Založ si blog

Porovnanie pomoci matkám v núdzi a migrantom

Pre mna je to dolezita tema, pretoze som rok zila v azylovom dome pre matky s detmi v nudzi a teraz porovnavam, aka pomoc sa poskytuje migrantom, ktorych vacsinou tvoria len mladi muzi bez deti.
Vobec dostat sa do azyloveho domu v socialnej nudzi je pre matky s detmi s problem, pretoze takych azylovych domov je malo. Napriklad bol problem, aby sa do azyloveho domu dostala matka so styrmi malymi detmi, lebo uz nebolo miesto. Kedze bola uz v tak velkej nudzi, ze uz tyzden spavali len na zahrade, spytali sa nas, ci suhlasime s tym, ze niekto uvolni svoju izbu a potlacime sa tak, ze niekto bude spavat v spolocenskych priestoroch. Konkretne som to bola ja, co som suhlasila, ze budem spavat v spolocenskej miestnosti na gauci, aby sme sa zmestili. Izby tam boli male s poschodovymi postelami, takze v jednej malej izbicke boli traja. Niekolko mesiacov sme boli ubytovani v miestnosti, ktora mala uz dost plesnivu stenu. Veci mali zeny len vo vreciach a okrem toho kazda izba jednu policku. Mojim snom cely rok bolo, aby som mala aspon jednu policku sama pre seba alebo aspon jednu zasuvku na osobne veci, ale zasuvky tam nemal celkom nikto.

V spolocnej malej kuchyni boli dva sporaky a jedna vysoka chladnicka, takze asi na pat ludi pripadala jedna policka v chladnicke. Vedla kuchyne bola jedna mala miestnost so stolom a stolickami, kde sa rodiny mohli striedat pri jedeni. Okrem toho jedna spolocenska miestnost. Kazda matka musela platit najom a starat sa o spolocne priestory podla rozpisu sluzieb. Kazdy jedol len to, na co mal, cize vacsinou len huste polievky na zasytenie. Ja sama som rok nemala na maso a nemali sme ho ani na Vianoce. Malokedy tam mal niekto aj na maso. Jogurty tam napriklad nekupoval nikto, lebo matky na jogurty pre deti nemali. Ked boli sviatky alebo narodeniny, deti uplne bezne nedostavali ziadne darceky, ale kolace, co napiekli ich mamy. Velmi som sa cudovala najma tomu, ze vsetky deti s tym boli uzrozumene a darceky ani necakali! Bola som prekvapena, ze sa tesili aj na obycajne kolace. Ked som svojim detom kupila darceky aj na Vianoce, hoci len v obchode vsetko za 1 euro, proste celkom lacne, dali som im ich len na izbe, aby to nevideli deti, co nedostali nic. Nezabudnem zvlast na zazitok z Mikulasa, ked sme jeden balicek dali jednemu chlapcovi a on si ho nenechal, ale rozdelil na dva mensie balicky pre dve male dievcatka, co tam boli.

Ked mala byt Stedra vecera na Vianoce, ja som vysvetlovala najstarsiemu chlapcovi, co tam bol, ze co povie, ked vojde dnu so zapalenou svieckou, co zapraje vsetkym. A ako priklad som povedala medzi inym: „Nech sa mame vzdy tak dobre, ako je nam teraz.“
Na tejto vete vam chcem ukazat, ze ani mna nenapadlo, ze by sme sa mali zle. Vsetci tam boli stastni, ze konecne maju bezpecnu strechu nad hlavou a svoje izby v ktorych ich nikto neohrozuje a okolo seba ludi, ktori im pomozu. Malokto si vie predstavit, kolko sme sa tam vsetci nasmiali a zvlast ludia, co zazili nieco tazke, to musia vyvazit smiechom.

