Založ si blog

Bývalý minister školstva: „Francúzi štrajkujú hádam až priveľa. Slováci takmer vôbec“

Chceme naozaj takto prežívať aj naďalej? pýta sa Draxler

 

Francúzi štrajkujú hádam až priveľa. Slováci takmer vôbec“

 

Ten kontrast je ľahké uvedomiť si v tieto dni. Francúzske ulice sú plné protestujúcich. Národ je nespokojný s vládnou reformou, ktorá ide zvýšiť vek odchodu do dôchodku z 62 na 64 rokov. Kopa ľudí štrajkuje, vrátane časti smetiarov, takže Paríž je v tieto dni vcelku „voňavý“.

Draxler však upozorňuje na naše špecifikum. Slováci majú jednu z najnižších mier štrajkov v Európe. Nemec nespokojný s príjmom začne rozmýšľať, ako kolektívne vyjednávať o niečom lepšom. Slovák poslušne robí, čo má prikázané. Samozrejme, nadáva, ale tak, aby ho to neohrozilo. “Nemec či Talian dokonca vie štrajkom podporiť aj kolegov v úplne inej fabrike či odvetví (tzv. solidárny strajk). V Slovenskej republike sa to nikdy v živote nestalo a takmer určite ani nestane. Je to dané okrem iného všeobecnou, historickou letargiou. Tú vidno všade. Bežné západné mesto veľkosti Bratislavy si za rok zažije rôzne druhy protestov, s rôznymi témami. Slovák celkom seriózne považuje to, že raz za päť rokov ide niekam na námestie, za heroický výkon.”

Absencia toho, čo sa zvykne nazývať aj spolkový život, ktorý kvitol v prvej republike, zanecháva na spoločnosti svoje stopy. A tá na to dopláca: “Domáca letargia má, samozrejme, veľký dopad aj na politiku. Napriek národnému presvedčeniu, aké skvelé sú politické džoby, sa Slováci do politiky takmer nehrnú. Neexistuje žiadna strana, ktorá by neprežívala vnútornú krízu z nedostatku ľudí. Ak sa niekto v politike o niečo snaží, tá všeobecná letargia naňho musí pôsobiť ubíjajúco. A treba s ňou rátať. Sám som si to zažil. Keď bol aj na mňa ako ministra veľký mediálny tlak, x krát sa mi stalo, ako mi niekto povedal “nebojte sa, my vás prídeme podporiť, celá skupina”. V skutočnosti sa to nikdy nestalo.”

Tá letargia je podľa Draxlera naozaj zlá a škodlivá a internet teraz už nejaké možnosti snaženia a reálnej spoločenskej angažovanosti takmer úplne zabil. Lenže bez angažovanosti nebudú ani lepšie platy, ani naozaj fungujúci štát. “Chceme naozaj takto prežívať aj naďalej?” pýta sa Draxler a my s ním.“

“Francúzi štrajkujú hádam až priveľa. Slováci takmer vôbec,” píše Draxler v úvode. “Ten kontrast je ľahké uvedomiť si v tieto dni. Francúzske ulice sú plné protestujúcich. Národ je nespokojný s vládnou reformou, ktorá ide zvýšiť vek odchodu do dôchodku z 62 na 64 rokov. Kopa ľudí štrajkuje, vrátane časti smetiarov, takže taký Paríž je v tieto dni vcelku “voňavý”. Tie západné štrajky a protesty majú rôznorodú podobu. Keď som pracoval v Bruseli, moja kancelária bola nad jednou z hlavných tried mesta. Tým pádom som mal výhľad na každý väčší protest, ktorý sa v Bruseli konal.”

 

 

FRANCÚZSKO TERAZ 16.3.:

 

ČO BY O NICH VYHLÁSIL KLUB PAVLÍKA MOROZOVA?

 

https://www.facebook.com/watch/?v=920861895832335

 

 

 

Klub Pavlíka Morozova!

