Založ si blog

Už zavraždili 2 704 detí a dnes najviac za 24 hodín! Na SME môžu čitatelia volať po genocíde detí!

Toto je obraz tej morálnej a uvedomelej „intelektuálnej elity“!

 

„Bezstarostnosť, s ktorou sa naše svedomie vyrovnáva s palestínskymi „ľudskými štítmi“, v skutočnosti demonštruje, že stále nie sme schopní uvažovať nad ľudskými právami ako univerzálnymi“

 

 

Vysoko oceňujem, že SME dalo aj článok filozofa, ktorý má iný názor než pôsobí redakcia SME! Prečo to nestačí, rozoberiem v ďalšom článku. Nie je to línia novinárov SME! Tí pôsobia na svojich čitateľov tak, aby chápali a schvaľovali genocídu. Napríklad diskusiou s odborníkmi, ktorí ju ospravedlňujú ako nutnú.

Jednostranne ladenými článkami, aby sa páčili sponzorom z USA! Výsledok je, že ich čitatelia sú spracovaní volať po genocíde a ospravedlňovať ju. A takto pôsobí „intelektuálna elita“!

 

 

SME Michal Lipták (ojedinelý iný názor, prečítajú si len tí, čo majú predplatné)

„Autor je filozof, pracuje v advokácii.“

 

Pri Palestínčanoch nevnímajú univerzálnosť ľudských práv ani liberáli

 

„Absencia empatie ukazuje, že sme stále uzamknutí v kmeňovom zmýšľaní.“

https://komentare.sme.sk/c/23236227/pri-palestincanoch-nevnimaju-univerzalnost-ludskych-prav-ani-liberali.html

 

 

„A aby sme mali úplne jasno – výzvy izraelskej armády, aby Gazania opustili svoje domovy, inak môžu byť považovaní za spolupracovníkov teroristov, nijako izraelskú armádu nezbavujú zodpovednosti za civilistov, ktorých následne zabijú.

Takéto ultimátum nezbavovalo zodpovednosti ruskú armádu pri obliehaní Grozného na prelome rokov 1999 a 2000 a ani dnes nie sú takéto výzvy spôsob, ako by sa dalo preventívne vyviniť z vojnových zločinov.

 

Nejde mi však teraz primárne o právnu debatu, ale o šokujúcu absenciu základnej empatie, ktorú ono pokrčenie plecami demonštruje. Viac ako dva týždne sme konfrontovaní so správami o nesmiernom utrpení, ktoré spôsobujú „spriatelené“ bomby zhadzované v rámci údajného civilizačného boja vedeného aj v našom mene – a nevyvoláva to v nás výčitky svedomia ani pocity viny.

 

Ľahkosť, s ktorou je tisíc palestínskych detí vysvetlených ako „ľudské štíty“, je neznesiteľná. Je nepochopiteľné, že takéto množstvo obetí žiadnym spôsobom nemotivuje ani na laickej úrovni k uvažovaniu o tom, či sú tieto obete nevyhnutné. Že nás to neznepokojuje a že tieto obete akceptujeme ako danosť.

 

Bezstarostnosť, s ktorou sa naše svedomie vyrovnáva s palestínskymi „ľudskými štítmi“, v skutočnosti demonštruje, že stále nie sme schopní uvažovať nad ľudskými právami ako univerzálnymi a že sme dodnes uzamknutí v kmeňovom zmýšľaní. Vieme si predstaviť samých seba na mieste Ukrajincov bombardovaných v Charkove, lebo ich vnímame ako ľudí, ktorí sú ako my, ale pri Palestínčanoch naša predstavivosť zlyháva.

 

Ako sa postavíme k ľuďom v obliehaných a bombardovaných mestách, ako boli Aleppo, Groznyj, Rakka, Mariupoľ, Bejrút, Kobani či Falúdža, v skutočnosti závisí v prvom rade od toho, kto ich zabíja. Ak ich zabíja nepriateľ, cítime súcit; ak ide o spriatelený režim, tak sú to nevyhnutné obete, ktorých smrť je smutná, ale v princípe sa nedá nič robiť, a možno si za to do určitej miery môžu aj sami.

 

Liberálne svedomie je však špecifické v tom, že teoreticky je najlepšie vybavené, aby chápalo, čo znamená univerzálnosť ľudských práv. No napriek tomu ju pričasto ignoruje. Liberálne svedomie nielenže dokáže byť bezcitné, ako vidíme v posledných dňoch, ale aj slepé k vlastnej bezcitnosti.

