, ako sme sa nebránili, že sme boli zbabelí, naša vládna garnitúra bola zbabelá a kolaborantská, ešte s nimi spolupracovala. Na tomto sme vyrástli, čo sme vtedy boli deti, že nijako sme sa nebránili a naša vláda kolaborovala s okupantmi. Všetci sme si mysleli, že sme sa nejako mali brániť a že je to hanba, že sme sa nebránili.

Preto mi bol okamžite ten premiér vo filme nesympatický a záporný hrdina. On sa okamžite vzdáva a ešte chce ututlať, že bol unesený, lebo okamžite vzdať sa a poslúchať. A celý začiatok seriálu je o tom, že za kladného hrdinu považujete novinára, ktorý sa náhodou priplietol k tomu únosu premiéra a chce to zverejniť. On je za vás na strane tých, čo sa chcú brániť, ako my sme sa nebránili. Asi takto umlčali a umlčiavali aj našich.

 

 

Ale ten seriál vám približuje vlastne opak Zelenského.

 

 

Ich premiér nechce vojnu, nechce vojnový konflikt, nechce žiadne obete a od začiatku opakuje, že to môže priniesť tisícky obetí. A preto, že tieto sily vyhrajú, hoci tam pôsobia aj opačné (ako na Ukrajine), tak z toho v nórskom seriáli nie je vojna ale okupácia a všetky následujúce diely rozoberajú už len tie diplomatické vzťahy v okupácii Nórska Ruskom. Kto chce vidieť vojnový film, nemá na čo pozerať, lebo miesto vojny tam máte okupáciu.

 

Samozrejme sa po okupovanej krajine zakladajú strediská tvrdého odporu, ktoré chcú s Rusmi bojovať, ale vláda razí inú líniu – nechceme žiadne obete!

 

Už neviem v ktorej časti ma ten pre mňa negatívny hrdina premiér, čo sa vzdal, presvedčil o zmysle tohto iného názoru, ktorý som dovtedy nemala, že ten odpor nestojí za tisícky obetí. Nejako som dovtedy nad tým neuvažovala, čo by to pre krajinu (aj našu) mohlo priniesť.

Asi som mala dovtedy takú naivnú predstavu, že stačilo, aby s tým naša vláda nesúhlasila a nebolo by sa to stalo. Že to bolo len kolaboráciou našej vlády, že ich pozvala a stačilo ich asi len nepozvať. Že aj tu mohla byť vojna a taká ako na Ukrajine, som si neuvedomila. Do roku 2015 som sa totiž o politiku vôbec nezaujímala a nepremýšľala som nad následkami odporu, čo by to mohlo priniesť, že aj u nás tisíce obetí na životoch.

 

Mňa presvedčil tento seriál o tom, že pri jeho sledovaní sa pre mňa z negatívnych hrdinov filmu, čo to okamžite vzdali, stali celkom pochopiteľné postavy, ktoré sa o tom vo filme rozprávajú, čo prežívajú a ako zle prežívajú, že teraz budú vyzerať ako zradcovia, keď nechcú obetovať životy tisícov občanov a že to občania ani nepochopia. V tomto zmysle bol pre mňa tento seriál výchovný na pochopenie názoru, že zdanlivý zradca ti možno zachraňuje život. A pamätám si, že som to neprijímala ľahko, ale zdôvodňovali mi to tie postavy, ich rozhovory, kde základný kameň rozhodovania bol v tom, či budeš negatívnym hrdinom pre ľudí, ale zachrániš ich životy, alebo budeš ľahkým a zjavným hrdinom, ale obetuješ tisícky ľudí.

 

Prečo dnes obyčajným ľuďom píšete, že sme dláždili cestu Hitlerovi Putinovi, keď obyčajní ľudia nemajú moc ovplyvňovať rozhodnutie Ruska? Ale tento seriál mal omnoho väčší dosah, že ukázal Rusku, prečo by ľudia súhlasili s okupáciou! Prečo potom neobviňujete aj tohto režiséra a tvorcov, že dláždili týmto cestu Hitlerovi Putinovi? Ja som o tom nenatočila seriál, ktorý ešte aj mňa presvedčil, že vlastne tie negatívne postavy, čo sa vzdávajú, sú vlastne hrdinské postavy! A urobia niečo dobré pre ľudí, myslia na ich životy aj za cenu svojej nepopularity, že to sú len kolaboranti! Boli ochotní tak vyzerať, hoci mysleli na obete.

