Založ si blog

V našom štáte rozhoduje o voľbách agentúra Focus

Ako volič som veľmi pobúrená manipuláciou voličov pred voľbami.

 

 

Strany PS/SPOLU a Za ľudí sa ešte nedostali do parlamentu a sústavne boli a sú už celé mesiace pozývané do televíznych diskusií a aby sa vyjadrovali ku všetkému ako najsilnejšie strany, hoci tento len predpoklad, že to sú alebo budú silné strany, tu vyslovene stvorili len predvolebné prieskumy a žiadne overiteľné voľby! 

Čiže tvrdenie, že toto sú silné alebo početné strany, tu stvorili len a len predvolebné prieskumy, aby sa tieto strany mohli vyjadrovať ku všetkému ako nejaké najsilnejšie a aby sa všade, do všetkých diskusií mohli dostať! Presne k tomu im slúžili všetky tie predvolebné prieskumy, aby aj bez volieb sa mohli vyjadrovať ku všetkému ako najsilnejšie!

 

Potom je jasné, že práve ľudia, ktorí chcú tieto strany presadiť, potrebujú obraňovať zmanipulované predvolebné prieskumy a tu vôbec nejde o nejakú „slobodu k informáciám“, ale aby ich takto podvodne dostali do televíznych diskusií a všade! Slobodou informácií a nejakou raritou sa tu celkom účelovo oháňajú práve tí, ktorí chcú tieto strany presadiť takto umelo a už pred voľbami!

 

Kto má na tom záujem?

 

Prieskumná agentúra Focus prepojená na poradcu prezidenta a snaha manipulovať voľby?

 

 

Výsledky prieskumov agentúry Focus sa výrazne vo väčšine líšili od reálnych výsledkov. A v normálne fungujúcom svete by ich denníky a média nemohli brať za relevantné. Avšak to, že ich berú môžeme aj pripísať osobám, ktoré stoja za touto agentúrou. Ide o rodinu Bútorovcov, ktorá túto agentúru zakladala v roku 1991. A teraz ju vedie ich blízky priateľ Slosiarik, s ktorým majú spoločné publikácie aj stretnutia. Martin Bútora je aj hlavný poradca prezidenta Kisku a mnohí o ňom hovoria ako o poskokovi USA, ktorý nekoná v prospech Slovenskej republiky ale v prospech USA a ich záujmov. Môžeme uvažovať o úmyselnej snahe manipulovať výsledky volieb v prospech cudzieho štátu (USA?).

Bútora je poradca prezidenta Kisku. Kiska po voľbách privítal v prezidentskom pálaci predstaviteľov všetkých politických strán okrem strany Mariána Kotlebu – Ľudová Strana Naše Slovensko. Tým odignoroval vyše 200 000 voličov na Slovensku, za čo si vyslúžil bohatú kritiku. Či to však je náhoda, že zrovna toto je aj strana, ktorej prieskumná agentúra prepojená práve na Kisku cez jeho poradcu až 4x znížila úspešnosť v priesume – najviac zo všetkých strán, to už ostáva na každom občanovi.

 

 

 

Spoluzakladateľom FOCUS s. r. o. (v obchodnom registri zapísaná ako FOCUS Centrum pre sociálnu a marketingovú analýzu, s.r.o. v skratke FOCUS s.r.o.) je Martin Bútora. Ten istý Martin Bútora, ktorý zakladal aj Inštitút pre verejné otázky – IVO, bol veľvyslancom SR v USA, členom Správnej rady Nadácie Milana Šimečku, členom Správnej rady Open Societ Fund v Bratislave a dnes je pravá ruka prezidenta SR Andreja Kisku. Medzi zakladateľmi FOCUSu figurujú aj Zora Bútorová (manželka Martina Bútoru, spoluzakladateľka IVO), Oľga Gyárfášová (spoluzakladateľka IVO a členka jeho Správnej rady), Vladimír Čečetka (spoluzakladateľ St álej konferencie občianskeho inštitútu, spolupracovník Nadácie Milana Šimečku, hlavný akcionár spoločnosti W PRESS, ktorá vydáva časopis .týždeň) , Tatiana Rosová (bývalá poslankyňa NR SR za SDKÚ a bývalá starostka mestskej časti Bratislava – Staré Mesto), Marián Timoracký a Michal Bláha (majitelia vplyvnej eseročky UNITED SONSULTANTS) a dnešný šéf agentúry Martin Slosiarik. Myslíte si, že ich prieskumy sú nestranné, reálne, čisté?

