Založ si blog

Náš štát ako žena

Myslím si, že keď hovoríme o ideáloch a morálke, ideálne by bolo, keby sme nevstúpili do NATO, kam nás len dokopali a ideálne by bolo, keby EU fungovala tak, ako to bolo opisované, keď nás do nej lákali. Myšlienka to bola pekná, asi ako keď manželstvo spočiatku vyzerá pekne a potom vás začne partner vydierať a opakovať vám, že za všetko, čo máte, vďačíte len jemu a bez neho by ste boli ničím a už by ste odišli len s holým zadkom, keď už ste stratili sebestačnosť.

 

Každý chápe, že niekam musíme patriť, keď si stále svet delia tí najhorší ľudia na Zemi, ale myslím si, že aj v takej situácii sa dá chrániť väčšia suverenita pred menšou suverenitou, ako o tom často písal Chmelár. Ale ako sme mali predajných ľudí a ochotných lokajov v socializme, rodia sa stále noví ochotní, takže ani teraz to nie je iné, než bolo voľakedy. 

 

Voľakedy, keď ste sa v tom socializme pokúšali niekomu povedať, že toto tu nie je normálna spoločnosť, máme tu obete… Nemohli ste nájsť medzi bežnými ľuďmi niekoho, kto by vás nezastavil s tým, že čo to vymýšľaš, veď my žijeme v normálnej spoločnosti. Žilo sa v ovzduší, že toto je normálne a to najlepšie, čo môže byť. Aká totalita, čo to trepeš? Nerozumieš tomu, keď túto vyspelú spoločnosť chceš spochybňovať. Proste tomu nerozumieš.

 

Dnes je to rovnaké. Tiež tomu nerozumiete, keď nechápete, že toto, čo žijeme dnes, je normálna spoločnosť. Najvyspelejšia, aká len môže byť. Nerozumieš tomu, keď to nevidíš, aké je to veľkolepé, že budeme aj federácia a mať federalizované dlhy a musíme byť aktívni (v socializme sa to volalo uvedomelí). Vtedy boli uvedomelí komunisti a dnes sú uvedomelí liberáli.

Myslím si, že sa rovnako dožijete (mladší) toho, že po rozpade EU sa ľudia budú predbiehať, ako si to uvedomovali už teraz, čo všetko sa tu deje.

 

Takže, toto sú kľúčové oblasti, že nemáme suverenitu a ja som rovnako neuvedomelá ako v socializme, keď som to za normálnu spoločnosť nepovažovala, kde žijeme. 

Je to dôležité spomenúť preto, lebo to nie je chyba súčasnej vlády, ale takúto situáciu by sme žili aj pri vláde Smeru alebo PS. Ani jedna z týchto strán nemala v pláne vystúpiť z NATO alebo EU a ešte sa horlivo angažovali. Keď sme uvedomelí, nedostaneme trest a dostaneme eurofondy, granty a pôžičky. Keď sa obeť snaží, násilník ju odmení. Mohla by skončiť pod mostom, keby sa jej nepáčilo.

 

 

Z tohto pohľadu teda vnímam akékoľvek útoky na túto vládu len v porovnaní s tým, čo iné robila vláda predtým alebo čo mala v pláne robiť. To isté.

Jediné, v čom sa môžu tie vlády líšiť, je ako povedal Sulík, že minúť tie peniaze, ktoré nikdy nesplatíme, čo najlepšie. Splatiť by sa to dalo len zmazaním vojnou alebo rozpadom EU a týchto mocenských štruktúr. Osobne som slobodnejšia než celý tento štát. Ja som mala silu oslobodiť sa od násilníka, hoci ma to stálo životnú biedu a nikdy som nemala pôžičky. Keby náš štát bol ženou, tak je to žena, čo už túto šancu nikdy mať nebude. Je to žena, ktorá sa odovzdala osudu a Sulík hovorí, že nech si kúpi aspoň dobré topánky, keď už to má takéto výhody s násilníkom, že nie je teda pod mostom.

 

 

Neviem, či sa vôbec budú dať minúť na niečo potrebné, lebo sústavne čítam len o tom, na čo všetko sa nebudú môcť minúť.

Ľudia asi budú v biede a zahádzaní peniazmi, ktoré budú len splácať. Novinári nepíšu, na čo sa to minie, lebo to ešte nevedia ani politici. Ja to chápem ako úplatky vládam, aby za občanov súhlasili s federalizáciou dlhov za iné štáty a rozdelením migrantov podľa náhradného slova za kvóty. A aby tu neboli občianske vojny, tak budeme kontrolovaní a všade monitorovaní. Napriek tomu som optimista, lebo rozpadol sa aj socializmus a zlo sa ničí samé, aj keď komunisti z toho mali najväčšiu radosť, že si nahrabú. Osobne si myslím, že na Zemi sa nachádza a žije stále viac aj dobrých ľudí. Jednoducho povedané, verím v silu dobra a ochranu dobra. Keby som bola ateista, musela by som byť pesimista a musela to vidieť len ako stále dômyselnejšiu formu totality s len zdanlivou slobodou.