 

Dnes si na ten seriál spomínam a vidím, že Zelenský je úplný opak toho nórskeho premiéra. Lacná popularita a obetuje vlastných občanov a ešte chce predlžovanie vojny. Možno, keby som ten nórsky seriál nevidela, aj ja naskočím na tú vlnu – bojovať, obetovať…! Ale hlavne je mi nesympatické, že sa dožaduje aj celoeurópskej vojny, no úplný opak toho nórskeho seriálu o záchrane životov. 

Dnes som rada, že v Československu nebola v 68 vojna. Tých, čo nežili, tých to nezaujíma, veď nemohli byť tie obete ani oni, ani ich rodiny po 68.

Ľudia radi obetujú iných, keď to nie sú oni! Radi vyhlasujú, že radšej by zomreli ako takto žili.

 

A to som v týchto dňoch pozerala nových Vikingov – pokračovanie novej série po 100 rokoch. A vôbec tam nie je výnimočná situácia pri filmoch o bojovníkoch. Chceli bojovať len pokiaľ zomierali iní. Ale akonáhle pred nimi bol výber – Chceš takto ponížene žiť alebo radšej chceš zomrieť za svoju nezávislosť? – Okamžite sa ponižovali, hoci to boli muži a boli to bojovníci, každý jeden s vojenským výcvikom. A keď šlo o ich deti, okamžite sa každý aj bojovník nechal vydierať len aby zachránil svoje deti!!!

 

A teraz sa spýtajte civilov, nie mužov a bojovníkov, či sú hrdinskejší od bojovníkov. Či chcú obetovať svoje životy a svoje deti. Tých sa kto, kde pýtal?

No nikto! Lebo tí vodcovia, čo to organizujú, by to pri vlastných životoch otočili, okamžite by sa nechali vydierať, keby šlo o ich deti, ale vedia, že tam naženú iných!

Iných obetujú. To je zmyslom týchto bojovníkov!

 

 

 

 

„Najúspešnejší, ale aj najdrahší nórsky seriál všetkých čias. To je Okupácia, ktorú od minulého týždňa počas sobôt vysiela druhý program Českej televízie. Slovenskí diváci môžu seriál, ktorý mal rozpočet 90 miliónov nórskych korún (dnes asi 9,9 milióna eur), sledovať aj s anglickými titulkami prostredníctvom online videoslužby Netflix. Česká televízia uvedie v sobotu 14. januára od 21.40 h jeho tretiu a štvrtú časť.

Ale na hrane reality, v ktorej sa mocnosti kedykoľvek môžu dohodnúť na riešení „o nich, bez nich“. Okrem toho je tento politický triler aj pohľadom do zákulisia domácej politiky či sveta médií.

Jeho verný ochrankár Djupvik ho síce vypátra, Berg však medzitým získa jasné inštrukcie, ako má postupovať, aby sa jeho krajina vyhla ozbrojenému konfliktu. Zistí, že dovtedajší spojenci z Európy sa mu obrátili chrbtom.

Nórsko je na okamih naozaj na pokraji vojny a jej hrozba stále visí vo vzduchu. Hoci sa ruská okupácia deje bez vojenskej invázie, vplyv agresora silnie a prerastá aj do dovtedy nezávislej polície, súdov či tajnej služby. Účel svätí prostriedky a Rusov v seriáli nejaké zákonné postupy príliš netrápia…

Hlavnou otázkou, ktorú kladieme, je: čo by ste robili, ak by boli ohrozené vaše demokratické práva? Odpoveď v skutočnosti nie je čierno-biela a väčšina ľudí môže nájsť rôzne spôsoby, ako sa vyrovnať so situáciou. Najmä v súčasnosti, keď ľudia nechcú všetko riskovať,“ povedal na stránkach nórskeho filmového fondu Erik Skjoldbjærg, spolutvorca a režisér prvých dvoch epizód seriálu. Ako inšpirácia mu slúžila aj kniha Philipa Rotha Sprisahanie proti Amerike. V nej sa v amerických voľbách v roku 1940 prezidentom nestane Franklin Delano Roosevelt, ale pilot Charles Lindbergh, ktorého programom je pronacistická politika a antisemitizmus.“

 

https://kultura.sme.sk/diskusie/5126111/serial-okupacia-norsko-rozhovor.html

 

 

Z diskusie pod článkom v dnešných dňoch:

 

 

Z článku ma upútala veta:

… väčšina ľudí radšej uprednostní mier, ako boj za nezávislosť. Pretože vždy bude pre nich najväčšou hodnotou šťastný život s rodinou.