Medzi trapnokúsky tejto agentúry patrí napríklad prieskum, ktorý vraj uskutočnila na vzorke 1000 voličov pred parlamentnými voľbami na prelome januára a februára. Podľa tohto prieskumu mal vo voľbách vyhrať SMER-SD (to by trafil aj predškolák, však?) s 34,1% hlasov, druhá najsilnejšia strana v parlamente mala byť Sieť s 13,7% voličských hlasov a také KDH malo mať dokonca 7,5% hlasov. Za bránami parlamentu (zase tá obľúbená čarovná formulka) mal zostať Boris Kollár so 4,1% a Marián Kotleba mal mať iba 2%. Kde urobili súdruhovia z Focusu chybu?

Možno by sme ju ľahko odhalili, keby sme mali informácie o tom, komu boli kladené otázky, aká výberová metóda bola použitá, ako boli informácie zbierané, či a aké váženie dát bolo použité a ako presne zneli otázky. To však zostáva výrobným tajomstvom viacerých dookola citovaných agentúr. Napriek týmto prešľapom agentúra FOCUS skúma, či skôr vytvára verejnú mienku naďalej a má zaujímavých klientov – prieskumy si u nej objednáva napríklad Transparency international (medzi jej aktívnych donorov patrí Open Society Institute) či verejnoprávna RTVS (medzi jej aktívnych donor ov patríme my všetci).

 

 

Agentúry AKO a Median dokázali odhadnúť pohyby volebných preferencií. A Focus, MVK a Polis to nedokázali alebo nechceli.

Pred voľbami sa médiá a analytici agentúram AKO a Median vysmievali, že sú pochybné. Prečítali ste si aspoň v jednom médiu nejaké ospravedlnenie? Prečítali ste si, že by niekto priznal chybu, že veril takzvaným renomovaným agentúram Focus, MVK a Polis?

Stále dúfam, že aspoň niektoré mediá vstúpia do seba a urobia nejakú sebareflexiu. Pretože manipulovania verejnej mienky pochybnými prieskumami od pochybných agentúr za pomoci médií už bolo naozaj dosť.

https://www.poslednykriziak.sk/prieskumne-agentury-a-media-hanbite-sa-cest-agenturam-ako-a-median/1290/

 

Kiskovci sa oháňajú pofidérnym prieskumom. Nič iné im neostáva

 

Dozaista sú si toho vedomí aj v štábe Kiskovej družiny, ale zrejme im po vnútrostraníckej diskusii aj tak prišlo vhodné mávať vymyslenými číslami zo strany agentúry, ktorá je vhodná akurát na dvíhanie kútikov našich pier. Nižšie si vysvetlíme prečo.

Dozaista sú si toho vedomí aj v štábe Kiskovej družiny, ale zrejme im po vnútrostraníckej diskusii aj tak prišlo vhodné mávať vymyslenými číslami zo strany agentúry, ktorá je vhodná akurát na dvíhanie kútikov našich pier. Nižšie si vysvetlíme prečo.

Už niekoľko týždňov je v pravidelných intervaloch verejnosť zásobovaná predvolebnými grafmi. S menšími či strednými odchýlkami sú si podobné ako vajce vajcu a možno z nich vypozorovať minimálne určité a logické trendy. Smer stabilizovaný na úrovni cca 20%, progresívci so striebornou medailou, v porovnaní s minulosťou o polovicu silnejší Kotleba, solídny výsledok pre KDH, stagnujúce SNS, OĽaNO či SaS strácajúce paru a podobne…

V dobrej viere si myslíme, že dnes si Focus, Polis či AKO svoju prácu robia pomerne zodpovedne. A nie sme jediní. No kde sa vzal, tu sa vzal, ich stratený brat MVK nám zopár hodín dozadu prišiel vysvetliť, že všetko je inak.

Kotleba prišiel o tretinu elektorátu a má zrazu menej ako SNS, Hlina po pakte s progresívcami poškuľuje po dvojcifernej hranici a exprezident s rozostupom niekoľkých dní očaroval takmer 3% voličov a zaznamenal viac ako polovičný nárast z 5 na takmer 8 percent.

