Založ si blog

Matovičovi radím odstúpiť a prenechať miesto ekonómom

Všetci sa tu oháňajú tým, že o opatreniach by mali rozhodnúť odborníci a vedci, epidemiológovia a pritom nikde nezverejňujú, že epidemiológovia odporúčajú karanténu a sprísnenie opatrení, že už sú prieskumy na ich účinnosť a z akých dôvodov by sa Slovensko malo vydať cestou prísnejších opatrení.

 

Nezverejňujú to, lebo ekonómovia a podnikatelia pretláčajú svoje záujmy:

 

„Obzvlášť v Spojených štátoch, ale aj inde je značný politický a ekonomický tlak, aby sa zrušili obmedzenia. Budú dva týždne stačiť? Nie. Trvá zhruba tri týždne, kým sa podarí šírenie spomaliť (z angl. moderation), a viac ako šesť týždňov, aby sa šírenie zastavilo (z angl. containment),“ uvádzajú vedci.

 

Z tohto dôvodu to nezverejňuje SME. Z tohto dôvodu má Denník N také články zamknuté, hoci ľudia by mali byť o tom informovaní. 

Z tohto dôvodu pustia do médií len zdravotníckych politrukov (ako upozorňuje lekár na Postoji), čo hovoria len to, čo vyhovuje ekonómom a podnikateľom, ktorí na ľudské obete kašlú kvôli ekonomike a nepotrebujú zachraňovať dôchodcov (ušetrili by na dôchodkoch) alebo chorých ľudí, ktorí nie sú potrební pre ekonomický systém.

 

Tu nejde o to, čo si myslí Matovič, ale čo si myslia epidemiológovia a vedci a ich prieskumy a výpočty, ktorí nie sú len lokaji ekonómov.

 

Preto radím Matovičovi, ako jeho volič a volič OĽaNO, aby sa osobne ako človek zachránil a odmietol osobnú zodpovednosť za životy obetovaných občanov, na čo tlačia ekonómovia a novinári SME a Denníka N ako ich lokaji.

 

Navrhoval ľuďom záchranu a zmanipulovaní občania médiami ju v naprosto drvivej väčšine odmietli, čím si odhlasovali oživenie ekonomiky aj za cenu ľudských obetí.

Ja na Matovičovom mieste by som sa na obetovaní týchto ľudí odmietla podieľať. Na vašu hlavu padne, že ste ich obetovali, ako sa to roky pripomínalo pri Tisovi a dodatočne rozoberalo, kto a ako za to mohol, akou mierou a pre aké príčiny.

 

Občanom nehrozí zavraždenie. Čo si vybrali, si vybrali dobrovoľne, keď uverili ekonómom a novinárom týchto denníkov a preto sa môžete osobne zachrániť, aby ste s tým nič nemali a osobne za to neniesli zodpovednosť, hoci to chcú na niekoho hodiť, kto za ich ekonomické záujmy za cenu obetí bude zodpovedať.

Nech si zodpovedajú tí, čo to navrhujú. Nech za to zodpovedajú novinári a ekonómovia, ktorí chcú len vlastné záujmy a nezodpovedajú za nič a za žiadne ľudské životy. 

 

Nech sa tam teda postaví rozhodný človek ako Tiso a potom vysvetľuje, prečo sa tak rozhodol.

 

Neradím človeku Matovič, aby dennodenne oznamoval počty obetí a niesol osobnú zodpovednosť za to, čo nechcel a čo chceli len ekonómovia, ich zdravotnícki politruci a nimi zmanipulovaní občania.

 

V tejto situácii vôbec nebude hanbou odstúpiť, ale za to zodpovedať!

Radím vám prenechať túto úlohu ľuďom, ktorí nebudú mať problém oznamovať ľudské obete.

 

Ľudí ste sa už spýtali. Hromadne súhlasia s obeťami, takže vy osobne už celkom nikoho nemusíte zachraňovať. Každý, kto ich nechcel obetovať, to pochopí, že by sa na tom tiež nechcel podieľať a nechcel by stáť na vašom mieste a každý deň hlásiť ich počty.

Zachráňte sa osobne ako človek. Katolícka krajina by to mala pochopiť, že ako kresťan sa na tom nezúčastníte.

Tuto už nejde o boj proti zlodejom ale o boj proti ľuďom, pre ktorých je štát a ich ekonomické záujmy viac než občania v ňom.

Nepodceňujte situáciu, ako vás zhodnotia historici a dejiny, keď tento štát prežije. Celé desaťročia sa budú pripomínať vinníci za obete. A nikto nebude spomínať novinárov zo SME alebo z Denníka N alebo ekonómov alebo zdravotníckych politrukov, ALE OSOBU S KTOROU NESÚHLASILI ALE HODILI JEJ TO NA KRK!

