Založ si blog

Obete vystavovaných kúskov ľudských tiel k tomu nedali súhlas

Asi od zajtra zacne v Bratislave vystava ludskych tiel po smrti, ktore presli plastinaciou a telove tekutiny nahradil silikon. Budu ich vystavovat bez koze alebo platkovo narezane ako salamu. Aj ked sa uz vselikde o tejto vystave pisalo, aka je to poucna senzacia, mna tato vystava doteraz vobec nezaujimala a nemala som ziadny zaujem na nu ist.

Vlastne ma zaujala celkom nahodou a tym, ci naozaj maju jej organizatori suhlas tych neboztikov na ich taketo vystavovanie. Preto som si az teraz k tomu precitala devat clankov, ktore sa tym zaoberaju, aby som sama posudila, ci na to suhlas tych neboztikov maju alebo nie a dospela som k jednoznacnemu zaveru, ze nemaju!

Len ako priklad takej manipulacie, ako to zatajuju, ze nemaju, uvediem tento citovany uryvok Havelkovej (organizatorka) z Pravdy:

Havelková tiež rázne odmieta podozrenia, že by išlo o pozostatky väzňov. Kvôli vystavovaniu podľa nej nezomrel nikto – a spomínané sporné telá sú jej súčasťou už niekoľko rokov alebo boli učebnými pomôckami na svetových univerzitách. „Všetky boli plastinované za účelom vzdelávania a výskumu,“ zdôrazňuje. Dôkaz o pôvode tiel však k nahliadnutiu nepredložila. „Akákoľvek dokumentácia je súčasťou medzinárodných zmlúv, ktoré nie sú verejné a my sme preto zaviazaní tento fakt dodržiavať,“ vysvetľuje Havelková.“

Havelkova razne odmieta podozrenia, ze by islo o pozostatky vaznov, co manipulativne vyvolava dojem, ze ona ako organizatorka musi nieco vediet (aspon nieco) o povode tychto tiel, odkial ich ziskali. No inde vo videu, ked s nou robili rozhovor v CT, z jej vlastnych ust mozte pocut, ze o povode tychto ludskych tiel, odkial vlastne su, ABSOLUTNE NIC NEVIE. Nie aspon daco, ale absolutne nic!

Clovek by totiz este mohol mat dojem, ze nieco o tom musi vediet, ale je viazana akousi mlcanlivostou o tom, ze snad eticky chrania povod tych ludskych tiel, odkial su.

Ale ona nehovori, ze je o tom eticky alebo nejako zmluvne viazana mlcanlivostou, ona otvorene v tom rozhovore v CT hovori, ze to nevie a ani ju to nezaujima. Doslova hovori, ze ona ich ma po plastinacii z Ameriky a od koho ich maju v tej Amerike, z ktorej ich prevazaju na vystave hore-dole, ju ani nezaujima. Ju zaujima, ze to colnici schvalili a je to pravne v poriadku. Rozumej v slovenskej reci – ak to nebolo dokazane ako trestny cin, nemoze to byt trestny cin a tymto za to ruci!

Ju zaujima fakt doslova len to, ci ich sem moze legalne doviezt ako firma alebo nie. Ak moze, povod tych ludskych tiel ju nezaujima. Takze nieto este, ci s tym ti neboztici dali suhlas! Ani odkial su! Nie ci este aj dali suhlas!

A s tymito vedomostami si kludne vyhlasi a cituju ju, ze „razne odmieta podozrenia“ o com celkom nic nevie a nie je pre nu ani podstatne.

Nemozu to byt proste vazni, lebo to by im narusilo podnikanie s tymto, a tak razne nie su. Lebo ona ako organizator to povie razne a na zaklade nicoho dostupneho, ze by vobec spomenula, ze by take nieco mohlo aj existovat. To je proste problem ich v Amerike, odkial ich maju!

Pre nechapavych vysvetlim este viac. Akokeby niekto nakupoval kradnute veci v bazare a branil by sa tym, ze jeho nezaujima, odkial to ten bazar ma, on si to kupuje legalne a ci to bolo ukradnute, to nech si policia (v tomto pripade aktivisti) riesia s tym bazarom. Mozno by ste takto ukradnute hodinky alebo sperky, alebo este mozno auto alebo kozenu bundu chceli, ale aj z ludskej koze? Naozaj by vas to uz nezaujimalo, z cej ludskej koze to je?

