Založ si blog

Je Orosch nevinný?

Pochybujem o nevine Oroscha, keď a dobrorovoľne patrí k organizácii, ktorá len formálne rieši zneužívanie maloletých.

Tí homosexuáli za to nemohli, že patrili k skupine ľudí, čo sú homosexuáli. Ale tento človek, predstaviteľ nejakej organizácie, môže za to, že celkom dobrovoľne pre túto organizáciu pracuje. Rozhodne by sa mal vyjadriť k ututlávaniu zneužívania maloletých jeho organizáciou. Inak nesie za ňu spoluzodpovednosť. 

 

Porovnajme si zločinnosť týchto dvoch skupín, homosexuálov a RKC na Slovensku. Neviem uviesť žiadnu trestnú činnosť homosexuálov, nečítala som o nej. Ale môžem len nevedieť, preto mi tu dajte prípady trestných činov homosexuálov, napríklad znásilnenia a zneužívanie maloletých. Zločinnosť RKC by už taký problém nebol v uvádzaní trestného stíhania, tých som čítala veľa. Tu je jeden príklad zo včerajška:

 

https://hornyzemplin.korzar.sme.sk/c/23061889/je-to-totalna-hlupost-reagoval-na-sude-exknaz-obzalovany-zo-znasilnenia-maloletej.html

 

Teraz si porovnajme ich počty. Je kňazov viac než 4 % občanov? Ak nie, prečo majú vyššiu zločinnosť? A používajú na to organizáciu, ktorá ich kryje?

 

Napriek tomu, toto ľudia neriešia, asi tak ako neriešia opitých na cestách.

Prečo teda riešia a len nemravnosť homosexuálov?

 

Čo sa tak pozrieť na nemravnosť heterosexuálov?

 

Dajme tomu, že rozoštvávanie rodín kvôli homosexualite nie je podľa nich nemravnosť, čo pre mnohých je a to aj pri progresívcoch.

Ale pozrime sa, koľko heterosexuálov žije nemravne? Koľko ľudí poznáte, čo čakali so sexom až do svadby? Máte toľko prstov?

Drvivá väčšina heterosexuálov žije nemravne. Nečakajú so sexom do svadby, ani po rozvode do ďalšej svadby. Folklórom heterosexuálov je čistá nemravnosť, lebo veď ich viera je ťažko dosiahnuteľný ideál!

 

Pozrime sa, či sa preto schovávajú za múrom a nepohoršujú verejnosť svojou nemravnosťou. Môžete ju vidieť na každom kroku, ich nemravnosť je normou. Pred svadbou sex, počas manželstva sex s inými, po rozvode znova sex bez svadby. Ale sú tak smiešni, že dennodenne riešia nemravnosť homosexuálov. Toto by bol zlý námet aj na komédiu o hlupákoch, že nemravní naháňajú k mravnosti len homosexuálov. Navyše homosexuáli sa asi takou mierou nepodieľajú na potratoch ako heterosexuáli. Čiže podľa ich definície tých vrahov majú vo svojich radoch oveľa viac pomerom na počet. Ateisti totiž používajú antikoncepciu a homosexuáli ju nepotrebujú.

 

Myslíte si o kresťanoch, že žijú nevinne, keď žijú zväčša takto nemravne? Iste, že by ich nemali vraždiť, ale keď ich zavraždia, boli podľa vás nevinní?

 

Najprv musíme zistiť, či žili mravne a dodržiavali to, čo drvivá väčšina z nich nedodržiava. Dovtedy môžeme pochybovať, či po ich vraždách boli nevinní. Ale nejak sa to pri ich pohreboch nespomína, že ich život je väčšinou fraškou na ich vieru (akú od nich vyžadujú!)

Rieši RKC pri pohreboch kresťanov, či boli panny a panici a nežili nemravne bez sobáša, počas manželstva alebo po rozvode?

Žili zabití na zastávke v Bratislave mravným životom a boli to panny a panici? Alebo žili nemravne ako tí homosexuáli a ignorovali RKC?

