Založ si blog

Ako zavádzala česká alternatíva

Ak by ste si mysleli, že alternatívne médiá spolupracujú, s prekvapením by ste zistili, že ešte aj tie sa vzájomne aj neznášajú.

Toto zistenie, pre mňa ako zástancu alternatívnych médií (keď mainstream dostatočne neinformuje), bolo veľmi smutné, že ešte aj tie sa vzájomne neraz neznášajú. Miesto toho, aby spolupracovali a vážili si pluralitu názorov, tiež si zvyčajne vážia len vlastné názory a voči iným majú postoj ako mainstream k alternatíve – rovnako pohrdlivý.

Napríklad Informačná vojna „nepodporuje“ Juraja Poláčka v Komentároch na Slobodnom vysielači a Juraj Poláček sa rozišiel so svojim parťákom v tých Komentároch a nepodporuje najväčšiu českú alternatívu Aeronet, lebo podľa neho sú už príliš proruskí a už argumentačne nespoľahliví. A pokiaľ viem, tak ani Vlk a Aeronet (česká alternatíva) vzájomne so sebou nesúhlasia.

Takže, ako vidíte, miesto toho, aby všetci spoločne podporovali existenciu rôznych názorov, vzájomne sa v tom ešte kritizujú a navzájom sebou aj pohŕdajú. Každý z nich si razí svoje myšlienky, apeluje na vlastný rozum čitateľa, ale kto by v niečom veril iným, než im, už ho taký zdravý nemá.

Súdnemu čitateľovi teda neostáva nič iné, ako z každých si vybrať len to niečo, čo ho osloví a pobrať sa hľadať ďalej, čo si o tom všetkom bude sám myslieť.

Ako viete, som zástancom alternatívnych médií, ako som zástancom širokej palety názorov, nech všetci majú možnosť sa prejaviť, diskutovať a vy si sami vyberiete – kto kedy má pravdu a prečo, kto kedy nemá pravdu a prečo. Vyskladáte si z toho takto vlastný názor na mainstream, na rôzne noviny v ňom, na politikov, na rôznych novinárov, na rôzne alternatívne médiá – kedy a v čom podľa vás majú pravdu.

Juraj Poláček (z Komentárov na SV) asi Aeronet ani nečíta, keďže ich považuje, že už zavádzajú. Týmto vlastne neuznáva najväčšiu českú alternatívnu scénu.

No mne toto nestačilo, že ich on neuznáva, nikomu nebudem veriť len slepo, sama chcem zistiť z vlastných skúseností s ich názormi, či niekomu verím alebo nie. Takže ja som Aeronetu stále dávala a dávam šancu, že môžu prinášať podnetné myšlienky alebo zatajené správy.

V poslednom článku som priniesla od nich aj informáciu, ktorá bola nepravdivá. Išlo o to, že šéfredaktor Aeronetu tvrdil, že vysoký dôstojník Kalifornskej národnej letky alebo gardy, nemal čo hľadať na Ukrajine alebo je veľmi podozrivé, že sa učil pilotovať ukrajinskú stíhačku, z čoho usúdil, že mohol sa zacvičovať na provokáciu, ktorá môže vyvolať vojenský konflikt, ktorý môže prerásť až do vojny s Ruskom.

Ak máme teda bojovať proti hoaxom, dožadovala som sa diskusie, či toto je pravda alebo nie. Keď budeme pred takýmito správami len zatvárať oči, budeme sa tu pri všetkých správach deliť len na tých, čo im veria alebo neveria, čo sa dá rýchlo zistiť práve len v diskusiách, ktoré spravy sú pravdivé, ktoré sú len „vraj“ alebo „údajne“ pravdivé a ktoré vôbec nie sú pravdivé.

Včera som sa dočítala aj to, že Kalifornská národná garda má už 25.výročie spolupráce s Ukrajinou a teda nie je zvláštnosťou, že sa na Ukrajine nachádzal letec z tejto gardy. To bežný človek nevie, preto môže uveriť takýmto správam. Aspoň ja som sa nikdy národnými gardami alebo letkami nikdy nezaoberala. Tak aby sme si všetko zisťovali sami, keď sa chceme dopátrať, kto má kedy pravdu.

