Založ si blog

„Inak ako evakuáciou obyvateľov sa to nedá, inak budú zabití, “

Doteraz som si myslela, že pre celý civilizovaný svet platí, že nemôže vo vojnách zabíjať civilistov. Veď sa to vyčítalo Rusku a aj USA v Iraku!

 

No dnes som sa na SME dočítala, že:

 

„Útok, pri ktorom zomrie aj mnoho civilistov, však nemusí byť nelegálny, ak bol dôležitý pre dosiahnutie vojenského cieľa a úmerný „očakávaným získaným konkrétnym a priamym vojenským výhodám“, píše Economist.“

 

V izraelskom prípade sa napríklad dajú ospravedlniť aj pomerne veľké civilné obete tým, že zničenie miest, z ktorých Hamas odpaľuje rakety, prinesie Izraelu vojenské výhody.“

 

 

Však to isté potom môže tvrdiť aj Rusko, že zabíjať civilistov nemusí byť nelegálne, ak to bolo dôležité pre dosiahnutie ich vojenského cieľa očakávaným získaným konkrétnym vojenským výhodám!

 

To ako odteraz bude pre civilizovaný svet normálne, že vojenské výhody to ospravedlňujú? 

 

A skôr by sa dalo pochopiť, keby Izrael tvrdil – Vyzvali sme civilistov, aby opustili Gazu a mali všetky možnosti to urobiť!

Mali zabezpečený únikový východ, čas sa tam dostaviť, ak to nevyužili, je to ich chyba!

 

 

Ale ako všetci vieme, ten východ nie je zabezpečený! Rovnako nie je zabezpečený čas pre takú masu civilistov!

 

Jednoznačne teda nemajú zabezpečenú možnosť úniku a nie je to ich chyba, že ak tam zostanú, keď nemôžu ujsť, budú vyvraždení!

 

Je tam viac ako 800 000 detí!

 

zdroj tohto počtu:

 

„Pásmo Gazy má rozlohu ako Bratislava, no žije tam približne 2,5 milióna ľudí, z čoho viac ako 800 000 tvoria deti.“

 

„skonštatoval riaditeľ Inštitútu ľudských práv Peter Weisenbacher.“

 

https://ereport.sk/odkaz-maju-aj-pre-leyenovu/

 

SME:

 

 

Požiadavka brať do úvahy civilistov sa však neprestáva vzťahovať ani na ľudí, ktorí odmietli, alebo jednoducho nemohli opustiť Gazu. „Ľudia nestrácajú právo na ochranu len preto, že ostávajú na mieste.“

 

„Útok, pri ktorom zomrie aj mnoho civilistov, však nemusí byť nelegálny, ak bol dôležitý pre dosiahnutie vojenského cieľa a úmerný „očakávaným získaným konkrétnym a priamym vojenským výhodám“, píše Economist.“

 

„Pripomínajú, že uplatňovanie rovnakých pravidiel môže priniesť veľmi odlišné výsledky podľa toho, aké sú podmienky na bojisku. V izraelskom prípade sa napríklad dajú ospravedlniť aj pomerne veľké civilné obete tým, že zničenie miest, z ktorých Hamas odpaľuje rakety, prinesie Izraelu vojenské výhody.

 

Do hry vstupuje aj argument, že židovský štát má armádu zloženú do veľkej miery z brancov, a preto je populácia citlivejšia na straty medzi vojakmi. Preto sa Izrael v posledných operáciách spoliehal prevažne na raketové útoky, ktoré zabíjajú aj civilistov, no izraelskí vojaci ostávajú v relatívnom bezpečí.“

 ===

 

SME:

 

„Zložitá je aj otázka izraelských osadníkov na Západnom brehu. Podľa Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva ide približne o 700-tisíc obyvateľov, ktorí sa v oblasti usadili a zostali aj napriek schváleniu rezolúcie 2334 Bezpečnostnou radou OSN, ktorá uvádza, že expanzia izraelských osadníkov na okupovanom území Palestíny je v rozpore s medzinárodným humanitárnym právom.

 

Tento postoj voči osadám na Západnom brehu má aj Európska únia, nie však Spojené štáty.

