Založ si blog

Ako nám vnucovali dnešného obvineného z terorizmu

„Slovenská stopa radikálneho imáma: Ako u nás pražský kazateľ zverboval bojovníka do Sýrie

 

Dva roky kázal v bratislavskej modlitebni

 

„Radikálny pražský imám Samer Shehadeh, v Česku čerstvo odsúdený za podporu teroristického Frontu an-Nusra, dva roky kázal v bratislavskej modlitebni. V roku 2016 pomohol vycestovať do Sýrie jednému z členov miestnej moslimskej komunity, ktorý vo vojne zahynul.

Jeho príbeh sme spracovali vďaka rozhovorom s ľuďmi z bratislavskej moslimskej komunity. Kazateľ Shehadeh, ktorý pôsobil aj na Slovensku, mužovi s vycestovaním pomohol.

Novinári v posledných rokoch opísali príbehy viacerých ľudí, ktorí pod vplyvom internetovej propagandy alebo radikálnych kazateľov odišli z Európy a pridali sa k teroristickým skupinám v Sýrii, kde prebieha mimoriadne krutá občianska vojna. Z mužov sa stali bojovníci, zo žien ich nevesty.

Vznikli knihy aj seriály: známa nórska novinárka Åsne Seierstadová napísala knihu Dve sestry o dvoch dievčatách somálskeho pôvodu z mesta Bärum, ktoré sa pridali k Dáišu, teda takzvanému Islamskému štátu. Netflix nedávno na túto tému uviedol seriál Kalifát.

O tom, že medzi tými, ktorí vycestovali, boli aj ľudia zo Slovenska, sa doteraz písalo len v náznakoch. Slovenská informačná služba (SIS) o takýchto prípadoch proaktívne neinformuje, verejne o nich nehovorili ani ľudia zo slovenskej moslimskej komunity.

Takéto rozhodnutie vnímajú ako osobnú tragédiu toho, kto odišiel, a obávajú sa aj reakcií populistov a dezinformátorov, ktorí môžu príbeh jedného človeka zneužiť. Majú obavu, že by ho stotožňovali s celou komunitou, ktorá je na Slovensku – napriek svojej umiernenosti – už teraz terčom predsudkov a útokov. Slovenskí moslimovia pritom opakovane verejne odmietali akékoľvek akty terorizmu bez ohľadu na to, či sa ich dopúšťali moslimovia alebo niekto iný.

Napriek tomu sa aj u nás niektorí jednotlivci radikalizovali a objavili sa aj pokusy o podporu teroristov v Sýrii. Významnú úlohu v tom zohral práve kazateľ česko-palestínskeho pôvodu Samer Shehadeh, ktorého české súdy poslali tento rok za podporu terorizmu na desať rokov do väzenia.

Shehadeh bol na Slovensku veľmi aktívny. Po roku 2012 vystupoval na konferenciách o islame v Piešťanoch, Banskej Bystrici či Trenčíne, v rokoch 2015 a 2016 kázal v modlitebni na Peterskej ulici v bratislavskom Ružinove. Modlitebňu už medzičasom zrušili.

Narodil sa v Chartúme, hlavnom meste afrického Sudánu. Keď mal dva roky, presťahoval sa s rodičmi do Saudskej Arábie. Na Slovensko prišiel, keď mal 18 rokov, a začal študovať medicínu v Martine. Zo školy ho po piatich rokoch vylúčili. Keďže jeho povolenie na pobyt skončilo, hrozilo mu, že zo Slovenska bude musieť odísť. Nakoniec sa dostal do utečeneckého tábora v Gabčíkove a požiadal o azyl.

Slovenské úrady mu ho síce sprvu odmietli udeliť, no vyhostený nebol. Našiel si tu ženu, Slovenku, ktorá konvertovala na islam, a zobrali sa. Vďaka sobášu sa Abu Anasovi v krajine podarilo zostať.

Aj keď nikdy nezískal slovenské občianstvo, žil v Bratislave až do 21. mája 2016, keď odcestoval do Sýrie. Zamestnal sa v jednej z veľkých medzinárodných korporácií, kde pracuje veľa cudzincov.