 

Problém je, že táto dejinná reflexia je neúplná – nevyvodzuje nevyhnutné závery z faktu, že židovský štát vznikol na úkor arabského obyvateľstva Palestíny a že utrpenie Palestínčanov je aj pretrvávajúcim dôsledkom toho, ako Izrael vznikal.

 

Dejinná reflexia, ktorá nerozpozná morálny dlh, ktorý súčasne máme voči Palestínčanom, je absolútne nedostatočná.

Tento morálny dlh máme, veľmi konkrétne, aj dnes voči ľuďom ako Ahmed Alnaúk. Splácať by sme ho mohli začať tým, že voči nemu a ostatným Palestínčanom prejavíme základnú empatiu a nebudeme pavlovovsky siahať po rétorických skratkách, aby sme sa vyvinili.A tým, že namiesto posmutneného rozhodenia rukami začneme volať po prímerí, po bezpodmienečnom prepustení všetkých rukojemníkov a následne po spravodlivom a trvalom mierovom riešení pre celé obyvateľstvo Izraela a Palestíny.

 

Pre konzistentných liberálov by to nemala byť ťažká úloha. „Slobodný svet“ nemôže existovať bez slobodných Palestínčanov a slobodných Palestínčaniek.

 

V nedeľu 22. októbra izraelské nálety na Gazu zabili 23 členov rodiny Ahmeda Alnaúka. Z jeho najbližšej rodiny prežili len jeho dve sestry a ich deti. Pätnásť jeho neterí a synovcov bolo pri nálete zabitých, všetci mali menej ako 15 rokov.

 

Takýchto prípadov bolo za posledné dva týždne nespočet: rodiny, ktoré boli v okamihu takmer vyhladené; deti, z ktorých sa v okamihu stali siroty.

 

Ak sa tieto príbehy u nás vôbec stretnú s nejakou reakciou, spočíva v odovzdanom pokrčení plecami: je to smutné, ale nemôžu za to bomby, ktoré ich zabili, ale Hamas, ktorý ich používa ako „ľudské štíty“. Izraelská odveta v Gaze sa javí priam ako neodvratná prírodná katastrofa, nie ako niečo, čo sa konkrétni ľudia rozhodli vykonať.

Dalo by sa dlho rozprávať o tom, že takýto splošťujúci naratív o „ľudských štítoch“ je chybný už z právneho hľadiska. Je pravda, že palestínski militanti v Gaze zneužívajú a aj v minulosti zneužívali civilné objekty na vojenské ciele. Amnesty International v minulosti zdokumentovala napríklad používanie škôl zriadených OSN ako skladov munície.

Takéto konanie je zjavným porušením medzinárodného práva. A o tom, že bezcieľne strieľanie rakiet do Izraela, ako aj vraždenie, mučenie a unášanie žien a detí, ktoré sme videli 7. októbra, sú tie najohavnejšie vojnové zločiny, nie sú žiadne pochyby.

 

Rovnako však platí, že izraelské bombardovanie je disproporčné, nie je dnes vedené vojenskou nevyhnutnosťou a s tým, čo sú legitímne ciele (ide o základné princípy medzinárodného humatitárneho práva, pozn. red .), Izrael nakladá pomerne voľne. Amnesty International dnes opäť upozorňuje, že pri mnohých izraelských náletoch neexistujú legitímne ciele a že takéto bezohľadné bombardovanie je vojnovým zločinom.“

 

https://komentare.sme.sk/c/23236227/pri-palestincanoch-nevnimaju-univerzalnost-ludskych-prav-ani-liberali.html

 

 

 

Pravda 25.10. sa tak v ospravedlňovaní genocídy neangažuje, ako to robí SME progresívnej intelektuálnej elity! 

 

Na Pravde také veci píšu autori z Progresívneho slovenska, ktorým tiež Pravda dáva priestor (možno musí!) Čiže zase vzoroví predstavitelia tej intelektuálnej elity!

 

 

ONLINE: Nastal čas dať im lekciu, Izrael už je z OSN vytočený. Guterres sa ohradzuje

 

 

„Izraelský veľvyslanec pri OSN Gilad Erdan vyzval generálneho tajomníka tejto svetovej organizácie Antónia Guterresa, aby okamžite odstúpil z funkcie. Vystupňoval tak izraelskú kritiku za Guterresove utorkové slová, že útok Hamasu na Izrael „nevznikol vo vákuu“ a že Palestínčania trpeli 56 rokov „dusivou okupáciou“. Dnes ráno veľvyslanec uviedol, že Izrael kvôli výrokom pozastavil vydávanie víz predstaviteľom OSN. Guterres neskôr uviedol, že utrpenie Palestínčanov neospravedlňuje útoky Hamasu. Generálny tajomník OSN António Guterres sa ohradil voči kritike zo strany izraelskej diplomacie.