 

Expanzia izraelských osadníkov okrem iného pokračuje a je podporovaná izraelskou vládou, ktorá je nábožensky najkonzervatívnejšou v dejinách Izraela. Organizácia Peace Now upozornila na neustále budovanie izraelských obydlí, zatiaľ čo sa pravidelne demolujú palestínske obydlia na ich vlastnom území.

 

Súčasťou riešenia dvoch štátov je, že sa buď izraelskí osadníci z palestínskych území vysťahujú, alebo zmenia občianstvo.

 

Západný breh má tri milióny Palestínčanov a roztrúsených po Izraeli sú ďalšie dva milióny Palestínčanov, ktorí majú izraelské občianstvo. To je sedem miliónov Palestínčanov. Izrael má sedem miliónov Židov. Sú si rovní. Ako by Izraelčania odstránili sedem miliónov Palestínčanov?“

 

Postupná expanzia izraelských osadníkov zatiaľ podľa Farsakhovej predstavuje skôr realitu apartheidu a naznačuje zámer postupne anektovať palestínske územia, v ktorých sú Palestínčania utláčaní.

 

Apartheidom nazvala prístup Izraela k palestínskemu obyvateľstvu vo svojej správe z roku 2021 aj Amnesty International.

Bývalý štátny tajomník Spojených štátov, John Kerry, podľa denníka New York Times povedal, že pri hľadaní riešení si Izrael bude musieť nútený vybrať medzi dvoma základnými zložkami svojej národnej identity: židovský charakter alebo demokracia.

 

Egypt nechce prijať dva milióny utečencov z Pásma Gazy, ktorých by mu Izrael podľa Farsakhovej chcel odkázať. V Jordánsku zase už teraz žijú milióny palestínskych utečencov a ďalších prijať nechce. Okrem toho sa na Západnom brehu nachádzajú aj izraelskí osadníci, ktorí by s riešením, rovnako ako Izrael, nesúhlasili.

A v neposlednom rade by museli s rozdelením Palestíny a so zánikom vlastného štátu súhlasiť samotní Palestínčania.“

 

https://svet.sme.sk/c/23233057/izrael-palestina-hamas-vojna-riesenie.html?ref=av-center

 

 

Ako sa na vojnu v Gaze pozerá medzinárodné právo

 

„Už prvé kroky v reakcii na teroristický útok Hamasu vyvolávajú obavy, či tieto medze už neboli neprekročené. Izrael totiž zaviedol absolútnu blokádu dodávok potravín či energií do Pásma Gazy, viac ako milión ľudí vyzval na evakuáciu, inak im vraj hrozí smrť, a cieli aj na civilné budovy, ktoré podľa neho Hamas využíva na svoje aktivity.

Zničenie Izraela je otvorene súčasťou ideológie Hamasu. Izrael tvrdí, že ak sa chce účinne brániť, musí zničiť Hamas, a preto sú kroky, ktoré doteraz podnikol v Pásme Gazy ospravedlniteľné.

„Ak chcete zničiť Hamas, musíte zničiť Gazu, pretože takmer každá budova v Gaze je základňou Hamasu. Inak ako evakuáciou obyvateľov sa to nedá, inak budú zabití,“ povedal pre magazín Economist Avičaj Mandelblit, ktorý pôsobil ako hlavný advokát izraelskej armády v rokoch 2004 až 2011.

 

Vojna do úplného konca

 

Obavy z porušenia medzinárodného humanitárneho práva okrem Palestínčanov či ľudskoprávnych organizácií vyslovilo aj OSN. Príkaz na evakuáciu spolu so zavedením absolútnej blokády Gazy sa podľa hovorkyne úradu OSN pre ľudské práva Raviny Shamdasaniovej nemôže považovať za dočasnú evakuáciu a spĺňa skôr znaky núteného presunu civilistov, ktorý by už bol v rozpore s medzinárodným právom.

