Založ si blog

Podľa čoho spoznáte fašistu?

V zivote mame tolko definicii, ze bezni ludia ani netusia, ze presnu definiciu fasizmu nie, na ktorej by sa aspon inteligentni a mudri zhodli. Ludia si vraj mylia fasizmus a nacizmus: https://dennikn.sk/478604/historik-pavol-makyna-ludia-aj-media-mylia-fasizmus-nacizmom/

Je však potrebné rozlišovať pojmy fašizmus a nacizmus. Existuje množstvo definícií, ale veľmi zjednodušene môžeme o fašizme hovoriť ako o ideológii takzvaných „nadľudí“ na kultúrnom princípe a o nacistoch ako „nadľuďoch“ na rasovom princípe. Nadľudí v zmysle ich chápania.“
 
Vzapati na to, jeden bloger tomu odporuje: https://dennikn.sk/482285/ludia-nemylia-nacizmus-fasizmus/

Ideálny typ nepostihuje nutne všetky charakteristiky skúmaného fenoménu (pri fašistických hnutiach napríklad rozdiely spôsobené inou národnou históriou či podmienkami, v ktorých dané hnutie vznikalo a existovalo), ale snaží sa nájsť spoločný bod, v ktorom sa všetky skúmané javy zhodujú, prípadne odlišujú od inej skupiny javov. Ak máme vedľa seba štyri mačky rôznych farieb, pojem „mačka“ nemôžeme definovať na základe farby. Musíme ísť „pod povrch“ a mačku definovať na základe fyziológie.

Podla coho teda spozname fasitu a preco je to dolezite?

Dolezite je uchovat v Europe zakladne ludske prava. A to najzakladnejsie ludske pravo vo vyspelej a civilizovanej spolocnosti je rovnopravnost ludi: cernoch nie je menejcenna ludska bytost, aby v nej mohli existovat otroci. Zena nie je menejcenna ludska bytost, aby o ich zivote a preziti mohli rozhodovat otcovia, bratia a manzelia. Homosexual nie je menejcenna ludska bytost, aby o ich partnerskych vztahoch mohli rozhodovat ti, co sa povazuju za viaccennych ludi. Dieta nie je majetkom rodicov, aby ho rodicia mohli tyrat. Vyspela a civilizovana spolocnost moze existovat len tam, kde existuje rovnopravnost – rovnocennost ludi /a to bez ohladu na ich fyzicku vykonnost – zdravotne postihnuti, stari, deti/.

Akekolvek zlo na tejto planete pochadza len z neuznavania ludskej rovnopravnosti a rovnakej ludskej hodnoty vsetkych ludskych bytosti na svete. Ten spolocny znak fasizmu a nacizmu je princip „nadcloveka“ a menejcenneho cloveka.

Je uplne jedno a len farbou /tej „macky“/, len naterom a lakom, v mene coho sa niekto citi ako viaccenny nez ini ludia, ci v mene kultury, rasy alebo pohlavia.  Ti hnednuci fasisti su vsetci, co si myslia, ze su viaccenne ludske bytosti len preto, ze sa narodili v civilizovanejsej spolocnosti, len preto, ze su muzi alebo len preto, ze su heterosexuali. Lebo odtial je len na krok aj k nacizmu, kde akakolvek skupina ludi rozhoduje o zivote a preziti inych ludi.

Preto k hnednucim fasistom mozme ratat vsetkych, co neuznavaju rovnopravnost zien a rovnopravnost homosexualov. Su to preto aj vsetci krestania, co povazuju homosexualov za menejcenych ludi, ked neziju podla ich predstav a su to preto aj vsetci moslimovia, co povazuju zeny, homosexualov a inak veriacich za menejcennych ludi. Aj moslim moze byt tak vyspely a civilizovany, aby chapal, co je to ludska rovnopravnost, ked tvrdi, ze pred ludskou nerovnopravnostou uteka a chce zit v civilizovanejsej spolocnosti v Europe. Neda sa utekat pred ludskou nerovnopravnostou a pritom sa jej dozadovat na uzemi, kde ma maju zachranit. 

Ja velmi lahko rozoznavam hnednucich fasistov. Su to okolo mna vsetci ludia, co aj v civilizovanej spolocnosti sa pokladaju za viaccenych od homosexualov a vsetci ludia na svete, co neuznavaju rovnopravnost zien a inak veriacich alebo neveriacich. Je ich velmi vela a teraz do Europy pribudaju. Nie su menejcenni, len menej citiaci, cim na celom svete prispievaju k nasiliu a vojnam.

Juraj Smatana opisuje fasizmus takto: https://www.tyzden.sk/spolocnost/36644/co-to-ten-fasizmus-vlastne-je/

Pre mna Sulik nie je fasista, ani len hnednuci, pretoze chape a presadzuje ludsku rovnopravnost.  A nikde netvrdi, ze azyl utecencom by sa nemal poskytovat. Kritika zlej migracnej politiky, ktora sposobila smrt utopenim tolkych utecencov a obchodovanie s ludmi ako s tovarom /tento obchod je vynosnejsi nez obchod s drogami/ je na mieste.