Myšlienka stojí na zamyslenie. Je to hriech? Nie! Je to len iný názor. Jednoducho realita, či sa to niekomu páči, alebo nie. Bolo by zaujímavé, (hoci sa o tom diskrétne nehovorí) vedieť, či skutočne všetci obyvatelia Ukrajiny a nielen tí, ktorých názory sa prezentujú v médiach, sú takí nadšení z krviprelievania a hoci spravodlivého, ale aj tragického boja za nezávislosť. A diskutujúci na SME by tiež z tohto uhla pohľadu mali uváženejšie posudzovať aj našich občanov, ktorí sa nestotožňujú s názorom prílišného vojenského zainteresovania Slovenska do konfliktu na Ukrajine.
Ani náhodou nie všetci sú preto, lebo uprednostňujú mier pred tragickým a nezmyselným umieraním za nezávislosť rusofóbi, putinovci, ficovci, či nebodaj kotlebovcii, ako ich niektorí hanlivo označujú.“

 

 

„ak si si nevšimol, myšlienka, že … „väčšina ľudí radšej uprednostní mier, ako boj za nezávislosť, pretože vždy bude pre nich najväčšou hodnotou šťastný život s rodinou,“ nie je moja, ale povedal ju, na základe čítania a skúsenosti, nórsky režisér Erik Skjoldbjaerg.“

 

 

Nórsky seriál Okupácia:

 

 

 

 

 

Naď:

 

„Aký je trest pre občana, ktorý odmietne narukovať?

 

Podrobnosti určuje zákon. Vo všeobecnosti poviem, že môže hroziť trest odňatia slobody až do 10 rokov.

 

Ako by ste sa v prípade núdze popasovali s tým, že väčšina mladých chlapov nikdy neprešla povinnou vojenskou službou a netuší, ako držať zbraň?

Rovnako ako na Ukrajine. V mestách a obciach by bol skrátený základný vojenský výcvik.“

 

 

 

Chmelár 29.3.:

 

 

Začiatkom októbra minulého roka zverejnilo Medzinárodné konzorcium investigatívnych novinárov tzv. Pandora Papers, podozrivé finančné transakcie stoviek politikov, ich poradcov, veľvyslancov či generálov z 90 krajín. Figuruje v nich okrem jordánskeho kráľa Abdalláha II., bývalého britského premiéra Tonyho Blaira, bývalého českého premiéra Andreja Babiša či Putinových blízkych poradcov aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podľa dokumentov Pandora Papers Zelenskyj nielen obchodoval s oligarchom Ihorom Kolomojským, ale pravdepodobne dosiaľ ťaží z prostriedkov, ktoré mu miliardár poslal do offshorových firiem. Samotný ropný barón Kolomojskij bol kedysi gubernátorom Dnepropetrovskej oblasti, v roku 2014 minul milióny dolárov na financovanie dobrovoľníckych vojenských práporov proti vzbúrencom na východe krajiny, ale v roku 2019 náhle zmenil názor a začal naliehať na uzavretie aliancie s Ruskom. „Američania nás nútia byť vo vojne a nič nám za to nedávajú,“ povedal pre New York Times. Od tých čias Kolomojskij, dovtedy jeden z najmocnejších mužov na Ukrajine, začal čeliť súdnym sporom a USA na neho uvalili sankcie za pranie špinavých peňazí.

 

Zelenskyj a jeho partneri v televíznej produkčnej spoločnosti Kvartal 95 vytvorili od roku 2012 sieť offshorových firiem. Spoločnosť Kvartal 95 začala vtedy dodávať programy pre televízne stanice, ktoré vlastnil práve zmienený oligarcha Kolomojskij – okrem iného aj seriál Sluha národa. Získané finančné prostriedky ukladali napríklad do luxusných nehnuteľností v prestížnej štvrti v centre Londýna. Mesiac predtým, ako sa stal hlavou štátu, previedol Zelenskyj svoj štvrtinový podiel v offshorovej spoločnosti na svojho priateľa Sergija Šefira, ktorý je teraz jeho hlavným poradcom. Ďalší z jeho partnerov Ivan Bakanov sa stal šéfom Bezpečnostnej služby Ukrajiny. Zelenského vysvetlenie, že sa tak snažil ochrániť biznis pred vtedajším skorumpovaným režimom, je maximálne nepresvedčivé.

