Založ si blog

Najlepší článok, ktorý som čítala od začiatku korony

Najlepší článok, ktorý som čítala od začiatku korony, k mentalite ľudí, vyšiel na Pravde a volá sa:

 

S vidlami a kosami na lekárov, farárov a úradníkov

 

Veľmi ho odporúčam, keď chcete pochopiť mentalitu ľudí, prečo sú proti všetkým bezpečnostným opatreniam.

 

Považujem ho za skvelý práve preto, že vysvetľuje, prečo sa ľudia na Slovensku a Česku búria proti bezpečnostným opatreniam.

Ja osobne som sa mýlila, keď som si myslela, že to bude len a hlavne alternatívnymi médiami a opozíciou, ktorá tie konšpirácie zneužíva a celkom som zabudla na mentalitu ľudí. Ale tento článok ju vysvetľuje, prečo ľudia reagujú tak, ako reagujú a dvíha sa v nich vlna nenávisti voči tým, čo chcú nosiť rúška a dovolia si chcieť dodržiavať nejaké ochranné opatrenia. 

Taktiež mi ten článok potvrdzuje, že dobre cítim, že ich nenávisť by mohla prerásť až do lynčovania ľudí s rúškami alebo tých, čo by si dovoľovali schvaľovať opatrenia.

 

Ten článok je dlhý, ale vyberám vám niečo hlavné o ich mentalite:

 

 

„Čo na to vtedajšia spoločnosť, najmä jej najširšie, najchudobnejšie a zároveň najmenej vzdelané vrstvy? Búrili sa proti všetkým opatreniam.

 

 

Keďže sa nevedelo nič o pôvode ochorenia, lekári skúšali lieky účinné pri iných nákazách: bizmutový prášok, kamilkový olej a podobne. Bizmut však za istých okolností – napríklad pri predávkovaní – môže byť aj toxický. Ľudia navyše nechápali, prečo ho musia užívať aj zdravé osoby. Ak potom niekto zomrel, smrť pripisovali nie chorobe, ale lieku. „Na niektorých miestach dokonca vzniklo presvedčenie, že otravu ľuďom podávajú i kňazi, a to prostredníctvom sviatosti oltárnej,“ dodáva Liška.

 

 

Preto napríklad v obci Merník, vzdialenej asi desať kilometrov od Kladzian, sa nerozpakovali zabiť aj tamojšieho farára Františka Kaciána, ktorý sa pred rozvášneným davom ukryl v obilí za dedinou. Tam ho však opití chlapi čoskoro našli a viedli do dediny údajne na „všenárodný súd“. Ale ešte predtým, než sa konal, ho istý Kamenský „ovalil po hlave sekerou tak, že hneď sklesol,“ opisuje Záborský. Ostatní potom dobili farára na smrť.

 

 

Hotový masaker spôsobil dav roľníkov, vyzbrojených kosami a vidlami, v merníckom kaštieli. Zabili majiteľa Jozefa Szulyovského i jeho hostí vrátane hlavného služného (predstaviteľa celého okresu) Jána Reviczkého. Ten sa vrhol k nohám poddaného Jána Hudáka a prosil o milosť. Márne. Zabili notára Draveczkého a dokonca i 16-ročnú Szulyovského dcéru, ktorá predtým roznášala po poddanských chalupách lieky proti cholere.

 

 

Ľudia sa búrili nielen proti údajnému „travičstvu“ studní a podávaniu „jedu“ v liekoch alebo v posvätných hostiách. Uhorské úrady zriaďovali na hraniciach okresov a žúp vojenské varty, karantonálne kordóny, ktoré mali zamedziť pohybu obyvateľov, aby sa nákaza nešírila z červených či oranžových zón do zelených, povedané dnešným „covidovým“ jazykom.

 

 

Dav vtrhol 22. júna 1831 do lazaretu na Sennom námestí, zdemoloval ho a zabíjal lekárov.