„Ľudia, ktorým sa podarilo vyhovieť požiadavke izraelských úradov, sú dnes v pasci na juhu Pásma Gazy v chatrných prístreškoch, s rýchlo sa míňajúcimi zásobami jedla, s nedostatočným alebo žiadnym prístupom k pitnej vode, k hygiene, liekom a k ďalších základným potrebám,“ povedala Shamdasaniová podľa agentúry Reuters.

 

Státisíce ľudí však v meste Gaza ostali a mnohí z nich už zomreli, alebo sa zrejme v najbližších dňoch stanú obeťami. „Toto bude vojna až do úplného konca. Bude to kto z koho, vieme, čo by s nami urobili oni,“ zdôrazňuje Mandelblit.

 

„Niektorí medzinárodní pozorovatelia vrátane OSN však vnímajú Izrael ako krajinu okupujúcu Gazu, čo je pohľad podporený skutočnosťou, že Izrael kontroluje hranice Gazy, jej vzdušný priestor aj väčšinu dodávok elektriny,“ píše pre web The Conversation, profesor práva z Americkej univerzity Robert Goldman.

 

Izrael mal tiež zabezpečiť, že evakuovaní ľudia budú mať z čoho žiť – zásoby jedla, liekov, teplého oblečenia prístreškov – čo neurobil. Vyhladovanie civilného obyvateľstva je vojnovým zločinom, aj keď k tomuto zrejme zatiaľ nedochádza.

 

Požiadavka brať do úvahy civilistov sa však neprestáva vzťahovať ani na ľudí, ktorí odmietli, alebo jednoducho nemohli opustiť Gazu. „Ľudia nestrácajú právo na ochranu len preto, že ostávajú na mieste. Izrael sa musí neustále snažiť ušetriť civilistov a civilné budovy pred škodami a umožniť neprerušované dodávky humanitárnej pomoci,“ dodávajú.

 

Vojenské centrá alebo základne nepriateľa sú legitímnymi cieľmi, v Gaze je to však osobitne citlivé, keďže Hamas si nevybudoval vlastné centrá, ale rozmiestnil ich medzi civilné obyvateľstvo. Preto pri každom bombardovaní oblasti v posledných rokoch zomrelo množstvo civilistov, v posledných necelých dvoch týždňoch sú to už tisíce ľudí.

 

Vojaci musia medzi týmito objektami rozlišovať. Medzinárodné humanitárne právo porušujú v prípade, že cielene útočia na civilné objekty. Útok, pri ktorom zomrie aj mnoho civilistov, však nemusí byť nelegálny, ak bol dôležitý pre dosiahnutie vojenského cieľa a úmerný „očakávaným získaným konkrétnym a priamym vojenským výhodám“, píše Economist.

 

O výbere cieľov izraelských útokov pri 50-dňovej operácii Izraelu proti Hamasu v Gaze z roku 2014 písali Michael Schmitt z Univerzity v Readingu a vojenský právnik John Merriam. „Určovanie cieľov je v súlade s bežnou praxou a aj americkou doktrínou,“ napísali.

 

https://svet.sme.sk/c/23233345/izrael-vojna-hamas-terorizmus-medzinarodne-humanitarne-pravo-zenevske-dohovory.html?ref=av-center

 

z komentárov:

 

Ak sa vytvorí Palestína zničí sa Izrael. Preto považujem všetkých tých ktorí kričia free Palestína za podporovateľov terorizmu.“

 

Je absolútne jedno čím boli či sú obyvatelia Gazy. Je absolútne jedno na ktorú stranu sa postavíš, buď si na strane apartheidu alebo na strane vrahov, teroristov. Ty sis vybral apartheid.“

 

„Ja som na strane medzinárodného práva. Lebo bez neho sme všetci vo vojne.“

 

každá rakovina by mala byť odstránená.. pri úspešnej terapii nevyhnutne zahynú aj mnohé zdravé bunky, ale organizmus ako taký našťastie prežije..


svätá zem sa od siedmeho októbra snaží dostať bujnejúci malígny chamas nádor zo svojho požehnaného tela..“

 

Medzinárodné právo upravuje aj likvidáciu teroristov? Lebo toto nemá s vojnou nič spoločné.“

 

Lenže ak civilisti pomáhajú armáde, tak už nie sú civilisti.“

 

 ===

 