Ale verím tomu, že nie najmocnejší ľudia rozhodujú o životoch ľudí, ale sú to celkom obyčajní ľudia a ich počet. Ten počet rastie, lebo rastie aj v láske, aj v bolesti.

Tu nebojujeme s totalitou, ale len s vlastným strachom a vlastným hnevom. Keď sa to doteraz nepodarilo, tak nie preto, že vyhrávali totality, ale preto, že obyčajní ľudia prehrávali svoj boj s vlastným strachom a s vlastným hnevom. Preto tu ešte dlho budú. Kdekoľvek pozriete, vidíte veľa strachu a hnevu.

 

 

Hnev nie je zlá emócia a má svoju mobilizačnú funkciu. Má ťa uviesť do stavu aktivity, sily alebo úteku, keď si bol pasívne v odpore. No keď si sa už dostal do stavu aktivity, sily alebo úteku, funkcia hnevu skončila. A tu ľudia skončiť nevedia. Životom oko za oko, smrť za smrť, silou vnútorného odporu živia všetky následujúce totality ako nekonečnú návratnosť. Najväčší bojovníci súčasného sveta necítia strach, hnev ani odpor a dokážu sa zastaviť pred priepasťou. Najprv len niekedy, potom stále častejšie, až sa stanú najmocnejšími ľuďmi na svete, ktorí to dokážu každý deň.

 

 

 

 

.

„Opozice uvažuje o odebrání pravomocí vládě k vyjednávání mezinárodních smluv s pomocí nového prezidenta! „

28.03.2024

To ide o stratu veta, vnútenie kvót na migrantov, čo sa už len nevolajú kvóty a zaťahovanie do vojny, čiže tretej svetovej! „Na Slovensku hrozí palácový převrat proti vládě Roberta Fica?“ Takto opozícia bojuje proti výsledkom volieb, že sa snažia vnútiť svoju politiku všetkým občanom, ktorá vo voľbách prehrala – cez prezidenta! K tomu [...]

Ako Korčok obhajuje stratu veta Slovenska

27.03.2024

Progresívni trollovia na Pravde tu klamú ľudí, že Korčok nie je za stratu veta! A takto progresívci klamú ľudí všade, aby netušili že s Korčokom si na svoju hlavu volia stratu veta našej krajiny, o čo sa má tento poskok Progresívneho Slovenska zasadzovať celkom rovnako ako v Česku ich prezident Pavel. Celkom rovnako, ako Čaputová pred voľbami na prezidentku [...]

Lipšic tam povedal: „Myslím si, že každý človek si urobí na to názor sám! „

27.03.2024

Nemám rada nespravodlivosť. A to až tak, že keď moja najväčšia opozičníčka na SME nyrra, ktorá bojovala za tábor náboženských fanatikov, mala pravdu a iní na ňu nespravodlivo útočili, nedalo mi to a postavila som sa na jej stranu. Práve vtedy, keď na ňu najviac útočili a mohla som byť škodoradostne ticho, nedalo mi to, že má pravdu a postavila som sa na jej stranu, [...]

Srbsko

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova, Srbsko to odsúdilo

28.03.2024 13:10

Srbský šéf diplomacie označil rozhodnutie výboru PZ RE o podpore členstva Kosova za "škandalózne" a "hanebné".

čaputová

Čaputová: Členstvo v klube NATO nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

28.03.2024 12:58

V piatok uplynie výročie 20. výročia vstupu Slovenska do Aliancie.

izrael, palestína, gaza

Izraelská armáda tvrdí, že v nemocnici v Gaze zabila 200 ozbrojencov Hamasu

28.03.2024 12:44

Pacienti z radov civilistov a zdravotnícky personál bol podľa armády kvôli bojom evakuovaný do iného krídla nemocnice.

olympiada rieka Seina v Parizi

Ukrajinci vyhrali symbolickú bitku o Paríž, ale chcú, aby Rusov potrestali najprísnejšie

28.03.2024 12:30

Kyjev nechce vidieť na letných hrách ani jedného Rusa. Moskva tvrdí, že Medzinárodný olympijský výbor skĺzol do suterénu rasizmu neonacizmu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,474
Celková čítanosť: 5517595x
Priemerná čítanosť článkov: 3743x

Autor blogu

Kategórie