Založ si blog

Úžasné, Anna Záborská zmenila názor

Záborská už nechce zákaz interrupcií: „Rešpektujem rozhodnutie ženy ísť na potrat“

 

Nech si teraz muži a vraj katolíci vypisujú, čo chcú, toto bolo rozhodnutie pravej kresťanky, ktorá napriek tomu, že celé roky bojuje za ideál spoločnosti, v ktorej by sa nerobili potraty, urobila takéto rozhodnutie kvôli matkám v núdzi.

Nie, určite ho neurobila kvôli tomu, ako jej to muži vyčítajú, že len taký ideál chcela zneužiť. Ja som počúvala rozhovor s ňou a je to žena, ktorá skutočne sníva o takej spoločnosti, ktorá už nebude ani k ženám, ani k deťom barbarská. Ale ona ako žena zohľadnila všetko to, čomu najlepšie rozumieť môžu len ženy.

 

Toto je situácia, keď vidíte, že v politike potrebujeme práve ženy a ich citlivé vnímanie všetkých problémov a pre všetkých, ktoré môžu nastať. Muži politici, tak citlivo problémy žien nevnímajú a trvali by len bezhlavo na tom, čo si zaumienili, aj keby to malo postihnúť tisíce matiek v núdzi. Oni vidia z tých žien len tie mladé a nezodpovedné, ktoré si zahrávaním sa s potratmi môžu navždy zničiť svoje životy. Ale keď máte ženu – političku, berie do úvahy všetko, čo v spoločnosti vníma.

 

V článku, kde som sa to dočítala, sa píše:

 

„Každopádne politici by mali zastupovať vôľu ľudí, ktorí ich volili a nemali by podliehať takýmto tlakom. Keď budú kresťanskí a konzervatívni politici neustále ustupovať zo svojich požiadaviek, len aby sa zapáčili liberálom a ich médiám, potom sa nikto nemôže čudovať, že ľudia budú voliť tzv. „extrémistické strany“, ktoré svoje sľuby ohľadom zákazu interrupcií skutočne splnia.“

 

Ale týmto zastupuje všetkých voličov a nielen nejakú skupinu, ktorá si skôr zo záchrany života robila len politický marketing a to hlavne muži, čo ju teraz kritizujú, lebo na čom si ho teraz budú stavať? Ju zaujímajú príčiny a nie stíhanie žien, ako tých mužov. Tlaky na riešenia, bez hľadania príčin, tu chceli zavádzať oni. 

Ja som, ako liberálka, volila OĽaNO a dala tým aj jej dôveru, že rozsúdi spravodlivo aj v tejto otázke. A to ma naopak uisťuje, že som sa rozhodla správne a že konzervatívnej vláde môžem aj ako liberálka dôverovať, že bude myslieť na všetkých voličov a aj na matky v núdzi a matky zažívajúce domáce násilie.

Viete, myslím si, že muži katolíci to neocenia, ale Boh to ocení, keď kresťan zvažuje všetky dôsledky svojich rozhodnutí a nedbá na to, ako to bude pre mužov – politikov marketingovo vyzerať. Toto bolo naopak hlboko kresťanské rozhodnutie a ja jej za to za všetky ženy, ktoré sú tomu ideálu ešte vzdialené, ďakujem.

 

Žiadny ideál nevznikol zo dňa na deň a vždy ho dosahujú len ľudia, ktorí ho dlaždia mnohými rokmi mravčej práce v osvete. Myslím si, že je čas, aby sa ženy zamysleli, ako môžeme budúce ženy vychovať k tomu, aby sa vyhli násiliu a dožadovali sa aj zodpovednosti mužov za podmienky našich matiek.

Ako ste pri tomto probléme s potratmi videli, zodpovednosť nesú aj otcovia, akými sú vzormi mužov pre svoje dcéry a že každá žena, ktorá k tomuto problému pristupuje nezodpovedne, ohrozuje práve matky v najväčšej núdzi.

 

 

Muži – politici, ktorí ju teraz za to kritizujú, by si naopak z tejto političky mali zobrať príklad. Ak im teda naozaj záležalo na tomto probléme v spoločnosti a nielen na tom, ako vyzerajú. Kresťana to nemá čo zaujímať, ako bude vyzerať, ale akým odstránením príčin sa naozaj dá dosahovať ten ideál v mnohých životoch. 