 

Naši ľudia súhlasili aj s odsunom Židov, súhlasia aj s dnešným riskovaním a dnešnými obeťami a o náhradného Tisa sa ešte pobijú.

Nikoho by ste odstúpením nezradili, je to všeobecná vôľa ľudu a pohrobkov nacistov. 

 

Zachráňte sa ako človek, ja na vašom mieste by som odmietla za toto prevziať zodpovednosť. Ľudia si chcú za to zodpodvedať sami, nech si zodpovedajú.

Teraz nesúhlasia a potom vás budú za vlastné odmietnutie obviňovať.

 

 

Zahraničné štúdie: Opatrenia na boj s koronavírusom by mali trvať aspoň šesť týždňov

 

Epidemiologička z Lekárskej fakulty UK by opatrenia na boj s koronavírusom na Slovensku na niekoľko týždňov ešte sprísnila. Doplnené musia byť o masívne testovanie a investície do vyhľadávania nových prípadov a ich kontaktov.

Prvé zásadné mimoriadne opatrenia pre celé Slovensko v súvislosti s novým koronavírusom prišli 12. marca, čo znamená, že trvajú niečo vyše troch týždňov. Nové štúdie zo zahraničia naznačujú, že to zďaleka nestačí.

 

„Ukázali sme, že ak zastavíme obmedzenia skôr ako po šiestich týždňoch, nedosiahneme žiadne zmysluplné výsledky, čo sa týka pandémie,“ zhŕňa výsledky svojej štúdie Anna Scherbinová z bostonskej Brandeis University. Štúdiu modelovali na Spojených štátoch.

ďalšej štúdii uverejnenej minulý mesiac vedci skúmali opatrenia na boj s koronavírusom v 36 krajinách a vo všetkých amerických štátoch. Zistili, že opatrenia na zamedzenie šírenia ochorenia COVID-19 musia trvať minimálne 44 dní, čiže zhruba šesť týždňov (čo je zhoda s predošlou štúdiou).

Sprísnenie opatrení

Epidemiologička Alexandra Bražinová z Lekárskej fakulty UK v Bratislave povedala, že v tejto chvíli nie je za vypnutie krajiny, ako o ňom pred pár dňami hovoril premiér Igor Matovič (OĽaNO), no dodala, že v nasledujúcich týždňoch by opatrenia ešte trochu sprísnila. „Treba vyriešiť najmä pendlerov, čiže ľudí, ktorí pracujú za hranicami. Ide o vysoko rizikovú skupinu,“ vraví Bražinová.

Sprísnené opatrenia na Slovensku by podľa nej mali určite trvať ešte mesiac. „Až potom uvidíme, či nám pribúdajú pozitívne prípady a ako veľmi.“

Prečo sa nedá rovnakým spôsobom postupovať aj u nás? „Obávam sa, že na masívne testovanie, aké zaviedli na Islande, nemáme kapacity. Také kapacity nemáme ani na vyhľadávanie pozitívnych prípadov a ich kontaktov,“ hovorí Bražinová a dodáva, že z uvedených dôvodov sa Slovensko musí vydať cestou prísnejších opatrení.

Epidemiologička Bražinová opísala Denníku N aj to, že nateraz experti zvládajú pomerne podrobne mapovať ľudí, ktorí prišli do kontaktu s nakazenými. Keď sa však nákaza výrazne rozšíri, štátni epidemiológovia nemusia takéto podrobné mapovanie zvládať.

Na 5,5 milióna obyvateľov sme na Slovensku dosiaľ vykonali 11-tisíc testov, zatiaľ čo na Islande, kde žije 354-tisíc ľudí, spravili viac ako 20-tisíc testov, takže otestovali viac ako päť percent populácie.

Epidemiologička je za to, aby sa na Slovensku testovalo čo najviac. Pretože sa u nás testuje menej, „stále nevieme, aký má ochorenie vplyv na populáciu“, vraví vedkyňa z UK.

„Obávam sa, že na masívne testovanie, aké zaviedli na Islande, nemáme kapacity. Také kapacity nemáme ani na vyhľadávanie pozitívnych prípadov a ich kontaktov,“ povedala pre Denník N epidemiologička Alexandra Bražinová z Lekárskej fakulty UK v Bratislave.

Kolaps?

Odlišné prístupy, ako zamedziť šíreniu koronavírusu, vyplývajú aj z odlišných možností zdravotníctva (počet lekárov, lôžok na JIS či pľúcnych ventilátorov) v jednotlivých krajinách.

Prísne opatrenia sa prijímajú preto, aby zdravotnícky systém nebol v jednej chvíli zahltený tisíckami pacientov, ktorých by zdravotníctvo nevedelo zvládnuť, takže by skolabovalo.