 

„Izrael zahájil v Gaze operaci na etnické vyčištění celé oblasti a začal vyhlazovat veškeré obyvatelstvo, které se neevakuovalo a rozhodlo se zůstat v severní části Gazy. Ve čtvrtek večer izraelská stíhačka F-16 provedla nálet na pravoslavný kostel v Gaze, kde se ukrývalo podle svědků asi 400 uprchlíků, především rodiny s malými dětmi. Stíhačka svrhla na kostel sv. Porfyria americkou air-burst vakuovou bombu, která srovnala kostel se zemí a celý pátek se snaží záchranáři někoho z pod trosek ještě vytáhnout, zůstává tam ještě asi 150 pohřešovaných lidí.

 

Použití vakuové bomby na pravoslavný kostel je podle reportérů arabských stanic novou taktikou Izraele, aby na zemi nezůstaly důkazní stopy po kráterech, protože vakuové bomby krátery nevytváří, ale v důsledku termobarického podtlaku při zápalu aerosolové směsi dojde k ničivé destrukci budovy, která převyšuje ničivost běžných klasických bomb. Izrael se snaží zlikvidovat co nejvíce lidí, kteří odmítli vyklidit severní část Gazy a nechtějí opustit svůj životní prostor a přenechat ho izraelským osadníkům.

 

Izraelská armáda podle arabských reportérů zahájila genocidu v Gaze bez rozdílu, útočí jak na nemocnice, tak i na uprchlická zařízení v kostelech. Vyhlazování Gazy je tak bezskrupulózní, nerozlišuje muslimy a křesťany, civilisty a bojovníky Hamásu, prostě Izrael se rozhodl srovnat Gazu se zemí a lidi, kteří se odmítnou evakuovat a brání etnickému vyčištění prostoru, prostě Izrael pozabíjí bombami.

 

Je zapotřebí, aby se v Evropské unii začalo jednat a politici aby iniciovali uvalení zdrcujících sankcí na Izrael za páchání válečných zvěrstev! Je potřeba se obrátit na poslance, ministry, členy vlády a zjistit jejich postoj, jestli jsou pro uvalení sankcí, anebo kolaborují s teroristickým a okupačním státem Izrael. Podle toho je potom třeba jednotlivé politiky stíhat za podporování genocidy podle příslušných zákonů. Izrael se takto chová proto, že ví, že má tichou podporu od EU i od USA.

Ale bombardování křesťanských kostelů s uprchlíky, to už je přesně ta linie, kde nejde vůbec o Palestince, ani o Hamás, ale o likvidaci křesťanů s cílem vyčistit prostor Gazy pro Izrael, aby na opuštěném území zničené Gazy mohl začít stavět židovské osady. Ten plán je naprosto jasný a jednoduchý. Ten teror a bombardování má donutit obyvatele Gazy k útěku a k přesunu dolů na jih k hranicím Sinajského poloostrova a Egypta.

Sionistický Izrael používá vyhlazovací taktiku jako Wehrmacht po zahájení operace Barbarossa

Jakmile tam budou Palestinci a křesťané přesunuti, Izrael začne bombardovat na jihu tato mamutí shromaždiště uprchlíků pod nějakou stupidní záminkou, čímž donutí tyto davy k panice, aby začaly prchat přes přechod v Rafáhu do Egypta a tím definitivně opustili Palestinu a přenechali ji sionistům v Izraeli všemožně podporovaných americkou vládou a Evropskou komisí.

Přesně tento model teď kopíruje sionistická armáda Izraele. Srovnává se zemí Gazu od severu směrem k jihu, aby nikdo na území nezůstal, to za prvé, a aby se nikdo ani nemohl nikam vrátit, protože nebude mít kam, všechno bude srovnané se zemí. To umožní Izraeli potom po válce přerozdělovat “opuštěné” pozemky v Gaze izraelským osadníkům. A to je celé. To je celý plán. Je to prostě izraelská forma operace Barbarossa.

