Založ si blog

Nohavica robí len to, čo robil vždy – kritizuje súčasný režim!

Aj dnes na SME na Nohavicu kydali, konkrétne tu:

 

https://komentare.sme.sk/c/23089974/co-sa-to-stalo-s-jaromirom-nohavicom-cesky-zapisnik.html

 

 

Pritom Nohavica robí len to, čo robil vždy – kritizuje súčasný režim:

 

 

 

 

Chmelár 29.11.:

 

„SLABOMYSEĽNÍ NEONORMALIZÁTORI OPÄŤ ZASAHUJÚ“

 

„Šéfredaktor Aktualít.sk Peter Bárdy, o ktorom je dlhodobo známe, že svojou servilnosťou je integrovaný do zadnej časti tela súčasnej mocenskej garnitúry tak hlboko, že mu trčí len nosná dierka, aby mohol dýchať, napísal hanopis na najznámejšieho českého folkového speváka presne v štýle tých najhorších pamfletov profesionálnych normalizačných propagandistov a udavačov špiniacich slobodomyseľných ľudí. Bárdy Nohavicovi vyčíta, že svojou piesňou sa nedrží „hodnôt, ktoré jeho štát reprezentuje“ a namiesto toho ich chce „vnútorne rozvrátiť“. Chýba už len Gottwaldovo heslo „Republiku si rozvracať nedáme“, ktoré plnilo titulky normalizačnej tlače a z ktorého sme si kedysi robili srandu. Podobne sa správa aj Denník N, ktorý celkom vážne analyzoval text satirickej pesničky a dospel k nasledujúcemu záveru: spevákovo konštatovanie, že čakáme na to, čo povie prezident USA, je konšpiráciou, lebo on spochybnil verziu o ruskej rakete medzi prvými… Tak sa mi vidí, že o tejto dobe vznikne ešte veľa vtipov.

Naši neonormalizační pisálkovia vyčítajú Nohavicovi, že jeho kritika USA pripomína „politické texty socialistických angažovaných umelcov“. Ale to je nelogický blud. Politické texty angažovaných umelcov sú tie, ktoré súčasnú moc propagujú, nie kritizujú. Jaromír Nohavica zostal sám sebou. Presne tak, ako v dusivej atmosfére normalizácie ľudia pookriali pri jeho vtipných narážkach na neduhy vtedajšieho režimu, rovnako sa vysmieva z obmedzenosti súčasných papalášov.“

(krátené)

https://www.facebook.com/photo/?fbid=517331720439055&set=a.475941007911460

 

Z toho je najdôležitejšia veta:

 

Politické texty angažovaných umelcov sú tie, ktoré súčasnú moc propagujú, nie kritizujú.“

 

========

 

Že skreslené správy napríklad o počte padlých dodávajú obidve strany, to písali aj Aktuality:

 

„Šéf Zboru náčelníkov štábov ozbrojených síl USA Mark Milley v novembri uviedol, že na Ukrajine bolo zabitých alebo zranených vyše 100-tisíc príslušníkov ruských síl. Poznamenal tiež, že Kyjev pravdepodobne eviduje podobný počet obetí.“

Ruský minister obrany Sergej Šojgu v septembri povedal, že za v tom čase sedem mesiacov trvajúcej vojny bolo usmrtených 5937 ruských vojakov. AFP konštatuje, že Moskva i Kyjev zrejme zámerne udávajú nižší počet svojich strát, aby sa vyhli zníženiu morálky svojich jednotiek.“

 

https://www.aktuality.sk/clanok/8Ej5NtG/vojna-na-ukrajine-kyjev-tvrdi-ze-od-zaciatku-ruskej-vojny-bolo-zabitych-do-13-tisic-ukrajinskych-vojakov/

 

 

Chmelár 8.12.:

 

MONOPOLNÉ INFORMÁCIE O UKRAJINE DODÁVA SVETOVÝM MÉDIÁM THINK-TANK FINANCOVANÝ ZBROJÁRSKYMI SPOLOČNOSŤAMI“

 

