Založ si blog

Ako sa to dalo zvládnuť

Tady je popsané, jak to rychle vyřešili na Tchaj-wanu, bez výraznějších omezení

 

Většina nakažených se vyléčila, úroveň zdravotnictví je tu vysoká, patří k prioritám vlády. Země zažila epidemii SARS a poučila se, že nesmí podceňovat žádný detail. Život probíhal normálně, s omezeními. A s jistotou, že situace je pod kontrolou.

Paniku (natož „rabování“ obchodů) jsem tu necítila ani v náznaku. Vrchol epidemie, ke které se blíží Evropa, byl v lednu a únoru. Tchaj-wan okamžitě zajistil roušky a dezinfekci pro každého občana, v počtu nejméně tří kusů.

V celé zemi byla sjednocena cena za jednu roušku v přepočtu na 5 korun, premiér oznámil, že s rouškami je přísný zákaz obchodovat, a to pod přísným postihem milionové pokuty. Testy na koronavirus byly pro všechny a zdarma. Na lidském neštěstí se nevydělává.

V Jižní Koreji zavedly i stanoviště pro automobily, řidič nemusel vystupovat z auta, stáhl okénko, test byl proveden na místě. V záchytných zdravotnických stanovištích (bylo jich okamžitě zorganizováno 24 po celé zemi), byly v místnosti přítomny vždy jen dvě osoby, aby se lidé nemuseli tísnit v nemocnicích.

Doprava nebyla nijak omezená. Probíhala pravidelná dezinfekce metra, vlakových souprav, autobusů, vlaků, letadel. Nikdo neopouštěl domov bez roušky, na všech veřejných akcích byly stanovené rozestupy židlí a řad. Nebyly zavřeny restaurace ani divadla, ani rušeny veřejné akce.

Opatrnost je namístě, panika nikoliv. Paradoxně jsem nyní v zemi, která je bezpečná. Všem, kdo mi volají, abych se okamžitě vrátila, říkám, všichni by naopak měli být na Tchaj-wanu. Je to vyspělá, fungující demokracie. Demokracie, která dokáže v krizové situaci jednat.

Neviditelný koronavirus je, jak se ukazuje, i virem sociálním, protože obnažil slabiny politiků a systému, ve kterém žijeme.

 

 

Už o tom prinieslo článok aj SME:

„Od začiatku Taiwan zakázal vývoz ochranných materiálov a postupne rúška a masky distribuuje do lekární – každý má nárok na tri masky týždenne.

https://svet.sme.sk/c/22358119/ako-taiwan-zvladol-zabrzdit-koronavirus.html

„To, ze nie su vo WHO im vobec neskodi, kedze WHO vo svete nema dobre meno.. napriklad aj pre to, ze na zaciatku sirenia covid19 odporucali, ze ruska zdravy clovek nemusi nosit, lebo nepomozu. Teraz uz odporucaju mat aspon satku ak nie je rusko. Takze dakujeme pekne WHO, ktore urcite vedelo, ze rusok nebude dostatok.. teraz by clovek aj chcel rusko, ale ziadne nie su. Taiwan sa zachoval spravne ked zakazal vyvoz. Tu na slovensku sme este posvetili vyvoz pre biznis.“

 

 

Pellegrini:

„Pellegrini tiež upozornil na to, aby sa občania nespoliehali na to, že im rúška zabezpečí štát. Každý sa podľa neho musí spoliehať na seba.“

„Som veľmi rád, že konečne sa v uliciach objavili tie státisíce ochranných pomôcok, ktoré boli húfne vykúpené občanmi,“ podotkol.

