Založ si blog

Keď moslimky nevedia, prečo nosia šatku

Moj rozhovor s moslimkami, kde nevedeli vysvetlit, na co je to dobre. Len slepy prikaz – máš a nejaky zmysel toho vysvetlit nevedeli, hoci ju nosia.

.

JA: Aj Hatem (moslim) vysvetluje, ze viera sa nosi v srdci a nie na hlave. Zahalovanie moslimiek ma opodstatnenie niekde v pusti alebo kulture, kde muzi nezahalenu zenu vidia ako nieco necudne a teda viac jej telo spajaju rovno so sexom, nez v Europe.

V tom clanku sa pise: „Muslimka, která si burkiny na jihofrancouzskou pláž oblékla, by si bez nich přitom (s ohledem na výše zmíněné principy) nečestná a necudná opravdu připadala.“
A presne pre toto je to zhubne, aby sa sirili taketo predsudky, ze nezahalena zena je necestna alebo necudna, co by sa potom o to skor sirili. Takto sa moslimky nikdy nepriblizia kulture ludskej rovnopravnosti, kde sa cudnost, cestnost neposudzuje podla vlasov, ramien alebo kolien. Takto sa to nikdy moslimovia nenaucia, ked ich naopak od detstva ucia posudzovat zeny takto povrchne.
Ako zena som spokojna s tym, ze som vychovala synov, ktori v zenach vidia duchovne bytosti a nie len nejake sexualne objekty, ktore sa musia zahalovat. Je to o nerovnopravnosti zien, ze ich muzi automaticky nevnimaju ako rovnopravne bytosti, ktore tiez maju vlasy, ramena a kolena a to neznamena, ze sa ponukaju na sex, su tym necestne alebo necudne. Moslimkam, co sa zahaluju, taketo zdrave sebaprijatie chyba, ked sa v nich tymto systematicky nici a sucasne aj ich vnimanie u muzov, co na tom trvaju. Ti muzi k nim potom nemaju normalny postoj.

.

jedna moslimka: Aaaaaa už je to tu. Hatem vysvetluje. A toho se bojím.

.

ina moslimka: A proc se vlastne bojis Hatemova vysvetlovani?

.

odpoved tej moslimky:  Nelíbí se mi jeho přístup k islámu, v jeho starších článcích je dost alibisticky a za autoritu v islámu ho nepovažuji. A sama víš, že mám k extrému daleko, ale hatemuv styl na mě působí jako výsměch k praktikujícím muslimům. Jde čistě dojem z psaného slova.

.

vyryvacna moslimka, preco ina nenosi v Cesku satku: Upřímně? Nechápu to neustále „obhajování se“, neustálé hledání „omluv“ proto, proč zrovna já šátek nemusím nosit. Myslím si, že stačí napsat „mám strach, necítím se bezpečně a nemám na to nosit šátek v ČR“.. sama jsem měla hodně slabé období kdy jsem o tom přemýšlela a byla jsem krůček od toho že ho v Praze nosit nebudu. ale nedovedu si představit hledat jakože nějaké „výmluvy“ proč v mém případě je to zrovna omluveno a ba naopak by bylo nerozumné šátek nosit.. Pokud by to tak bylo tak to máme v Koránu černé na bílém.. učenci nám přednášejí o tom kdy je už to teda oukej sundat. stačí si poslechnout např. to video s Noumanem – o pár komentářů výš.

.

JA: Aj rovno vysmech k povrchnosti v kazdom nabozenstve je na mieste. Lebo viera nema byt len imidzovka. Tak isto su z vysmechu obvinovani aj krestania, ktori zdoraznuju obsah a kritizuju zas svoju vieru v com je kedy povrchna. Zvykne sa to dotknut prave tych povrchnejsich, lebo ti, co idu po obsahu, ti to chapu. Zhadzuje islam, ked viac riesi satky, nez podstatu. Tak snad nie je islam o klobukoch, satkach a plavkach. No hanba, ze to najviac riesia, co moze vidiet verejnost.

.

dalsia moslimka: Já si myslím, ze nošení šátku je tak osobní záležitost a taky dost komplikovaná. Není to o obhajování se, každy bude souzen za svoje úmysly a my tedy nemáme právo někomu říct, ze si hledá „omluvy“. Každy ma svoji specifickou situaci a úmysl, já jsem vždycky říkala, ze šátek je takový malý džihád, boj se svým egem. Tady v Česku to rozhodne není jednoduché. Obdivuji holky, které šátek nosí a zároveň neodsuzuji ty, co nenosí. Nechť nás Bůh vede přímou cestou všechny:)

.

dotknuta moslimka: Citim ze komentar byl urcen jako reakce na muj. Nechci se obhajovat, stojim si za svymi slovy. Chci jen uvest na pravou miru to, ze to nebylo mysleno jako odsouzeni holek ktere satky sundaly/nenosi vubec. A uz vubec si nikdy nemyslim a ani nemyslela ze muslimka v satku je lepsi nez muslimka bez. Je to osobni vec ano a s tim plne souhlasim. Jen me zarazi ta vec, kterou uz jsem zminila. A to ta ze neni potreba tvrdit to ze satek v dnesni dobe a v zemi kde zijeme neplni to co plnit ma, ale ze to ma vlastne uplne opacny „ucinek“ a neni rozumne ho v dnesni dobe nosit.

.

JA: Peknu odpoved dal Hatem, ze ma opodstatnenie v celkom inych situaciach, kde plnil svoju prirodzenu ulohu, aku satka plni. Ked uz tuto prirodzenu ulohu nenaplna, nema opodstatnenie ho presadzovat.