 

Ďakujem, že bojujete za slobodu kritických postojov a rovnako ku všetkým!

 

Aj ja mám rada kresťanov, ktorí riešia svoje brvno v oku a neriešia len mihalnice u progresívcov.

 

Rovnako by som mala rada progresívcov, ktorí riešia svoje brvno v oku a neriešia len mihalnice u konzervatívcov, ale takých nepoznám! Ak vy poznáte, dajte tu aspoň jeden príklad kritiky do vlastných radov! Takého by asi rovno udupali ako fašistu, že sa im povinne nepodobá ako kurča kurčaťu.

 

O týchto dvoch skupinách (len ich) extrémistov si myslím, že sa spolu ocitnú v pekle. Spája ich fanatizmus a rozoštvávanie ľudí.

Všetkým prajem, aby sme ich vzájomné besnenie, ktorým nás smerujú do totality, prežili.

 

 Tu končí môj článok. Ďalej nečítajte, ak sú pre vás rôzne názory na ukážku len chaosom.

 

 

 

Na SME sa celé roky hádajú liberáli s konzervatívcami (ktorí diskutujú aj na Postoji). Tu je ukážka, čo si o tom myslia teraz. Špeciálne nyrra bola celé roky veľkým obhajcom RKC a bojovníčkou proti adopciám homosexuálov (môj najväčší opozičný diskutér). Je veľmi zdatnou diskutérkou, čo jej uznávali všetci:

https://komentare.sme.sk/diskusie/5173443/konecne-arcibiskup-orosch-vyjavil-alternativny-pohlad-na-obete-zo-zamockej.html

 

 

bloger Tomáš Dérer v diskusii:

 

„Ako som písal aj inde, Orosch je trochu jednoduchší človek, ktorý „keď sa pomýli, aj pravdu povie“. Inak povedané, vypovie aj to, čo si jeho kolegovia na čele so Zvolenským myslia, ale otvorene si povedia len medzi sebou, lebo navonok si chcú zachovať imidž šíriteľov kresťanskej lásky (a príliš explicitné vyjadrenia by mohli ohroziť ich cestu k čoraz väčšiemu politickému vplyvu a moci). Inak povedané, Orosch je pravou a autentickou tvárou nášho katolíckeho kléru.“

 

 

„Ad „Orosch je pravou a autentickou tvárou nášho katolíckeho kléru.“
– moja skúsenosť je iná, podľa mňa je úplne mimo a dosť odbočuje takýmito vyjadreniami od mainstreamu cirkvi.
Ale ak máš inú osobnú skúsenosť s klerikmi RKC, tak Ti ju neberiem.

Je mi ľúto takýchto vyjadrení zo strany biskupa a ospravedlňujem sa – istým spôsobom, ako člen cirkvi – za pohoršenie a – IMO – oprávnenú kritiku. Prepáčte, prosím!“

 

 

bloger Tomáš Dérer:

 

„Ja si viem predstaviť aj slušných, aj ľudsky celkom fajn katolíckych farárov (z tých asi 10, čo som kedy stretol, to boli možno 2-3, z toho jeden čoskoro „odišiel do civilu“), aj keď prevažujú mravokárcovia, čo ale nepohrdnú ani príspevkami do zvončeka, ani dobrým nedeľným obedom u rodín, ktoré sa dôstojnému pánovi zvlášť niekam pchali… často boli fakt vykŕmení, hriech obžerstva asi nevadí 🙂 Potom sa ľutovali, kvôli zdravotným problémom. na ľútosť voči iným potom už nemusel ostať priestor.

Ale možno som mal smolu a nestretol som takých skvelých, nezištne sa obetujúcich ľudí, ako bol zosnulý páter Srholec, ktorého vlastní nadriadení pokefovali a odobrali mu funkciu (lebo sa neradi dívajú do nastaveného zrkadla). Ak máte na takých šťastie, som len rád.