 

16:00 Iránsky najvyšší duchovný Chameneí medzitým dnes obvinil Spojené štáty z toho, že „určitým spôsobom riadia“ izraelské operácie proti Hamasu. „Spojené štáty sú nepopierateľným spoluvinníkom zločinov“ páchaných v Gaze, vyhlásil v prejave v Teheráne a dodal, že Američania majú „na rukách krv utláčaných, detí, pacientov, žien a ďalších“. Iránsky prezident Ebráhím Raísí už počas návštevy amerického prezidenta Joea Bidena v Izraeli 18. októbra obvinil USA zo „spoluúčasti na izraelských zločinoch“.

 

14:55 Pri izraelskom bombardovaní Pásma Gazy od 7. októbra zahynulo najmenej 6546 ľudí, vrátane 2704 detí, a ďalších 17.439 ľudí bolo zranených.

 

V uplynulých 24 hodinách pri izraelských náletoch podľa tvrdenia ministerstva zahynulo 756 ľudí, z toho 344 detí. Úrad uviedol, že sa „masakry odohrali v južnej časti Pásma Gazy“. Ministerstvo zdravotníctva v Pásme Gazy tiež tvrdí, že pri izraelských útokoch bolo doteraz zasiahnutých 57 zariadení, 73 zdravotníkov bolo zabitých a 25 sanitiek je teraz mimo prevádzky.

 

11:55 Izrael v stredu uviedol, že odmietol udeliť vízum námestníkovi generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa pre humanitárne záležitosti Martinovi Griffithsovi. Stalo sa tak v reakcii na nedávne Guterresove vyjadrenia na pôde OSN, informoval denník The Guardian.

 

„V súvislosti s jeho vyjadreniami nebudeme vydávať víza predstaviteľom OSN. Už sme odmietli udeliť vízum námestníkovi generálneho tajomníka pre humanitárne záležitosti Martinovi Griffithsovi. Prišiel čas dať im lekciu,“ povedal podľa izraelských médií izraelský veľvyslanec pri OSN Gilad Erdan pre armádny rozhlas.

 

Izrael vyzval Guterresa na odstúpenie z funkcie po tom, čo uviedol, že „otrasné útoky“ palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra nemôžu ospravedlniť „kolektívne potrestanie palestínskeho ľudu“. Podľa šéfa OSN svet je v pásme Gazy svedkom „jasného porušenia medzinárodného humanitárneho práva“.

 

„Nič nemôže ospravedlniť úmyselné zabíjanie, zranenia a únosy civilistov – alebo odpaľovanie rakiet na civilné ciele. So všetkými rukojemníkmi sa musí zaobchádzať humánne a musia byť okamžite a bez podmienok prepustení,“ dodal Guterres.

Generálny tajomník na pôde OSN tiež vyhlásil, že útok na Izrael sa neudial „vo vákuu“, ale nasledoval po „56 rokoch dusivej okupácie“.

 

 

9:56 Izraelský veľvyslanec pri OSN Gilad Erdan vyzval generálneho tajomníka tejto svetovej organizácie Antónia Guterresa, aby okamžite odstúpil z funkcie. Vystupňoval tak izraelskú kritiku za Guterresove utorkové slová, že útok Hamasu na Izrael „nevznikol vo vákuu“ a že Palestínčania trpeli 56 rokov „dusivou okupáciou“.

 

9:19 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan obvinil Bezpečnostnú radu Organizácie Spojených národov (BR OSN) z toho, že svojím údajným proizraelským postojom prehlbuje súčasnú krízu v Gaze, píše agentúra AFP.

 

Len v utorok pri izraelských náletoch v Gaze zomrelo podľa tunajších zdravotníkov 704 Palestínčanov, vrátane 305 detí. Podľa Úradu pre koordináciu humanitárnych záležitostí OSN (OCHA) je to najvyšší počet mŕtvych v Gaze za jediný deň od začiatku vojny.“

 

https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/686158-online-izrael-utoci-v-gaze-na-zapadnom-brehu-i-v-syrii-zlikvidoval-ozbrojencov-ktori-prenikli-do-izraela/

 

 

 

Denník N sa tiež angažuje v ospravedlňovaní genocídy!