Pokud se evropské národy nevzepřou Evropské unii a její podpoře Izraeli, skončí to největší migrační katastrofou v historii

Je to ale důsledek chazarského vedení Evropské unie, jmenovitě Evropské komise, která kolaboruje se sionisty v Izraeli na realizaci etnicky čistého Izraele, který se stane čistě jen židovským státem, bez muslimů a bez křesťanů. Už žádní Palestinci, ani křesťané, všichni budou vyhnáni, a když se odmítnou nechat vyhnat, tak izraelské stíhačky je vyhladí, vybombardují, zasypou v troskách nemocnic a pravoslavných kostelů.

Není to přehnané, to je pouze lakonické konstatování toho, co nás čeká, pokud se národy v Evropě nepostaví svým vládám podporujících sionistický Izrael v genocidě a etnickém začišťování okupované Palestiny. Vládám nesmí být tolerována podpora Izraele a genocidy, kterou spustil v Gaze s cílem etnického začištění celého prostoru. Migrace způsobená tímto etnickým čištěním totiž rozvrátí Evropu a uvrhne celý Blízký východ do konfliktu, který nebude mít konce a bude zdrojem destabilizace celé Evropy, Blízkého východu a celé Afriky.

(krátené z aeronetu)

 

 

BREAKING: Compelling video evidence points to Israeli AIR BURST bomb striking al-Ahli hospital grounds, killing hundreds of Palestinian civilians as they slept on courtyard grounds adjacent to the parking lot

 

 

„IZRAEL/GAZA: MIKE ADAMS přináší přesvědčivé důkazy v podobě video záznamů útoku na nemocnici v Gaze, které jednoznačně dokazují, že za tímto válečným zločinem stojí Izrael, který v Gaze provádí etnické čistky, neboť chce toto strategické území obsadit a Palestince vysídlit

 

Díky investigativní práci Information Liberation (Chris Menahan) a (Lord Bebo) jsou nyní k dispozici přesvědčivé důkazy o tom, že Izrael bombardoval areál nemocnice al-Ahli pomocí „letecké bomby“ a že Izrael o den později rovněž bombardoval ulice poblíž nemocnice al-Quds.“

 

https://www.naturalnews.com/2023-10-19-video-evidence-points-to-israeli-air-burst-bomb-striking-al-ahli-hospital-grounds.html

 

 

 

„Vřele doporučuji shlédnout ze záznamu včerejší Jílkové “máte slovo” .“

 

https://www.ceskatelevize.cz/porady/10175540660-mate-slovo-s-m-jilkovou/223411030520028/

 

 

 

Iniciatíva Židia za mier a IĽP: Izrael pácha v Pásme Gazy genocídu, toto už nie je obrana!

 

„Viac ako milión obyvateľov sa malo nútene vysťahovať z Pásma Gazy počas 24 hodín, proti tomuto kroku sa ohradila aj Organizácia Spojených národov(OSN). V redakcii sme obdržali stanovisko Inštitútu ľudských práv (IĽP) a Iniciatívy Židia za mier, ktoré poukazuje na to, že Izrael sa týmto môže dopúšťať vojnových zločinov. I zločinov proti ľudskosti. Prinášame vám ho v celom znení.

Evakuácia alebo genocída?

Diana Katz-Weinberg, koordinátorka Iniciatívy Židia za mier, uviedla:

„Na Ukrajine od začiatku vojny zomrelo 500 detí. V Gaze len tento týždeň už najmenej 650 detí. Rozkaz izraelskej armády, aby sa presunulo viac ako milión ľudí, nie je žiadna evakuácia. Evakuácia je, keď ľuďom zabezpečíte dopravu a prístrešie.

Kto presunie nevládnych, chorých, ranených? Všetci politici, ktorí pred týždňom úplne správne odsúdili útok Hamasu na juh Izraela, by dnes mali odsúdiť tento šialený, neľudský plán. Po celom svete sú demonštrácie Židov proti tomuto.

„Nestojíme za Izraelom, ak pácha etnické čistky. Izrael nemá právo vysídliť milión ľudí a páchať etnické čistky. To nie je obrana, to je genocída.“

Pásmo Gazy má rozlohu ako Bratislava, no žije tam približne 2,5 milióna ľudí, z čoho viac ako 800 000 tvoria deti.