Predstavte si, ze tato podnikatelka to robi dobrovolne. Asi ako by sa branila taka zena v nacistickom Nemecku, keby bola len uradnicka a bala by sa? No ako sa branilo mnozstvo ludi, ze ja s tym nic nemam, ja som len dopravca na tomto useku. Nie, nie je to prehnane, lebo skumat, ako sa ludia ospravedlnuju, je fakt zaujimave a ze celkom podobne vyhovorky maju aj ked robia nieco nekale celkom dobrovolne a uz len pre peniaze. Viac by som v tomto chapala skor uradnicku v nacistickom Nemecku, ze sa len bala, aby niekde neodviezli aj ju. A to je prave ten paradox zivota, ze podobne vyhovorky bez ohrozenia su naopak obludnejsie, co si casto neuvedomujeme a za horsich povazujeme podla poctu obeti a nie podla ich strachu, co ich ospravedlnuje!

Ona teda zive obete nema a preto uz je moralna. Ja by som jej dala inu otazku. Ci na ukazku tejto nadhernej vyuky uz poskytla aj vlastne telo po smrti. Lebo presne tym by ukazala a dokazala, ze je to naozaj fantasticke a plne si za tym stoji aj vlastnym prikladom. Ved aj ju mozu tak znetvorit, ze ju nikto nespozna a ani jej DNA nerozozna. Nikto nemusi vediet v ktorom state sa prave po smrti bicykluje v ramci tejto poucnej osvety.

Kvôli vystavovaniu podľa nej nezomrel nikto“

Vsak z tohto ich nikto neobvinuje, ze by ich aj zabijali kvoli vystave. Ved tie hordy nadsenych nastevnikov, iste radi poskytnu aj seba aj svojich pribuznych, aby sa dalsi navstevnici mohli vzdelavat. Ci uz neplati – Nerob inym to, co nechces, aby ini robili tebe?

Ja sa vzdy tak pytam nadsencov nudizmu: Ak by si v pohode siel aj s vlastnou babkou a nevadilo by ti, ze je pred vsetkymi naha, potom klobuk dole a si skutocny nudista, ktory nahotu vnima naozaj prirodzene a nie je to len poza!

Odhalujte pozerov a farizejov a overte si, ci naozaj tak citia, ako hovoria, lebo rovno uvidite, kolki nie. Mnohi nudisti – len zvedavci, by uz razom neboli nudisti a mnohi navstevnici by uz razom nechceli taku vystavu, keby im pri vychode dali podpisat len to iste, co tym neboztikom s rovnakym dodatkom, ze ich uz nikto nevypatra. 

Ale tento clanok je o tom, ze ti neboztici to ani nepodpisali. 

„Akákoľvek dokumentácia je súčasťou medzinárodných zmlúv, ktoré nie sú verejné a my sme preto zaviazaní tento fakt dodržiavať,“ vysvetľuje Havelková.“

To vyvolava manipulativny dojem, ze vobec nejake videla, okrem tych, ze ich moze legalne previezt. Taktiez vyvolava manipulativny dojem, ze je zaviazana dodrziavat nieco, o com nic nevie a ani ju to nezaujima. Tu si mozte s nou pozriet ten rozhovor, je v tomto clanku z .tyzdna:

https://www.tyzden.sk/spolocnost/40122/povod-tiel-z-vystavy-body-the-exhibition-je-stale-zahmleny/

odtialto podrobnejsie k dokazom:

starosta Prahy 7:

„Byl byste proti v každém případě? I kdyby souhlas s tím vystavením těl od pozůstalých byl doložitelný?
Naše zákonná úprava a vlastně i moje etické cítění mi říká, že pokud by zaživa ti lidé s tím použitím souhlasili, ale bylo by to provozováno nějakým zdravotnickým nebo výzkumným zařízením, tak by to bylo v pořádku. Ale tady se nejedná o zdravotnické výzkumné zařízení. Protože tady se vybírá vstupné. Pokud by takové tělo bylo na lékařské fakultě, bylo by používáno k výuce mediků, nebo třeba i výuce veřejnosti, ale nebylo by tam vybíráno drahé vstupné, tak nikdo samozřejmě nemůže říct ani slovo.