 

 

Začal sa hlad a nepokoje vyvrcholili po tom, čo vyšiel zákaz vychádzania. Vzbúrenci zabili gubernátora a pustili sa do rabovania.

 

 

V Liverpoole na severozápade Anglicka neboli nepokoje až také krvavé a začali sa až v júli 1832. Boli namierené proti úradom a ich opatreniam, ale najmä proti lekárom. Verejnosť ich podozrievala, že pacientov hospitalizujú len preto, aby ich zabili a telá použili na anatomické účely.

 

 

Rovnako ich rozčuľoval zákaz odbavovať púte, odpusty, bohoslužby a zhromažďovať sa v kostoloch.

 

 

Keď gréckokatolícky farár Michal Čisárik v Slanskom Novom Meste hľadal kompromis a požiadal veriacich, aby sa nesústreďovali v chráme, ale vypočuli si Božie slovo na voľnom priestranstve v okolí kostola, narazil v júli 1831 na ich nepochopenie a odpor.

 

 

Napriek tomu je už dokázané, že „vynález“ karantény zachránil v stredoveku ľudstvo pred vyhubením morom. Ale ešte aj počas najväčšej pandémie v novoveku, španielskej chrípky v rokoch 1918 – 1920, pretrvávali v Európe pochybnosti a viedli sa odborné diskusie o opodstatnenosti izolácie ohnísk nákazy alebo nosenia rúšok.

 

 

https://zurnal.pravda.sk/neznama-historia/clanok/564888-s-vidlami-a-kosami-na-lekarov-fararov-a-uradnikov/

 

 

 

 

Áno, presne taký istý dojem mám zo spoluobčanov aj dnes. Dnes by síce lopatou nikoho nezabili, možno som naivná, ale túžia po defenestrácii a myslia si, že pri Pellegrinim alebo Kotlebovi by už pandémia zmizla, lebo aj Soňa Peková tak povedala, že stačí netestovať a bude po pandémii. To sa veľmi podobá tej voľakedajšej hlúposti a primitivizmu tej nenávisti. Jednoducho za pandémiu môže na Slovensku Matovič a jeho voliči a v Česku Babiš a jeho voliči. Keby sme ju všetci popierali, prestala by existovať, maximálne by zomrelo niekoľko tisíc ľudí, ktorých chcú obetovať a svadby do 150 ľudí by mohli nerušene pokračovať.

 

Možno si myslíte, že dnešní ľudia nie sú takí zlí, lebo nezabíjali by už tak primitívne lekárov a farárov už nie, ale vzhľadom na to, že vtedy ľudia žili vo väčšej biede a väčšej nevzdelanosti, to ich práve ospravedlňuje.

Dnes nebojujú o holé prežitie, ale zábavu v kaviarňach a diskotékach, o 8 tisícové svadby. A máme vraj civilizačný pokrok!

Technika sa vyvíja, ale mentalita ľudí nie a tí dnešní sa veľmi nelíšia od tých pred 500 rokmi. To sa menia len nepatrne.

Stále si myslia, že keby Matovič prešiel uličkou hanby a hádzali by doňho povedzme hnilé paradajky, keď už ho nemôžu dobiť lopatami, tak razom by sa ich situácia s premenovaným Smerom zlepšila. Hlavné je, že majú koho nenávidieť, ako v Česku na to majú Babiša a hneď majú naplnený svoj Krugerov efekt, že by boli lepšími ministrami a premiérmi a to pri svojej primitívnej nenávisti voči pár ľuďom, ktorí ani len netušia, čo robí svetová elita.

 

Naozaj, chýba tu osveta. A to hlavne taká, ako si človek sám ubližuje nenávisťou a odporom. Darmo majú náboženstvo, keď toto stále nechápu. Vlastne neveria v žiadne duchovné zákony, ako pôsobí nenávisť na ich nositeľov. O tomto osveta nikdy nebola. A preto im len vitamín D od Bukovského nepomôže.