Nakupovat sme chodili daleko, kde sme nasli najlacnejsie potraviny a oblecenie sme dostavali po niekom stare. Co sa komu hodilo pre deti, to si zobral. Ked som si nieco pekne kupila v sekaci, pozerali na mna, to sa ale mam, ze si mozem dovolit nieco kupit sem-tam aj v sekaci.
Raz mi pridelili starostlivost o jednu zenu so styrmi detmi a jej peniaze dali mne, aby som jej pomahala nakupovat, lebo ona by si to nevedela rozratat na cely mesiac, aby jej z toho vyslo na stravu. Ja som uz vedela, kde je co lacne, tak mala som to naucit ju, kde nakupovat, co varit, aby jej to vyslo az na mesiac. Mala na styri deti este menej, nez ja na tri.

Uz ked som tam bola, mali sme taku myslienku vsetky zeny ako sen, ze raz to niekde napiseme, niekde do novin, aby sa ludia dozvedeli ako sme zili a co sme zazili. No zdalo sa to aj mne ako sen, lebo nevedela som si predstavit, ze este by som niekedy mohla zit aj normalne a vtedy este take blogy neboli.
No ked som mala blog na SME, zacala som o tom pisat, ze tato spolocnost kasle na pomoc matkam v nudzi. Pisala som to na SME, do liahne samych buducich slnieckarov, co som vtedy nevedela. Preto si velmi dobre pamatam, ako na to buduci slnieckari – praviciari reagovali. Najcastejsia reakcia bola, ze uz nie sme v socializme a o nikoho sa nepostara stat za nich samych. Ze matky sa maju same o seba postarat a ked nemaju na vychovu deti, nemali ich mat!
Velmi vela som sa na SME narozculovala, ako mozu byt tito praviciari (buduci slnieckari) taki bezcitni a sebecki, ze ich nezaujimaju ludia v nudzi a to ani matky s detmi. Dovolavat sa ich sucitu alebo ludskosti, bolo ako hadzat hrach o kamen. Oni sa mali dobre, tak v nudzu inych neverili. Ich teoria bola len, ze kazdy sa ma starat sam o seba. A ked nemas na deti, nemas ich mat. A obtazovat ich pomocou bolo pre nich dovolavat sa socializmu a akejsi socialistickej pomoci. Ta doba vraj uz bola a zobud sa, uz nie je.

Predstavte si, aka ja musim byt prekvapena, co som od nich roky citala, ako ich chudobni len zdrzuju, len chcu vsetko prejest aj vnukom, ak chcu vacsiu pomoc, ze sa z nich zrazu stali SLNIECKARI!
Neverila som vlastnym ociam, ze zrazu sa da v pisani a teoriach, ktorymi sa ohanali, tak otocit! Co zrazu az teraz sa v nich prebralo svedomie s ludmi v nudzi?
Zrazu nam denne pisali o chudakoch s ktorymi by sme mali mat sucit, ktori len oni maju!

Mozno ani vas tak nezaujimali migranti, ako mna, kedze som zazila to iste a viem, co je to utekat len s tromi igelitkami, kde mate vsetko. Velmi dobre som si pamatala, ako to taki ludia zazivaju. Co zazivaju zeny, ktore boli znasilnene, prenasledovane, bez strechy nad hlavou a so strachom o prezitie aj s detmi. A prave preto mi spravy o migrantoch vyrazali dych, ci toto je mozne.

Ja si pamatam, ze clovek v nudzi je vdacny za pomoc a to aj za strechu nad hlavou. Nevadi mu, ze ma hoci len polievku kazdy den, ked ma uz konecne tu strechu nad hlavou a este vlastnu izbicku. Ved pokym sme sa dostali do azylaku, tak sme mali vsetci len jednu postel, co nam v nudzi darovali a len madrace na zemi. Mali sme len jeden stol a stolicku, na ktorej sa deti striedali, ked pisali ulohy. Viete, aky je to luxus, ked potom zazijete, ze kazdy ma svoju postel a normalne periny? Moj syn, vtedy druhak na ZS, bol taky stastny, ze ma stol, ze si z neho kazdy den vsetko vyhadzal a znovu upratoval ako svoje miestecko. A ked nam priniesli stare satstvo, tak sa z toho ludia tesili.

