Založ si blog

„Antigénové testy v podstate zachytia rovnako dobre ľudí šíriacich vírus ako PCR testy. „

A už tu dnes máme nejaký pokrok v diskusiách medzi odborníkmi:

 

Chceme pomáhať aj diskutovať

 

Vyhlásenie iniciatívy Veda pomáha COVID-19.

 

„Budeme organizovať verejne vysielané online diskusie slovenských odborníkov na témy súvisiace s pandémiou.

 

Prvá verejná diskusia sa uskutoční dnes v pondelok 23.11.2020 o 19:00 a bude spojená s verejnou online prednáškou popredného svetového experta na testovanie antigénovými testami Michaela Minu z Harvardovej univerzity.

Po skončení cca. 50-minútovej prednášky bude nasledovať diskusia, v ktorej účasť prisľúbili poprední slovenskí politickí reprezentanti, vedci a odborníci. Prednášku s diskusiou (v anglickom jazyku) môžete sledovať tu.

Od budúceho týždňa budeme prinášať diskusie odborníkov pre verejnosť pravidelne vždy v utorok od 18:00. Všetky informácie o našich akciách nájdete na stránke našej iniciatívy.

Spoločne veríme, že Slovensko zvládne dlhú koronakrízu čo najúspešnejšie a pomôže k tomu aj spolupráca so širokou slovenskou vedeckou a odbornou komunitou.

https://komentare.sme.sk/c/22540396/chceme-pomahat-aj-diskutovat.html

z komentárov:

„prof.Mina

Profesor Mina pred par dnami vychvalil slovenske plosne testovanie a daval ho za priklad,vdaka za prednasku.“

 

„To jsou paradoxy!

 

Ale o tomto Tkacenko urcite pisat nebude.“

 

 

 

 

 

Dúfam, že po tejto panelovej diskusii už kritika a spochybňovanie AG testov pre masívne testovanie skončí. Prekvapením bola pre mňa hneď prvá otázka Kollára, pričom odpoveď na ňu Mina prezentoval na jednom zo svojich posledných slidov. Doporučujem aj priamym účastníkom tejto vskutku vyníkajúcej prezentácie sa k nej pred akýmikoľvek mediálnymi výstupmi s kritikou na adresu doterajšieho postupu vlády aj niekoľko krát vrátiť. Veľká vďaka patrí (zrejme Kollárovi?) tým, ktorí túto panelovú diskusiu zorganizovali.“

 

Mistrík:

 

 

https://www.facebook.com/Mistrik2019/posts/856779048411407

 

„Včera sa uskutočnila jedna z najprínosnejších odborných prezentácií za celú pandémiu, ktorá výrazne posunula domácu verejnú debatu od pocitov k vede (https://youtu.be/LoI1LJQAKKc). Jeden z najlepších svetových expertov na verejné zdravotníctvo, Dr. Michael Mina z Harvardskej univerzity vysvetlil, ako dôležité sú antigénové rýchlotesty v boji s pandémiou, pričom vôbec nie je podstatné zachytenie každého infikovaného jedinca, ale identifikovanie čo možno najväčšieho počtu prenášačov ochorenia COVID19. Precízne a logicky objasnil, prečo a v akých situáciách sú antigénové testy dokonca lepšie ako PCR testy, a že antigénové testy v podstate zachytia rovnako dobre ľudí šíriacich vírus ako PCR testy. Pri zvládaní vzplanutí infencie nerozhoduje podľa Dr. Minu až tak citlivosť testov, ako rýchlosť výsledku a ich opakované použitie, pričom niekoľko krát zopakoval, že nižšia citlivosť v tejto súvislosti nehrá úlohu.
 
Dr. Mina erudovane vysvetlil každý detail, vyvrátil niektoré mýty valiace sa na nás zo všetkých strán, poukázal napríklad na limitovaný benefit trasovania PCR pozitívnych jedincov a spochybnil aj význam pomeru pozitívne testovaných k celkovému počtu testov, čo zvlášť naše médiá a samozvaní odborníci mesiace vydávajú za obrovský problém, bez akéhokoľvek zamyslenia sa nad širšími súvislosťami.
 