 

A teraz po diskusiách môžete vidieť, ako mnohých mužov k tomu hnala len nenávisť k ženám a zrazu už nevidia to, čo vidia ženy, komu na tom skutočne záleží a nielen ako na nejakom módnom móle. Kto chce odstraňovať príčiny a kto sa chce len blysnúť ako záchranca, hoci tomu problému nepomôže a nič pre také matky v núdzi neurobí.

 

 

Záborská: Nechcem ísť cestou sprísňovania interrupčného zákona, rešpektujem právo ženy na potrat (podcast)

 

„Je to jej rozhodnutie. Ja musím urobiť maximum pre to, aby sa rozhodla inak, ale ak sa pre potrat rozhodne, tak ja to jej rozhodnutie rešpektujem, pretože vyznávam hodnotu slobody,“ hovorí o práve ženy na potrat predsedníčka Kresťanskej únie Anna Záborská. Podľa nej takzvaný poľský model, teda prísne obmedzenie práva na potrat, nie je tou správnou cestou a namiesto zákazov chce ženám ponúknuť pomocnú ruku, ktorá by ich od interrupcií odradila.“

https://www.aktuality.sk/clanok/793105/zaborska-nechcem-ist-cestou-restrikcii-interrupcneho-zakona-respektujem-aj-pravo-zeny-na-potrat-podcast/?fbclid=IwAR0q-EB0znPYHk8bHOPYVpyk9AdV2VAtHafrlL3lg1lQ075Qs1OlFx1APJI

 

 

„No tak ja som Vas doteraz povazoval za ,,hlavnu inkvizitorku” a aj som sa na Vasu adresu dost vulgarne vyjadroval… Ale s tym co tu citam suhlasim. Treba pomahat, nie zakazovat… Zakazom problem nezmizne, len sa presunie inam… Ale tak normalne som zostal zaskoceny a sokovany… Prijemne samozrejme. Ak plati co je tu napisane, potom sa ospravedlnujem za svoje predchadzajuce, emotivne vyjadrenia…“

 

 

 

„Podľa Palka Záborská ponúkla množstvo mylných a mätúcich téz. Napríklad aj vtedy, keď uviedla, že dospela k poznaniu, že chápať túto tému ako nezmieriteľný zápas medzi právom nenarodeného dieťaťa na dôstojnosť a život a právom ženy na rozhodovanie o svojom tele, je slepá ulička.

„Hovorí, že v otázke potratov by sme nemali ísť cestou obmedzení, ale cestou pomáhania ženám. Táto téza je skrz-naskrz falošná. Obmedzovanie, teda zákaz potratov, a pomáhanie ženám nie sú prístupy, ktoré sú proti sebe, ale sú to prístupy navzájom sa doplňujúce a oba sú jeden od druhého neodmysliteľné. Takto o nich hovorí okrem iného aj encyklika Evangelium vitae pápeža Jána Pavla II. Evangelium vitae hovorí jasne o potrebe „zaistenia patričnej pomoci rodine a materstvu“. Zároveň však encyklika jasne označuje umelý potrat za odporný zločin a vraždu,“ uvádza Palko a dodáva, že zodpovedným za to encyklika činí okrem iného aj legislatívcov, ktorí takýto stav pripúšťajú.

Záborská v rozhovore odmietla aj tzv. poľský model (podľa ktorého sú postavené mimo zákon všetky umelé potraty s výnimkou prípadov znásilnenia, poškodenia plodu a ohrozenia života matky) a uviedla, že to pre nás nie je cesta.

„Jej názor je opäť v jasnom rozpore s učením katolíckej cirkvi. Bizarne pôsobí jej výrok, že poľský model môže byť pre nás nanajvýš akýmsi ideálom. Ideálom má byť pre katolíckeho politika stav, o ktorom hovorí Evangelium vitae, teda stav, kedy je nenarodený ľudský život chránený pred umelým potratom bez výnimky. Ale Záborská sa zdráha podporiť aj ten poľský model, ktorý by bol výrazným zlepšením súčasného stavu,“ myslí si Palko.