Popritom sa ako veriaci moslim angažoval aj v miestnej komunite. Chodieval do modlitebne na Peterskú ulicu v Ružinove, ktorá bola až do nedávneho zrušenia najväčšou v meste. Ľudia z komunity opisujú Abu Anasa ako tichého, ochotného a nie veľmi výrazného.

Abu Anas sa k tomuto smeru priklonil aj pod vplyvom pražského kazateľa Samera Shehadeha, ktorý hlásal wahhábistické postoje a u časti slovenských moslimov si vybudoval istý rešpekt.

Učil arabčinu a prednášal o islame v Česku aj na Slovensku. Koncom marca 2013 sa v piešťanskom hoteli Magnólia uskutočnil Prvý islamský kongres na Slovensku s podtitulom Smerom k islamskej spoločnosti. Samer Shahadeh bol s prednáškou Úloha mešity v budovaní islamskej spoločnosti na Západe hlavným vystupujúcim. 

Stal sa z neho veľmi horlivý kazateľ, čo sa nestretávalo s pochopením jeho matky. Na súde v Prahe spomínala, ako sa so synom pohádala, keď protestovala proti tomu, aby si jej vnučky zakrývali vlasy šatkou alebo hidžábom. Shehadehovo puritánstvo sa dá ilustrovať aj na tom, ako odpovedal bratislavským veriacim na ich otázky, ktoré sa týkali islamu, pri jednej zo svojich kázní v Bratislave v roku 2013.

Cez svoju eseročku Alminbar si prenajímal priestory na pražskej Opletalovej ulici, kde sídlila jedna z pražských mešít. Pražských moslimov od začiatku svojimi postojmi rozdeľoval, čo viedlo k tomu, že ho z čela obce stiahli. Aj preto začal Shehadeh aktívnejšie pôsobiť na Slovensku.

České tajné služby v roku 2016 zachytili šifrovanú správu, ktorú kazateľ cez aplikáciu WhatsApp poslal uzatvorenej skupine veriacich. Nabádal v nej moslimov, aby sa nezúčastnili protiteroristického happeningu a následnej spoločnej bohoslužby s kresťanmi.

V čase, keď Shehadeh pôsobil na Slovensku, kázal aj v pražských mešitách, i keď nemal oficiálne postavenie. Svoje kázne zverejňoval na internete, kde ich sledoval aj Dominik Kobulnický, slovenský konvertita žijúci v Prahe, ktorého české súdy odsúdili na päť rokov väzenia za extrémistické postoje. Kobulnický u seba v byte skladoval niekoľko kilogramov pyrotechnických zmesí, čo bolo dôvodom, prečo ho polícia vinila aj z prípravy teroristického útoku. To sa podľa súdu dokázať nepodarilo.

Shehadeh mal vplyv aj na veriacich v Bratislave. Využíval ho na to, aby získaval finančné prostriedky pre bojovníkov v Sýrii, aj keď oficiálne išlo o humanitárne zbierky. V roku 2016 rozoslal cez aplikácie Telegram a WhatsApp českým a slovenským moslimom výzvu na zbierku pre zranených v Sýrii. Na lieky a potraviny vyzbieral vyše 7-tisíc eur, ktoré 27. septembra 2016 odovzdal mužovi z Bratislavy, ktorý ich zase posunul ďalšiemu mužovi vo Viedni.

Takto sa peniaze od slovenských a českých moslimov dostali až k organizácii Džabhat Fatah aš-Šám, teda Frontu an-Nusra, napojenému na al-Káidu. Česká polícia mala podozrenie, že sprostredkovateľom bol jeden zo slovenských veriacich, no nepodarilo sa jej to dokázať, a tak sa v rozsudku so Shehadehom píše o „nestotožnenom prostredníkovi“. Ďalšie podobné zbierky Shehadeh zorganizoval v decembri 2016 a apríli 2017, vtedy vyzbieral 6-tisíc eur a 6700 amerických dolárov.

