Založ si blog

Náš sociálny štát

Vela ludi si mysli, ze keby potrebovali pomoc socialky, tak socialka im pomoze, ze keby potrebovali pomoc policie, tak policia im pomoze, ze keby sa potrebovali sudit, tak nieco vysudia a myslia si, ze tieto institucie funguju, pretoze ich nepotrebovali. No keby ste ich niekedy potrebovali, az vtedy zistite, ze nefunguju a ze vam nepomozu. To vedia ludia, co ich niekedy potrebovali a nepomohli im.

 .

Tiez som si volakedy myslela, ze tieto institucie funguju a pomahaju.

 .

Ked som potrebovala socialku, tak mi nepomohla. Ocitla som sa s tromi detmi bez akehokolvek prijmu, bez akejkolvek pomoci v nudzi aj bez rodinnych pridavkov. Socialky sa totizto nevedeli dohodnut, pod ktoru socialku patrime. Socialka v jednom kraji tvrdila, ze patrime pod iny kraj a socialka v inom kraji tvrdila, ze nas zle informovali a opacne.

Stahovali sme sa kvoli tomu trikrat a trikrat moje deti kvoli tomu menili skolu. Nepatrili sme nikam, ocitli sme sa v diere medzi socialkami. Len vdaka tomu to trvalo len tri mesiace, pretoze nam to pomohla vybavit Fenestra, ako nie organizacia by som to asi nedokazala vybavit dalsie mesiace. Zili sme len z pozicaneho, co som potom splacala rok clenom mojej sirsej rodiny a ten rok sme nejedli maso ani na Vianoce. Tie tri mesiace sme aj hladovali, mali sme 50 Sk na den pre pat ludi, vcetne mojej mamy, ktora nam pomahala z invalidneho dochodku. Boli dni, ked sme s mamou vobec nejedli a jedlo bolo len pre deti. Kvoli podvyzive a stresom vtedy som vtedy skoro uplne zosedivela a skoro prisla o zuby. Az neskor som si nasporila na zachranu zubov, co je teda dobra palka, dnes by ste uz o ne len prisli pri este vyssich cenach. To je moj luxus, ze mam pekne zuby napriek tomu, co som prezila.

 .

Ked som potrebovala pomoc policie, nepomohli mi. O tomto sa rozpisovat nechcem, ale policia mi nepomohla. Co sa pamatam, nikdy nam nepomohla. Ani v detstve, ked bola mama na policii nahlasit, ze Romovia mi ako dietatu hodili z okna na hlavu drevo. To uz som, ked moju dceru Romovia prepadli a okradli, nahlasit uz ani nesla, lebo cakat v tomto pomoc od policie je zbytocne. Nepomohli mi ani v dospelosti a o tom sa uz rozpisovat nechcem, ale nepomohli. Na tiesnovej linke mi povedali, ze policia mi musi poskytnut ochranu, ale policajti sa bali mojho agresivneho manzela, ze sa bude nachadzat v dome a musela som do domu vojst sama, ked som sa chcela zbalit najnutnejsie veci na uteku. Mala som na to asi desat minut, na zbalenie veci pre tri deti. Potom som uz vedela, ze policia ma v nasom state neochrani a preto som sa nikdy neodvazila sudit o alimenty, aby som exmanzela nenastvala, lebo neochranila by ma pred nim, keby sa nahneval.

 .

Ked som potrebovala pomoc sudu, lebo kupec domu nam nedoplatil celu sumu a tipol si, ze nebudem mat silu sudit sa, lebo sama zena s tromi detmi to nedokaze a nema na pravnika, sudila som sa osem rokov, pokym som to vysudila len na papieri! Dodnes som z toho nevidela ani euro, hoci to uz narastlo na velku sumu. Zbytocne som zaplatila aj za exekuciu. Bud sa nedosudite alebo to aj tak neuvidite. Vraj realne asi moje deti, povedal pravnik. Keby som bola vedela, ze je to takto aj so sudmi, nikdy sa ani nesudim o nic. Tiez to bolo len osem rokov stresov, pokym to mam len na papieri, ze som to vysudila a kupec mi to ma doplatit. Dokonca mi povedal, ze mozem byt rada, ze mi vobec za predaj domu zaplatil, lebo sme na Slovensku a keby chcel, nemusi mi zaplatit za nas dom celkom nic, lebo na Slovensku by som sa nedosudila a mohol by ma pripravit aj o vsetko! Takze nielen socialku a policiu, ani sudy nepouzivajte, skoda casu a rokov, dni, ktore mozte stravit inak, ako naivitou, ze tieto institucie su na nieco aj pre obycajnych smrtelnikov. Vraj male sumy, len nejake casti domu, to je nic, to som vraj bola hlupa, ked som si myslela, ze aj o take nieco ma zmysel sa sudit.

 .