Názory Dr. Minu korelujú s postojmi ďalších významných svetových vedeckých autorít, ako napríklad profesora Christiana Drostena z Charité Berlín, ale aj hlavný epidemiológ z pražského špičkového inštitútu IKEM Petr Smejkal vidí rozdiel v presnosti PCR a antigénových rýchlotestov ako minimálny (https://bit.ly/2KqFtp9).
Treba však objektívne povedať, že aj keď sa jedná o názory významnej časti vedeckej komunity, veda je od podstaty názorovo rôznorodá a často sa až po rokoch ukáže správnosť tvrdení tej či onej skupiny odborníkov.
Našej domácej verejnej debate v posledných týždňoch dominovala neuveriteľná neznalosť problematiky, z médií sa na nás valili nekonečné nezmysly o PCR a antigénových testoch a skutočne relevantné fakty sa stratili v mori hysterického dokazovania si vlastnej pravdy.
 
Aj keď média na tom nesú svoj podiel viny, bolo by neférové všetko hádzať na nich, pretože politici natárali tiež kopu nezmyslov. Žiaľ debatu deformovali aj nerozvážne a nekvalifikované vyjadrenia časti našej odbornej komunity a na Slovensku sa ukázala absencia odborníkov formátu profesora Christiana Drostena z Charité, alebo Dr. Michala Minu z Harvardu, ktorí by bez emócií, nezaujato a bez postranných záujmov dokázali tak verejnosti ako aj politikom fundovane objasniť zložitú problematiku šírenia vírusu.
.
Napriek vyššie uvedenému je kľúčový význam PCR testov nepopierateľný a ich nenahraditeľnosť nikto nespochybňuje. V tejto súvislosti asi najdôležitejšie na prednáške Dr. Minu bolo, že nadstavil zrkadlo domácej odbornej debate, že vo vede treba vidieť veci také aké sú a nie ako by sme si ich želali vidieť, že veda je beh na dlhé trate, pokora je jednou z najdôležitejších výbav každého vedca, vášne a emócie nesmú zvíťaziť nad faktami a nie je vôbec hanbou nepoznať odpovede na zložité otázky.
Niekoľko týždňov pozorujeme na domácom pieskovisku ako všetci všetko vedia, bez mihnutia oka poznajú odpovede na všetky problémy sveta a vôbec sa nehanbia verejne to prezentovať. Tak som si spomenul na Alzheimerovu chorobu, ako sa tisíce vedcov celé dekády snažia prísť na príčinu tohto zákerného ochorenia, ako sa minuli miliardy v stovkách klinických testov potenciálnych liečiv, ako doposiaľ zlyhal každý jeden z nich, ako dodnes netušíme, čo je spúšťačom tejto choroby, ako najväčšie mozgy tohto sveta dosiaľ nerozlúštili túto mimoriadne komplikovanú biochemickú záhadu. Keď ide o pandémiu, ktorá je podobne komplexným problémom, tak zrazu na Slovensku každý všetko vie, všetkému rozumie a pozná riešenia. Pri Alzheimerovej chorobe ale netápeme úplne v tme, predsa len sme naakumulovali veľa poznania a i napriek nezdarom výskum nezadržateľne napreduje ďalej. Aj v tak komplikovanej téme akou je COVID19 nesmieme rezignovať na vedecké nástroje a aktéri by nemali konať podľa pocitov a nálad verejnosti, musia sa držať faktov nech sú akokoľvek nepopulárne.
.
Situácia na Slovensku je z hľadiska vývoja počtu denných prírastkov ako aj celkového počtu úmrtí priaznivá, v európskom meradle patríme jednoznačne k lepším krajinám, viď priložené grafy, a na dnešných čislach majú najmenšiu, alebo vôbec žiadnu zásluhu tí, ktorí od rána do večera omielali, ako sa u nás robí všetko zle.
No ako všetko v našom vesmíre, dôležitý je časový rámec a aj tu platí biblické – poslední môžu byť prví a naopak.
Asi najhorúcejšou témou dnešných dní je otázka, ako prispeli antigénové testy a viaceré kolá testovania k poklesu počtu infikovaných na Slovensku. Zjednodušene povedané, máme tu viacero spriahnutých faktorov ako miera lockdownu, dodržiavanie opatrení, či spôsoby a intenzita testovania. Každý z nich bezpochyby pomohol k výsledku, no kvantifikovať príspevky je dnes veľmi ťažké a bude potrebná hlbšia analýza.
To, či sa má pokračovať ďalším celoplošným testovaním a následným pretestovaním, to si budú musieť rozhodnúť politici sami, z môjho pohľadu veda na to dnes nepozná odpoveď, pretože ide o rádovo komplikovanjší problém, akému dnes vieme porozumieť. Ak sa nájde niekto v odbornej komunite, kto tú odpoveď predsa len pozná, prajem mu zdravý úsudok.
Chcel by som sa ešte poďakovať docentovi Richardovi Kollárovi za zorganizovanie debaty s Dr. Minom, ale aj za snahy o spájanie vedeckej komunity.