Ako sa mu darilo ľudí presvedčiť, aby prispeli? Nespomínal, že peniaze pôjdu pre bojovníkov an-Nusry. Slovenskí veriaci si mysleli, že prispievajú sirotám alebo zraneným civilistom. Aby Shahedeh pôsobil presvedčivejšie, od kontaktov v Sýrii zháňal fotografie a videá ľudí, ktorých zasiahli boje. Prízvukoval, aby sa zo záberov nedalo spoznať, že nejde o civilistov. Dokazujú to hlasové správy z jeho mobilu.

„Čo som ti hovoril, aby to bolo ďaleko od džihádistov, to neber do úvahy, lebo je to naopak, džihádisti majú prednosť. Skúste ale, aby na tom videu nebolo poznať, že ranený bol mudžahíd, to len z bezpečnostných dôvodov. Až mi povieš, že videá sú hotové, tak ich všetky pošlem skupine v Česku a na Slovensku naraz.“

V januári 2016 pražský kazateľ poveril jednu zo slovenských moslimiek, aby medzi tunajšími veriacimi zorganizovala zbierku na studne v africkom Benine. Získala asi 3-tisíc eur, ktoré mala neskôr cez aplikáciu Azimo.com poslať mužovi, ktorý vraj v Benine žil. Transakcia však neprebehla, a tak peniaze poslala priamo Shehadehovi. Kazateľ jej neskôr doručil fotografie studní, ktoré boli údajne vybudované z tejto zbierky.

Pražského imáma obvinili z podpory terorizmu ešte v roku 2017, podarilo sa mu však z Česka utiecť. Vyše roka žil v Mauretánii, po ďalších desiatich mesiacoch ho chytili v Jordánsku a dopravili do Prahy, kde ho postavili pred súd. Nakoniec dostal desať rokov väzenia.

Shehadeh počas procesu odmietol, že by veriacich pri zbierkach zavádzal. Povedal, že nerozlišuje medzi bojovníkom a civilistom, bojovníci vraj majú dokonca prednosť, lebo im ide o dobrú vec. K an-Nusre sa hrdo hlásil a súdu oznámil, že ho neuznáva.

„Ten, kto uznáva štát, ktorý sa neriadi právom šaría, je odpadlík. (….) Súdy, ktoré sa neriadia šaríou, nie sú súdy. To, o čom rozhodne tento súd, že je zločinom, pre mňa nemá žiadnu váhu. Cítim povinnosť všetkých varovať pred trestom od Alaha za boj proti tým, ktorí bojujú za šaríu,“ vyhlásil pražský kazateľ počas pražského procesu.

(krátené, môžete hádať zdroj)

 

 

Sama som o tom písala v roku 2018 a 2019:

 

Ako nám vnucovali dnešného obvineného z terorizmu

 

Peniaze zo slovenských účtov mali skončiť u islamských teroristov a najvyšší duchovný z bratislavskej mešity

 

 

Reakcie diskutérov k tejto veci na Pravde, ako tomu verili:

 

„Ako vies, ze radikalny islam je v Europe radikalnejsi, nez v krajinach vzniku?

Z coho tak usudzujes?“

 

„Tato osoba ako vždy širi bludy.

A kedy si Ty bola v Tunise a Albanku? iba ak prstom na mape.“

samozrejme,že je to podvrh.A keby aj fungovala mešita a použivala sa čisto na modlenie,je nejaka naboženska sloboda.oni sa modlit nemožu?.My cheme ,aby boli ustretovi proti krestanom u nich a sami to iste zakažeme?Druha vec je,keby to použivali na protištatne aktivity ale silno pochybujem,že na Slovensku sa take niečo deje.“

 

„… to som ani netvrdil, ja tvrdím, že obhajutete islám v jeho politických prejavoch ako niečo samozrejmé a prirodzené v rámci náboženskej slobody a pritom je to v rozpore s demokraciou.“

 

„Pani malinova Co taki s panom Malinom zajst na tichucku sukromnu veceru alebo cely vikend v prirode .Niekedy je lepsie menej ale kvalitne ako vela odpadu .“

 

 

 

Mnoho vecí, čo píšem, je najprv „konšpirácia“, lebo sa o tom nesmie písať a potom to píšu ako samozrejmosť. No a preto verím vlastnému úsudku a už nečakám celé roky, kedy mi to oficiálne oznámia. Teraz sme na to čakali dva roky.