 .
Aj ja som veľmi rada, že občania neuverili médiám, ktoré všade občanov klamali a zavádzali, že rúška nepomôžu a podľahli tej „panike“, že si ich nakúpili aj tak aspoň niektorí.
Navrhujem, aby politici a novinári venovali svoje rúška a respirátory predavačkám v obchodoch. Teraz si povedzte, že VÁM aj tak nepomôžu.
V jednom mi dnešné tlačovky pripomenuli socialistický seriál Žena za pultom. V tom seriáli ukazovali nedostatkový tovar, ako že ho takto majú všetci.
Tiež som sa dala oklamať, že nemám podliehať „panike“, lebo ako sa človek skôr utopí vo vani, tak rovnako alebo nebezpečnejšia je chrípka a nekúpila som si aj rúška, lebo vraj vôbec nepomôžu, čiže sú celkom zbytočné. Taktiež som si preto nekúpila antibakteriálny gel a 20kg ryže a respirátory som rozdala svojim deťom a nedokúpila viac.
Z toho si už môžem kúpiť len ryžu, ale schválne počkám, či sa dá veriť tejto vláde, ako ma tých 20 kg počká v obchode. Veď snáď ešte jedno kilo ryže mi tam „spadne na hlavu“.
Ale poburuje ma tá drzosť, vyžadovať od občanov u lekárov rúška alebo na úradoch alebo na uliciach, keď boli kŕmení médiami, že rúška aj tak nepomôžu, čiže zbytočné si je ich zohnať.
Čiže nám naša vláda spolu s médiami urobila antikampaň k pripravenosti na epidémiu, že nemajú ako šibnutí zháňať to, čo aj tak nepomôže, aby to teraz vyžadovali?
Jedno rúško, čo stálo 5 centov, teraz predávajú za až 9 eur a šťastie má, keď ho niekto niekde zoženie za 1 euro.
Ale trefne to vyjadril jeden diskuter:
„Takze pele to zvlada velmi dobre? Treba si pozriet jeho vyjadrenia v case. Este pred tyzdnom tvrdil ze netreba ziadnu paniku aby tu 5 milionov ludi behalo a ruskami. Pred 3 dnami uz tvrdil ze slovensko nakupi akekolvek mnozstvo rusok lebo ich treba nosit a tot vcera uz perlil ze ruska si mame spravit sami a nemame sa spoliehat na vladu. Slovensko je vdaka tejto vlade ako jedine bez ministra zdravotvictva. Nemocnice su v katastrofalnom stave, nemame dostatok lekarov a sestier a to si zrejme uvedomuje aj pele a preto rychlo zatvara co moze.“
juniorik
Ja by som to povedala takto, že Pellegrini vždy pôsobí veľmi seriózne a optimisticky a svojim zjavom a vystupovaním sa preto vynikajúco hodí na prezentáciu čohokoľvek ako Čaputová. 
A keďže má skúsenosti, tak je podľa mňa dobré, že sa ešte nevymenili a postupujú teraz rázne. To rázne hádam všetci oceňujeme a ďakujeme.
Múdre bolo aj nasadiť si do televízie rúška, hoci predavačky po celej krajine ich nemajú, dokonca im ešte ich nadriadení zakazujú ich nosiť, keď nejaká má!
Keď túto pandémiu prežijem, som si istá, že najviac budem spomínať na to, že hádam len na Slovensku sa mohlo stať, že predavačky nemali používať rúška, lebo tak ich nebolo! A všade vyzývali ľudí, aby používali dezinfekciu a zdravotné pomôcky, ktoré im rozkradli – skúpili slovenskí podnikatelia na svoj súkromný biznis.
Na to ani ten seriál „Žena za pultom“, nemá!
.

Slzy na krajíčku

Sedím od rána ako všeobecná lekárka v ambulancii v našej obci so slzami na krajíčku, modlím sa v duchu a riešim neriešiteľné. Pracujeme so sestrou zatiaľ bez rúšok s vyššou ochranou – k objednávke mi neprišla ani odpoveď.

Lekárka nechcela ošetriť pacientku bez rúška

Dnes ráno do lekárne v šamorínskej nemocnici prišla pani so slzami v očiach, že potrebuje kúpiť rúško. Lekárka v ambulancii ju odmietla bez neho vyšetriť. Pani lekárnička jej žiadne, samozrejme, nepredala s odôvodnením, že majú len veľmi obmedzené množstvo pre vlastnú potrebu a čoskoro nebudú mať už ani to.