„My to delame pro Boha, ne pro vas.“ Co chce Alah od zeny? Aby jej nebol vidno ani vlas alebo rameno? Ked pomenujes podstatu, riesis podstatu a nie vlasy a ramena.
Mna tato tema ako veriacu zaujima aj u krestanov aj u oddanych Krisnovi – co je podstatou a aky je najlepsi sposob to nielen dodrziavat, ale pochopit – prijat za svoje. Ta podstata je totiz univerzalna aj pri Bohu, Alahovi, Krisnovi – vedie k tomu istemu pochopeniu.

.

moslimka: Nekricim, davam jeste smajliky. Jenom davam „statement“, ze kdyz mi Buh rekne, ze se mam zahalovat a nejaky nemuslim mi rekne, ze nemam, ze je mu to protivne. Tak je jasne koho poslechnu. To je cela pointa.

.

JA: A mas to osvojene tak, aby si chapala preco a vedela vysvetlit preco? Lebo urcite ani Alaha nezaujima, ci vies slepo vykonavat prikazy, ale ci mas osvojenu podstatu ulohy, ktoru mas pochopit, nie ju len splnit. Ludia totiz casto sleduju len prikazy, nerozoberaju podstatu, cim sa jej vzdialia. (Nehovoriac o tom, ze prave toto dobre rozobera Hatem v islame, ako x inych ludi zas v inom nabozenstve – idu po podstate a aby naplnalo podstatu).

.

radikalnejsia moslimka: Ikdyz nemusime momentalne videt to dobre na tom satek nosit, tak stale je to narizeni od Boha. A verim ze v tom dobro je a ze nas to ochranuje – ikdyz se to ted muze zdat jako scifi. Ja jako muslimka verim, ze by nam Buh nenaridil neco co by nam uskodilo ale naopak. A verim ze pokud by nastala doba kdy je lepsi a bezpecnejsi pro nas si satek sundat, tak On by to v Koranu zminil. 

„A budeme vas zkouset trochu strachem… Avsak oznam zvest radostnou trpelivym.“ (2:155)
„Je však možné, že je vám nepříjemné něco, co je pro vás dobré, a je možné, že milujete něco, co je pro vás špatné; jedině Bůh to zná, zatímco vy to neznáte.“ (2:216)

.

JA: Stale pisete len to, ako tomu verite a nikde zmienka o tom, na co som sa tu uz dvakrat pytala – A co ma plnit? – ked pisete: „ze satek v dnesni dobe a v zemi kde zijeme neplni to co plnit ma“

„a ze nas to ochranuje“ Teraz sa pytam znovu – Pred cim vas to ochranuje?
Preco spominas (2:216)? Je to pre teba neprijemne? Ved keby si chapala podstatu toho, co robis, je to pre teba prijemne a s radostou to plnis.
Vyzera to tak, ze ty dodrziavas nieco, co nevies ani vysvetlit. Potom to nemozes mat vnutorne osvojene. A preto ani nemozes rozumiet napriklad Hatemovi, ktory sa zaobera vnutornym osvojenim islamu a nielen vonkajsimi znakmi (mam fuzy, satku, plnim prikazy a uz som tym veriaci moslim, lebo len toto a hlavne toto Alah chce). Naozaj?

.

radikalnejsia moslimka: Co porad s Hatemem mate? Ja tady nepsala ani jednou o nem. (cista odbocka, nevie odpovedat, uvidim, ci sa na to este niektora zmoze)

 .

.

Na toto prispievate – len na väčší počet obetí!

18.04.2024

Aby ste dokázali pochopiť Ukrajincov, musíte si na ich mieste predstaviť seba. Ale to niektorí ľudia nedokážu. Bohužiaľ, to niektorí ľudia nedokážu, lebo vedia si predstaviť len seba a nemajú žiadnu empatiu. Takže, predstavte si seba. Predstavte si Slovákov o ktorých viete, že ešte aj väčšina progresívnych voličov by pred vojnou ušla. Keby vyhlásili vojnu a [...]

Superdebata lídrov kandidátiek do EÚ – Nerudová v nej bola paródiou na progresívcov

16.04.2024

To, čo nám tu celé roky chýba, sú diskusie k rôznym závažným politickým témam. V našom mediálnom priestore sa diskusie k politike už celé roky nevedú, vymenili ich len jednostranné diskusie jednej politickej strany. Škoda, že na Slovensku sa takejto politickej diskusie nedočkáme a aby bola taká dlhá! Všimnite si, že moderátorka v nej len moderuje [...]

„jak je Západ poštval do války, nechal beze zbraní chcípat, a potom nakonec zradil, aby chránil Izrael, a nemusel obětovat své vlastní finanční zisky“

15.04.2024

„USA přitom mají 8000 vozidel M-113 ve skladech a 5000 v arzenálu!“ „Západní mocnosti tak nemají problém za den vystřelit na ochranu Izraele víc raket, než Kyjevu dodaly za celou válku“ Progresívni šialenci sústavne len Slovákom obúchavajú o hlavu, že Ukrajine nedodávame zbrane, čo my sme im už dali všetko a nemáme ani na [...]

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

Russia International Women's Day

Putin stratil na Ukrajine už oveľa viac vojakov ako Brežnev v Afganistane. A koľko padlých má Zelenskyj?

20.04.2024 06:00

Ukrajinci tvrdia, že zlikvidovali viac ako 450-tisíc Rusov. Moskva však hovorí len o 6-tisícoch svojich padlých. K reálnemu údaju sa asi priblížila BBC.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,491
Celková čítanosť: 5541746x
Priemerná čítanosť článkov: 3717x

Autor blogu

Kategórie