Založ si blog

Nie je pravda, že prvý stupeň škôl nie je ohrozený!

Všetci politici a diskutéri sa všade oháňajú tým, že prvý stupeň ZŠ je otvorený a žiadna hromadná nákaza sa nešíri, nič sa nedeje, nevznikajú ohniská atď.

Nie je to pravda, lebo na školách sa naopak nedodržiavajú ani tie semafory, čo minister školstva a médiá prezentujú, že ako to vyzerá pri nákaze.

 

Vôbec to tak nevyzerá!

Aj školy, ktoré by sa mali zatvoriť, aj triedy, ktoré by mali ísť podľa tých semaforov do karantény, sa tým neriadia, čo vám vysvetlím, prečo sa tým neriadia.

A to ich nechcem kritizovať, ale vysvetliť vám, aby ste tých ľudí, čo o tom rozhodujú, chápali.

 

Ich prvoradým záujmom nie je karanténa a zatváranie škôl a ochrana učiteľov, ale ich prvoradým záujmom je, aby deti chodili do škôl. Preto sa automaticky neriadia semaforom, ale posudzujú všetky prípady nákazy individuálne, či naozaj je potrebné poslať triedy do karantény, či naozaj je potrebné zatvoriť školu. Doslova radšej riskujú a radšej nezatvárajú, len aby deti mohli chodiť do školy stoj, čo stoj. Iste, mnohým učiteľom sa to aj nepáči, že na ich bezpečnosť sa podľa semaforov nedbá, ale vďaka tomuto individuálnemu posudzovaniu a riskovaniu, zostávajú školy otvorené a vyučovanie pokračuje nepretržite.

 

Uvediem vám nejaký príklad. Napríklad ja mám už dve kolegyne, s ktorými zdieľam spoločný kabinet, čo prekonali koronavírus, ale nikto z nás nešiel do karantény a ďalších nakazených mimo nášho kabinetu.

Mohlo by sa nám to nepáčiť, ale všetci učitelia radšej chcú chodiť do práce, ako učiť z domu a preto vlastne súhlasia aj súkromne, že sa ich zdravie riskuje. Radšej si dávajú pozor, nosia rúška, dodržiavajú všetky bezpečnostné opatrenia, ale všetci chcú chodiť do práce a už nechcú zažiť to, ako vraj nič nerobili, keď sme učili z domu.

 

Takže, nie je pravda, že nákaza sa nešíri, v podstate sa tutle, ignoruje a riskuje, len aby sa nemuseli školy zatvárať. 

Čiže, keď pustíte do škôl aj druhý stupeň, tak to už buchne a školy zatvoria nielen pre druhý stupeň ZŠ, ale aj prvý, lebo aj na prvom stupni stúpne nákaza! 

Veď tí žiaci z druhého stupňa majú súrodencov na prvom a nakazia aj tých na prvom a všetci sa natrieskaní pohybujeme v spoločných malých priestoroch. Keď to uvidíte ráno alebo na obed, to máte ako ľudí na proteste, zasmiali by ste sa nebezpečenstvu počas plošného testovania. Deti tie opatrenia nedodržiavajú, lebo sú to deti a deti sú ešte nezodpovedné. Napríklad si kúpia desiatu v automate, neumyjú si ruky a rovno čím pochytali všetko, ju jedia. To nemôže mať každý žiak svojho dozorcu, aby naňho dával pozor, aby si umyl ruky a to hovorím práve o druhom stupni ZŠ, lebo skôr poslúchajú malé deti, že si tie ruky umyjú a tie skôr môžete skontrolovať. Predsa nebude uciteľ v siedmej triede kontrolovať žiakov cez prestávky po návrate z WC a či si umyl ruky pred desiatou, ako kontrolujeme malé deti.

 

A žiaci to nerešpektujú, lebo veď tie opatrenia ignorujú aj ich rodičia, politici a celá spoločnosť. Tak čo vo vás puberťáci vidia, aký iný vzor? A ešte viac chápu, že potom tiež môžu na to kašlať a tak, keď pochytajú automat, ktorý chytali všetci, dole rúško a zabránite mu jesť? Kto to má kontrolovať cez prestávky? Má si učiteľ na druhom stupni kontrolovať, či si umyli ruky pred desiatou? Aj žiaci na to kašlú, ako vidia kašlať na to celú spoločnosť.

 

 

Nevyhovárajte sa na to, že s prvým stupňom to ide. Ide to len na hranici riskovania, že sa obchádzajú semafory, kde sa len dajú a nie je ešte viac zatvorených škôl.

Keď pustíte druhý stupeň do škôl, potom tých prípadov bude ešte viac, ešte viac učiteľov bude mať nákazu a zatvoria pre nedostatok učiteľov celé školy, ešte aj prvý stupeň!

Aký má význam dva týždne pred Vianocami pustiť starších do škôl? To je čisto len výhovorka, že chceli sme ich pustiť, ale nedalo sa!

Neohrozujte prevádzku prvých stupňov ZŠ.