čitateľka z obce blízko Šamorína

V supermarketoch zakázali rúška…

Moja mama, 60 rokov, so slabou imunitou, včera strávila dve hodiny v supermarkete v Spišskej Novej Vsi. Rada by sa správala zodpovedne a rúško si vzala z domu, ale žiadne sa nedajú zohnať a v obchode im vedenie aj tak povedalo, aby ich nenosili, lebo „nevzbudzujú dôveru u zákazníkov“.

čitateľka z Bratislavy

…aj v hypermarketoch

Boli sme v hypermarkete v Bratislave v rúšku. Predavačka sa na mňa smutne pozerá so slovami: „Aj my by sme mali mať rúška, ale šéf nám to zakázal.“ Aká je pravdepodobnosť, že predavačka v hypermarkete sa nakazí? A koľko asi ľudí predavačka sama potom nakazí?

Jozef z Limbachu

(z medializovaných zážitkov našich občanov v čase koronavírusu)

https://dennikn.sk/1799005/slovensko-v-case-koronavirusu-chlap-prisiel-a-zakaslal-mi-do-tvare/?ref=tit

 

 

.

„Česká iniciativa zajistí ukrajinské AFU granáty jen na 18 dní rovnocenné dělostřelecké činnosti“

21.04.2024

„Česká iniciativa zajistí ukrajinské AFU granáty jen na 18 dní rovnocenné dělostřelecké činnosti“ Aj to ich ešte len chce zohnať a nebude ich platiť ako naši progresívni hlupáci na predĺženie vojny o 18 dní. „Jenže ukrajinská média a vojenští komentátoři tlumí nadšení, protože těch 180 000 granátů je kapka v moři a Ukrajině to [...]

Na toto prispievate – len na väčší počet obetí!

18.04.2024

Aby ste dokázali pochopiť Ukrajincov, musíte si na ich mieste predstaviť seba. Ale to niektorí ľudia nedokážu. Bohužiaľ, to niektorí ľudia nedokážu, lebo vedia si predstaviť len seba a nemajú žiadnu empatiu. Takže, predstavte si seba. Predstavte si Slovákov o ktorých viete, že ešte aj väčšina progresívnych voličov by pred vojnou ušla. Keby vyhlásili vojnu a [...]

Superdebata lídrov kandidátiek do EÚ – Nerudová v nej bola paródiou na progresívcov

16.04.2024

To, čo nám tu celé roky chýba, sú diskusie k rôznym závažným politickým témam. V našom mediálnom priestore sa diskusie k politike už celé roky nevedú, vymenili ich len jednostranné diskusie jednej politickej strany. Škoda, že na Slovensku sa takejto politickej diskusie nedočkáme a aby bola taká dlhá! Všimnite si, že moderátorka v nej len moderuje [...]

Polícia / Policajná páska / Policajné auto /

Hádka dvoch mužov v obci Dlhá nad Váhom sa skončila vraždou

25.04.2024 11:28

Motív a všetky okolnosti prípadu sú predmetom ďalšieho vyšetrovania.

Český predseda vlády Petr Fiala.

Ďalší odchod z Fialovej vlády: končí ministerka pre vedu a výskum

25.04.2024 11:07

Ministerka pre vedu a výskum nemala vlastné ministerstvo, ale len úrad s niekoľkými zamestnancami.

France Moulin Rouge

Ostalo len LIN ROUGE. Vrtuľa legendárneho mlyna na streche parížskeho kabaretu sa zrútila

25.04.2024 09:29

Svetoznámy kabaret je jednou z tamojších najnavštevovanejších turistických atrakcií.

izrael, hamas, zbrane

Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia

25.04.2024 09:16

Hnutie Hamas vládne od roku 2007 v Pásme Gazy.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,492
Celková čítanosť: 5547603x
Priemerná čítanosť článkov: 3718x

Autor blogu

Kategórie