 

„Vyzýváme vás, abyste přijal odpovědnost za své činy, odstoupil z funkce děkana Národohospodářské fakulty VŠE a nadále nepoškozoval prestiž studia studentů a absolventů v očích veřejnosti,“ dodávají podepsaní. Svou signaci pod dokument přidali studentští senátoři Akademického senátu Vysoké školy ekonomické v Praze a dále k dnešnímu dni – k ranním hodinám – jsou uváděni studenti VŠE (2477), absolventi VŠE (1682), akademici (461) a 3875 lidí z veřejnosti. Petice však při digitálním podpisu nevyžaduje žádné potvrzení, že se skutečně jedná o studenta, absolventa či akademika. Ani zda uvedení studenti VŠE pochází ze Ševčíkovy fakulty.“

„ČESKO: Jedna petice na podporu docenta Ševčíka, další otevřený dopis proti němu. Pod ním je podepsáno celkem 8495 lidí (údaj z dnešního rána), petice na podporu Ševčíka čítá podpisů násobně více (33559). Přitom otevřený dopis je staršího data.“

 

 

===========

 

17.3.2023

Ukrajinský výsadkář vylíčil poměry na frontě, hned ho degradovali

 

„Ukrajinská armáda uprostřed sílící ruské ofenzivy hasí nepříjemný problém na informační frontě. Respektovaný velitel výsadkářů v rozhovoru s americkými novináři otevřeně promluvil o vysokých ztrátách a úrovni čerstvých posil. Velení ho okamžitě degradovalo.

Poplach v nejvyšších kruzích ukrajinské armády vzbudila slova, která velitel praporu 46. výsadkové brigády pronesl v rozhovoru s novináři The Washington Post. Anatolij Kozel přezdívaný „Kupol“ otevřeně promluvil o mizerné úrovni čerstvých posil a volal po lepším výcviku.

 

„Dostal jsem sto nových vojáků. Ale nedali mi čas, abych je připravil. Řekli: ‚Vem je do boje.‘

Všechno zahodili a utekli. Tak to je. Chápete to? Voják, který nevystřelí. Ptám se ho proč a on mi říká: ‚Když já se bojím zvuku výstřelu.‘ A z nějakého důvodu nikdy neházel granátem,“ posteskl si Kupol, který s Rusy v Donbasu válčí už devět let.

Z jeho jednotky prý po roce od invaze nezbyl kámen na kameni. Z pěti set vojáků sto padlo, dalších čtyři sta bylo raněno. Kupol je podle svých slov jediným profesionálním vojákem v jednotce. Hlavní problém je prý mizerný výcvik čerstvých branců. To se projevilo při nedávném ústupu ze Soledaru, kde podle Kupola stovky vojáků bez boje opustily pozice.

Při rozhovoru se dokonce nechal nafotit, přestože musel vědět, že bude čelit postihu. Prý promluvil v naději, že otevřená kritika zajistí vojákům lepší výcvik. „Potřebujeme alianční instruktory v našich výcvikových střediscích, naše instruktory musí poslat sem, do zákopů. Protože zatím ve své práci selhali,“ dodal.

Na jeho podporu se v řadách spolubojovníků zvedla vlna solidarity, někteří z nich otevřeně kritizují postup velení na sociálních sítích. „Kupolův rozhovor je pravdivý a výstižný. Dokonce je až moc opatrný a vyvážený. Protože skutečnost je mnohem horší,“ napsal výsadkář Volodymyr Ševčenko

Podobného názoru je i vojenský reportér Jurij Butusov. „Doufám, že Kupol bude ponechán ve funkci a bude vyznamenán, protože si to za svou vojenskou službu zaslouží.

Trest pro zkušeného velitele, který si pustil pusu na špacír, je pochopitelný. Velení skutečná čísla ztrát přísně tají – a to i před západními spojenci. The Washington Post ve svém textu odhaduje, že armáda dosud přišla o 120 000 lidí, přičemž toto číslo zahrnuje mrtvé i zraněné.

Pochmurné hodnocení situace na frontě na stránkách prestižního amerického listu je pro armádu nepříjemným narušením informačního monopolu. Novináři jsou většinou závislí na pečlivě filtrovaných zprávách z generálního štábu, exkluzivní informace dostávají hlavně americké deníky a televize, skrze něž Kyjev prosazuje své zájmy v Bidenově administrativě.“

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/ukrajina-kupol-vysadkar-kritika-armady.A230317_111903_zahranicni_aha

 

 

Včera jsem četl jak to za podobná slova schytal český voják od svých krajanů a jak nic z toho není pravda 😃 že ho zadrželi a poslali zpět do cech a že to bude mít dohru“

 

 

Jindřich Rajchl 16.3.:

 

Kauza Matouša Bulíra je dnes na internete trendom. Celkom spravodlivo priznávam, že sme nemali dobré vzťahy – on veril vojenskej pomoci Ukrajine, ja nie. Dosť sme sa za to modlili. Nikdy by som mu však nepral žiadnu škodu na zdraví, ani fyzický lynč, rovnako ako „morálny gigant“ Tomáš Zdechovský.