Hlavne, je potrebné stále zdôrazňovať, že kritika cirkvi ako inštutútie, teda predovšetkým kléru, absolútne nie je útočením na náboženstvo či kresťanskú vieru. Ja síce verieci nie som, ale nikomu by som si do viery nedovolil kecať, kým ju on nezačne vnucovať mne.“

 

 

„Nuž, kým sa budú tr.činy zneužívania maloletých trestať podmienkou tak sa z miesta nepohneme. Cirkev a jej predstavený si dovolí útočiť na zavraždených homosexuálov a vymýšlať na ich adresu a adresu kaviarne nezmysly, ale drží “hubu”, keď ide o samotných kňazov. Podľa cirkvi zneužívanie maloletých je prejav lásky k blížnému. Cirkev klame, zavádza a šíri medzi luďmi zlo a nenávisť, pre mňa je to komunita, ktorá zostala v stredoveku a ich predstavený Orosch by sa mal za svoje výroky voči homosexuálom, ich rodinám a verejnosti verejne ospravedlniť. Mal by sa starať o pedofilných kňazov, o nemanželské deti kňazov a verejne mať odvahu si tieto problémy priznať a nie sa tváriť, že v cirkvi neexistujú žiadne sexuálne prehrešky. Je smutné, že cirkev a ich veriaci nie sú schopní empatie, porozumenia a nie sú schopní budovania modernej cirkvi, ktorá by pracovala s vedeckými faktami a nedržala sa bigotne zastaralých faktov. Predpokladám, že Ježiš mal o živote inú predstavu ako naši kňazi, svojim spôsobom zrádzajú jeho slová pochopenia, empatie, lásky a vieru v dobro človeka, slovom sú to tmári!“

„Bolo to dievča nevinné? A urobili v tej dedine niekedy raziu na drogy?

Čo myslíte, po takomto výsledku (po ôsmich rokoch súdov zločincovi podmienka) koľko farármi zneužívaných detí to ohlási na polícii? A budeme sa tváriť, že je všetko v poriadku…“

 

 

„nemam rad krestanov a vadi mi, ze stavaju vsade kostoly. nech si robia doma co chcu, ale na verejnosti by sa nemali prejavovat.
je potrebne ZAKAZAT stavby kostolov, zrusit ich a zburat. naozaj nemam nic proti krestanom, ale iba ak si to robia doma.“

 

 

„Spravnemu krestanovi neprinalezi sudit druhych, ako ziju a ci ziju podla desatora. Spravny krestan NEMA co mudrovat ako maju zit ini. Správny kresťan ma svojim príkladom viesť iných k viere. Caputova môže žiť aj s desiatimi chlapmi, môže sa hlásiť k zen budhizmu a úlohou kresťana je ju rešpektovať, ak nerobí zle inému blížnemu.“

 

 

„Existuje organizácia pôsobiaca na celom svete, ktorá za ostatných 70 rokov len vo Francúzsku zničila životy 330 tisíc deťom.
Tie deti boli sexuálne zneužívané.
Že sexuálne zneužívanie detí je odporné zverstvo hádam netreba nijako zvlášť vysvetľovať.
330 tisíc takto zničených životov malých francúzskych detí za 70 rokov je asi 4700 zničených životov ročne.
To vychádza na 13 detí denne iba vo Francúzsku .
Vo Francúzsku teda pôsobí organizácia, ktorej členovia si každý jeden deň vyberú
13 detí a postarajú sa, aby do konca života boli nešťastné.
Táto organizácia, sa volá Katolícka Cirkev .
Skúste si čo i len predstaviť hocijakú inú organizáciu, ktorá by v prepočte na počet klientov produkovala sexuálne zneužité deti a zničené životy takým tempom, ako sa do darí Katolíckej cirkvi.
Isteže by bola zakázaná, jej vrcholní predstavitelia, rovnako ako bossovia drogových kartelov, by boli súdení a väznení a rovnako by pochopiteľne dopadli aj samotní odporní sexuálni predátori, ktorých by tá organizácia zamestnávala a do poslednej chvíle im kryla chrbát.
A je úplne šumafuk, čo by bolo na papieri napísané ako oficiálny program tej organizácie,
koľko charít a hospicov by prevádzkovala.
Lebo je úplne jedno čomu veríte, ak sú vašim vedľajším produktom také množstvá zničených životov, nemáte nárok na existenciu.