Podľa niektorých medzinárodných mimovládnych organizácii ide o „najväčšie väzenie na svete,“ a OSN opakovane upozornila, že tam hrozí humanitárna katastrofa.

Izraelská armáda ukončila priamu okupáciu v roku 2005, no prísne kontroluje pohyb osôb aj tovaru, ako aj vzdušný a námorný priestor. Tento týždeň Gazu kompletne odrezala od sveta, prerušila prívod elektriny aj vody.

Odkaz majú aj pre Leyenovú

„Vítame rozhodnutie EÚ mimoriadne navýšiť humanitárnu pomoc Palestíne o ďalších 50 miliónov eur. No v tejto situácii je najdôležitejšie zastaviť násilnosti. Vyzývame predsedníčku Európskej komisie von der Leyen, aby svoje stretnutia s relevantnými aktérmi využila na deeskaláciu.

Európa by mala urobiť všetko preto, aby sa obnovili mierové rokovania. Predstavitelia a predstaviteľky demokratických krajín musia zdôrazňovať potrebu dodržiavania ľudských práv a nulovú toleranciu voči vojnovým zločinom za akýchkoľvek okolností,“ skonštatoval riaditeľ Inštitútu ľudských práv Peter Weisenbacher.“

 

https://ereport.sk/odkaz-maju-aj-pre-leyenovu/

 

 

 

 

.

 

 

.

Nitra milá Nitra

29.04.2024

„Hej, mám otčinu ja ešte inú…“ . . Aj keď som rodená Košičanka, moje srdce vždy patrilo západnému Slovensku, lebo tam žila moja babička a tam bol môj detský raj so západniarskym nárečím. Keď ho počujem, to je reč mojej babičky a mojej rodiny, obidvaja moji rodičia boli od Nitry. Preto vždy, keď som sa blížila k západnému Slovensku, mala som pocit, [...]

„Takto to tam prebieha (Bonusový moment: násilné zatýkanie kameramana Fox News)“

28.04.2024

„Za posledný týždeň polícia zatkla už 500 študentov. Kde sú tie veľké titulky? Kde?“ Už niekoľko dní som nečítala nášho minulého ministra školstva Draxlera a vždy to stojí za to a dozviete sa viac ako z mainstreamu! Vrelo odporúčam sledovať ho na FB. . . Veľa videí a v novinári o tom nepíšu! . . https://www.youtube.com/watch?v=7f4SlI6p6oA . . . [...]

Na SME sa už totálne zbláznili a znovu budú na smiech ako slniečkári

27.04.2024

Pripomína mi to ten čas, keď pri migračnej kríze prešli už do takej hystérie, že nadávali každému za zadusených migrantov, čo sa nelegálne dali prevážať v zatvorených autách, kde sa zadusili. Vtedy boli všetci ich vyznávači na najvyššom stupni hystérie, že je to dôkaz našej neľudskosti, lebo nechceme súhlasiť s kvótami. Vtedy sa predbiehali v podpisovaní extra [...]

Moment dopadu balistickej rakety na iracké mesto Erbil

Úder na Sýriu. Izrael zasiahol budovu bezpečnostných síl v Damasku

02.05.2024 23:01, aktualizované: 23:25

Sýrske štátne médiá o údere bezprostredne neinformovali.

ucla

USA: Na univerzite UCLA zadržali najmenej 200 propalestínskych demonštrantov

02.05.2024 22:22

Polícia zlikvidovala barikády a začala vypratávať tábor demonštrantov.

trump

Ďalší útok na Kapitol? Výsledky volieb uznám, len ak budú čestné, uviedol Trump

02.05.2024 21:52

Podobné slová použil aj v rokoch 2016 a 2020.

Miloš Vučevič

Smer Moskva. Srbský parlament potvrdil novú vládu, na niektorých ministrov sú uvalené sankcie

02.05.2024 21:19

Vučevičovu vládu po búrlivej dvojdňovej rozprave podporilo 152 z 250 poslancov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,495
Celková čítanosť: 5561088x
Priemerná čítanosť článkov: 3720x

Autor blogu

Kategórie