Založ si blog

Olej do ohňa prilievali aj tým, že v španielskom parlamente zakazovali hovoriť po katalánsky!

Vcera som sa snazila najst nejake informacie o spanielsko-katalanskom konflikte, co ich konflikt vyhrotilo az natolko, ze sa odohrava prave teraz a nikde som na to nevedela najst odpoved, hoci som otvarala asi dve strany zdrojov aj o historii tohto konfliktu. Nikde sa teda u nas nedocitate, co ich konflikt vyhrotilo az natolko a v tychto rokoch a nielen v historii. To uz asi nie je mocenskym zaujmom, aby sme to rozoberali o sucasnosti, pravda?

Aka nahoda, ze zase som sa najviac dozvedela o pricine tohto vyostreneho konfliktu prave od Chmelara a to aj z diskusii s nim:

„Správanie Európskej komisie je hanebné. Keď španielska polícia brutálne mlátila pokojných katalánskych občanov iba za to, že chceli voliť (čo aj medzinárodná ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch označila za neakceptovateľné a neprimerané použitie hrubej sily), Brusel toto správanie odmietol odsúdiť a zbabelo sa vykrúcal, že je to vnútorná záležitosť Španielska. O pár dní na to už však neváhal vyzvať Kataláncov, aby dodržiavali španielsku ústavu – to už nie je zasahovanie do vnútorných záležit ostí Španielska?

Katalánski lídri nie sú žiadni extrémisti a úzkoprsí nacionalisti. Naopak, sú otvorení svetu a naklonení Európskej únii viac ako akákoľvek iná autonómna oblasť Španielska. Ich zápas za nezávislosť je existenčný, pretože od roku 2010 všetky kroky, ktoré proti nim Madrid podnikol, boli vyslovene nepriateľské a likvidačné – od zrušenia 14 článkov katalánskeho autonómneho štatútu, cez provokatívne rozhodnutie španielskeho ústavného súdu, že Katalánci nie sú národ až po zákaz katalánčiny v španielskom parlamente. Práve tieto nepriateľské kroky spojené s mocenskou aroganciou a neústupčivosťou sú výsledkom súčasnej vlny katalánskeho hnutia za nezávislosť. Väčšina slovenských občanov má absolútne skreslené (alebo dokonca žiadne) informácie o tom, čo sa tam deje, lebo agentúry preberajú informácie len zo španielskych zdrojov. Aj tí z nás, ktorí čítame a hovoríme po španielsky, máme len veľmi obmedzený prístup ku katalánskym informačným zdrojom (keďže ani ja po katalánsky neviem, odporúčam všetkým, ktorí sa chcú dostať k autentickým informáciám, sledovať anglický server Catalan News).

 

Dnes rano zvolal na sobotu mimoriadne zasadnutie vlady, ktora ma rozhodnut o vojenskom prevzati kontroly nad Katalanskom. Toto rieste a nie podruzne hluposti, ze Vam je jedno, kym ste a spytajte sa sam seba, ci ta tvrdohlavost a neustupcivost Madridu stoji za krviprelievanie.

dalsie dohadovanie sa s Vami vobec nema zmysel. Svojimi prispevkami ste nechtiac odhalili, ze vobec nie ste tak strasne nad vecou, iba uprednostnujete iny, v tomto pripade spanielsky nacionalizmus. Mier nevznika utlakom, ale respektom a posilnovanim demokracie. A na Vasu zaverecnu otazku viem na rozdiel od Vas uplne vecne, kompetentne a z pozicie historika odpovedat – ano, najviac zla sa napachalo prave v dosledku tohto velkopanskeho sovinizmu, ktory sa sice tvaril, ze bojuje proti nacionalizmu, v skutocnosti vsak preukazoval iba aroganciu k pravam slabsich. Ci uz to bol Hitler, Franco, Milosevic alebo ktokolvek iny, ktory sa o pravach malych narodov vyjadroval s rovnakym despektom.