„V skutočnosti klamú obe strany – čiastočne zo strategických a čiastočne z propagandistických dôvodov. Bežní občania u nás nemajú šancu zistiť, aký je skutočný stav na fronte, lebo správy sú jednostranné, neoverované a plné dezinformácií. O hoaxoch, ktoré vypúšťajú ruské zdroje, vieme toho pomerne veľa, ale ukrajinská strana taktiež šíri toľko klamstiev, až je to detinské – len s tým rozdielom…

 

Je príznačné, že takmer všetky informácie, ktoré preberajú západné médiá, pochádzajú z amerického think-tanku Inštitút pre štúdium vojny (ISW, u nás nesprávne prekladaný ako Americký inštitút pre štúdium vojny). Založila ho vplyvná vojenská expertka Kimberly Kaganová, ktorá vášnivo podporovala všetky útočné invázie Spojených štátov, ako aj nárast počtu amerických vojakov v Iraku a rozšírenie vojenských operácií v Afganistane. Kritizovala aj podľa nej „príliš umiernený“ prístup Obamovej a Trumpovej administratívy, voči konfliktu v Sýrii, vyzývala na dodávky zbraní pre sýrskych rebelov a zasadzovala sa za prevrat, ktorý by vytvoril „štát priateľský k USA“. Patrí medzi najtvrdších jastrabov v Spojených štátoch. Keď 7. apríla 2017 Spojené štáty v rozpore s medzinárodným právom odpálili 59 riadených striel Tomahawk na sýrsku leteckú základňu Shayrat, Kaganová za to pochválila Donalda Trumpa, ale namietala, že údery by mali byť trvalým stavom, nie „jednohodinovým balíčkom“. Zároveň vyzvala na použitie „útočnej vojenskej sily“ proti sýrskej vláde.
.
ISW založila práve preto, že ju znervózňovala „stagnácia vojen v Iraku a Afganistane“. Nie je preto bez zaujímavosti, že ISW financujú zbrojárske koncerny. Korporátni sponzori Inštitútu pre štúdium vojny zahŕňajú Raytheon, SAIC, Palantir, General Dynamics, CACI, Northrop Grumman, DynCorp a L-3 Communication. Ako uviedla televízna stanica CNBC, zvlášť Raytheon mal z eskalácie konfliktu v Iraku veľa čo získať, lebo táto spoločnosť vyrába veľa rakiet a radarových zariadení používaných pri náletoch. Prestížny časopis Foreign Policy označil ISW za neokonzervatívnu organizáciu, pričom sarkasticky poznamenal, že byť neokonzervatívcom znamená, že nikdy nemusíš povedať, že ťa to mrzí. Narážal tým na fakt, že ISW bola jedným z propagandistických think-tankov, ktoré v roku 2003 „hnali Ameriku cez okraj až k nezákonnej invázii do Iraku“. A bola to práve ISW, ktorá dezinformovala svetovú verejnosť, keď útoky islamistov v líbyjskom meste Benghází roku 2011 označila za ľudové povstanie, čo viedlo až k zásahu medzinárodného spoločenstva, rozbitiu Líbye a následnej utečeneckej kríze. Napriek tomu, že ISW opakovane poskytoval administratíve Spojených štátov veľmi zlé rady, vďaka svojim štedrým sponzorom naďalej zaujíma popredné miesto v americkom politickom diskurze.
.
Preto by sme sa mali mať na pozore, keď práve táto organizácia poskytuje takmer monopolné každodenné informácie v západných médiách o konflikte na Ukrajine. Rovnako by sme sa mali pozerať kriticky na každé jej „odporúčanie“, ako bolo naposledy…
.
.
Ale to tak dopadne, keď nečítate diplomatické texty a namiesto toho uprednostňujete vyhlásenia militantného think-tanku financovaného zbrojárskymi spoločnosťami.“
.
(krátené)
.
.
.

Preto potrebujeme objektívne správy, napríklad aj od Američanov, nie jednostranné od našich propagandistov hocčoho, čo sa potom ukáže ako zavádzanie a hoaxy, ako sme to videli napríklad pri „vojenskej operácii v Iraku“ alebo pri migračnej kríze.