A hoci sa väčšina odborných i laických pozorovateľov smeje, Kiska dvíha ruky k nebesám, pochybnými výsledkami si ozdobil svoju virtuálnu stranícku nástenku a oznamuje nám, že jeho projekt rastie:

https://www.facebook.com/zaludisk/photos/a.2221909301223484/2385694638178282/?type=3&theater

Dnes jej dôveryhodnosť v komentároch na Facebooku spochybňujú napríklad politológ Jozef Lenč, Martin Poliačik či Jozef Mihál a to priamo v reakcii na údajne silný výsledok Kisku.

Strana Za ľudí je však na takéto chytanie sa slamky priam bytostne odkázaná. V doterajších prieskumoch ledva preliezala hranicu zvoliteľnosti a reálne volebné výsledky tak ešte mohol potencionálne znížiť fenomén obavy z prepadnutia hlasu. Čo by znamenalo, že váhajúci voliči Kisku by sa preliali k iným subjektom, ktoré majú miestenku istú, a exprezident by tak mohol budovu Národnej rady obdivovať iba zvonku.

Poistenie si už existujúcich hlasov publikovaním zjavne nerealistických čísel si však môže vyžiadať svoju daň a tento druh správania dokáže mnohých voličov naopak odradiť.

https://denniks.sk/3204/kiskovci-sa-ohanaju-pofidernym-prieskumom-nic-ine-im-neostava/

 

Klus: Focus nevie vyvrátiť podozrenie z manipulácie

 

„Asociácia potvrdila, že Focus nedisponuje audiozáznamom hovorov svojich anketárov, preto nemá šancu potvrdiť ani vyvrátiť manipulatívne správanie anketárky tak, ako som ho opísal,“ vyhlásil Klus.

 

Martin Klus zverejnil na svojom facebookovom statuse v polovici augusta podozrenie, že v prípade prieskumu agentúry Focus došlo k pokusu o zmanipulovanie prieskumu k župným voľbám. Je verejne známe, že agentúra, ktorú označil, Focus, robí prieskumy pre Jána Luntera.

„Je pokus o manipulovanie prieskumu len individuálnym zlyhaním?“ pýtal sa Klus vo facebookovom statuse. Prieskum dal neskôr preveriť SAVA.

Martin Klus podrobne opísal telefonický rozhovor anketárky agentúry Focus, ktorá sa dovolala jemu „blízkej osobe“ a pýtala sa na župné voľby. Jeden z respondentov, inštruovaný vopred Klusom, aby zaznamenával priebeh takýchto prieskumných rozhovorov, si ho zapísal.

https://dennikn.sk/865119/v-spore-klus-verzus-focus-neexistuje-nahravka-agentura-postupovala-podla-kontroly-standardne/

 

 

Pritom už manipulovali ľuďmi v prieskumoch v apríli 2019:

 

Manipulácia Markízou pokračuje v spolupráci s agentúrou FOCUS

 

„No Markíza v spolupráci s agentúrou FOCUS si takto nehorázne dovolila zmanipulovať občanov k tomu, aby sa vyjadrili za smerovanie Progresívneho Slovenska, ako ďalej v článkoch uvádzajú, že takto volia voliči Progresívneho Slovenska!

https://malinova.blog.pravda.sk/2019/10/29/manipulacie-volicmi-pomocou-predvolebnych-prieskumov/

 

A už sa tu operuje tým zmanipulovaným prieskumom, že vraj najnovšie ľudia veria skôr Lajčákovi a želajú si jeho smerovanie v zahraničnej politike!

 

Vidíte, ako ľahko si do výsledkov dosadia čokoľvek, čo im vyhovuje, že ľudia veria Lajčákovi? A želajú si smerovanie Lajčáka, hoci pravdou je opak?“

 

A práve Lajčák sa tu oháňa slobodou na informácie, čo sám zatajuje, čo dohaduje v mene Slovenska a tam už mu vôbec nevadí, že Slováci nemajú v tomto právo na informácie alebo na prieskumy, že s tým nesúhlasia!

 

 

Je to jedna špina na špinu, ako nám tu klamú zástancovia týchto strán, čo sa takto podvodne dostávajú do médií ako najsilnejšie strany, hoci ich tam dostali len a len takto manipulované predvolebné prieskumy.

 

„V tomto kontexte zohrali pred niekoľkými týždňami veľkú úlohu práve prieskumy. To ony začali lámať situáciu, keď vznikla dohoda medzi Zuzanou Čaputovou a Robertom Mistríkom. O raketovom nástupe Čaputovej voliči nemohli vedieť odinakiaľ, než z prieskumov. Ako to komentujete?“

 

Na jej raketový nástup vďaka len predvolebným prieskumom – NEODPOVEDAL!