Olej do ohňa pridáva aj skutočnosť, že v španielskom parlamente je zakázané hovoriť po katalánsky!

A tomu hovorite demokracia? Ved my sme mohli hovorit po slovensky v celostatnom parlamente uz za prvej republiky!

Spanielsky parlament nie je narodny parlament Kastilcanov, ale parlament vsetkych obyvatelov Spanielska a Katalanci nie su narodnostnou mensinou, ktora ma niekde inde vlastny stat, ale narodom so svojimi pravami. Na pouzivanie svojho jazyka, ktoremu vsetci rozumeju, maju pravo presne tak ako sme my mohli pouzivat v ceskoslovenskom parlamente slovencinu.“

Joan Tardà, Alfred Bosch a Teresa Jordà vystúpili z Kongresu poslancov, aby hovorili v katalánčine a doradu ich zastavovali, ze maju opustit recnicky pult (video z roku 2013).

 

Ale diskuter troller sa pyta tych, co pisali, ze im nebolo umoznene hovorit v katalancine:

„Pisali na Sputniku, „Bibiana Prielozna“?

Toto video natocil Sputnik s hercami?

 

„Česká iniciativa zajistí ukrajinské AFU granáty jen na 18 dní rovnocenné dělostřelecké činnosti“

21.04.2024

„Česká iniciativa zajistí ukrajinské AFU granáty jen na 18 dní rovnocenné dělostřelecké činnosti“ Aj to ich ešte len chce zohnať a nebude ich platiť ako naši progresívni hlupáci na predĺženie vojny o 18 dní. „Jenže ukrajinská média a vojenští komentátoři tlumí nadšení, protože těch 180 000 granátů je kapka v moři a Ukrajině to [...]

Na toto prispievate – len na väčší počet obetí!

18.04.2024

Aby ste dokázali pochopiť Ukrajincov, musíte si na ich mieste predstaviť seba. Ale to niektorí ľudia nedokážu. Bohužiaľ, to niektorí ľudia nedokážu, lebo vedia si predstaviť len seba a nemajú žiadnu empatiu. Takže, predstavte si seba. Predstavte si Slovákov o ktorých viete, že ešte aj väčšina progresívnych voličov by pred vojnou ušla. Keby vyhlásili vojnu a [...]

Superdebata lídrov kandidátiek do EÚ – Nerudová v nej bola paródiou na progresívcov

16.04.2024

To, čo nám tu celé roky chýba, sú diskusie k rôznym závažným politickým témam. V našom mediálnom priestore sa diskusie k politike už celé roky nevedú, vymenili ich len jednostranné diskusie jednej politickej strany. Škoda, že na Slovensku sa takejto politickej diskusie nedočkáme a aby bola taká dlhá! Všimnite si, že moderátorka v nej len moderuje [...]

ján slota

Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu prerušili

26.04.2024 11:21

Kým Ústavný súd SR nerozhodne, dovtedy bude konanie prerušené. Prokurátor voči tomu podal sťažnosť.

Slávnostné otvorenie DSB observatória v Bratislave

VIDEO: Bratislava má prvú hvezdáreň, zložili sa na ňu sponzori a nadšenci. Neskôr privíta aj širokú verejnosť

26.04.2024 10:55

Na Deutsche Schule Bratislava slávnostne otvorili prvú hvezdáreň v Bratislave - DSB Observatórium.

Polícia SR

Nastúpila do MHD a domov sa už nevrátila. Polícia pátra po 14-ročnej Liliane

26.04.2024 10:44

Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc.

Viktor Orbán

Gyöngyösi: Orbán je nepriateľ národa, premenil Maďarsko na diktatúru. Budapešť by nemala zabudnúť na sovietske tanky

26.04.2024 10:40

Myslím, že sme sa v Maďarsku vrátili do boľševických časov, tvrdí predseda strany Jobbik.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,492
Celková čítanosť: 5550619x
Priemerná čítanosť článkov: 3720x

Autor blogu

Kategórie