 

 

 

Porovnajte si informovanie o tej istej udalosti novinami SME a v Česku od iDNES:

 

 

V Stuttgarte sa stovky výtržníkov dostali do zrážok s políciou (nie je na titulke)

https://svet.sme.sk/c/22430524/v-stuttgarte-sa-stovky-vytrznikov-dostali-do-zrazok-s-policiou.html

 

 

Stuttgartská noc hněvu. Střet policie s běsnícím davem šokoval Německo

(je na titulke)

 

 

„I policii překvapila „bezprecedentní“ míra násilností. „Nikdy jsme takové scény ve Stuttgartu neměli, vyjádřil se Thomas Berger, viceprezident policejního ředitelství ve Stuttgartu k nepokojům, při kterých výtržníci zranili asi dvacet policistů a poškodili dvanáct aut a čtyřicet obchodů, z nichž devět vyrabovali.

 

„Situace je zcela mimo kontrolu,“ prohlásil v neděli nad ránem policejní mluvčí. Policistům se nedařilo chaos ukončit, i když jich bylo více než obvykle. Až po přivolání policejních posil z okolí, asi 200 příslušníků, se podařilo bouři násilností a hněvu zastavit. Celkem bylo nasazeno skoro 300 policistů.

Střety výtržníků s policií vyvolala o půlnoci ze soboty na neděli kontrola sedmnáctiletého chlapce podezřelého z užívání drog. Mladík před policisty začal utíkat. Zastal se jej dav asi 200 lidí, kteří pořádali v blízkém parku večírek. Policisty napadli kameny a hozenými lahvemi.

Dav se postupně rozrostl na asi 400 až 500 účastníků. Videa na sociálních sítích ukazují, jak vrhají na policisty dlažební kostky. Někteří výtržníci měli nasazené kapuce. Na jednom záznamu je zachycen útočník, který skočil na policistu a kopem ho srazil k zemi. Je slyšet, jak je povzbuzován ostatními.

 

 

Policisté zadrželi 24 lidí. Polovina zadržených jsou Němci, z toho tři s migračními kořeny. Ostatní zadržení pocházejí z jiných zemí, například ze Somálska, Bosny a Afghánistánu. Berger tvrdí, že jsou napojeni na „párty scénu“, která se už několik týdnů chlubí agresivním jednáním proti policii. „Nakonec se tam včera shromáždil pestrý mix z celého světa,“ dodal Berger. Mladík, jehož kontrolou incident začal, je bílé pleti. 

Policie vylučuje, že by nepokoje měly levicový nebo politický motiv. Stanice n-tv poukazuje, že na některých videích je slyšet, jak výtržník křičí „Allahu akbar“. V dalších autor záběrů ničení policejního auta s lehkým dialektem říká „Fuck The Police“ a „Fuck the System“. Podle n-tv je nepravděpodobné, že by se maskovaní výtržníci k nepokojům jen náhodou připletl.

Pobouření politici

Víkendový incident ostře odsoudili němečtí politici. Starosta města Fritz Kuhn hovořil v souvislosti s nočními událostmi o „smutné neděli pro Stuttgart“. Premiér Bádenska-Württemberska Winfried Kretschmann označil výtržnosti za „brutální výbuch násilí“, jehož viníci budou „stíháni a odsouzeni“.

Německý ministr vnitra Horst Seehofer odjel v pondělí do Stuttgartu, aby získal přesnou představu o situaci ve městě. „Očekávám, že justice dá pachatelům, které se podařilo, nebo ještě podaří dopadnout, tvrdé tresty,“ řekl.

Německá kancléřka Angela Merkelová skrze svého mluvčího Steffena Seiberta víkendové události označila za odporné. Byly podle ní zaměřeny proti městu a jeho občanům a nedají se ničím ospravedlnit. „Násilí, vandalismus a čirou brutalitu“ odsoudil i prezident Frank-Walter Steinmeier.