Z nejakého absurdného dôvodu, ani pri týchto číslach Katolícka Cirkev ochraňujúca svojich Pedifilov, zakázaná nie je.“

 

 

„Až sa žiada napísať Čistému vše čisté….

A prečo to nešíril verejne? Prečo tajne? To má čo znamenať?

Viera áno, cirkev nikdy.“

 

 

„Mňa by zaujímalo, kedy bude policajná akcia na trnavskej arcidiecéze. So špeciálnym zameraním na pranie špinavých peňazí a pedofíliu.“

 

 

„Orosch bol pozorný žiak ŠtBáka Sokola. Aj pán Srholec sa o ňom vyjadril, že je to iba jeden zo Sokolových klonov.

Toto dnes reprezentuje RKC – faloš, pokrytectvo, nenávisť – čistokrvné zlo. Takže takéto „obežníky“ dnes sotva prekvapia. Dodávam ešte, že za prniaze daňových poplatníkov…“

 

 

„1. Orosch neprezentoval názor, on tými otázkami manipulatívne podsúval akési konštrukty, či náhodou obete neužívali drogy, či sa drogy v Teplárni nedílovali (okrem iného).
Za názor môžeme považovať jeho vyjadrenie, že mu vadí slovo „nevinné“ pri obetiach. Ale následné konšpiračné otázky o drogách, maloletých a majiteľovi klubu a polícii nie sú názorom.

2. Tú diskusiu s cirkvou si myslel ako vtip? Veď cirkev a viera samotná je založená na dogme. Ako chceš diskutovať s niekým, kto trvá na (akejkoľvek) dogme? Veď u nich je predsa cnosťou najvyššou veriť bez dôkazov a napriek dôkazom…“

 

 

nyrra – veriaca, zastávajúca konzervatívne postoje:

 

„Často s tebou súhlasím – tentokrát nie.

To, čo napísal Orosch nie je vec názoru.

Jeho slová čerpajú z rovnakých alebo podobných zdrojov, ako čerpal vrah zo Zámockej.

Zo zdrojov, ktoré sa snažia cez konšpirácie zmeniť „poriadok“ – teda demokraciu. Orosch lieta na konšpiračných teóriách šírených u nás napr. webom Christianitas – kde ho často citujú. https://www.icjk.sk/93/Zlaty-lev-reve-z-Krakova-Za-presadzovanim-ultrakonzerv…

Pravdu máš jedine v tom, že ľudia pripisujú tieto dezinformácie a bludy konzervativizmu a ten stotožňujú s falošným kresťanstvom a mýlia si oficiálne postoje RKC s tými, čo sa za kresťanstvo len skrývajú (robia to aj fašisti).
Žiaľ KBS sa nevymedzuje voči tomu dostatočne.“

 

 nyrra:

 

„Orosch patrí medzi hviezdy konšpiračného webu Christianitas.

RKC čelí tomu istému, čomu čelí celá naša spoločnosť – šíreniu konšpirácií, dezinformácií a hoaxov.

Pred dvomi rokmi vydalo KBS prostredníctvom hovorcu Kramaru vyhlásenie, ktoré varuje veriacich pred hoaxami a dezinformáciami zverejňovanými na ôsmich webových stránkach:
Gloria.tv , Svetlo sveta (zdieľané Hlavnými správami), Christianitas ,Aliancia za nedeľu
a sekulárne:
Infovojna, Bádateľ, Zem a vek, Slobodný vysielač

Tento hlas od KBS by mal znieť podstatne silnejšie a jednoznačnejšie. Je chybou, že to nerobia.

Christianitas vydáva Nadácia Slovakia Christiana, dcérska nadácia poľskej ultrakonzervatívnej Nadácie Inštitút sociálnej a náboženskej výchovy Piotra Skargu – Nadáciu Slovakia Christiana založili v auguste 2016 a ako sa uvádza na jej webovej stránke, je „inšpirovaná medzinárodným hnutím TFP.