O Kotlebu a jeho stranu sa nezaujimam. Neviem, co pisu, pretoze ich nesledujem a necitam. No nemame tu len extrem slnieckarov, ale aj extrem slovenskych hnednucich fasistov. Presne tak, ako je naivne mysliet si, ze extrem slnieckarov uz nie je nebezpecny, naivne je aj mysliet si, ze extrem slovenskych hnednucich fasistov nie je nebezpecny!

Keby sa dostali k moci, zas s takymito recickami: https://dennikn.sk/611025/simecka-ma-pravdu-v-europe-prebieha-suboj-civilizacii/

tak menejcenni pre tuto spolocnost by boli neveriaci a inak veriaci. V mene krestanskej civilizacnej identity by sme mali vnucovanu zas jedine tuto spravnu vieru pre nas a sloboda a liberalna demokracia by sa povinne stali prezitkom.

Chapanie ludskej rovnopravnosti nam ziadnu identitu nerozbijalo. Slobodu vam ohrozuje len to, co sa uz pohybuje a prejavuje v extreme. 

To, ze sa cokolvek da aj zneuzit, neznamena, ze by to bolo zle. 

Kazde nabozenstvo sa da aj zneuzit. Kazda viera v hocco sa da aj zneuzit. Je preto viera v Boha zla?

Aj nozom mozte zavrazdit, je preto hoci len tento nastroj zly?

Aj rovnopravnost ludi sa da zneuzit, ked v mene rovnopravnosti ludi vas zacnu utlacat. Je preto ludska rovnopravnost zla?

Vsetko je zle, ked je to zneuzite a ked sa to prejavuje v extreme. To nie je dovodom vyrovnavat to opacnym extremom a snazit sa vymenit slobodu za inu jednotnu povinnu identitu, ci v mene naroda alebo cirkvi, aby ste sa vraj nasli.

Nasli ste sa len vtedy, ked nepresadzujete ani jeden extrem, ktory ohrozuje slobodu inak rozmyslajucich a inak zijucich.

No dnes nasledkom hrozby fasizmu, vznikol extrem slnieckarskych elit. A nasledkom extremu slnieckarstva so zlou migracnou politikou, sa este viac posiluje opacny extrem vznikajuceho fasizmu. Je to kruh, pretoze navzajom opacne extremy sa vzdy vzajomne roztacaju a nutia ludi, masy ludi medzi nimi /zdravy stred/ priklonit sa k jednemu z tychto extremov. Tym, ze sa tieto extremy medzi sebou neustale vadia a zenu do krajnosti, strhavaju masy ludi bud na jednu alebo opacnu stranu. Kedy boj medzi ludmi nebol proti nim zneuzity?

Len taka masa ludi sa neda zneuzit, ktora sa neda vykyvat do ktorehokolvek extremu. Len ta masa ludi, ktora si zachova zdravy rozum, si dokaze uchranit aj slobodu, aby nebola na cokolvek zneuzita extremistami z obidvoch stran. Aj ti extremisti su na to len zneuziti.

Prečo som nevolila Pellegriniho

29.03.2024

Aj politika má svojich Barabášov – ľúbivejších pre dnešných primitívnejších – malomeštiakov. V dnešnej politike je to pre nich Pellegrini. No ja som vo voľbách volila Blahu a Fica! Nie preto, že sú Ježiš, ale preto, že tu najúčinnejšie bojovali proti progresívnej totalite! Hlavné je nevoliť Judáša! Síce je to nepodstatné, len pre [...]

„Opozice uvažuje o odebrání pravomocí vládě k vyjednávání mezinárodních smluv s pomocí nového prezidenta! „

28.03.2024

To ide o stratu veta, vnútenie kvót na migrantov, čo sa už len nevolajú kvóty a zaťahovanie do vojny, čiže tretej svetovej! „Na Slovensku hrozí palácový převrat proti vládě Roberta Fica?“ Takto opozícia bojuje proti výsledkom volieb, že sa snažia vnútiť svoju politiku všetkým občanom, ktorá vo voľbách prehrala – cez prezidenta! K tomu [...]

Ako Korčok obhajuje stratu veta Slovenska

27.03.2024

Progresívni trollovia na Pravde tu klamú ľudí, že Korčok nie je za stratu veta! A takto progresívci klamú ľudí všade, aby netušili že s Korčokom si na svoju hlavu volia stratu veta našej krajiny, o čo sa má tento poskok Progresívneho Slovenska zasadzovať celkom rovnako ako v Česku ich prezident Pavel. Celkom rovnako, ako Čaputová pred voľbami na prezidentku [...]

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54, aktualizované: 13:58

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Tlačila na Forróa vláda? Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len predseda, stretnutie s Korčokom zrušil svojvoľne

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,475
Celková čítanosť: 5519062x
Priemerná čítanosť článkov: 3742x

Autor blogu

Kategórie