 

 

======

 

Juraj Draxler 7.12. bývalý minister školstva:

 

Prečo slovenské médiá skoro nikdy nepíšu o zahraničných korupčných škandáloch?“

 

„V Británii sa práve preberajú kšefty členky hornej snemovne Michelle Moneovej, ktorá na dodávkach ochranných pomôcok štátu počas pandémie zarobila 29 mil. libier. (A to ešte tvrdo lobovala aj za firmu svojho manžela pre ďalší kšeft.) Skryte, spomínanú sumu si zaparkovala do trustu v daňovom raji. Prišlo sa na to až nedávno.
Pritom nielen toto, ale celý jej príbeh je bizarný – nie veľmi výrazná či chytrá „podnikateľka“ so spodným prádlom aj niektorými pochybnejšími kšeftami to cez konexie dotiahla až na barónku a členku Snemovne lordov.
Aj jej kšeft ale bledne popri iným, ktoré sa podarili počas pandémie…
.
Ale naozaj veľké kšefty sa robia cez rôzne outsourcingy (stačí si naštudovať notorickú firmu s názvom Capita) a nákupy služieb.
Politici potom nedostávajú žiaden cash, ale posty v súkromnom sektore, ktoré im dohodia milióny (alebo, na úrovni ľudí ako Blair, Cameron, zrejme aj Clegg, desiatky miliónov).
(Na okraj: v jednom článku, ktorý som pred časom písal ako odpoveď na nejakú domácu kritiku slovenskej digitalizácie, som uviedol čísla, aké obrovské objemy sa preplachujú cez vládne digitalizačné projekty v Británii, vrátane školských, niekedy s veľmi otáznymi parametrami.)
.
Možno v tejto súvislosti, mimochodom, stojí za pripomenutie pôsobenie dnešnej predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej na poste ministerky obrany Nemecka. Za roky 2015 a 2016 ministerstvo zaplatilo 250 miliónov eur externým konzultantom za rady, ako má reorganizovať svoje procesy (najviac sa nacucali americké firmy McKinsey a Accenture).
Niekoľko opozičných poslancov iniciovalo parlamentný výbor na vyšetrovanie, aj sa poukazovalo na to, ako sa konzultačné kontrakty rôzne zakrývali, aby neboli také viditeľné, ale nakoniec išlo všetko do stratena. Rady za 250 miliónov…
.
Takto by sa dalo pokračovať ešte dlho. Prečo to píšem? Vôbec nie ako ospravedlnenie domácej slovenskej korupcie. Aj mne osobne lezie mnoho aspektov nášho domáceho šafárenia silne na nervy a rád by som za to niektorých pozatváral. (A raz na to hádam aj dôjde.)
Ale problém je ten kontext. Keď sa ľuďom, aj nepriamo, tlačí, že len my, tu, sme tí zlí.
A ono to naozaj veľa ľudí takto naivne berie. Ja to pravidelne v diskusiách zažívam – nejakí ťažko naivní ľudia ma presviedčajú, ako by inde také veci, ako tu neboli možné, „v Británii by okamžite za to niekoho zavreli“ a podobné nezmysly.
Ale kdeže. Chytia tých menej šikovných. A zavierajú veľmi málokoho (napríklad v Británii za korupciu nezavreli nikdy žiadneho politika).
A sú aj drsnejšie veci. Zakrývanie rôznych sexuálnych predátorov, ktorí majú mocné krytie (v Británii napríklad pedofil Jimmy Saville, ale aj hneď vedľa, vo Francúzsku, sa roky hovorí o všelijakých sexuálnych radovánkach mocných, ktoré sa len občas začnú naozaj pretriasať, ako napríklad v prípade D. Strass-Kahna a orgií, ktoré preňho jeho známi organizovali, s prostitútkami, a teda podľa francúzskych zákonov nelegálne, ale dlhé roky to pri takto mocnom mužovi nikto neriešil).
Prispieva to k veľmi naivnému videniu sveta (vrátane toho, ako sa máme my správať napríklad k politikom iných krajín). A hlavne, čím radostnejšie sa konzumujú príbehy o údajnej aj reálnej korupcii, tým menej sa diskutuje o tom, čo vlastne krajina reálne potrebuje…“
.
(krátené)
.
.
Draxler má zaujímavé príspevky na FB, pozrite sa.
.
Napríklad:
.
Ja preto navrhujem napríklad zrušiť periodickú tabuľku prvkov, Mendelejevovu.“
.
.
„No a s literatúrou to majú Ukrajinci jasné: Dostojevského a Tolstého už rovno začali vyhlasovať za rusko-imperialistických autorov, robia z toho analýzy. Je len otázkou času, kedy bude nasledovať Puškin (ten už je vopred jasný), Lermontov, Gončarov, Čechov, ale nerobím si žiadne ilúzie ani o Buninovi, Gorkom, Bulgakovovi (aj u nás už vyšiel nejaký rozhovor s ukrajinským propagandistom interpretujúci ho ako, napriek všetkému, duchom stalinského a rusko-imperialistického autora), Jeseninovi, Majakovskom, Blokovi a ďalších.
Smiešne? Možno. Len je fascinujúce, do akej miery tento rok rôzni blázni, hlásajúci, že Rusi sú potomkovia Mongolov, Donbas sú zaostalí potomkovia trestancov, historickou úlohou Ukrajiny je chrániť Európu pred stepnými národmi a podobne, dostali aj priestor v slovenských médiách.
A teraz vraj „civilizačná bitka“. Tak do toho, poďme zakazovať. Na príkaz Kyjeva.“