„Drasticky pomýlená je Záborskej argumentácia slobodou. Záborská hovorí, že rešpektuje rozhodnutie ženy ísť na potrat, pretože ona, Záborská, vyznáva slobodu ako hodnotu aj v kresťanstve. Na Záborskej videnie rozhodnutia ženy ísť na potrat ako využitia slobody Evangelium vitae hovorí toto: „Nárokovanie si práva na umelý potrat, zabíjanie detí … ako aj jeho zákonné uznanie je ekvivalentom zvráteného a hanebného ponímania ľudskej slobody ako absolútnej moci nad inými a proti iným. To však znamená smrť pravej slobody“.“

 

 

Ako vidíte, náboženskí fanatici bez myslenia a cítenia a muži, ktorí chcú ženy ovládať, chcú zmeniť našu doterajšiu ústavu na takú ústavu, ktorá sa bude viazať na ich náboženstvo a nerešpektovať, že v tomto štáte žijú aj inak veriaci a ateisti. Pritom, keby im niekto chcel našu ústavu zmeniť tak, aby sa viazala aj na islam a šariu, sami by to považovali za ohrozenie svojej náboženskej slobody a slobody vierovyznania.

 

Všetko, čo dovolíte náboženským fanatikom jedného náboženstva, presne len toho istého sa budú neskôr dovolávať moslimovia, keď ich bude v Európe viac. A budú sa dovolávať celkom rovnakých práv, ako majú kresťania. Ak o tom bude rozhodovať počet veriacich, počet moslimov časom bude väčší.

O rovnakých právach pre všetkých, nemôže preto rozhodovať počet veriacich. Ústavy sa nemôžu meniť podľa Koránu alebo Encyklík a žiadne takéto argumentácie, ktoré sú predmetom slobodného vierovyznania, nepatria na pôdu parlamentov v Európe.

Akýmikoľvek výnimkami dláždite cestu ďalším náboženským fanatikom iných náboženstiev, ktorí by sa presne na toto odvolávali, že je to v Európe bežné a dostupné aj pre iných a preto majú na to aj oni právo.

Nemôžete dať jednému náboženstvu nadpráva, že ho zabezpečuje ústava a druhému vysvetľovať, že niečo také v Európe nie je možné a musia to rešpektovať!

 

Z tohto vidíte, že napokon tí náboženskí fanatici nepoužívajú ani logiku, ani inteligenciu, len svoj krátkozraký fanatizmus, ktorý sú schopní iným vnucovať bez zváženia a uvedomenia si ďalekosiahlych dôsledkov pre slobodu aj ich samotných.

Naopak, len dôsledné dodržiavanie slobodného vierovyznania pre všetkých, dokáže a práve kresťanstvu a kresťanom ochrániť ich slobodu, aby raz neboli vytláčaní a prenasledovaní.

 

 

 

 

Neolizujte zábradlie!

https://www.facebook.com/photo/?fbid=132285598443476&set=a.132285625110140

 

 

.

Na toto prispievate – len na väčší počet obetí!

18.04.2024

Aby ste dokázali pochopiť Ukrajincov, musíte si na ich mieste predstaviť seba. Ale to niektorí ľudia nedokážu. Bohužiaľ, to niektorí ľudia nedokážu, lebo vedia si predstaviť len seba a nemajú žiadnu empatiu. Takže, predstavte si seba. Predstavte si Slovákov o ktorých viete, že ešte aj väčšina progresívnych voličov by pred vojnou ušla. Keby vyhlásili vojnu a [...]

Superdebata lídrov kandidátiek do EÚ – Nerudová v nej bola paródiou na progresívcov

16.04.2024

To, čo nám tu celé roky chýba, sú diskusie k rôznym závažným politickým témam. V našom mediálnom priestore sa diskusie k politike už celé roky nevedú, vymenili ich len jednostranné diskusie jednej politickej strany. Škoda, že na Slovensku sa takejto politickej diskusie nedočkáme a aby bola taká dlhá! Všimnite si, že moderátorka v nej len moderuje [...]

„jak je Západ poštval do války, nechal beze zbraní chcípat, a potom nakonec zradil, aby chránil Izrael, a nemusel obětovat své vlastní finanční zisky“

15.04.2024

„USA přitom mají 8000 vozidel M-113 ve skladech a 5000 v arzenálu!“ „Západní mocnosti tak nemají problém za den vystřelit na ochranu Izraele víc raket, než Kyjevu dodaly za celou válku“ Progresívni šialenci sústavne len Slovákom obúchavajú o hlavu, že Ukrajine nedodávame zbrane, čo my sme im už dali všetko a nemáme ani na [...]

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,491
Celková čítanosť: 5541982x
Priemerná čítanosť článkov: 3717x

Autor blogu

Kategórie