Založ si blog

„Zbojníci zo Smeru škriekajú zbytočne“

„Transparency si prešla dokumentáciu k nákupu rýchlotestov na plošné testovanie. Podozrenia z klientelizmu ani neúmerne predražené ceny naše preverovanie nenaznačuje.

Bolo celoplošné testovanie „investícia, ktorá sa nám vráti za pol dňa“, ako tvrdí premiér Igor Matovič, alebo „zlodejinou“ a „megakšeftom“ ako sa snažia navodzovať politici Smeru či Kotlebovci? Vplyv experimentu na pandemickú situáciu či ekonomiku krajiny budú musieť vyhodnotiť odborníci v týchto oblastiach. V Transparency sme sa pozreli na proces obstarávania antigénových rýchlotestov na plošné testovanie, za ktoré štát zaplatil 52,3 milióna eur bez DPH.

Expresná súťaž

Rýchlosť aj nízka transparentnosť týchto zákaziek je nepochybne dôvodom na zvýšený záujem verejnosti. Priamo na nákup rýchlotestov sa mnohí pýtali aj nás, od rezerv sme si preto vyžiadali podklady k zákazke cez infozákon. Keďže však ide o stovky strán, rezervy nám ich sprístupnili tento týždeň na nahliadnutie u nich osobne. Transparency tak bola prvou externou inštitúciou, ktorá si mala možnosť prejsť celú dokumentáciu výberu dodávateľov na zákazku testov. Čo sa nám z prieskumu podarilo zistiť a aký máme na súťaž názor?

Výčitky z možného klientelizmu by mohli potvrdiť či už zvýšená netransparentnosť procesu, alebo nadmerná cena zákazky. Naše preverovanie jedno ani druhé nenaznačuje. Proces bol situácii primeraný, súťaž v kontexte špeciálneho režimu široká a cena uspokojivá.

Štátne hmotné rezervy za niekoľko hodín výzvu na priame rokovacie konanie naozaj pripravili. Ako vyplýva z komunikácie, ktorú sme skontrolovali, ešte v ten istý deň po piatej hodine večer emailom oslovovali firmy z predošlých obstarávaní a tie, ktoré sa prihlásili do ich databázy.

 

Či sa tak naozaj stalo a za akých podmienok, sa nám zatiaľ overiť nepodarilo. V Taliansku, ako aj v ďalších krajinách, aktuálne napríklad vo Veľkej Británii, štáty zmluvy nezverejnili. Transparentnosť slovenskej transakcie je tak napriek slabším štandardom pri priamom rokovacom konaní stále vyššia ako inde.

 

Z porovnania ďalších nákupov Slovensko negatívne nevychádza. Ceny však, samozrejme, závisia aj od doby a množstva dodania či typu testu a jeho technických špecifikácií. Od americkej firmy Abbott, ktorá ich dodala dva milióny aj našim rezervám, nakupovala desiatky miliónov testov aj americká vláda – za cenu po 5 dolárov (4,23 eur) za kus.Slovensko teda kupovalo kus o 20 centov drahšie (naša cena od tejto firmy bola 4,45 eur bez DPH). V slovenskej zmluve je však dohodnutá aj doprava až do skladov štátnych hmotných rezerv, poistenie a clo.

 

Keď Igor Matovič vyrukoval v lete 2015 s obvinením vtedajšieho premiéra Roberta Fica, že má aj spolu s manželkou milióny dolárov na účtoch v daňovom raji v Belize, oháňal sa tvrdeniami anonymného zdroja. Fico reagoval, že ide o nepodložené výmysly a Matoviča vyzval na odchod z politikyTentokrát sa garde otočilo a s rečami o „pachu miliónov“ a „nehoráznom kšefte“ vystúpil voči Matovičovi Fico. Tvrdí dokonca, že rýchlotesty bolo možné nakúpiť takmer za polovičnú sumu a zisk firmy sa tak pohyboval až „na úrovni 13 až 20 miliónov“, dôkazy však rovnako ako Matovič v roku 2015 neposkytol. Novinárom odkázal, aby si to vyhľadali sami.

Nás by nejaké dôkazy predsa len zaujímali, napokon, ide o možné úspory miliónov z verejných zdrojov. Bez poskytnutia detailov sa však tieto tvrdenia od „kauzy Belize” veľmi nelíšia a rovnako by sa aj na ne dala uplatniť vtedajšia Ficova požiadavka na vyvodenie zodpovednosti a „odchod z politiky“.