Investigatívne centrum Jána Kuciaka prinieslo zaujímavú analýzu o pozadí hnutia TFP

tu

https://www.icjk.sk/93/Zlaty-lev-reve-z-Krakova-Za-presadzovanim-ultrakonzervativnych-hodnot-sa-skryva-dobre-fungujuci-stroj-na-peniaze

 

Ako to funguje

„Ľudia v mnohých krajinách nachádzajú v poštových schránkach obrázky svätých a list žiadajúci o dar na náboženské účely. Myslia si, že podporujú lokálne katolícke inštitúcie, no keď sa rozhodnú prispieť, peniaze idú globálnemu TFP. Peniaze sa potom dostanú k ľuďom ktorí sú spojení s hnutím a jeho vedením. TFP následne regrutuje nových členov, mladých ľudí,“ odhaľuje Victor Gama, historik na Brazílskej Pontifical Catholic University.
Posielajú lacné ružence a medaily, kalendáre (väčšinou vyzerajú skoro identicky) alebo obrázky Panny Márie Fatimskej ľuďom v ich databázach. Proti aktivitám TFP v minulosti vystúpili aj niektoré náboženské organizácie vo Francúzsku. Popri iných to bola napríklad aj slávna kaplnka Zázračnej medaily Panny Márie v Paríži, keďže TFP medailu posielala tisíckam ľudí spolu s listom so žiadosťou o podporu. Kňazi zodpovední za chod kaplnky tvrdia, že niektorí ľudia si mysleli, že dary poslali kaplnke.
Napríklad stránka Baziliky Svätého srdca v Paray-le-Monial alebo aj slávna Sacré-Coeur v Paríži zverejnili oznam, v ktorom píšu, že tieto kostoly by nemali byť spájané so snahami organizácií napojených na TFP. Katolícku komunitu taktiež varuje, že zázračné medaily, kalendáre ani ostatné veci použité v kampaniach nie sú nijako spojené s ich aktivitami.

Nadácia Slovakia Christiana prevádzkuje už spomínanú, hovorcom Konferencie biskupov Slovenska kritzovanú, webstránku Christianitas. Tá je pre ňu kľúčová nielen kvôli šíreniu obsahu, ale aj na propagáciu fundraisingových aktivít, ako je Zázračná medaila, Ruženec alebo členstvo vo Fatimskom apoštoláte, všetky so zaregistrovanými ochrannými známkami. Nadácia ich má zaregistrovaných aj niekoľko ďalších ochranných známok. Mnohé sú podobné, ak nie rovnaké, s fundrasingovými aktivitami sesterských nadácií v iných krajinách.“

 

ďalší konzervatívec, veriaci:

 

„Kazdy, priemerne inteligentny clovek chape, ze media pouzivali slovo nevinni v kontexte tej vrazdy. Nevinni, znamena, ze nemali nic spolocne s pachatelom. Boli to nahodne vybrane, nevinne obete, ktore sa voci utocnikovi nicim neprevinili. Ak toto arcibiskup nechape, je otazka ci ma dostatok intelektu, aby dokazal riadit arcidiecezu.

A co sa tyka nejakej moralnej viny z hladiska homosexuality a ucenia katolickej cirkvi, to mu neprinalezi hodnotit, kedze tych ludi vobec nepozna.

Ano, RKC jasne hovori, ze praktizovanie homosexuality je hriech, tak ako mnozstvo inych veci je hriechom. Napriklad Kollarovo mnohozenstvo, ktory sa Oroscha teraz zastava. To je z hladiska ucenia RKC rovnako tazky hriech ako praktizovanie homosexuality. A na rozdiel od tych 2 zavrazdenych sa Kollar k svojej hriesnosti hrdo hlasi. Ale o nom Orosch ani slovka nepovie.“

 

 

„Rovno
do raja ti píšem, že ten kňaz ktorý to anonymne posunul von nie je pokrytec ale whistleblower a mal by byť všeobecne chránená osoba. Minimálne preto, lebo upozornil na skryté huckanie proti medziľudskému spolunažívaniu. Toto robí rkc pod obľúbeným a všeobjímajúcim logom “Miluj blížneho svojho bla bla bla”. Pokrytec je v prvom rade orosch a ešte naviac, urobil to tajným prípisom.“