Ked mojej mame amputovali celu nohu, potrebovala som aspon ZTP preukaz, ked uz prispevku sa ziadneho nedockate. Ale aj na taku karticku cakate tri mesiace. Preto som nemala na nic zlavu cele tri mesiace po amputacii – na obvazy, ktorych miniete vela, na pomocky, hoci ledva sme zili, lebo ako zivitel som sa sama starala o tri deti a o uz tazko invalidnu matku. Sestricka, co k nam chodila mame prevazovat kypet, povedala, ze toto nie je nic zvlastne, pretoze mala uz aj pacientku, co sa nedozila ani tej karticky. Neuznali mi ani prispevok 500 Sk, ale to mi uz bolo jedno. Uz som vedela, ze prezit musime sami a musim byt zdrava a nesmiem byt chora viac ako tyzden, lebo neprezijeme.

Ked som obcas za tie roky bola tyzden chora, zakazdym som to splacala dva-tri mesiace, vzdy nas to polozilo do muky. O alimenty som sa aj tak nesudila, lebo to by ma zas neochranila policia, keby som este raz svojho exmanzela nastvala. A sudit sa? Aby ste mali nieco len na papieri? Realne uz viete, ze by to bolo len na papieri.

 .

Ked moja mama dostala porazku, v nemocnici mi povedali, ze o dva dni si ju musim zobrat domov, hoci dohovarala sa so mnou len pohybom viecok, napojena len na hadicky. Mala som z toho hrozu, lebo ako ju budem prebalovat a z coho kupim plienky, ked ja musim chodit do prace, aby sme prezili a na plienky uz nemam?

Spytala som sa vtedy mojej celkom nevladnej mamy – Chces vediet, ako na tom si? – Zatvorila na chvilu oci, co znamenalo, ze ano. Nevedela som, ci mi rozumie, ci nema aj poskodeny mozog a vnimanie, ale povedala som jej: – O dva dni ta musim zobrat domov. Neviem, ako sa o teba budem starat, ked musim byt v praci. Musis sa pozbierat, lebo neprezijeme! –

Moja mama si z toho potom nic nepamatala, ale ako zazrakom sa za dva dni pozbierala. Mozno jej podvedomie to vnimalo, ze musi sa pozbierat, inak neprezijeme. Nehrozili jej uz potom ani plienky a na WC sa dokazala dostat aj na jednej nohe, druhu nemala od stehna. V tom case na jej invalidny dochodok bola este exekucia, ze nevyplatila cast dane za to, co sme potom o osem rokov vysudili a coho sa uz ani nedozila. Ved ani ja doteraz.

 .

Jej pohreb som splacala rok. V zivote som splacala len svoje zuby, mamin pohreb, svoje tyzdnove choroby za tie roky, inak nic. Nikdy som si na nic nezobrala pozicku, lebo co ak by som ochorela na dlhsie? Radsej som si platila poistku proti chorobe, aby sme kvoli tomu neskoncili pod mostom, lebo deti musia dostudovat.

 .

Zvladli sme to, prezili, neskoncili sme pod mostom. Vdaka tomu, ze som nebola nikdy viac ako tyzden chora. Zvladla som to ako zivitel v dzungli, kde nefunguje socialka, policia, sudy, socialna pomoc, nic. Mala som VS, to ma zachranilo, lebo keby len SS, tak s takym prijmom tri deti neuzivim. A zvladla som to za cenu, ze som chodievala aj v deravych cizmach a v dazdi chodila aj s premocenymi topankami, ze som cele roky nechodievala po obchodoch a na nic neminala. Ze nam stacil aj sekac alebo cinak a ze mam velmi dobre priatelky, ktore nam vselico darovali – od dobreho satstva az po chladnicku, pozicky v nudzi pre chorobu alebo pohreb. Na dobrych ludi naokolo sme nikdy nudzu nemali. Cele roky som sa hanbila za chudobu, ale dnes si poviem, ze mozem byt pysna zas na to, ze som to dokazala, co by mozno mnozstvo ludi nedokazalo – vychovat tri deti za takychto podmienok. Dokazala som to bez jedinej tabletky na depresiu, co dnes tolki hltaju na depresiu pre uplne blbosti.

Ma to aj svoje vyhody, uz vas nepolozi to, co inych uz polozi. Dokazete byt v pohode a byt vesely, ked ini su v strese pre blbosti. Ja, ked sa neusmievam, pytaju sa ma, co sa stalo.

 .

Dnes som si vypocula toto od 6 min. o rodine s tazko postihnutym dietatom, ktore aj zomrelo, ale pomoci sa nedockali:

https://www.facebook.com/lucia.nicholsonova/videos/10210489533812366/

 .

Pre toto pisem tento clanok. Ano, je to pravda, pomoci sa nedockate, ked budete potrebovat pomoc socialky, pomoc policie, pomoc sudov, pomoc s tazko chorymi. 

A aj to je pravda, co povedala od 16 minuty – A posledna vec o ktorej chcem hovorit je manipulacia statistik nezamestnanosti. Dal prikaz na Urady prace, aby ludi vyhadzovali z evidencie. –

Moje dve deti nebudu zit v tomto state. Moj syn uz mnoho rokov nezije a uz si chce zmenit aj obcianstvo. Moja dcera studuje v Cesku a tiez sa nechce vratit.