(krátené)

https://transparency.sk/sk/kupovali-statne-rezervy-rychlotesty-na-kicuru/

https://transparency.blog.sme.sk/c/548465/kupovali-statne-rezervy-rychlotesty-na-kicuru.html

https://index.sme.sk/c/22530740/firma-ktora-statu-predala-testy-na-celoplosne-testovanie-zrejme-porusila-pravidla.html

 

z komentárov:

„Zbojníci zo Smeru škriekajú zbytočne“

Konšpirátori chvália pokles počtu prípadov v Česku. Lockdown nespomínajú, varuje polícia

„Pokles nových prípadov v Česku je výsledkom zákazu vychádzania.

 

Pokles počtu prípadov nákazy koronavírusu v Českej republike je výsledkom tvrdých opatrení.

Polícia to uviedla na sociálnej sieti na stránke Hoaxy a podvody – Polícia SR.

 

KONŠPIRÁTORI SÚ ZODPOVEDNÍ: POCHVÁLILI TVRDÉ OPATRENIA ZAVEDENÉ V ČESKU, ANEB POĎME SA POZRIEŤ, PREČO JE U NAŠICH SUSEDOV MENEJ PRÍPADOV KORONAVÍRUSU

Sme radi, že aj konšpirátorské stránky na Facebooku si uvedomili svoj diel zodpovednosti a chvália opatrenia prijaté proti šíreniu pandémie koronavírusu.

Stránka, ktorá dlhodobo odmieta nosenie rúšok a nabáda na porušovanie prijatých opatrení na Slovensku pochválila epidemiologickú situáciu a prijaté opatrenia v Českej republike a my sa z toho úprimne tešíme.

PREČO PRÍPADY V ČESKU KLESAJÚ?

Je to výsledkom tvrdých opatrení. Na stránke ministerstva zdravotníctva ČR https://koronavirus.mzcr.cz/aktualni-opatreni/ sme vybrali len zopár platných opatrení, ktoré platia v Českej republike:

1) Od 28. októbra 2020 platí zákaz vychádzania medzi 21:00 a 4:59 hod.
2) Od 28. októbra 2020 platí obmedzenie voľného pohybu medzi 5:00 a 20:59 hod.
3) Od 28. októbra 2020 by mali osoby zostávať najlepšie v mieste bydliska, pohyb na verejne prístupných miestach a kontakt s inými osobami by mali obmedziť na nevyhnutnú dobu.
4) Na verejne prístupných miestach sa môžu spoločne zdržiavať maximálne 2 osoby.
5) Pri pobyte na verejnosti je tiež nutné dodržiavať rozostup 2 metre.
6) Od 28. októbra 2020 je zakázaný maloobchodný predaj a predaj a poskytovanie služieb v prevádzkach.
7) Od 28. októbra sa nemôžu konať hromadné akcie.
8) Od 21. októbra 2020 platí povinnosť nosenia rúšok vo všetkých vnútorných priestoroch stavieb, v prostriedkoch verejnej dopravy,
na nástupišti, v prístrešku a čakárni verejnej dopravy, v motorových vozidlách, na všetkých ostatných verejne prístupných miestach v zastavanom území obce.

CIELENÉ TESTOVANIE V ČESKU

Plošné testovanie populácie na prítomnosť koronavírusu SARS-CoV-2 v Českej republike sa zrejme neuskutoční. Pravdepodobne sa od neho upustí a zavádza sa efektívnejšie cielené testovanie,“ uviedol Roman Chlíbek, vedúci epidemiológ pri MZ ČR. Vláda bude plošne testovať len v domovoch seniorov a domovoch sociálnych služieb.

OPATRENIA ZABERAJÚ

Presne to včera uviedol minister zdravotníctva ČR Jan Blatný: „Statistiky potvrzených případů nákazy podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) naznačují, že opatření proti koronaviru, která byla přijata před dvěma až třemi týdny, se projevují. Není důvod je tedy zpřísňovat, je nutné se spíš připravit na řízené rozvolňování“ uvedl v pondělí ministr.“ Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz/…/3223860-v-pondeli-pribylo-m…

https://domov.sme.sk/c/22531699/konspiratori-chvalia-pokles-poctu-pripadov-v-cesku-lockdown-nespominaju-varuje-policia.html

 

 

 

Šéf českých lekárov: Slovensko testuje plošne, my nevieme pretestovať ani seniorov

 

„Uvedomte si, že kým na Slovensku testujete plošne veľkú časť národa, my nie sme schopní pretestovať ani seniorov v domovoch dôchodcov či klientov v sociálnych zariadeniach. Vláda o tom sále hovorí a stále sa to nedeje.