 

 

.

„Česká iniciativa zajistí ukrajinské AFU granáty jen na 18 dní rovnocenné dělostřelecké činnosti“

21.04.2024

„Česká iniciativa zajistí ukrajinské AFU granáty jen na 18 dní rovnocenné dělostřelecké činnosti“ Aj to ich ešte len chce zohnať a nebude ich platiť ako naši progresívni hlupáci na predĺženie vojny o 18 dní. „Jenže ukrajinská média a vojenští komentátoři tlumí nadšení, protože těch 180 000 granátů je kapka v moři a Ukrajině to [...]

Na toto prispievate – len na väčší počet obetí!

18.04.2024

Aby ste dokázali pochopiť Ukrajincov, musíte si na ich mieste predstaviť seba. Ale to niektorí ľudia nedokážu. Bohužiaľ, to niektorí ľudia nedokážu, lebo vedia si predstaviť len seba a nemajú žiadnu empatiu. Takže, predstavte si seba. Predstavte si Slovákov o ktorých viete, že ešte aj väčšina progresívnych voličov by pred vojnou ušla. Keby vyhlásili vojnu a [...]

Superdebata lídrov kandidátiek do EÚ – Nerudová v nej bola paródiou na progresívcov

16.04.2024

To, čo nám tu celé roky chýba, sú diskusie k rôznym závažným politickým témam. V našom mediálnom priestore sa diskusie k politike už celé roky nevedú, vymenili ich len jednostranné diskusie jednej politickej strany. Škoda, že na Slovensku sa takejto politickej diskusie nedočkáme a aby bola taká dlhá! Všimnite si, že moderátorka v nej len moderuje [...]

Vuong Dinh Hue

Komunista dobrovoľne odstúpil z postu šéfa parlamentu. Hue „porušil stanovy strany“

26.04.2024 15:02

Vuong Dinh Hue je ďalším popredným vietnamským činiteľom, ktorý prišiel o funkciu v rámci prebiehajúcej protikorupčnej kampane.

čaputová

Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Schusterom

26.04.2024 14:08

Súčasťou jej piatkového programu bola aj diskusia so študentmi žurnalistiky a politológie Filozofickej fakulty Univerzity P. J. Šafárika o význame slobodných médií pre demokraciu.

Fico, Kmec

Peniaze z plánu obnovy môžu byť podľa Fica štartom veľkých modernizačných programov

26.04.2024 13:54

Premiér Robert Fico to uviedol po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

PS organizuje ďalší protest, vláda podľa hnutia valcuje Slovensko po vzore autokratov

26.04.2024 13:30

Hlavnou témou protestu je boj proti ovládnutiu RTVS.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,492
Celková čítanosť: 5550930x
Priemerná čítanosť článkov: 3720x

Autor blogu

Kategórie