 

Napríklad názvom tohto článku, ktorý navodzuje dojem, že je to tak ako je v nadpise a generálny tajomník OSN obhajuje terorizmus!

 

 

Kto neobhajuje genocídu, tak podľa týchto extrémistov obhajuje terorizmus !!!

 

V Izraeli žiadajú rezignáciu generálneho tajomníka OSN. Obhajuje terorizmus, vyčítajú mu politici

 

https://dennikn.sk/3644745/v-izraeli-ziadaju-rezignaciu-generalneho-tajomnika-osn-obhajuje-terorizmus-vycitaju-mu-politici/?ref=tit

 

 

 

z komentárov SME – plejáda ľudí „intelektuálnej elity čitateľov“, ktorí schvaľujú genocídu! 

 

Také ste po útoku Ruska nenašli, aby ľudia volali po genocíde!

 

 

Toto je obraz tej „intelektuálnej elity“ a k čomu prevychováva svojich čitateľov!

 

 

„u mňa Palestínci skončili a ich osud ma už viac nezaujíma. A neprešlo ma to ani po tých týždňoch čo už ubehli. Takto sa nemôžu chovať normálni ľudia a Izraelčanov úplne chápem.“

 

„Ľudia z Gazy si slobodne zvolili Hamas, nikto ich k tomu nenutil. Tento prehnaný moralizmus bude našou zahubou…“

 

(posledné voľby tam boli v roku 2005, vraj je to dedičná vina!)

 

„Jednou z najsilnejších vecí sú pre mňa vyjadrenia Izraelčaniek a Izraelčanov, ktorí priamo prežili útoky Hamasu, alebo ktorých blízki boli unesení alebo zavraždení Hamasom, a ktorí napriek tomu nevolajú po odvete.“

 

„Priznávam, vybral som si stranu a moje svedomie je úplne čisté…“

 

„Empatia voči palestínčanom sa cestou niekde vytratila. Neviem či by som dokázal byť empatický, chápavý, keby mi niekto uniesol moje deti a manželku a nedaj boh im sťal hlavy.“

 

„Potom, co clovek cita, co ten odpad dokazal spravit, ake zverstva a aj na malych detoch, tak sa priklanam k nazoru, ze ten narod by mal byt bez milosti vyhladeny. Lebo ak prezije co i len jeden, problem sa len posunie na dalsie desatrocia …“

 

„to co teraz pride v gaze si naopak uz velmi dlho palestinci podporujuci hamas zasluzili…“

 

„V televízii púšťať dookola v správach. Bez upozornenia – nech ľudia zažijú šok“

 

„Zarovnať a vybudovať tam druhý Dubaj“

 

„Riesenie existuje, ale nebude humanne ani demokraticke.
A nie nemam na mysli plynove komory, skor nieco na sposob vyhnania Nemcov z vychodnej Europy – ano, vratane kolektivnej viny.“

 

„Som si vedomý, že nie všetkých palestínčanov treba hádzať do jedného vreca, ale úprimne, človek k tomu inklinuje.“

 

„Ozaj, čo je s 500 „zabitými“ v nemocnici v Gaze?“

 

„Nech pozvú aj Gretu Thunberg. Nech vidí na vlastné oči, čo podporuje.“

 

„no co je toto za haved? naco to je? a hlavne mi vadi kolko v eu maju podporovatelov? to co je? my tu tolerujeme toto? co nam uz nacisto hrabe?“

 

 

„Schvaľuješ útok na Izrael ? Spochybňuješ vraždy a terorizmus ? Budeš také veci pozerať, kým sa z toho nedogrcáš, týždne sa ti o tom bude snívať a nevoľno ti bude už len pri tej myšlienke na taký horor, aký prežili tí ľudia.

Každý človek, ktorý čo i len náznakom schvaľuje Hamas a ich „boj za nezávislosť“ je pre mňa odpad. To nie je o nejakom boji za slobodu – Palestíncom stačí ukázať teroristom prostredník a svet ich prijme. To je o tom, že tá diera je semenište terorizmu a žiadna takáto hnusná huba nevyrastie bez dobrého podhubia. Tam to živia lepšie ako lesný humus živí huby.