Nepovedú prísne opatrenia k ekonomickému kolapsu krajiny? „Nechcem dramatizovať, ale situácia je vážna. Prvoradé je, aby sme ako populácia prežili, hoci to povedie k ekonomickým stratám. Pozviechame sa potom,“ povedala Bražinová a dodala, že si ako spoločnosť musíme uvedomiť, aké máme priority. „Ak zmiernime opatrenia, je veľká pravdepodobnosť, že tu môže byť veľa chorých, veľa ťažko chorých a veľa úmrtí.“

===

Čím efektívnejšie opatrenia, tým skôr ich môžeme uvoľniť

Autorka štúdie Anna Scherbinová uvádza, že ak by prijaté opatrenia dostali reprodukčné číslo na úroveň 1 (R0 = 1), potom by sa museli aplikovať 30 až 34 týždňov, aby boli efektívne v boji s pandémiou.

Ak by boli opatrenia prísnejšie a reprodukčné číslo by dostali na úroveň 0,7, potom by mali trvať 11 až 12 týždňov. Pri najtvrdších opatreniach, ktoré by R0 znížili na 0,5, by mali byť v platnosti sedem až osem týždňov, aby to malo s ohľadom na šírenie COVID-19 zmysel.

„Optimálne trvanie prijatých opatrení záleží na tom, aké efektívne bude znižovanie miery nových infekcií. Čím vyššia je efektivita, tým skôr môžu byť opatrenia ukončené a nahradené menej ekonomicky náročnými opatreniami až do obdobia, kým bude k dispozícii vakcína,“ zhŕňa závery štúdie Scherbinová.

===

Spomalenie a zastavenie ochorenia

„Obzvlášť v Spojených štátoch, ale aj inde je značný politický a ekonomický tlak, aby sa zrušili obmedzenia. Budú dva týždne stačiť? Nie. Trvá zhruba tri týždne, kým sa podarí šírenie spomaliť (z angl. moderation), a viac ako šesť týždňov, aby sa šírenie zastavilo (z angl. containment),“ uvádzajú vedci.

 

A masívne testovanie nemáme, takže nám zostáva LEN karanténa!

 

 

https://dennikn.sk/1837383/zahranicne-studie-opatrenia-na-boj-s-koronavirusom-by-mali-trvat-aspon-sest-tyzdnov/?ref=tit

 

 

 

 

Ďakujeme za Váš hlas.
nie
 84,1%

   

áno
 11,5%

   

neviem
 4,4%

„Opozice uvažuje o odebrání pravomocí vládě k vyjednávání mezinárodních smluv s pomocí nového prezidenta! „

28.03.2024

To ide o stratu veta, vnútenie kvót na migrantov, čo sa už len nevolajú kvóty a zaťahovanie do vojny, čiže tretej svetovej! „Na Slovensku hrozí palácový převrat proti vládě Roberta Fica?“ Takto opozícia bojuje proti výsledkom volieb, že sa snažia vnútiť svoju politiku všetkým občanom, ktorá vo voľbách prehrala – cez prezidenta! K tomu [...]

Ako Korčok obhajuje stratu veta Slovenska

27.03.2024

Progresívni trollovia na Pravde tu klamú ľudí, že Korčok nie je za stratu veta! A takto progresívci klamú ľudí všade, aby netušili že s Korčokom si na svoju hlavu volia stratu veta našej krajiny, o čo sa má tento poskok Progresívneho Slovenska zasadzovať celkom rovnako ako v Česku ich prezident Pavel. Celkom rovnako, ako Čaputová pred voľbami na prezidentku [...]

Lipšic tam povedal: „Myslím si, že každý človek si urobí na to názor sám! „

27.03.2024

Nemám rada nespravodlivosť. A to až tak, že keď moja najväčšia opozičníčka na SME nyrra, ktorá bojovala za tábor náboženských fanatikov, mala pravdu a iní na ňu nespravodlivo útočili, nedalo mi to a postavila som sa na jej stranu. Práve vtedy, keď na ňu najviac útočili a mohla som byť škodoradostne ticho, nedalo mi to, že má pravdu a postavila som sa na jej stranu, [...]

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.

Peter Kotlár

Kotlár identifikoval zásahy do ľudských práv a slobôd počas pandémie covidu

28.03.2024 19:02

„Odbornej konferencie“ sa zúčastnila aj ministerka kultúry Šimkovičová.

APTOPIX Russia Ukraine War

List z Charkova: Ako sa žije v tme?

28.03.2024 18:00

Po masívnych raketových útokoch žije Charkov zväčša v tme, no ja sa aj tak usmievam. Možno už len nevládzeme plakať.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,474
Celková čítanosť: 5517958x
Priemerná čítanosť článkov: 3744x

Autor blogu

Kategórie