 

Vitamín D je sakra málo, keď hľadáte handrovú bábiku, ktorú by ste mohli prešpikovať svojou nenávisťou, že presne ten alebo ten je na vine. 

Vždy je to veľmi veľa ľudí, ktorí o tom rozhodli a ktorí to svojou nenávisťou, ako vraj obete, živili.

 

 

Zdravotnictví nad propastí

 

„Prymula poukázal na alarmující množství nově nakažených zdravotníků.  „Za jediný den se nakazilo 85 lékařů a téměř 200 sester,“ řekl. „To jsou data, která nám říkají, že kapacita systému je ohrožena nejen počtem lůžek, ale i počtem personálu,“ varoval ministr.

Na pomoc oslabenému zdravotnictví chce Prymula povolávat i studenty zdravotnických profesí. Jako příklad uvedl 6., případně 5. ročníky vysokých škol, nebo finální bakalářské ročníky.“

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/babis-prymula-koronavirus-opatreni-omezeni-covid.A201009_122230_domaci_remy

 

 

„Peková tiež skritizivala médiá za ich strašenie a vyhlásila, že ak by sme netestovali ľudí na pozitivitu, ale zisťovali, či sú skutočne chorí, tak žiadnu epidémiu by sme nemali.“

 

„Na jar tí ľudia, čo k nám chodili, bolo na nich vidieť, že sú chorí. A dnes prídu, pretože ten papier potrebujú o bezinfekčnosti, my ich teda zmeráme, ako jedno z mála laboratórií to robíme kvantitatívne, zmeráme koľko majú v sebe vírusu, a toho vírusu majú v sebe toľko, že ja som snáď nevidela u iného vírusu tak obrie kvantity. A oni sú veselí a hraví, na nich nepoznáte vôbec nič. Oni sú úplne zdraví. Niektorí majú nádchu, alebo si zakašlú, alebo jeden deň ich bolí hlava, ale myslím, že toto nie sú dôvody pre karanténovanie štátu.“

 

Podľa Pekovej ak by sa netestovali tak masovo aj bezpríznakoví ľudia, tak žiadnu „epidémiu“ by sme tu ani nemali: „V populácii sa k môjmu obrovskému príjemnému prekvapeniu pohybuje veľké množstvo masívne pozitívnych ľudí, ale bezpríznakových, čo znamená, že keby sme tých ľudí nevyšetrovali z nejakého vládneho nariadenia, no tak by som povedala, že ten vírus tu už nie je.

 

 

Nikdy nevidela tak obrie kvantity vírusu a druhým dychom dodáva, že ten vírus tu už nie je.

Tak je alebo nie je? Ako tu môže byť v obrých množstvách a zároveň nebyť?

Môžem ešte pri alternatívnych stránkach aj samostatne rozmýšľať, že si to odporuje, alebo mám podľa obyvateľov slepo veriť tomu, že sú tu jeho obrie množstvá a zároveň neexistuje?

Mohlo by to mať logiku, keby napísala, majú obrie množstvá, ale neškodné. Alebo naozaj už neexistuje. Aspoň by to malo logiku, ale obrie množstvá, ktoré natestovala, ale zároveň neexistujú, je nezmysel!

 

„Peková reagovala aj na výčitku, že v minulosti tvrdila, že žiadna druhá vlna nepríde, no stal sa presný opak“

 

Zaujímavé je, že ani tento rozpor ľudí nevyrušuje. Nemala pravdu, ale teraz má. To podľa nich znamená, že sa nemýli, keď sa mýlila.