 

 

veriaci, čo sa ho zastával:

 

„Dobre.
Ďakujem.
Prečítal som.
Ak je to naozaj tak, tak je to somár.“

 

 

„Doteraz som sa snažil pochopiť výhrady slovenskej katolíckej cirkvi k LGBTI ako úprimnú, aj keď trochu infantilnú snahu o presadenie Božích pravidiel v zhýralej slovenskej spoločnosti. Od tohto Oroschovho vyjadrenia je mi už jasné, že ide o obyčajnú primitívnu ľudskú nenávisť k niekomu a k niečomu, čo sa mi nechce podriadiť. A stratil som k slovenskej katolíckej cirkvi rešpekt a pochopenie.“

 

 

„Zober si to z Oroschovej strany. Pravdepodobne je homosexual. Moze byt, ze je asexualny, pripadne trans, ale jeho nenavist k homosexualom ukazuje, ze bude latentny homosexual.

On sa cely svoj zivot musel skryvat v cirkvi. V casoch mladosti by mu homosexualne prejavy na verejnosti nikto netoleroval, tak musel vstupit do RKC, aby mohol mat sex, v bezpeci, ukryty za hrubymi murmi institucie.

Orosch pravdepodobne nikdy v cirkvi byt nechcel. A teraz vidi, ze sa homosexuali verejne prejavuju, prezentuju. Musi ho to neskutocne zozierat, ze on kvoli svojej orientacii zahodil cely zivot, aby si mohol vrznut. A teraz, len o par rokov neskor, to ide aj uplne normalne a verejne. Preto ta zloba, preto ta frustracia. A podobne to citia vsetci dalsi gejovia v cirkvi, hlavne starsie rocniky. A je to aj hlavny dovod, preco cirkev nuti svojich veriacich, aby sa homosexualne neprejavovali – lebo potom mlademu zdravemu gejovi ci lezbe moze vstup do stavu naozaj pripadat ako rozumne alternartiva. Ved ktory normalny, zdravy muz ci zena nechce sex a radsej sa idu hadzat o koberce?“

 

 

„Myslis, ze ostatni v cirkvi nemaju taketo problemy? V minulosti to bolo utocisko, pristav pre gejov ako Zvolensky ci Orosch. Ako by vysvetlili, ze nemaju rodiny? Ze nemaju deti? Cela dedina by si na nich ukazovala. Tak sa stali fararmi. A kedze neboli limitovani nejakou vierou v Boha a vo svojej podstate to este boli aj vypocitavi ludia, tak sa dostali do cela celej organizacie, ktoru spajaju hlavne problemy ludi vyrovnat sa s ich sexualnou orientaciou, pripadne poruchami sexuality, ako je impotencia. Sudit celu RKC na zaklade jednotlivcov v jej vedeni nie je spravne. Ale musime brat do uvahy dosledky samoindikovanej celozivotnej traumy, ktoru tymto ludom ich vlastna sexualita ci jej poruchy sposobovali. Preto by sme im urcite nemali nacuvat ci sa nimi nebodaj inspirovat v akychkolvek otazkach tykajucich sa bezneho zivota.“

 

 

„“Oni“ si nepomozu, „oni“ taki boli vzdy. Cest ojedinelym vynimkam. Najvyssi cas, aby si tieto zaujmove zdruzenia/sekty financovali sami veriaci. Jeden danovy odvod hore dole.“

 

„Tymto nechutnym obeznikom sa Orosch zaradil ku Kuffovi. Pozitivom je, ze ho odsudila aj vacsina diskutujucich na Postoji.“

 

„Nie, nie je. Ja som tu pred par dnami ho uviedol ako negativny priklad homofoba v cirkvi. A teraz mi to len opat potvrdil.“

 

 

„Na Postoji to jeden z diskutujicich velmi trefne pomenoval.