A do toho som videla videa o migrantoch, ktori vraj ziju ako v koncentrakoch. Preto ma zaujimalo ako ziju, sustavne som to porovnavala s tym, co mali tie matky a deti.
Na videach som videla rovnake izby s postelami a stolikmi, za ktore boli tie matky a deti vdacne a este to brali ako luxus. Napriklad, ze sme mohli pouzivat aj novu pracku alebo vsetkym spolocne kupili novu chladnicku.
A vo videach som videla, ako to migranti kritizuju. Rozculovali sa, ze vraj ziju ako v koncentraku. Vyvalovala som oci na to, ze oni to este kritizuju a nie su stastni, ze ako sa maju, ked konecne dostali pomoc. A to este ani varit nemuseli a zhanat lacne jedlo. Tie zeny nemali take jedlo. Nielenze im ho nikto ani neuvaril, nemusia sa obavat o to, co budu jest. A vo videach vidim ludi, co nemusia platit za ubytovanie, co nemusia platit za jedlo, nemusia sa ani sami o seba starat, este aj upratuje im niekto iny. No kde mate take sluzby na Slovensku, ze za vas nakupia, uvaria vam, umyju za vas riad, oblecenie vam prinesu a nove a neplatite najom? Ja take poznam len z dovoleniek, ked si to Slovaci na osem dni zaplatia a volaju to dovolenka za ktoru si zaplatili.
Vo videu z Ceska mlady muz ukazuje na normalnu izbu – Pozrite v com zijeme!
Prave v tom case si hladala moja dcera internat na VS. Posielala mi fotky z jednotlivych ubytovni pre VS, kde je este menej priestoru a aj styri poschodove postele v jednej izbe a dva stoliky na ucenie vysokoskolakov. Neviem si predstavit, kde sa tak natlaceni budu ucit, ale tieto su podla nej lacne a na viac nemame. Znamena to, ze moja dcera bude studovat v koncentraku?
Nakoniec sa dostala na izbu, kde su len dve na izbe. Co viac na tej izbe ma, nez maju migranti? To, ze si taky „koncentrak“, podla migrantov, bude platit pat rokov. Na strednej som ja byvala na izbe, kde nas bolo 16 dievcat v jednej izbe a mali sme tam poschodove postele. Nemali sme umyvadla, ale dlhy valov na umyvanie.

Preco nasi studenti byvaju podla migrantov a slnieckarov v koncentrakoch? 

A preco matky s detmi v nudzi mozu zit cele mesiace v azylovych domoch a este byt vdacne za tuto moznost a pri migrantoch je to nieco neslychane uz po troch mesiacoch, ze ako to mozu vydrzat?

Predstavte si, ako som sa cudovala, ked som pocuvala, ze sa stazuju aj na tri mesiace, ked o ziadnej matke s detmi som nepocula, ze by jej pomohli rychlejsie, nez za rok?

Vsetky tie matky cakali mesiace a roky, pokym sa ich situacia zlepsi a budu sa moct zaradit do normalneho zivota. Preco to matky s detmi na Slovensku musia dokazat, cakat, a pri migrantoch je to uz neludske?

Este viac som sa cudovala, ked migranti sa vo videach stazovali na celkom nove veci – topanky a satstvo, ze su z cinskeho obchodu. Ved ja mam aj dnes topanky z cinskeho obchodu a to som pracujuci clovek a nie na socialnej davke! Preco takym detom v nudzi maju stacit aj obnosene topanky na ktore su vyzvy aj v novinach, aby ludia ludom v nudzi takto prispeli – pouzitym, a ludi, co vraj utekaju pred vojnou, to uraza?