 

 

Vy ste v minulosti aj v rozhovoroch pre SME varovali, že českým nemocniciam hrozí kolaps. Ešte pred dvoma týždňami totiž v Česku okrem tisícok pacientov denne pribúdalo aj približne tisíc infikovaných zdravotníkov denne. Stále sú podľa vás české nemocnice na pokraji síl alebo vládne opatrenia pomohli situáciu zlepšiť?

Verím, že ku kolapsu nemocníc už nedôjde. Viaceré skôr zavedené opatrenia postupne zabrali.

 

Spomenuli ste, že epidemiologická situácia je teraz v Česku horšia na vidieku. Nepomohlo by, keby vláda dostala testy k ľuďom a nie naopak, ľudí k testom, keďže je to na odľahlejších dedinách príliš komplikované? Nebolo by riešením vytvoriť v dedinách s vyššou mierou nákazy odberné miesta, kde by ľudia mohli absolvovať antigénový test?

Samozrejme, že by to pomohlo. Ale uvedomte si, že kým na Slovensku testujete plošne veľkú časť národa, my nie sme schopní pretestovať ani seniorov v domovoch dôchodcov či klientov v sociálnych zariadeniach.

Vláda o tom sále hovorí a stále sa to nedeje. Takéto testovanie už malo bežať týždeň, ale v realite to funguje iba v tých zariadeniach, ktoré si testy zaobstarali samy a nečakali na vládu.“

 

https://svet.sme.sk/c/22531018/sef-ceskych-lekarov-slovensko-testuje-plosne-my-nevieme-pretestovat-ani-seniorov.html?ref=av-left

 

 

 

 

.

„Česká iniciativa zajistí ukrajinské AFU granáty jen na 18 dní rovnocenné dělostřelecké činnosti“

21.04.2024

„Česká iniciativa zajistí ukrajinské AFU granáty jen na 18 dní rovnocenné dělostřelecké činnosti“ Aj to ich ešte len chce zohnať a nebude ich platiť ako naši progresívni hlupáci na predĺženie vojny o 18 dní. „Jenže ukrajinská média a vojenští komentátoři tlumí nadšení, protože těch 180 000 granátů je kapka v moři a Ukrajině to [...]

Na toto prispievate – len na väčší počet obetí!

18.04.2024

Aby ste dokázali pochopiť Ukrajincov, musíte si na ich mieste predstaviť seba. Ale to niektorí ľudia nedokážu. Bohužiaľ, to niektorí ľudia nedokážu, lebo vedia si predstaviť len seba a nemajú žiadnu empatiu. Takže, predstavte si seba. Predstavte si Slovákov o ktorých viete, že ešte aj väčšina progresívnych voličov by pred vojnou ušla. Keby vyhlásili vojnu a [...]

Superdebata lídrov kandidátiek do EÚ – Nerudová v nej bola paródiou na progresívcov

16.04.2024

To, čo nám tu celé roky chýba, sú diskusie k rôznym závažným politickým témam. V našom mediálnom priestore sa diskusie k politike už celé roky nevedú, vymenili ich len jednostranné diskusie jednej politickej strany. Škoda, že na Slovensku sa takejto politickej diskusie nedočkáme a aby bola taká dlhá! Všimnite si, že moderátorka v nej len moderuje [...]

Susko

Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní, tvrdí Susko

25.04.2024 15:05

Šéf rezortu Boris Susko nerozumie, prečo by ministerstvo nemalo na kontrolu procesu nárok.

kočner, kuciak

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

25.04.2024 14:27

Kauzy sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

Radek Sikorski

Chceme byť jednou z krajín, ktoré určujú smerovanie EÚ, znie z Poľska. Sikorski poslal ostré slová Moskve

25.04.2024 14:27

Poľské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Sikorského vízia je úzko prepojená s víziou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

remišová

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

25.04.2024 13:50

Remišová to uviedla v reakcii na utorkovú kontrolu rezortu spravodlivosti na najvyššom súde.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,492
Celková čítanosť: 5548640x
Priemerná čítanosť článkov: 3719x

Autor blogu

Kategórie