Ako niekto vyššie poznamenal – vybombardovať a postaviť nanovo. A prosím – nepúšťajte k tomu OSN, tú treba rozpustiť 🤦🏻‍♂️“

 

 

„Hamas je IS
palestinci sa mozu zbavit Hamasu alebo to za nich urobi Izrael a pomre vela ludi
tu niet co dodat, zvolili si ich, sympatizuju s nimi, maju spolocny osud, vybralli si
Hamas mal do toho utoku aku, taku legitimitu, po utoku su to zvery na likvidaciu“

 

 

To je z dvoch diskusií na SME, tieto komentáre môžete nájsť aj tuto:

 

https://svet.sme.sk/diskusie/5256004/izraelska-armada-ukazala-mediam-zabery-z-masakrov-civilistov-hamasom.html

 

 

 

Štandard:

 

 

Nastala hodina H. Ešte nikdy som nenapísal takýto naliehavý stĺpček, pretože som sa nikdy tak veľmi neobával, že by sa táto situácia mohla vymknúť spod kontroly spôsobom, ktorý by mohol nenapraviteľne poškodiť Izrael, nenapraviteľne poškodiť záujmy USA, nenapraviteľne poškodiť Palestínčanov, ohroziť židov na celom svete a destabilizovať celý svet.

 

Prosím Bidena, aby to Izraelčanom okamžite povedal – pre nich, pre Ameriku, pre Palestínčanov, pre celý svet.“

 

Thomas L. Friedman

 

Článok pôvodne vyšiel v denníku New York Times.

 

https://standard.sk/474773/armada-je-viac-militantna-ako-netanjahu-izrael-sa-chysta-urobit-obrovsku-chybu

 

 

 

 

.

Nitra milá Nitra

29.04.2024

„Hej, mám otčinu ja ešte inú…“ . . Aj keď som rodená Košičanka, moje srdce vždy patrilo západnému Slovensku, lebo tam žila moja babička a tam bol môj detský raj so západniarskym nárečím. Keď ho počujem, to je reč mojej babičky a mojej rodiny, obidvaja moji rodičia boli od Nitry. Preto vždy, keď som sa blížila k západnému Slovensku, mala som pocit, [...]

„Takto to tam prebieha (Bonusový moment: násilné zatýkanie kameramana Fox News)“

28.04.2024

„Za posledný týždeň polícia zatkla už 500 študentov. Kde sú tie veľké titulky? Kde?“ Už niekoľko dní som nečítala nášho minulého ministra školstva Draxlera a vždy to stojí za to a dozviete sa viac ako z mainstreamu! Vrelo odporúčam sledovať ho na FB. . . Veľa videí a v novinári o tom nepíšu! . . https://www.youtube.com/watch?v=7f4SlI6p6oA . . . [...]

Na SME sa už totálne zbláznili a znovu budú na smiech ako slniečkári

27.04.2024

Pripomína mi to ten čas, keď pri migračnej kríze prešli už do takej hystérie, že nadávali každému za zadusených migrantov, čo sa nelegálne dali prevážať v zatvorených autách, kde sa zadusili. Vtedy boli všetci ich vyznávači na najvyššom stupni hystérie, že je to dôkaz našej neľudskosti, lebo nechceme súhlasiť s kvótami. Vtedy sa predbiehali v podpisovaní extra [...]

Európsky parlament / Europarlament /

Opozícia dvakrát prehrala, pred eurovoľbami však Progresívci v prieskumoch dominujú. Zamieša kartami strašenie vojnou a kritika únie?

03.05.2024 06:05

Európske voľby môžu zmeniť politickú mapu v koalícii. Ide o Andreja Danka.

vojna na Ukrajine, energetika, DTEK

ONLINE: Ukrajinci vedia, čo potrebuje ich energetika - Patrioty

03.05.2024 06:00

Ukrajinskí energetici vedia, čo potrebuje ich sektor, ktorý je terčom ruských rakiet. Protiraketové systémy ako je Patriot.

Russia Ukraine War

Utekajú Ukrajinci pred brannou povinnosťou za hranice? Ficova vláda stojí pred otázkou ich návratu do vlasti

03.05.2024 06:00

Ukrajina potrebuje viac bojových posíl v uniformách a potrebuje ich čím skôr

Macocha, tragédia

Prečo skočila žena s dcérkami v náručí do priepasti Macocha? Dôvody letnej tragédie sú známe

03.05.2024 05:50

Bol to nesmierne smutný prípad, keď vlani vybrala mladá žena z kočíka dieťa, druhé držala za ruku a skočila do priepasti.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,495
Celková čítanosť: 5561421x
Priemerná čítanosť článkov: 3720x

Autor blogu

Kategórie