 

Vy tomu mozte verit, ze taki ludia zazili nudzu, ked si neviete takeho cloveka, co zazil nudzu, predstavit, ale ja viem, ze clovek, co naozaj zazil nudzu, je vdacny aj za ovela mensiu pomoc a potesi sa akejkolvek pomoci. Ved spytajte sa takych matiek, akychkolvek matiek, ci nie su vdacne aj za obnosene veci a to ani neutekaju pred vojnou. Ved cez bazos si tie obnosene veci este kupuju! Myslite si, ze keby utekali pred vojnou, uz by tymi istymi vecami pohrdali ako urazkou?

Ja som nepocula stazovat sa deti, ze kazdy den jedli len zahustene polievky, ze nejedli ako bol rok dlhy ani jogurty alebo maso, hoci ini ludia ho mali a niekto sa stazuje, ze mu neuvarili a nedali zadarmo aj nieco ine? 

Dlho som mala odlozeny clanok zo sme (aj by som ho nasla, keby som hladala), ze migranti uz maju toho dost, ze kazdy den dokola na ranajky ten isty croissant! To napisala niektora ich slnieckarska novinarka ako ukazku rozhovoru s migrantom. Predstavila som si, co by za to boli dali deti v nudzi, co kolace dostali, ked mali narodeniny. A mlademu chlapovi sa uz prejedol cokoladovy croissant, lebo ho ma kazdy den dokola. Vie ten clovek vobec, co je to nudza?

Ludia, co jedia maso, hoci su v nudzi, co dostavaju nove oblecenie, ale nepaci sa im jeho znacka. Mlady chlap ukazoval na kameru celkom nove botasky a ich znacku stylom – Len sa pozrite, aka vyroba! Dalsi sa stazoval, ze nedostal pizzu alebo nemal sex akokeby aj ten mu mali poskytnut.

Dobre, mozte povedat, ze nie vsetci a nie vsetci boli len mladi muzi, ale vseobecne sa pisalo, ze Cesko ich dokaze ubytovat len v „koncentrakoch“. To sa nepisalo, ze len niekolkym migrantom to tak pripadalo a len niekolkym slnieckarom to tak pripadalo. Hodnotili to tak vsetci slnieckari, ze ake je to strasne, ake podmienky maju.

V prvom rade to hovori o tom, ze slnieckari potom nemaju predstavu ako vyzera socialna nudza a tu domacu na Slovensku celkom nevnimaju alebo ignoruju, lebo ta sa im nezda taka exoticka. Alebo na tej sa uz neda prizivit a za take clanky im uz nikto nezaplati a mozu len sami vyzyvat na zbierku plastovych vrchnacikov?

 

Videla som teda mladych muzov, co dostali ovela viac, nez matky s detmi, ovela vacsiu starostlivost, hoci su mladi zdravi muzi bez deti a este sa na ovela vacsiu pomoc stazovali. To neboli ludia, co su v nudzi. takto sa clovek v nudzi, co zazil chudobu, nesprava. A uz vobec nie clovek, co by zazil aj vojnu. Takto sa vobec nespravaju ludia, co by zazili hrozu a strach z nudze. A taki ludia by dokazali aj cakat a neboli by nervozni uz po troch mesiacoch, ze preco to tak dlho trva, ked aj v mieri to trva cele mesiace a pre mnohe matky cele roky a pre nemalo je to aj permanentny stav nudze. 

Tito mladi muzi dostali najest a v krajine, kde tisice deti nemaju na obedy v skolskej jedalni a robi sa na ne zbierka.

 

Hlavne si pamatam, ze podla slnieckarov – praviciarov, nic do vas nikoho, ze ste mali deti, su to vase deti a vasa starost, ze ste ich mali. Naucili ma to na SME za par rokov, ze moje deti su len moje a celkom nikto nema za to zodpovednost, len ja, ked som ich mala. Vtlkli mi to do hlavy tak dobre, ze som sa s tym aj stotoznila, ze je to naozaj moja vec a naozaj len vec tych matiek. A hlavne, ze drzostou by bolo obvinovat z nepomoci kohokolvek ineho!