‚Rozmýšľať o vine či nevine niekoho týmto spôsobom je typicky zákonnícky prístup.‘

Je dobre, ze sa od tychto vyhlaseni velka cast diskutujucich, co su vo vacsine pripadov katolicii distancuje. Alebo ako to napisal iny diskutujuci.

‚Je pre mňa strašne frustrujúce mať takéhoto biskupa.'“

 

 

„Však na Postoji diskutujú tí „liberálni kresťania“, ktorých Orosch pranieruje vo svojom výgrcku. Tí „správni kresťania“ predsa čítajú Štandard.“

 

 

„Ala paradoxne aj tam boli diskutujuci dost kriticki. Aj pre mnohych z nich bolo to vyhlasenie cez ciaru.“
https://standard.sk/272174/trnavsky-arcibiskup-orosch-v-obezniku-knazom-pochy…/

 

ukážky:

 

„Pri vsetkej ucte, arc. Orosch ukazal, ze absolutne nema odhad, strategicke myslenie ani vkus. Toto ma fakt podrazdilo. Aj keby boli vsetci v Teplarni beznadejni narkomani, napisat nieco take v tejto chvili je absolutne netaktne a len tym leje benzin do ohna. Vari vsetkym starym chlapom uz zacne sibat?“

 

„ach jaj, ešte aj toto… biskup Orosch by sa nemal vyjadrovať o vine či nevine obetí v kontexte tej vraždy. Veď nijako priamo nevyprovokovali útočníka, boli to náhodné obete a to, či boli a do akej miery hriešni, o tom rozhodne kompetentnejší tam hore. To by potom predsa mohol špekulovať aj o tom, či náhodou neboli vinné aj obete zo Zochovej, veď čo o nich vie? A prúšvih je aj kňaz bonzák, hoci je to pre stav RKC na SK symptomatické. Veď ak s Oroschom nesúhlasí, nech to povie jemu alebo to rieši v hniezde RKC, ale hneď s tým do enka na bubon utekať, to je fakt úbohé.“

 

„Žiadne špekulácie tohto typu mladíka z činu vraždy nevyvinia. A biskup nemá čo podsúvať možnú hriešnosť obetí. Už sú pred tvárou Božou a vytĺkať z toho akési morálne odôvodnenie je jednoducho hnusné. Je mi veľmi ľúto obetí a tiež aj vraždiaceho mladíka. Aj on mohol svoj život obrátiť na dobré, nech už sa mu čokoľvek zlé predtým stalo. Ale vrah je vrah a obete sú obete, to jednoducho nie je možné prekrútiť.“

 

 

veriaci za konzervatívcov:

 

„Oroschove slova su nechutne, ale na druhej strane, reakcie na ne ukazuju, ze velmi vela ludi v cirkvi tieto jeho bludy odmieta. Staci pozriet na diskusie pod clankami na Postoji, dokonca aj na Standarde, kde vacsina prispevkov bola velmi kriticka voci Oroschovi. Jeho slova odmietli aj politici hlasiaci sa ku RKC ako Miklosko, Heger ci najnovsie aj Matovic. Spistuju sa peticie krestanov odmietajucich jeho nenavistne slova. To je adekvatna reakcia na zlyhanie vysoko postaveneho clena cirkvi.

Skoda len, ze podobne odmietave reakcie som nezachytil od liberalov a progresivcov, ked napriklad popredna LGBTI aktivistka Hana Fabry sa na socialnych sietach dozadovala po prejave Kamenickeho ‚deviny‘ a verejne sa zaprisahavala, ze v tej chvili by bola schopna nasilia. To sama napisala na webe.

Prave to vidim obrovsky rozdiel v pristupe konzervativcov a liberalov/progresivcov. Demokraticki konzervativci nemaju problem distancovat sa od skandaloznych vyjadreni arcibiskupa. Z druhej strany som taketo reakcie nezachytil, alebo len velmi vynimocne. A tipujem, ze ani pod tymto prispevkom, ked ho rovno SME v ramci tolerancie nezmaze, tu budu radikalov z LGBTI komunity skor obhajovat, ako odsudzovat.