SOUD VE FRANCII

V ROCE 2010 PADL DEFINITIVNÍ VERDIKT FRANCOUZSKÉHO NEJVYŠŠÍHO SOUDU, KTERÝ POTVRDIL ROZSUDKY NIŽŠÍCH SOUDŮ. VÝSTAVU, NEBO PODOBNOU VÝSTAVU NA TOMTO PRINCIPU DEFINITIVNĚ ZAKÁZAL. PROHLÁSIL, ŽE KOMERČNÍ VYSTAVOVÁNÍ LIDSKÝCH OSTATKŮ JE V ROZPORU SE ZÁKONEM.

Já bych citoval pasáž z toho nově schváleného zákona o pohřebnictví. Ta říká, že právnickým nebo podnikajícím fyzickým osobám je zakázáno konzervovat, balzamovat nebo vystavovat tělo zemřelého a to i konzervované nebo balzamované bez souhlasu zemřelé osoby. To je tedy podle vás ten odstavec, který konání výstav tohoto typu v budoucnosti zcela znemožní u nás?

Ano. A plus ještě tam jsou ty pojistky, že to musí být zdravotnické zařízení nebo výzkumné zařízení, které nějakým způsobem s těmi těly nakládá.

Ta společnost to nevysvětlovala mně, ale vysvětlovala to odpůrcům výstavy. Že součástí těch souhlasů bylo, že souhlasy nebudou nikdy zveřejňovány. Což je skutečně řekl bych legrační důvod, proč ty souhlasy neukázat. Za mne vlastně i kdyby ty souhlasy z Číny byly, tak všichni si dovedeme představit, jak v režimu, který porušuje lidská práva, může takový souhlas vzniknout.“

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/i-podle-ministerstva-mame-povinnost-tela-z-vystavy-pohrbit-porusil-bych-zakon_1706031100_bar

Vypreparovaná lidská těla pro výstavu Body The Exhibition dodával čínský profesor Suej Chung-ťin z Vysoké školy lékařské v čínském pobřežním městě Ta-lien, provincie Liao-ning, Čína. V roce 2006 podepsal Suej Chung-ťin (Sui Hongjin) smlouvu s americkou společností Premiere Exhibitions v hodnotě 25 milionů Amerických dolarů (USD).[1]  


Zatímco čeští organizátoři uvádějí, že „celá expozice vznikla v laboratořích předních světových anatomů“, na výstavě v pražských Holešovicích pravděpodobně vystavují těla dodávaná Suej Chung-ťinem a jeho firmou Dalien Hoffen Bio-Technique Co.. Prohlášení organizátorů výstavy o účasti světových anatomů se zdá být poněkud zavádějící.

Kontaktovali jsme zástupkyni JVS Group paní Lucii Nouzovou, která ve firmě působí na pozici marketing director, aby zveřejnila jména oněch zmiňovaných laboratoří předních světových anatomů. Paní Nouzová nám ani po týdnu neodpověděla na celkem tři zaslané e-maily (adresované na recepci a paní Nouzové), přestože recepční společnosti JVS Group Epoch Times sdělila, že je v práci přítomna a na e-maily obratem reaguje.

První znepokojení vzbuzuje spojitost mezi továrnami na zpracovávání lidských těl zřízených v Číně ve městě Ta-lien a tamním vězeňským systémem, na kterou poukazuje hned několik zdrojů.

Zpráva neziskové organizace WOIPFG[2] dokumentuje, že Sui Hongjin přiznává, že některá těla, která používal k plastinaci, pocházela přímo od Úřadu veřejné bezpečnosti. To by podle zprávy znamenalo, že svolení k využití těl mrtvých vězňů musel dát jistý Li Feng, šéf veřejné bezpečnosti provincie Liao-ning, který měl (v roce 2001) pravomoci nad místním vězeňským systémem, jako člen Výboru pro politické a právní záležitosti.