Aby som si presne od tychto ludi teraz dva roky citala, ze co moje svedomie voci mladym muzom z Afriky?

 

Co myslite? Trapi ma, ze mladi muzi z ineho kontinentu musia cakat az tri mesice, ked som videla matky s detmi cakat stvornasobok toho casu?

Co myslite, trapi ma, ze maju dokola croissanty, ked videla som deti aj hladovat? Ved o tych muzov je postarane lepsie, nez o deti. Vobec ma netrapi, ze maju taku istu znacku topanok ako ja, ze ich to uraza. A vobec ma netrapi, ze byvaju zadarmo v celkom rovnakych „koncentrakoch“ ako tisice vysokoskolakov.

Rozhodne neexistuje taka viera, ktora by hovorila, ze mam na svedomi nielen vychovat svoje tri deti, ale aj zivit dospelych muzov. 

Taktiez mi uz ziadny praviciar teraz nevysvetli, preco ked slovenska matka nema na vychovu deti, nema ich mat, a tie iste matky by vobec malo zaujimat, kto bude krmit dospelych muzov. Vobec zaujimat, nie ze aby ich este trapilo svedomie. 

Ked som bola v nudzi, musela som to zvladnut sama a vobec ma netrapi svedomie, ze dospeli muzi musia zvladnut cakanie ako matky tiez a pomoc, ktoru maju vacsiu. Dokazalo to a dokazuje aj dnes mnozstvo matiek v nudzi. Tak co by to jeden chlap bez deti nemohol vydrzat?

 

Verim, ze v Afrike ziju ludia v nudzi, ale ti nemaju ani na cestu a iste vedia, co je to nudza. A este im znizili potravinove davky. 

https://www.youtube.com/watch?v=i-r4zWRGOlw

 

https://www.youtube.com/watch?v=r7Ia5kIgh-k

 

https://www.youtube.com/watch?v=CAE3A7CEH9Q

 

https://www.youtube.com/watch?v=xneWCU3oanA

 

https://www.youtube.com/watch?v=4RSTRguVwyE

 

Ján Keller o imigraci

https://www.youtube.com/watch?v=Epbg-7P4zV0

 
.

„Česká iniciativa zajistí ukrajinské AFU granáty jen na 18 dní rovnocenné dělostřelecké činnosti“

21.04.2024

„Česká iniciativa zajistí ukrajinské AFU granáty jen na 18 dní rovnocenné dělostřelecké činnosti“ Aj to ich ešte len chce zohnať a nebude ich platiť ako naši progresívni hlupáci na predĺženie vojny o 18 dní. „Jenže ukrajinská média a vojenští komentátoři tlumí nadšení, protože těch 180 000 granátů je kapka v moři a Ukrajině to [...]

Na toto prispievate – len na väčší počet obetí!

18.04.2024

Aby ste dokázali pochopiť Ukrajincov, musíte si na ich mieste predstaviť seba. Ale to niektorí ľudia nedokážu. Bohužiaľ, to niektorí ľudia nedokážu, lebo vedia si predstaviť len seba a nemajú žiadnu empatiu. Takže, predstavte si seba. Predstavte si Slovákov o ktorých viete, že ešte aj väčšina progresívnych voličov by pred vojnou ušla. Keby vyhlásili vojnu a [...]

Superdebata lídrov kandidátiek do EÚ – Nerudová v nej bola paródiou na progresívcov

16.04.2024

To, čo nám tu celé roky chýba, sú diskusie k rôznym závažným politickým témam. V našom mediálnom priestore sa diskusie k politike už celé roky nevedú, vymenili ich len jednostranné diskusie jednej politickej strany. Škoda, že na Slovensku sa takejto politickej diskusie nedočkáme a aby bola taká dlhá! Všimnite si, že moderátorka v nej len moderuje [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,492
Celková čítanosť: 5546923x
Priemerná čítanosť článkov: 3718x

Autor blogu

Kategórie