Policie je v poslední době terčem demonstrací proti policejní brutalitě, které vyvolala smrt amerického černocha George Floyda, jemuž strážník klekl na krk. Předseda německých policejních odborů Ralf Kusterer obvinil levicové strany SPD (sociální demokraté) a Zelené, že přispívají k vykreslování policistů jako nepřátel a tím zadávají podnět k takovým násilnostem, jaké se odehrály právě ve Stuttgartu.

Policejním představitelům i řadě politiků se nelíbí nový zákon proti diskriminaci přijatý berlínskou zemskou koalicí složenou ze SPD, Zelených a postkomunistické Levice. Zákon stanovuje, že pokud kontrolovaný jedinec  obviní policistu z rasismu a diskriminace, je na policistovi, aby dokázal opak.

Řada spolkových zemí tento zákon považuje za absurdní. Ohlásilÿ, že pokud město bude v krizové situaci potřebovat posily, své policisty do Berlína nepošlou. Stejně se vyjádřil i Seehofer, podle něhož Berlín nemá počítat ani s případnou pomocí státní policie včetně speciálních zásahových jednotek.“

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/nemecko-nepokoje-policie-stret-sttusgart-vytrznosti.A200622_140138_zahranicni_jhr

 

 

Schwere Ausschreitungen in Stuttgart, in der Nacht vom 20.06.2020 zum 21.06.2020

 

 

 

 

.

„Česká iniciativa zajistí ukrajinské AFU granáty jen na 18 dní rovnocenné dělostřelecké činnosti“

21.04.2024

„Česká iniciativa zajistí ukrajinské AFU granáty jen na 18 dní rovnocenné dělostřelecké činnosti“ Aj to ich ešte len chce zohnať a nebude ich platiť ako naši progresívni hlupáci na predĺženie vojny o 18 dní. „Jenže ukrajinská média a vojenští komentátoři tlumí nadšení, protože těch 180 000 granátů je kapka v moři a Ukrajině to [...]

Na toto prispievate – len na väčší počet obetí!

18.04.2024

Aby ste dokázali pochopiť Ukrajincov, musíte si na ich mieste predstaviť seba. Ale to niektorí ľudia nedokážu. Bohužiaľ, to niektorí ľudia nedokážu, lebo vedia si predstaviť len seba a nemajú žiadnu empatiu. Takže, predstavte si seba. Predstavte si Slovákov o ktorých viete, že ešte aj väčšina progresívnych voličov by pred vojnou ušla. Keby vyhlásili vojnu a [...]

Superdebata lídrov kandidátiek do EÚ – Nerudová v nej bola paródiou na progresívcov

16.04.2024

To, čo nám tu celé roky chýba, sú diskusie k rôznym závažným politickým témam. V našom mediálnom priestore sa diskusie k politike už celé roky nevedú, vymenili ich len jednostranné diskusie jednej politickej strany. Škoda, že na Slovensku sa takejto politickej diskusie nedočkáme a aby bola taká dlhá! Všimnite si, že moderátorka v nej len moderuje [...]

bielorusko, cvičenia

Minsk bol napadnutý, odrazili sme útok z Litvy, vyhlásilo Bielorusko. Absolútny nezmysel, hlási Vilnius

25.04.2024 15:58

Takéto vyhlásenia je možné pokladať za neustálu nepriateľskú provokáciu a informačný útok proti nám, ktoré nemajú nič spoločné s realitou, tvrdí Litva.

Susko

Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní, tvrdí Susko

25.04.2024 15:05

Šéf rezortu Boris Susko nerozumie, prečo by ministerstvo nemalo na kontrolu procesu nárok.

kočner, kuciak

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

25.04.2024 14:27

Kauzy sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

Radek Sikorski

Chceme byť jednou z krajín, ktoré určujú smerovanie EÚ, znie z Poľska. Sikorski poslal ostré slová Moskve

25.04.2024 14:27

Poľské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Sikorského vízia je úzko prepojená s víziou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,492
Celková čítanosť: 5548812x
Priemerná čítanosť článkov: 3719x

Autor blogu

Kategórie