Moj druhy syn prisiel domov vo februari a zaevidoval sa na Urade prace ako nezamestnany a hladal si pracu. Nevedel, ze je to tak prisne, ze ked sa nedostavi v urceny den na Urad prace, ked bol na skoleni v ramci oboznamenia sa s jednou ponukou, tak uz nezamestnany nie je. Hej, jeho chyba, mal to vediet, ze dnes sa potrebuju Urady prace zbavit statistik nezamestnanosti a hladaju na to kazdu zamienku. Takze je nezamestnany, ale v statistike uz oficialne nie je – takto sa vyrabaju tie statistiky. Zobral teda cokolvek, dakujeme. Viem, ze s tymto platom si nikdy rodinu nezalozi a nikdy mu to radit ani nebudem. Len jedno moje dieta ma na to, aby mohlo 30 rokov splacat byt a mat deti. Dnes to nie je samozrejmost a preto som stastna, ze si to aspon jedno moje dieta bude moct dovolit taky luxus – ako mat deti. 

 .

Zavolajte migrantov, aby vam Europu zaludnili. Ti to dokazu „urcite lepsie za ROVNAKYCH PODMIENOK“!!!

Dodavam, ze africku porodnost uz nevladzem podporovat a je mi jedno, kolko budu mat Africania deti a ci si to budu moct dovolit prave Africania aj ked budu tyzden chori a chybat z prace. 

Ja som ju dokazala zaludnit v pocte tri kusy bez zarucenej strechy nad hlavou, bez zarucenej stravy, bez noveho oblecenia, bez pomoci v nudzi. A adoptovat si este dospeleho Africana uz nechcem. Necitim sa na stvrte dieta v podobe dospeleho muza. Berte ako moj prispevok na nich, ze si luxus, co som v Europe ja mohla zazit, ze po mne aj nestrielali, budem odrabat az do dochodku.

.

.

Superdebata lídrov kandidátiek do EÚ – Nerudová v nej bola paródiou na progresívcov

16.04.2024

To, čo nám tu celé roky chýba, sú diskusie k rôznym závažným politickým témam. V našom mediálnom priestore sa diskusie k politike už celé roky nevedú, vymenili ich len jednostranné diskusie jednej politickej strany. Škoda, že na Slovensku sa takejto politickej diskusie nedočkáme a aby bola taká dlhá! Všimnite si, že moderátorka v nej len moderuje [...]

„jak je Západ poštval do války, nechal beze zbraní chcípat, a potom nakonec zradil, aby chránil Izrael, a nemusel obětovat své vlastní finanční zisky“

15.04.2024

„USA přitom mají 8000 vozidel M-113 ve skladech a 5000 v arzenálu!“ „Západní mocnosti tak nemají problém za den vystřelit na ochranu Izraele víc raket, než Kyjevu dodaly za celou válku“ Progresívni šialenci sústavne len Slovákom obúchavajú o hlavu, že Ukrajine nedodávame zbrane, čo my sme im už dali všetko a nemáme ani na [...]

„. . . a ty zhmotnený sen mnohých gayov skončíš na úrade práce skôr, ako kohút zakikiríka v jedno ráno. „

14.04.2024

Už aj minister vnútra si všimol a vypočul zhodnotenie našich progresívnych novinárov od liberálov z Česka, o čom som písala predchádzajúci článok, že by si podľa nich mali radšej vybrať inú prácu, keď to robia len takto zaostalo primitívne: Nie, voľby nerozhodli ľudia, ktorí nenávidia demokraciu, odkazuje minister novinárom „Minister vnútra Matúš [...]

Dánsko Požiar Kodaň Burza Budova Historická

Zrútila sa hlavná fasáda historickej budovy kodanskej burzy, ktorá horí od utorka

18.04.2024 18:07

Požiar ťažko poničil renesančnú budovu zo 17. storočia, ktorá prišla o svoju vysokú vežu i veľkú časť strechy.

Zoran Milanovič

Chcel byť hráč i rozhodca. Záhrebský Trump ešte nepovedal posledné slovo

18.04.2024 17:31

Bolo to, akoby sa Zuzana Čaputová z pozície hlavy štátu uchádzala o premiérsky post. A hoci chorvátsky prezident Zoran Milanovič so svojimi sociálnymi demokratmi parlamentné voľby nevyhral, v procese formovania budúcej vlády zostáva stále v hre.

František Oľha, Jozef Božik

Prešov chystá úsporné opatrenia, v rozpočte eviduje výpadok 10 miliónov eur

18.04.2024 17:24

Budú sa týkať najmä prevádzky mestského úradu a obmedzenia prác, ktoré boli naplánované v rámci údržby budovy. Rovnako sa nebudú opravovať ani mosty.

Medveď / Rys / Vlk /

Zákon k situácii s medveďmi je podľa Gröhlinga nebezpečný. Rieši aj vlkov, šakaly či ohrozené rysy

18.04.2024 17:14

Poslanec za SaS Alojz Hlina identifikoval v novele šesť chýb.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,490
Celková čítanosť: 5539116x
Priemerná čítanosť článkov: 3718x

Autor blogu

Kategórie