 

 

z komentárov:

 

 

„Pán Mistrík, veľmi má teší, že ste sa ozvali s takou sumarizáciou poznatkov. To by si mali naštudovať všetci tí politici zo Smeru, Hlasu, LSNS a konšpiranti z radov našich občanov, aby konečne pochopili túto problematiku a rozdiely medzi oboma testami. Som vedec, síce v inej oblasti, ale všetko mi je jasné a nikdy by som neznehodnocovala akýkoľvek pokrok.“

 

 

„Ďakujem Vám pán Mistrík za výborné zhrnutie problematiky. Bohužiaľ na Slovensku sa nám vynorilo až príliš veľa tzv. odborníkov na COVID. Ja osobne som sa bola dať testovať a určite pôjdem opäť, už len kvôli zodpovednosti voči svojmu okoliu…“

 

 

„odporucam vypocut si celu prednasku, tam bola tema porovnania PCR testov a Antigenovych testov a ich vyznamu velmi podrobne rozobrata. Z roznych uhlov. Po vypocuti by ste vasu otazku nepolozil.“

 

 

„Na Slovensku sa ale testovalo skor, ako boli k dispozicii vysledky studie… Ako je to mozne? Bolo Slovensko sucastou experimentu? Matovic nemal sancu o tom vediet sam od seba a studia este nebola k dispozicii.“
„Test sensitivity is secondary to frequency and turnaround time for COVID-19 screening
Science Advances 20 Nov 2020:
eabd5393
DOI: 10.1126/sciadv.abd5393″

 

 

„Ďakujem za tento post a verím, že aspoň čiastočne umlčí kritikov masového testovania a ak to niektorí vedci myslia úprimne, snáď skutočne budú prispievať svojimi poznatkami k zlepšeniu situácie a nebudú svojimi vyjadreniami zbytočne rozdeľovať spoločnosť.“

 

 

„Robert Mistrik, kde ste boli so svojimi nazormi pred celoplosnym testovanim? Pravdupovediac som cakal ze ako mienkotvorny odbornik zapajajuci sa do tejto problematiky v prvej vlne budete aktivnejsi aj na jesen. Ale nevidalo. Michael Mina okrem ineho na debate ktora posunula „milovymi krokmi“ debatu na Sk o Covid 19 skonstatoval: 1. Nerobil by celoplosne Ag testovanie v SR, ale len testovanie mensich celkov, 2. Keby mal prejst opakovane co i len 2 bloky na opakovane testovanie, ostal by radsej doma, 3. Preferuje opakovane domace Ag testovanie (sibrinkoval tam nejakym mini home testom), 4.trasovanie PCR poz. nie je take efektivne na rozdiel od Ag.pozit.trasovania (ktore sme nerobili takmer ziadne po celoplosnom testovani). Resume: V podstate povedal a potvrdil moj nazor pred testovanim, a to mu chudakovi nepovedali ze ludia boli v SR na celoplosne testovanie prinuteni pod hrozbou karanteny, prip. v mensej miere aj nasledneho vyhadzovu od niektorych zamestnavatelov (asi by nebol taky nadseny nasim pristupom, Lol).“

 

 

