Založ si blog

Prečo na námestiach protestujú len ovce

*

tato zostava nechce nic napravat

nie je rozdiel medzi „slusnou opoziciou“ a koaliciou

dufat, ze sa nieco zmeni je velmi naivne kvoli systemu

nikde nevidite poziadavky!

 

Poziadavky, ako ich zhrnul a opisal Juraj Poláček v Komentaroch na SV:

 

„Prvou poziadavkou zmysluplnej opozicie, ktora nema len nejake pofiderne logo „my sme ti slusni“, my sme ti, ktori chceme vymenit tamtych neslusnych, zlych a vsetko sa naraz stane krasne, naraz nam bude ziarit nejaka duha a svet bude ruzovy, vonavy a vsetci budeme mat dostatok vsetkeho… Takto to nefunguje!

Pokial chceme radikalne zmeny, tak radikalne zmeny nie su o tom, ze vymenime ludi, ale ze sa nastolia POZIADAVKY, ktorych nebude vela, bude ich par. Budu tri, pat, mozno dvanast, ako bolo na zaciatku neznej revolucie, kde sa jasne povedalo, ze chceme splnit tychto dvanast poziadaviek, ktore menia system.

Rovnakym sposobom je potrebne postupovat aj dnes. Je potrebne oddelit politicke strany od oligarchov, je potrebne tie mocenske organy, mocenske zlozky oddelit od tej exekutivy tak, aby to nemohli ovplyvnovat. Aby prokurator bol schopny a mohol bez zasahovania od politickych predstavitelov, vysetrovat aj tychto politickych predstavitelov.

 

Poculi ste nejaku takuto poziadavku od dnesnej opozicie? Nie!

 

Cize je jedno, ci hovorime o tych alebo o tamtych. Je to vzdy len uhol pohladu. Ak je niekto zastancom jednej strany, bude obhajovat tamtych, ak je niekto zastancom druhej strany, bude obhajovat opacnych a skutocna zmena nastane len vtedy, KED SA ZACNE MENIT SYSTEM!

 

A to uz sa viackrat preberalo aj v Komentaroch, aj v relaciach Slobodneho vysielaca. V 89, co je revolucia, ta nezna revolucia, sme ziadali ZMENU SYSTEMU a o osoby ako take nam v principe neslo. Pretoze sme vedeli, ze pokial sa zmeni system, tak tie samotne osoby, ktore su sucastou toho stareho systemu, BUDU MUSIET prijat tie zmeny alebo budu musiet odist. A to sa aj stalo.

 

Na tej strane, ktora ziadala tie zmeny, boli ludia, ktori presne vedeli akym sposob je potrebne postupovat, co je potrebne robit, aby sa tieto veci zmenili a to sa podarilo dosiahnut! Je zrejme, ze aj ten stary system uz chapal, ze takto to dalej nemoze ist.

Ale dnesny system, ktory je ovladany, ktory je plne ovladany oligarchami, tak je skutocne smiesne, ked niekto tvrdi, ze vymena jednych politikov ovladanych nejakymi financnymi skupinami, za inych politikov, ktori maju vazby na inych oligarchov alebo dokonca na tych istaych oligarchov, pretoze vskutocne velki a mocni a bohati ludia nebudu predsa vsadzat na jedneho kona, vsadia si vzdy na vsetky strany, ktore maju sancu na vitazstvo a vzdy maju potom zaruku toho, ze sa dostanu k tym zakazkam, ze im nebude robit nikto problemy. A pokial si pamatate na ten pripad Gorila, tak slavna veta hlas podobny Ficovi, ktory hovoril nieco o laske ku cocacole alebo ku cole, tak na druhej strane bol zas ten hlas podobny predstavitelovi Penty a tieto dva hlasy sa dohovarali o nejakych obchodoch. To znamena, ze mali sme tu nejak eho politika, resp. nejaky hlas podobny urcitemu politikovi, hlas podobny oligarchovi z financnej skupiny a dnes tu mame financnu skupinu, ktora znova podporuje tieto protesty. Na pode tribun, respektive na tribunach dnes vystupuju aj oligarchovia, dalsi oligarchovia a bohati ludia, ktori tvrdia, ze chcu zmeny, ale podporuju politicke strany, podporuju media a je nepredstavitelne, ze by zaroven s touto podporou nechceli aj nejake tie benefity pre seba alebo pre ine zaujmy, ktore zastupuju. Nemozeme vediet, ake zaujmy su to. Do hlav tychto ludi nevidime ale vzdy si je potrebne povedat jednu zasadnu vec, obed zadarmo neexistuje, vzdy je potrebne zas platit, kazdu zmluvu je potrebne zaplatit. A je jedno, ci hovorime o slovenskej politickej scene alebo o nejakej inej politickej scene, takto proste svet funguje. Ak chceme zmenit system, ak chceme odblokovat tieto veci, tak prva vec, co je potrebne a zamysliet sa nad tym:

 

1. Ako su tie politicke strany financovane.

2. Ako zabezpecit aby tieto financne skupiny nemali taky lahky pristup

3. Tak isto kontrolu dalsich skupin, ktore tak isto vplyvaju na moc – MIMOVLADNE ORGANIZACIE, ktore maju dnes skutocne autostradu na tribuny, autostradu do politickych organizacii, autostradu do statnej byrokracie a vsade bez toho, aby sa komukolvek zodpovedali. Mozu ovplyvnovat procesy.

To je dalsia vec, ktoru je potrebne menit a ktorej sa kazdy vyhyba ako cert krizu.

4. Tak isto nejake prvky priamej demokracie, ktore sa tu jednoducho neakceptuju.

5. Je potrebne zmenit volebny system, ten jednomandatovy volebny obvod, ktory je dedicstvom Meciara a ktory zakonzervuje ten vodcovsky princip v stranach, kde sancu maju iba strany, ktore sa dokazu presadit v tom celoslovenskom posobeni, ktore dokazu ziskavat hlasy kdekolvek, kde nezalezi na tom, ci ten poslanec alebo nejaka vyrazna osobnost v regione dokaze tomu regionu pomoct. Jednomandatovy volebny obvod je nieco, co ma v principe moznost pomoci lokalne. A to by mal byt princip, ako sa bude budovat to politicke zastupenie obcanov v tom parlamente.

Ak by sa znovu volili tito poslanci podla nejakych obvodov, podla nejakych malych regionov, tak kazdy by vedel kto je moj poslanec a takymto sposobom by sa potom dala zaviest ovela vacsia kontrola, aj zastupitelnost pre zaujmy obcanov v tom zakonodarnom zbore.

 

A tieto veci nikto nepredklada! Kazdy predklada len jedno – Je potrebne, aby doslo k vymene tych na najvyssich postoch.

 

A bohuzial tato, da sa povedat az psychoza, zasiahla vsetkych. Nikto netvrdi, ze ti sucasni dnesni predstavitelia, ze su svati, bohuzial maju za sebou obrovske mnozstvo preslapov, obrovske mnozstvo podozreni a korupcnych kauz. A dokonca, ako sme povedali, su to aj politici, ktori maju za sebou aj deformaciu ustavy, ale to este neznamena, ze mame pravo aj my porusovat zakony a snazit sa o to iste, co tito ludia. Takze ak chceme dosiahnut, aby tu doslo k nejakym zasadnym zmenam, tak je potrebne sa o tieto zmeny snazit!

Je potrebne ich artikulovat, vyslovit a je potrebne, aby doslo k tamto zmenam. A ku pocudovaniu je uplne jedno, kto tie zmeny zavedie.

Je jedno, ci to zavedie dnesny tlak ulice s touto starou garniturou alebo niekto novy, ale dolezite je, aby to vobec niekto zacal presadzovat!

Ak tu dnes na tribunach ludia vykrikuju zbesile hesla, ze ten musi odist, ten musi odist… bolo by dobre, aby zacali konecne kricat aj ze je potrebne zmenit financovanie politickych stran, ze je potrebne zmenit volebny system, ze je potrebne zmenit rozne casti mocenskeho trojuholnika alebo stvoruholnika moci a snazit sa o ich vacsiu nezavislost. Je potrebne zaviest do nasich zakonov format obcianskej zaloby, aby sa nemohla prokuratura spoliehat na to, ze zastavi akykolvek zlocin, pokial na to bude objednavka z tych spravnych miest.

 

Toto vsetko su poziadavky, ktore pokial zazneju a pokial toto bude presadzovane, tak potom tieto protesty budu mat zmysel.

Dovtedy ziaden zmysel mat nebudu!

 

A bohuzial je to mocensky nastroj urcitych politickych skupin alebo predstavitelov, ktori sa striedaju na tychto tribunach a chcu presadit na vlne, ktora sa zdvihla, svoje politicke poziadavky. je to stare ako svet, ako svet politiky sam. Nie je to nic nove. Takyto sposob zvezenia sa na urcitej vlne, vyuzivaju ludia, ktori sa zaoberaju verejnymi vecami od nepamati. Ale je pri tom zaujimave, ze ta forma sa nejako nemeni. Vzdy je to zomknutie sa davu, vzdy sa zmeni myslenie jednotlivcov na myslenie davu, kde sa odblokuju akekolvek kriticke brzdy a kriticke a racionalne rozmyslanie a jednoducho sa ide.