To je rozdiel medzi demokratickymi konzervativcami a ich nazorovymi oponentmi. Konzervativci su schopni sebareflexie a kritiky do vlastnych radov.“

 

 

Najlepší komentár s ktorým sa stotožňujem:

 

„Zbytočné a kontraproduktívne. Orosch týmto akurát nabil progresivcom.“

 

.

 

Postoj:

„Reakcia KBS

Oroscha nám neprináleží komentovať, každý biskup zodpovedá za svoje názory“

 

A čo keby nekomentovali homosexuálov, lebo tí sa ani nenachádzajú v ich organizácii a tiež zodpovedajú za svoje názory?

Tak svojich veriacich nekomentujú, ale do druhých sa starajú. Tí už nezodpovedajú za svoje názory?

To vyhlásenie nemá logiku.

 

 

 

MUDr. Michal Patarák – Psychiater, prednosta kliniky:

Prezident Slovenskej psychiatrickej spoločnosti od 6/2022

 

Orosch za svoje slová „nenesie“ zodpovednosť

„Konferencia však na margo Oroscha, v ktorého mene zrejme Bober nepísal, iba povie, že biskupi si zodpovedajú za svoje názory. Je to alibistický a pseudoneutrálny postoj, ktorý veriacich opakovane sklamáva, pretože znamená, že tieto názory im nevadia natoľko, aby ich riešili, alebo inak povedané, za tieto názory sa ani nemajú problém postaviť. Povedia, že si za svoje názory nesie zodpovednosť Orosch. To ale presne znamená, že za ne nenesie pražiadnu zodpovednosť.

To, že ide o neverejný dokument, v tejto veci nezohráva žiadnu rolu, pretože ak sa raz dostal na svetlo, tak prezrádza pohľad na svet jedného arcibiskupa. Tento pohľad je stigmatizujúci, neempatický, hlúpy a nekresťanský.“

https://dennikn.sk/blog/3094342/orosch-za-svoje-slova-nenesie-zodpovednost/

 

 

Najradšej som mala z konzervatívcov Mikloška:

 

František Mikloško: Biskup Orosch nie je súkromná osoba

 

https://www.tyzden.sk/video/90195/frantisek-miklosko-biskup-orosch-nie-je-sukromna-osoba/?ref=tit

 

 

.

„Česká iniciativa zajistí ukrajinské AFU granáty jen na 18 dní rovnocenné dělostřelecké činnosti“

21.04.2024

„Česká iniciativa zajistí ukrajinské AFU granáty jen na 18 dní rovnocenné dělostřelecké činnosti“ Aj to ich ešte len chce zohnať a nebude ich platiť ako naši progresívni hlupáci na predĺženie vojny o 18 dní. „Jenže ukrajinská média a vojenští komentátoři tlumí nadšení, protože těch 180 000 granátů je kapka v moři a Ukrajině to [...]

Na toto prispievate – len na väčší počet obetí!

18.04.2024

Aby ste dokázali pochopiť Ukrajincov, musíte si na ich mieste predstaviť seba. Ale to niektorí ľudia nedokážu. Bohužiaľ, to niektorí ľudia nedokážu, lebo vedia si predstaviť len seba a nemajú žiadnu empatiu. Takže, predstavte si seba. Predstavte si Slovákov o ktorých viete, že ešte aj väčšina progresívnych voličov by pred vojnou ušla. Keby vyhlásili vojnu a [...]

Superdebata lídrov kandidátiek do EÚ – Nerudová v nej bola paródiou na progresívcov

16.04.2024

To, čo nám tu celé roky chýba, sú diskusie k rôznym závažným politickým témam. V našom mediálnom priestore sa diskusie k politike už celé roky nevedú, vymenili ich len jednostranné diskusie jednej politickej strany. Škoda, že na Slovensku sa takejto politickej diskusie nedočkáme a aby bola taká dlhá! Všimnite si, že moderátorka v nej len moderuje [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,492
Celková čítanosť: 5550061x
Priemerná čítanosť článkov: 3720x

Autor blogu

Kategórie