Použití těl mrtvých vězňů ještě samo o sobě nenaznačuje nějaké nepravosti, ale každopádně stále není jasné, kdo byli ti vězni a zda poskytli dobrovolný informovaný souhlas k posmrtnému využití a vystavování jejich těl, což by bylo pro legalizaci celé věci nezbytné.

Přímo v Ta-lienu existují tři možnosti, odkud by mohla těla vězňů pocházet – nápravný ústav Yaoia, věznice Nan-kuan-ling nebo Pracovní tábor Ta-lien.

Zločin?

Pokud skutečně došlo k tomu, že byla rozprodávána mrtvá těla vězňů bez jejich svolení, jedná se o obchodování s lidmi, které zapovídá Norimberský kodex, Helsinská deklarace, Belmontská zpráva, principy Světové zdravotnické organizace (WHO) a Světové lékařské asociace (WMA) a Istanbulská deklarace.[3] 

Publicista a spisovatel Ethan Gutmann se ve zmiňované knize Jatka zmiňuje o reálných možnostech, že těla mohla patřit politickým vězňům nebo vězňům svědomí, kteří při zatčení odmítli uvést svá jména a bydliště, aby neohrozili své rodiny a přátele. Pokud by bezejmenný vězeň během zadržování zemřel, jeho tělo by nemohli převzít příbuzní a zůstalo by v pravomoci správy vězení. Podle Gutmann mohou těla patřit například lidem z duchovního hnutí Falun Gong, pronásledovaného čínským režimem od roku 1999.

Profesor Suej Chung-ťin následně v roce 2004 založil Dalien Hoffen Bio-Technique Co., kde se nadále věnoval plastinaci těl. V roce 2006 podepsal smlouvu s americkou společností Premiere Exhibitions v hodnotě 25 milionů amerických dolarů (USD).

http://www.epochtimes.cz/2017020523522/Odkud-pochazeji-tela-na-vystave-Body-The-Exhibition-v-prazskych-Holesovicich.html

Zároveň je třeba upozornit na skutečnost, že původ těl je nejasný a že zemřelí nedali informovaný souhlas k posmrtnému použití svých tělesných pozůstatků, viz http://www.npr.org/templates/story/story. php?storyId=5637687. 

http://www.epochtimes.cz/200705292641/Stanovisko-Ceske-anatomicke-spolecnosti-k-vystave-Bodies-The-Exhibition.html

Česká anatomická společnost (ČAS) vydala oficiální prohlášení, v němž reaguje na výstavu mrtvých těl Body The Exhibition, která se má konat od konce února do konce června 2017. Stanovisko společnosti je negativní v rovině vědecké, etické i právní.

Největším nedostatkem výstavy je nejasný původ vystavovaných těl, jež dle relevantních zjištění patří lidem, kteří nedali k takovémuto posmrtnému zacházení s jejich těly svolení. Existují důvodná podezření, že těla patří vězňům svědomí z čínského vězeňského systému města Ta-lien, kde byla těla plastinována. V těchto zařízeních byli zadržováni zejména stoupenci duchovního hnutí Falun Gong, násilně potlačovaného čínským režimem od roku 1999. (Více…)

Anatomická společnost kritizuje zejména komerční ráz výstavy, který se pořadatelé pokoušejí ukrýt pod pláštěm vědeckého bádání. „Česká legislativa jednoznačně vylučuje použití těla zemřelého jako zdroje finančního prospěchu fyzických nebo právnických osob,“ uvádí ČSA a protestuje proti výstavě prohlášením, že „není přípustné provádět pitvu a preparaci orgánů a jejich následné vystavování za komerčním účelem“.
„Těla jsou upravena tak, aby vzbudila dojem aktivity živých jedinců a vyvolala senzaci. To považujeme do značné míry za pobuřující. Součástí evropského myšlení je úcta k zemřelým a zacházení s lidskými ostatky v souladu se všeobecně přijímanými pravidly etiky a morálky,
http://www.epochtimes.cz/2017021623534/Ceska-anatomicka-spolecnost-odmita-vystavu-Body-The-Exhibition-v-rovine-pravni-a-eticke.html
Slovenska lekarska komora vyzyva organy konat

https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/437699-slovenska-lekarska-komora-vyzyva-organy-konat-voci-vystave-the-human-body/

Medzi exponatmi nasiel strateneho brata

http://www.topky.sk/cl/11/1642649/Vystava-mrtvych-tiel-sa-pre-muza-stala-nocnou-morou–Medzi-exponatmi-nasiel-strateneho-brata

Na tych vystavach sa zas mnohi poriadne nabalili. Skor ako tuto myslienku zavrhnete, poculi ste uz tu sumu len v Prahe?

