Založ si blog

Najsilnejší argument proti celoplošnému testovaniu je výmena rukavíc

Aj preto neverím odporcom celoplošného testovania, že ich naozaj zaujíma ochrana obyvateľov, lebo sa faktom konkrétneho ohrozenia občanov nevenujú a rozoberajú iné veci. 

Ak je to ohrozenie občanov, teraz by tu mali byť nie články kto, koho ako urazil, či je diletant, smerák alebo fanatik, ale články o všetkých možných zdravotných rizikách.

 

Ako jediný na konkrétnu vec upozornil Podmanický a nikde to v novinách nebolo! Nikde sa jeho veľmi vecnej výhrade nevenovali a na počudovanie lekári!

Snáď nie sú zametači ulíc, aby nevedeli vymenovať konkrétne rizika a rozoberať ich. O to sa zaujíma len Podmanický? A je on lekár?

 

Aj tak si jeho vecnú výhradu nikto nevšimol, pretože to znie ako nezmysel, že by sa testovalo v jednorazových rukaviciach opakovane. Zrejme si celý národ myslí, že jednorazové rukavice znamenajú, že sa nebudú používať opakovane. Ale pre lekárov to asi znamená, že keď si ich zdravotník raz dá, po opakovanom testovaní ich zahodí. Pritom sa jeho rukavice skoro dotýkajú nosa testovaného a testovaný vydychuje na jeho rukavice, čo je povrch, kde sa najlepšie drží koronavírus.

 

 

Možno, kto to počul, myslí si, že ide o hoax, že by sa jeden pár rukavíc používal na množstvo otestovaných. No vtip to nebude, hoci sa vyjadrili, že po pozitívnom teste si ich už vymenia. Ale s výsledkom testu sa nečaká a medzitým aj po pozitívnom stihne testujúci odobrať vzorku rovnakými rukavicami, akými odoberal vzorku pozitívnemu. Viete si predstaviť, aké množstvo ľudí takto otestujú rukavicami po pozitívne testovaných?

 

 

Dnes pri konci tlačovky povedal minister zdravotníctva, že zdravotníci si rukavice meniť nebudú, len si ich dezinfikovať.

 

 

 

A to oznámi deň pred testovaním!

 

 

Ja si myslím, že istejšie to máte, keď si vydezinfikujete rukavice po umytí WC, keď si nemyslíte, že v ňom máte koronavírus. Ale takými rukavicami by ste sa už pretestovať asi nechceli.

 

Očakávam, že teraz sa všetci lekári zhrozia alebo vysvetlia ten zbytočný komfort, že nikde sa to doteraz tak aj bez pandémie nerobilo – jednorazové – jedenkrát na 10 pacientov.

 

Prehľadávala som, či vôbec existuje pre našich lekárov poučenie, že si majú vymieňať jednorazové rukavice. Vo všetkých pokynoch pre koronavírus a to som otvárala mnohostranové dokumenty a pokyny pre zdravotníkov a lekárov, to nikde spomenuté nie je. Asi je to taká samozrejmosť, že toto sa nikde nespomína a preto sa môže v čase pandémie porušiť. 

A keď som to celkom vzdala, že niečo také základné nájdem, našla som to len v pokynoch o dezinfekcii pre zubárov:

 

 

Hygienicko-epidemiologický režim v ambulancii zubného lekárstva 

 

„Použitie jednorázových zdravotníckych pomôcok. Dnes je k dispozícii veľké množstvo nástrojov na jedno použitie. Všetky nástroje, ktoré sú výrobcom deklarované ako jednorázové, sa musia po každom použití zlikvidovať a nesmú byť opätovne použité, a to ani v prípade ďalšej možnosti dezinfekcie alebo sterilizácie. Použitie jednorázových ZP je potrebné maximalizovať.

 

Zubní lekári by mali zásadne používať rukavice a meniť ich po každom ošetrení. Použitie jednorázových rukavíc u dvoch pacientov bez ohľadu na to, či boli medzi nimi umyté alebo nie, je z odborného i etického hľadiska neprípustné.“

 

 

 

 

„Iba 200 kusov rukavíc pre zdravotníkov, ktorí majú otestovať viac ako 2000 ľudí. Podmanický upozorňuje: „Je úplne kľúčové, aby si zdravotník po odobratí vzorky rukavice vymenil a novú vzorku odoberal s novými rukavicami“

 

Starosta obce Stará Bystrica Ján Podmanický, ktorý je zároveň nezaradeným poslancom, upozorňuje na nedostatky a problémy, ktoré musia obce riešiť kvôli víkendovému plošnému testovaniu. Jedným z problémov, na ktorý poukázal, je nedostatočné množstvo ochranných rukavíc.

 

Podmanický v utorok v relácii TA3 ministra obrany Jaroslava Naďa upozornil, že podľa informácií, ktoré majú k dispozícii chýbajú hygienické rukavice na testovanie. Minister ho vtedy v reakcii skoro vysmial a uviedol, že taká vec je pomaly nemysliteľná (viac v článku).