Pokial su ti ludia, ktori stoja na cele, dostatocne znali tychto procesov, pokial to vedia nejakym sposobom formulovat, tie poziadavky na ovladanie davu, tym maju ulahcenu ulohu. Opat, nie je to nic nove, nic ani prekvapujuce. Takto politika funguje!

Na pozadi tychto udalosti, ktore sa deju tu na Slovensku, je potrebne pripomenut aj udalosti vo svete. my sme sa za posledne mesiace velmi intenzivne zaoberali prave tymi problemami hlavne na blizkom vychode…“ (od 6 min. a pokr. od 21 min.)

 

https://www.youtube.com/watch?v=G8Lw4F3Zjuk&index=3&list=PL3ksLlvEHPwFhl7z8IV3g2xD_nVa0bgMH  

 

Tie klucove poziadavky zhrnul aj Chmelar:

 

„Preto treba najprv žiadať zmenu financovania politických strán, zmenu volebného zákona, oddeliť kriminálnu a finančnú políciu od Prezídia Policajného zboru, zriadiť inšpekciu ministerstva vnútra ako nezávislý orgán, schváliť hmotnú zodpovednosť politikov, nahradiť nefunkčný zákon o preukazovaní pôvodu majetku novou právnou úpravou, ktorá umožní rozšíriť okruh osôb, ktorým sa môže preverovať majetok či zaviesť osobitnú zložku prokuratúry špecializovanej na stíhanie korupcie, ktorá nebude podliehať generálnej prokuratúre.

Železo treba kuť, kým je horúce. Nevidím nijaký dôvod, prečo by sa na takýchto zákonoch nemohli dohodnúť všetky parlamentné strany, ktoré tvrdia, že chcú bojovať proti korupcii. Nech to najprv dokážu – až potom sa bavme o voľbách.“

http://www.parlamentnelisty.sk/arena/rozhovory/Chmelar-Slusne-Slovensko-nie-je-program-Je-to-moralny-gyc-Tito-ludia-nepozaduju-nic-len-odovzdanie-moci-Takto-sa-v-dejinach-nesmerovalo-k-revoluciam-ale-k-prevratom-298904

 

Ti slusni na namestiach budu tiez rovnake ovce, ked im vobec nevadi, ze nikto z organizatorov nevola po zmene skorumpovaneho systemu, len po vymene dievcat do verejneho domu politiky. Takze dopadnu rovnako a este horsie, lebo staru mafiu len vystrieda nova, navyse aj ideologicka mafia, ktora uz dnes cenzuruje, trestne stiha a navrhuje to v este vacsom rozsahu.

.

„Česká iniciativa zajistí ukrajinské AFU granáty jen na 18 dní rovnocenné dělostřelecké činnosti“

21.04.2024

„Česká iniciativa zajistí ukrajinské AFU granáty jen na 18 dní rovnocenné dělostřelecké činnosti“ Aj to ich ešte len chce zohnať a nebude ich platiť ako naši progresívni hlupáci na predĺženie vojny o 18 dní. „Jenže ukrajinská média a vojenští komentátoři tlumí nadšení, protože těch 180 000 granátů je kapka v moři a Ukrajině to [...]

Na toto prispievate – len na väčší počet obetí!

18.04.2024

Aby ste dokázali pochopiť Ukrajincov, musíte si na ich mieste predstaviť seba. Ale to niektorí ľudia nedokážu. Bohužiaľ, to niektorí ľudia nedokážu, lebo vedia si predstaviť len seba a nemajú žiadnu empatiu. Takže, predstavte si seba. Predstavte si Slovákov o ktorých viete, že ešte aj väčšina progresívnych voličov by pred vojnou ušla. Keby vyhlásili vojnu a [...]

Superdebata lídrov kandidátiek do EÚ – Nerudová v nej bola paródiou na progresívcov

16.04.2024

To, čo nám tu celé roky chýba, sú diskusie k rôznym závažným politickým témam. V našom mediálnom priestore sa diskusie k politike už celé roky nevedú, vymenili ich len jednostranné diskusie jednej politickej strany. Škoda, že na Slovensku sa takejto politickej diskusie nedočkáme a aby bola taká dlhá! Všimnite si, že moderátorka v nej len moderuje [...]

Saleziáni, majstrovstvá Slovenska, hokejbal, kategória U15, Nová Dubnica, mReportér

Aj kresťania sa vedia zabávať. Po omši to roztočili s hokejkami na ihrisku

24.04.2024 05:00

Zábery z vydarenej akcie zachytil mReportér Daniel Imriška.

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,492
Celková čítanosť: 5545294x
Priemerná čítanosť článkov: 3717x

Autor blogu

Kategórie