„Profesor Suej Chung-ťin následně v roce 2004 založil Dalien Hoffen Bio-Technique Co., kde se nadále věnoval plastinaci těl. V roce 2006 podepsal smlouvu s americkou společností Premiere Exhibitions v hodnotě 25 milionů amerických dolarů (USD).“

Vraj vychova a vzdelanie, akokeby sme ich nepoznali, ako tymto osvetovym podnikatelom zalezalo niekedy na vychove a vzdelani! Keby naozaj zalezalo, tak k takej vychove a vzdelaniu patri nielen zaujem o creva tychto exponatov, ale aj odkial pochadzaju a ci s tym dali suhlas, no taketo creva ich uz pri tom biznise nezaujimaju, len ci sa to da legalne doviezt. 

Kolko inych peknych a len farizejskych myslienok mi to este pripomina, ktore sa teraz ukazuju ako dobre spenazene. Ved bez nich by to oblbovanie neslo!

Na toto prispievate – len na väčší počet obetí!

18.04.2024

Aby ste dokázali pochopiť Ukrajincov, musíte si na ich mieste predstaviť seba. Ale to niektorí ľudia nedokážu. Bohužiaľ, to niektorí ľudia nedokážu, lebo vedia si predstaviť len seba a nemajú žiadnu empatiu. Takže, predstavte si seba. Predstavte si Slovákov o ktorých viete, že ešte aj väčšina progresívnych voličov by pred vojnou ušla. Keby vyhlásili vojnu a [...]

Superdebata lídrov kandidátiek do EÚ – Nerudová v nej bola paródiou na progresívcov

16.04.2024

To, čo nám tu celé roky chýba, sú diskusie k rôznym závažným politickým témam. V našom mediálnom priestore sa diskusie k politike už celé roky nevedú, vymenili ich len jednostranné diskusie jednej politickej strany. Škoda, že na Slovensku sa takejto politickej diskusie nedočkáme a aby bola taká dlhá! Všimnite si, že moderátorka v nej len moderuje [...]

„jak je Západ poštval do války, nechal beze zbraní chcípat, a potom nakonec zradil, aby chránil Izrael, a nemusel obětovat své vlastní finanční zisky“

15.04.2024

„USA přitom mají 8000 vozidel M-113 ve skladech a 5000 v arzenálu!“ „Západní mocnosti tak nemají problém za den vystřelit na ochranu Izraele víc raket, než Kyjevu dodaly za celou válku“ Progresívni šialenci sústavne len Slovákom obúchavajú o hlavu, že Ukrajine nedodávame zbrane, čo my sme im už dali všetko a nemáme ani na [...]

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Ukrajina

Ukrajina aj Izrael. Zvládla by EÚ dva konflikty?

19.04.2024 06:00

Pre Ukrajinu hľadajú protivzdušnú obranu, na Blízkom východe chcú zabrániť stupňovaniu napätia. Na tom sa zhodli lídri krajín EÚ.

Fokker3128

Kiska lietal špeciálom do Popradu, Pellegrini na operu. Hodina letu stojí tisíce, aké sú pravidlá využívania vládnej flotily?

19.04.2024 06:00

Cestovanie kamkoľvek, bez udania dôvodu a zadarmo, účet totiž platí štátna kasa

Irán, armáda

Explózie v Iráne. Predstavitelia USA uviedli, že je to izraelská odveta, strany konflliktu zatiaľ mlčia

19.04.2024 05:45, aktualizované: 06:28

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán ako odvetu za jeho úder, uviedli pre americké médiá nemenovaní predstavitelia USA.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,491
Celková čítanosť: 5540404x
Priemerná čítanosť článkov: 3716x

Autor blogu

Kategórie