„Super že je to teraz vedecky podložené, no na to netreba byť asi žiaden génius aby človek pochopil že antigénové testy majú byť akési sito, a riešiť ich senzitivitu môžme nechať na neskôr.“

 

 

„Rozhodne je lepšie použiť ich potenciál na kvantum a PCR používať na skutočné dohľadavanie.“
„V takomto spojení sa dá potom fungovať v rámci možností normálne pokým sa nenájde dlhodobé riešenie/vakcína.
Držím palce pán Mistrík, občasný koment podobného charakteru by nezaškodil aj častejšie lebo potom majú priestor „odborníci na všetko“ a erudované stanovisko aspoň pomôže boju proti hoaxom.“

 

„dobra iniciativa (y) ale nebol nahodou prave pan Kollar velky odporca masoveho Ag testovania?“

 

 

 

 

 

.

„jak je Západ poštval do války, nechal beze zbraní chcípat, a potom nakonec zradil, aby chránil Izrael, a nemusel obětovat své vlastní finanční zisky“

15.04.2024

„USA přitom mají 8000 vozidel M-113 ve skladech a 5000 v arzenálu!“ „Západní mocnosti tak nemají problém za den vystřelit na ochranu Izraele víc raket, než Kyjevu dodaly za celou válku“ Progresívni šialenci sústavne len Slovákom obúchavajú o hlavu, že Ukrajine nedodávame zbrane, čo my sme im už dali všetko a nemáme ani na [...]

„. . . a ty zhmotnený sen mnohých gayov skončíš na úrade práce skôr, ako kohút zakikiríka v jedno ráno. „

14.04.2024

Už aj minister vnútra si všimol a vypočul zhodnotenie našich progresívnych novinárov od liberálov z Česka, o čom som písala predchádzajúci článok, že by si podľa nich mali radšej vybrať inú prácu, keď to robia len takto zaostalo primitívne: Nie, voľby nerozhodli ľudia, ktorí nenávidia demokraciu, odkazuje minister novinárom „Minister vnútra Matúš [...]

Ako boli českí liberáli šokovaní slovenskými progresívnymi novinármi, že takto sa nemôžu správať ľudia, čo sa hlásia k tomu, že patria na západ a do liberálnej spoločnosti!

13.04.2024

Zaujal ma tento článok, ktorý upozorňuje na diskusiu českých liberálov, ako boli šokovaní slovenskými progresívnymi novinármi – ako tí komentovali voľby! Keď si to video pozriete, tak uvidíte, že to, čo im vyčíta vládna koalícia alebo voliči vládnej koalície, im vyčítajú a sú z toho šokovaní ešte aj českí liberáli, ktorí vôbec nepodporujú [...]

Petr Pavel

Pavel: Názory na zahraničnú politiku by nemali narúšať vzťahy Čechov a Slovákov

16.04.2024 15:52

Česko začiatkom marca v reakcii na postoj SR k vojne na Ukrajine odložilo česko-slovenské medzivládne konzultácie.

Juraj Blanár

Blanár nepodporí možné sankcie, ktoré by zasiahli viac občanov SR ako Irán

16.04.2024 15:29

Ministri zahraničných vecí krajín EÚ majú rokovať o možnom uvalení sankcií na Irán v súvislosti s jeho víkendovým útokom na Izrael.

Podvod

Fanúšikovia hokeja, pozor. Neznámy páchateľ ponúka na internetovom portáli falošné lístky na MS

16.04.2024 15:11

Vystupuje pod rôznymi menami, s rôznymi telefónnymi číslami a uvádza odlišné bankové účty, na ktoré žiada zaslať peniaze.

Russia Ukraine War

Chýbali rakety, zničili elektráreň. Zelenskyj sa hnevá, že Ukrajine chýba ochrana, akú dostal Izrael

16.04.2024 15:07

Volodymyr Zelenskyj sa sťažuje, že Izraelu pomohli spojenci ochrániť vzdušný priestor pred útokom Iránu, ale od neba nad Ukrajinou dávajú ruky preč.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,489
Celková čítanosť: 5536803x
Priemerná čítanosť článkov: 3718x

Autor blogu

Kategórie