 

A bodaj by odpovedal! Však ako sa o raketový nástup takto umelo postarali Progresívnemu Slovensku a ich Čaputovej, celkom rovnako chcú týmto spôsobom práve predvolebné prieskumy zabezpečiť raketový nástup teraz Za ľudí a PS/SPOLU!

 

To chcete tvrdiť, že v slobodnom štáte a s nemanipulovanými voličmi o voľbách majú rozhodovať PREDVOLEBNÉ PRIESKUMY?

 

To majú teda lacnú reklamu, keď im stačí kúpiť si len predvolebné prieskumy a tie im umelo stvoria najsilnejšie strany aj bez volieb! 

V slobodnom štáte by o tom rozhodovali voľby a nie predvolebné prieskumy! Ale keď všetky diskusie v televíziách tieto strany obsadia na základe len prieskumov, tak tu o voľbách nerozhodujú voliči, ale agentúry, ktoré najsilnejšie strany stvoria takto umelo pred voľbami!

 

 

V našom štáte potom rozhoduje o voľbách agentúra Focus a ďalšie, ktoré umelo stvoria najsilnejšie strany už pred voľbami!

 

 

Nehrajte sa, že v mafiánskom štáte, čo tak označil sám Kiska, sú práve predvolebné prieskumy už nemafiánske! 

Presne slúžia ľuďom, čo si umelo stvoria strany a ich silu si regulujú podľa potreby už pred voľbami.

A je to jeden hnus, že sa tu ešte hráte na to, že práve predvolebné prieskumy už oligarchom neslúžia!

Aspoň vidíme, koľkých poskokov majú. Sú nimi všetci, čo to ešte obhajujú!

 

Rovnako si zmanipulovali prieskum o súhlase s moratóriom, lebo pri ňom nie je uvedené všetko, čo má byť a voličmi manipulovali už v aprílovom prieskume, čo rovno v spolupráci s novinármi aj zneužívali, že ľudia chcú smerovanie Lajčáka! 

 

 

 

.

„Česká iniciativa zajistí ukrajinské AFU granáty jen na 18 dní rovnocenné dělostřelecké činnosti“

21.04.2024

„Česká iniciativa zajistí ukrajinské AFU granáty jen na 18 dní rovnocenné dělostřelecké činnosti“ Aj to ich ešte len chce zohnať a nebude ich platiť ako naši progresívni hlupáci na predĺženie vojny o 18 dní. „Jenže ukrajinská média a vojenští komentátoři tlumí nadšení, protože těch 180 000 granátů je kapka v moři a Ukrajině to [...]

Na toto prispievate – len na väčší počet obetí!

18.04.2024

Aby ste dokázali pochopiť Ukrajincov, musíte si na ich mieste predstaviť seba. Ale to niektorí ľudia nedokážu. Bohužiaľ, to niektorí ľudia nedokážu, lebo vedia si predstaviť len seba a nemajú žiadnu empatiu. Takže, predstavte si seba. Predstavte si Slovákov o ktorých viete, že ešte aj väčšina progresívnych voličov by pred vojnou ušla. Keby vyhlásili vojnu a [...]

Superdebata lídrov kandidátiek do EÚ – Nerudová v nej bola paródiou na progresívcov

16.04.2024

To, čo nám tu celé roky chýba, sú diskusie k rôznym závažným politickým témam. V našom mediálnom priestore sa diskusie k politike už celé roky nevedú, vymenili ich len jednostranné diskusie jednej politickej strany. Škoda, že na Slovensku sa takejto politickej diskusie nedočkáme a aby bola taká dlhá! Všimnite si, že moderátorka v nej len moderuje [...]

France Moulin Rouge

Ostalo len LIN ROUGE. Vrtuľa legendárneho mlyna na streche parížskeho kabaretu sa zrútila

25.04.2024 09:29

Svetoznámy kabaret je jednou z tamojších najnavštevovanejších turistických atrakcií.

izrael, hamas, zbrane

Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia

25.04.2024 09:16

Hnutie Hamas vládne od roku 2007 v Pásme Gazy.

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

Mikuláš Černák, súd

Zatiaľ nie, odkázal Černák. Na súde nastal zvrat, rozhodovať o jeho prepustení sa bude o týždeň, boss bossov prehovorí

25.04.2024 08:00, aktualizované: 09:52

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,492
Celková čítanosť: 5547453x
Priemerná čítanosť článkov: 3718x

Autor blogu

Kategórie