 

Zákernosť tohto správania podčiarkuje fakt, že Zelenskyj ešte pred prezidentskými voľbami parodoval Kolomojského v jeho vlastnej televízii: https://www.youtube.com/watch?v=–KLu9ISdEw Diváci sa dobre zabávali a nikomu nezišlo na um, že tento človek, ktorý kritizuje praktiky oligarchov, s nimi priamo spolupracuje a obchoduje. Je potrebné pochopiť, že Zelenskyj je niečo ako ukrajinský Matovič. Bol považovaný za šaša, viac menej antisystémového kandidáta, ktorý vie presne opísať ukrajinský systém, trefne ho skritizovať, vtipne ho paradovať – ale nevie ho zmeniť. Jeho doterajšie pôsobenie to potvrdilo. Zelenskyj čelil obrovskej kritike za to, že v boji s oligarchiou a korupciou neurobil nič podstatné a keď vypukol škandál okolo Pandora Papers, zdalo sa, že jeho dni v úrade sú spočítané. Zmenila to až vojna.

 

Preto vravím, že Volodymyr Zelenskyj pre mňa nie je nijaký hrdina. Hrdinami sú statoční obrancovia Ukrajiny, nie ich prezident, ktorý tejto vojne mohol zabrániť, ale neurobil to. Pre mňa je odovzdanie Štátnej ceny Alexandra Dubčeka tomuto človeku urážkou Dubčekovho odkazu, pretože Dubček by nikdy nenechal svoj ľud vykrvácať pre osobnú tvrdohlavosť alebo zaviazanosť voči zahraničným silám. Oveľa viac Zelenskému svedčí Reaganova cena, ktorú dostal v Spojených štátoch – nielen herecky, ale aj ideologicky. Sluha národa je skvelá zábava, ale je to rozprávka. Nanajvýš nám ukazuje obraz Ukrajiny, ktorá nepatrí do Európskej únie. Oveľa väčšiu službu verejnosti by televízia urobila, keby odvysielala investigatívny dokument Offshor 95, ktorého premiére v Kyjeve sa úrady tej údajne „slobodnej Ukrajiny“ usilovali zabrániť. Vy si ho môžete pozrieť tu: https://www.youtube.com/watch?v=Pp0WWZbNGq4

 

 

 

Najlepší článok od Chmelára:

Európa chce vojnu zastaviť, USA ju chcú predĺžiť

Európa chce vojnu zastaviť, USA ju chcú predĺžiť

 

 

 

.

„Česká iniciativa zajistí ukrajinské AFU granáty jen na 18 dní rovnocenné dělostřelecké činnosti“

21.04.2024

„Česká iniciativa zajistí ukrajinské AFU granáty jen na 18 dní rovnocenné dělostřelecké činnosti“ Aj to ich ešte len chce zohnať a nebude ich platiť ako naši progresívni hlupáci na predĺženie vojny o 18 dní. „Jenže ukrajinská média a vojenští komentátoři tlumí nadšení, protože těch 180 000 granátů je kapka v moři a Ukrajině to [...]

Na toto prispievate – len na väčší počet obetí!

18.04.2024

Aby ste dokázali pochopiť Ukrajincov, musíte si na ich mieste predstaviť seba. Ale to niektorí ľudia nedokážu. Bohužiaľ, to niektorí ľudia nedokážu, lebo vedia si predstaviť len seba a nemajú žiadnu empatiu. Takže, predstavte si seba. Predstavte si Slovákov o ktorých viete, že ešte aj väčšina progresívnych voličov by pred vojnou ušla. Keby vyhlásili vojnu a [...]

Superdebata lídrov kandidátiek do EÚ – Nerudová v nej bola paródiou na progresívcov

16.04.2024

To, čo nám tu celé roky chýba, sú diskusie k rôznym závažným politickým témam. V našom mediálnom priestore sa diskusie k politike už celé roky nevedú, vymenili ich len jednostranné diskusie jednej politickej strany. Škoda, že na Slovensku sa takejto politickej diskusie nedočkáme a aby bola taká dlhá! Všimnite si, že moderátorka v nej len moderuje [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,492
Celková čítanosť: 5546911x
Priemerná čítanosť článkov: 3718x

Autor blogu

Kategórie