Na samotnom Aeronete o tom už písal jeden diskutér, čo v množstve komentárov zaniklo. Už včera som sa aj ja dožadovala na Aeronete, aby sa k tomu pán šéfredaktor Aeronetu pán VK vyjadril a dokázal svoje tvrdenia, aby dôveryhodnosť svojich informácii a myšlienok niečím podoprel. Rovnako aj dnes som sa toho na Aeronete dožadovala, ale miesto toho moje otázky a protiargumenty len vymazali.

Presne toto ma voľakedy odradilo od denníka SME a denníka N, že na otázky často neodpovedali, vymazali vás alebo zablokovali. Veď presne preto aj samotné alternatívne médiá vznikli, aby sa takto nepretláčali len jednostranné názory a protiargumenty nehádzali do koša. Keď som to neodpustila mainstreamu, u alternatívnych médií mi to už nemá vadiť? Pokiaľ robia to isté a umlčiavajú protiargumenty, robia len a len to isté, čo robia aj niektoré noviny (rôznou mierou) a ktoré práve preto kritizujeme.

Necítila som o nič menšie podráždenie z neobjektívnosti, než som cítila pri iných denníkoch, keď robia to isté. Nevidím dôvod, prečo by som to mala už pri alternatívnych médiách schvaľovať, že im nepohodlné názory alebo protiargumenty budú mazať a takých čitateľov len blokovať a odstavovať. A to dokonca ešte aj ich sympatizantov, čo nie sú ich nepriateľmi a nepokúšajú sa ich zničiť, len si dovolia pýtať sa alebo dožadovať odpovedí na protiargumenty!

Až teraz môžem dať Jurajovi Poláčkovi (z Komentárov na SV) za pravdu, čo sa týka Aeronetu, že hlavná česká alternatíva nebude celkom spoľahlivý zdroj, keď som sa o tom presvedčila sama a osobne, že môžte byť ich sympatizantom a diskutovať tam, len pokiaľ nemáte pre nich aj nepríjemné otázky v podobe protiargumentov. Potom vás zablokujú, vaše otázky vymažú a pestujú si len takých čitateľov, ktorí im len slepo veria aj keby sa mýlili a šírili aj nepravdivé informácie.

A toto nebola vedľajšia vec, pretože šíriť správu o možnej provokácii Ruska, je dosť závažná informácia, aby ich nezaujímalo, či je naozaj pravdivá. Aeronet ma týmto teda sklamal ako Denník N. Musím podotknúť, že asi máme lepšie alternatívne médiá na Slovensku, než sú v Česku. Tie síce majú svoje chyby tiež, ale neviem o tom, že by názory ľudí cenzúrovali. Chybám iných alternatívnych médií (ktoré preto existenciu alternatívnych médií ohrozujú) sa budem venovať nabudúce.

.

Na toto prispievate – len na väčší počet obetí!

18.04.2024

Aby ste dokázali pochopiť Ukrajincov, musíte si na ich mieste predstaviť seba. Ale to niektorí ľudia nedokážu. Bohužiaľ, to niektorí ľudia nedokážu, lebo vedia si predstaviť len seba a nemajú žiadnu empatiu. Takže, predstavte si seba. Predstavte si Slovákov o ktorých viete, že ešte aj väčšina progresívnych voličov by pred vojnou ušla. Keby vyhlásili vojnu a [...]

Superdebata lídrov kandidátiek do EÚ – Nerudová v nej bola paródiou na progresívcov

16.04.2024

To, čo nám tu celé roky chýba, sú diskusie k rôznym závažným politickým témam. V našom mediálnom priestore sa diskusie k politike už celé roky nevedú, vymenili ich len jednostranné diskusie jednej politickej strany. Škoda, že na Slovensku sa takejto politickej diskusie nedočkáme a aby bola taká dlhá! Všimnite si, že moderátorka v nej len moderuje [...]

„jak je Západ poštval do války, nechal beze zbraní chcípat, a potom nakonec zradil, aby chránil Izrael, a nemusel obětovat své vlastní finanční zisky“

15.04.2024

„USA přitom mají 8000 vozidel M-113 ve skladech a 5000 v arzenálu!“ „Západní mocnosti tak nemají problém za den vystřelit na ochranu Izraele víc raket, než Kyjevu dodaly za celou válku“ Progresívni šialenci sústavne len Slovákom obúchavajú o hlavu, že Ukrajine nedodávame zbrane, čo my sme im už dali všetko a nemáme ani na [...]

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,491
Celková čítanosť: 5541846x
Priemerná čítanosť článkov: 3717x

Autor blogu

Kategórie