 

 

 

 

z komentárov pod Visolajským:

 

No neviem, či všade inde je to so školami inak ako u nás. V ČR zatvorili školy 14.10. vrátane dolného stupňa. Obchody a úrady zatvárali až 22.10. Pred dvoma týždňami začali chodiť do školy len prváci a druháci. V Rakúsku a Poľsku sú zatvorené tiež všetky školy vrátane dolného stupňa. To, že my sme mali celý čas otvorený druhý stupeň je dosť veľký luxus. Taký okres Tvrdošín začiatkom novembra 6-násobne prekračoval nemeckú normu na lokálny lockdown. Nemci majú na otvorené školy predovšetkým dobré čísla. Keď chceme mať otvorené školy ako v Nemecku, musíme mať nemecké počty nakazených. Od toho sa to odvíja.“

 

 

Počet nových pozitívnych začal rásť a je nepravdepodobné, že by školy vôbec ostali dlho otvorené a navyskytol sa v triedach, školách nejaký pozitívny učiteľ, alebo žiaci, či rodičia žiakov.Pokiaľ sa teda nenájde nejaký systém preventívneho testovania učiteľov, žiakov a rodičov, a systém iných podporných opatrení (menšie skupiny, vetranie, ochrannné pomôcky, atď.) ktorý by zabezpečil aké také predpoklady na to, aby školy ostali otvorené, tak to otvorenie nebude mať dlhé trvanie.“

 

 

Predstava Visolajského:

 

„Kľúčový moment pre bezpečnosť fungovania škôl bude zabezpečenie pravidelného testovania školákov a riadny epidemiologický dohľad. Už máme k dispozícii pomerne lacné a rýchle testy. Na antigénový test stačí jeden výter nosohltana, test trvá 15 minút a stojí približne 4 eurá. Takto by sme mohli ráno pred školou otestovať žiakov, tým by sme významne redukovali možnosť zavlečenia nákazy do školy. Test zachytí len štádium, keď je vírusu v dýchacích cestách najviac a keď je dotyčný najinfekčnejší. Senzitivita testu je okolo 50 %, preto je nevyhnutné testovanie aspoň dvakrát týždenne.“

 

https://www.postoj.sk/66643/je-nacase-otvorit

 

Podľa mňa je to nereálne v krajine, kde aj rodičia odmietajú testy, rúška a všetky bezpečnostné opatrenia. Odmietajú ho všade, čiže jediným riešením je len zatváranie.

 

 

 

.

„Česká iniciativa zajistí ukrajinské AFU granáty jen na 18 dní rovnocenné dělostřelecké činnosti“

21.04.2024

„Česká iniciativa zajistí ukrajinské AFU granáty jen na 18 dní rovnocenné dělostřelecké činnosti“ Aj to ich ešte len chce zohnať a nebude ich platiť ako naši progresívni hlupáci na predĺženie vojny o 18 dní. „Jenže ukrajinská média a vojenští komentátoři tlumí nadšení, protože těch 180 000 granátů je kapka v moři a Ukrajině to [...]

Na toto prispievate – len na väčší počet obetí!

18.04.2024

Aby ste dokázali pochopiť Ukrajincov, musíte si na ich mieste predstaviť seba. Ale to niektorí ľudia nedokážu. Bohužiaľ, to niektorí ľudia nedokážu, lebo vedia si predstaviť len seba a nemajú žiadnu empatiu. Takže, predstavte si seba. Predstavte si Slovákov o ktorých viete, že ešte aj väčšina progresívnych voličov by pred vojnou ušla. Keby vyhlásili vojnu a [...]

Superdebata lídrov kandidátiek do EÚ – Nerudová v nej bola paródiou na progresívcov

16.04.2024

To, čo nám tu celé roky chýba, sú diskusie k rôznym závažným politickým témam. V našom mediálnom priestore sa diskusie k politike už celé roky nevedú, vymenili ich len jednostranné diskusie jednej politickej strany. Škoda, že na Slovensku sa takejto politickej diskusie nedočkáme a aby bola taká dlhá! Všimnite si, že moderátorka v nej len moderuje [...]

sneh, bratislava, sneženie

SHMÚ upozorňuje na sneženie na severnom Slovensku

24.04.2024 14:21

Meteorológovia vydali výstrahu prvého stupňa.

Londýn, kôň, splašené kone, Household Cavalry, britská vojenská jednotka

Londýnom sa preháňali splašené vojenské kone. Skrotila ich až armáda, hlásia ranených

24.04.2024 14:02

Jeho kôň vrážal do áut neďaleko Buckinghamského paláca.

Russia Military Official Arrest

Putinovho generála asi kŕmili úplatkami, jeho žena žila v luxuse. Je to predzvesť konca ministra obrany?

24.04.2024 14:00

Námestníkovi šéfa rezortu obrany hrozí až 15 rokov väzenia. Prečo šéf Kremľa umožnil zatknúť jedného z najvplyvnejších predstaviteľov ozbrojených síl?

Atény / Sahara / Prach / Akropola /

Atény sa opäť zafarbili do oranžova, prach zo Sahary pohltil aj Akropolu

24.04.2024 13:43

Meteorológ Kostas Laguvardos výhľad z jednej meteorologickej stanice prirovnal k pohľadu na Mars.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,492
Celková čítanosť: 5545901x
Priemerná čítanosť článkov: 3717x

Autor blogu

Kategórie