 

Čo presne mu Matouš Bulíř spravil, že sa z jeho výprasku raduje tento hrdina z Bruselu, ktorý vie fotiť v maskovaní?
Nuž, odišiel na Ukrajinu a vyzval Zdechovského a Cempera, aby urobili to isté. A povedal aj pravdu – teda že tam nedorazila žiadna západná technológia a že žiadne miliardy, ktoré nám EÚ poskytla (a teda aj z našich vreciek) nie sú na čiare akosi vidno.
Na pána europoslanca ste sa odvážili dosť, však?
Asi preto sa s radosťou podelil o fotku zbitého Matouša a očividne sa pri tom bavil.
Dosiahol úplne novú úroveň morálneho základu.
Pán Zdechovský nám veľmi jasne dokázal, že ak niekto schvaľuje násilie voči svojmu názorovému oponentu, alebo sa z neho nepriamo raduje, sú to predstavitelia súčasnej vládnej koalície, nie my.
Aspoň už vieme, kto tu podnecuje násilie a agresiu.
V štandardnej demokracii, ku ktorej sa tak rád hlási pán Zdechovský, by ho médiá pre túto chybu donútili odstúpiť do 24 hodín.
Samozrejme, mainstream bude alibisticky tichý.
Preto potrebujeme zmenu.
čím skôr, tým lepšie.“
.
.
.
.
.
 
https://www.youtube.com/watch?v=u9V0MzKp5w8
 
.
.
.
.
.
V tomto článku si vypočujte primitívov zo záznamu, čo bojujú za Česko! Nečudujem sa, že ukrajinského výsadkára degradovali!
.
.
.
 
https://www.expres.cz/zpravy/matous-bulir-tomas-zdechovsky-ukrajina.A230316_112933_dx-zpravy_stes

 

 

.

„Česká iniciativa zajistí ukrajinské AFU granáty jen na 18 dní rovnocenné dělostřelecké činnosti“

21.04.2024

„Česká iniciativa zajistí ukrajinské AFU granáty jen na 18 dní rovnocenné dělostřelecké činnosti“ Aj to ich ešte len chce zohnať a nebude ich platiť ako naši progresívni hlupáci na predĺženie vojny o 18 dní. „Jenže ukrajinská média a vojenští komentátoři tlumí nadšení, protože těch 180 000 granátů je kapka v moři a Ukrajině to [...]

Na toto prispievate – len na väčší počet obetí!

18.04.2024

Aby ste dokázali pochopiť Ukrajincov, musíte si na ich mieste predstaviť seba. Ale to niektorí ľudia nedokážu. Bohužiaľ, to niektorí ľudia nedokážu, lebo vedia si predstaviť len seba a nemajú žiadnu empatiu. Takže, predstavte si seba. Predstavte si Slovákov o ktorých viete, že ešte aj väčšina progresívnych voličov by pred vojnou ušla. Keby vyhlásili vojnu a [...]

Superdebata lídrov kandidátiek do EÚ – Nerudová v nej bola paródiou na progresívcov

16.04.2024

To, čo nám tu celé roky chýba, sú diskusie k rôznym závažným politickým témam. V našom mediálnom priestore sa diskusie k politike už celé roky nevedú, vymenili ich len jednostranné diskusie jednej politickej strany. Škoda, že na Slovensku sa takejto politickej diskusie nedočkáme a aby bola taká dlhá! Všimnite si, že moderátorka v nej len moderuje [...]

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

vojna na Ukrajine, Bachmut

ONLINE: Pistorius: Rusi už vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.

Špióni

Kradnuté technológie, sabotáže aj plánované útoky. Európu zaplavujú čínski a ruskí špióni

25.04.2024 06:00

Špiónov, ktorí pracovali pre Čínu, zadržali v Británii aj v Nemecku. Ruských, ktorí pripravovali aj útoky, odhalila nemecká polícia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,492
Celková čítanosť: 5547246x
Priemerná čítanosť článkov: 3718x

Autor blogu

Kategórie