 

 

„Pozitívny neznamená chorý.“

 

 

Mňa je čerta do toho, ako ich volajú, či nakazený, pozitívny alebo chorý. Podstatné je, či môže nakaziť ďalších, ktorí na to životmi doplatia. Volajte ich aj fialoví, ale zaujíma ma, či môžeme také množstvo ľudí ošetriť, čo sa od nich nakazí a budeme mať ťažké dôsledky na celé zdravotníctvo. Akou uličkou pôjde Matovič alebo Babiš, to zaujíma len ľudí, ktorí chcú niekoho zástupného nenávidieť ako konkrétneho vinníka. Ich zaujíma nenávisť a nie tie obete. 

Všetci, Matovič, Babiš, Harabin, Bukovský si cestu do nemocnice nájdu. Nikoho z nich nepotrestáte! O všetkých týchto popieračov alebo nepopieračov sa postarajú ako o svojich maskotov. A sú vám ukradnuté obete, ktoré sa nedostanú, aby ste urobili zadosť svojej nenávisti. 

 

 

 

 

.

Superdebata lídrov kandidátiek do EÚ – Nerudová v nej bola paródiou na progresívcov

16.04.2024

To, čo nám tu celé roky chýba, sú diskusie k rôznym závažným politickým témam. V našom mediálnom priestore sa diskusie k politike už celé roky nevedú, vymenili ich len jednostranné diskusie jednej politickej strany. Škoda, že na Slovensku sa takejto politickej diskusie nedočkáme a aby bola taká dlhá! Všimnite si, že moderátorka v nej len moderuje [...]

„jak je Západ poštval do války, nechal beze zbraní chcípat, a potom nakonec zradil, aby chránil Izrael, a nemusel obětovat své vlastní finanční zisky“

15.04.2024

„USA přitom mají 8000 vozidel M-113 ve skladech a 5000 v arzenálu!“ „Západní mocnosti tak nemají problém za den vystřelit na ochranu Izraele víc raket, než Kyjevu dodaly za celou válku“ Progresívni šialenci sústavne len Slovákom obúchavajú o hlavu, že Ukrajine nedodávame zbrane, čo my sme im už dali všetko a nemáme ani na [...]

„. . . a ty zhmotnený sen mnohých gayov skončíš na úrade práce skôr, ako kohút zakikiríka v jedno ráno. „

14.04.2024

Už aj minister vnútra si všimol a vypočul zhodnotenie našich progresívnych novinárov od liberálov z Česka, o čom som písala predchádzajúci článok, že by si podľa nich mali radšej vybrať inú prácu, keď to robia len takto zaostalo primitívne: Nie, voľby nerozhodli ľudia, ktorí nenávidia demokraciu, odkazuje minister novinárom „Minister vnútra Matúš [...]

Josep Borrell

EÚ pracuje na rozšírení sankcií voči Iránu po jeho útoku na Izrael

16.04.2024 21:21

Návrh verejne podporilo Nemecko, Francúzsko a niekoľko ďalších členov EÚ. Súhlas s ním vyslovil aj šéf zahraničnej politiky EÚ Borrell.

NR SR, protest

Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí. Protestovali proti zásahom do kultúry i životného prostredia

16.04.2024 19:48

Poukázali na to, že vláda má vynakladať maximum úsilia, aby sa kľúčové piliere demokracie mohli rozvíjať slobodne, participatívne a udržateľne.

Izraelskí vojaci / IZ Armáda / Pásmo Gazy / Tank /

Izraelská armáda tvrdí, že zabila veliteľa Hizballáhu

16.04.2024 19:19

Tá uviedla, že jedno z jej lietadiel „zasiahlo a zlikvidovalo“ veliteľa Hizballáhu v oblasti Ain Ebel v Libanone.

munícia, 155

Slovensko sa zbierkou pripojilo k iniciatíve českej vlády na nákup munície pre Ukrajinu

16.04.2024 18:40

Do zbierky sa zapojilo už viac ako dvadsať krajín. Ako pripomenulo občianske združenie Mier Ukrajine, slovenská vláda sa pridať odmietla.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,490
Celková čítanosť: 5537136x
Priemerná čítanosť článkov: 3716x

Autor blogu

Kategórie