 

Dnes ale ako starosta obdržal mail z ministerstva obrany v ktorom mu bolo oznámené, že na obec, kde predpokladajú 2200 testovaní, dostanú 200 ks rukavíc.

 

Podmanický dodáva, že je úplne kľúčové, aby si zdravotník po odobratí vzorky rukavice vymenil a novú vzorku odoberal s novými rukavicami, aby sa tak zamedzilo šíreniu nákazy.

„Podľa mnohých odborníkov nestačí krátka dezinfekcia. Mali by sme si uvedomiť, že ruky zdravotníka sa priblížia k nosu a ústam každého jedného testovaného. Práve tu vzniká najväčšie riziko roznášania nákazy,“ upozorňuje.

„Chápem, že situácia je zložitá a každý má toho vyše hlavy. Problémy však nevyrieši vláda tým, že bude obce a mestá klamať. Keby dopredu povedali, že chýbajú rukavice, každá obec a mesto by ich zháňala. Namiesto toho zosmiešňujú každého, kto upozorní na nejaký problém,“ dodáva.

Starostov ostatných obci vyzýva, aby ak im neprišiel dostatočný počet rukavíc, sa ich pokúsili zohnať sami a nečakali na vládu.

„Boli sme informovaní, že zdravotníci, ktorí odoberali vzorky, tak vykonávali ich v jedných rukaviciach a menili si ich len v prípade pozitívneho nálezu. Ja dúfam, že to nie je pravda. Lebo ak, tak to je len nejaký individuálny prípad. V každom prípade, podľa môjho názoru, by sa na toto malo sústrediť, aby pri ľuďoch, ktorí vykonávajú odbery vzoriek, aby bol dostatok ochranných rukavíc.“

 

(zdroj, bohužiaľ, len alternatívna stránka, lebo inak to asi nikoho nezaujíma)

 

 

 

Ako vidíte po tlačovke, nebude to len individuálny prípad ale tak je to plánované, že rukavice sa nevymieňajú po každom a medzi nimi sa používa len dezinfekcia ako keď idete do obchodu!

 

 

 

Nie je problém nakúpiť rukavice pre samosprávy. Problém je, že zdravotník si ich nemá čas vymieňať, keď má stihnúť otestovať obrovské množstvo ľudí.

A preto môže zdravotník cez rukavice nakaziť množstvo testovaných osôb. Toto je najsilnejší argument proti plošnému testovaniu a nie to, že testujúci sú k tomu vydieraní, lebo na to zomrieť nemusíte.

 

Nie som proti plošnému testovaniu a dokonca by som zatvorila oči nad vydieraním, keď tu máme národ popieračov pandémie aj rúšok.

Ale ako si zatvoríte oči nad týmto argumentom, ako konkrétne sa rozšíri nákaza na ďalších testovaných?

 

Testovanie nemôže byť za cenu nakazenia toľkých ďalších. Čiže je potrebné radšej otestovať menej ľudí, ale bezpečne, aby ste ich miesto testovania nenakazili.

 

 

 

Starosta Podmanický upozornil štát, že odbery sa robia s jednými rukavicami celý deň

 

 

Najčastejšie nedostatky zisťované v rámci ŠZD v režime dezinfekcie a

v rámci hygieny rúk:

    1. Inštrumenty nie sú v dezinfekčnom roztoku ponorené celé,

    2. zdravotnícke pomôcky s lumenom nie sú dezinfikované zvnútra (ponorením vznikajú vzduchové bubliny zabraňujúce kontaktu s dezinfektantom),

    3. nedezinfikujú sa pomôcky používané na mechanickú očistu (napr. kefky, hubky sa nemenia pravidelne),

    4. zdravotnícke pomôcky nie sú pred sterilizáciou dostatočne vysušené,

    5. nedostatočné zásoby dezinfekčných prostriedkov,

    6. dezinfekčné prostriedky sa prelievajú z originálnych obalov do menších nádob bez ich označenia názvom,

    7. na osušenie rúk sa vždy nepoužívajú jednorázové utierky,

    8. nezabezpečuje sa dezinfekcia hadicových systémov zubnej súpravy k prevodovým nástrojom,

    9. nedezinfikujú sa bandasky používané na uskladnenie vody,

___________________________________________________________________________

    1. dezinfekčné roztoky na ruky sa neaplikujú na suché ruky,

    2. uprednostňuje sa mechanické umývanie pred dezinfekciou,

    3. umývanie rúk a dezinfekcia sú realizované kombinovane jedným prípravkom,

    4. expozičný čas dezinfekcie je príliš krátky,

    5. nedostatočná dávka dezinfekčného prostriedku,

    6. dezinfekcia rúk nie je vykonaná spôsobom podľa zdravotníckych požiadaviek,

    7. nesterilné jednorázové rukavice sa používajú opakovane,

    8. ruky sa neumývajú vždy po zvlečení rukavíc,

    9. nesprávny spôsob vyberania rukavíc z krabice – rukavice sa majú vyberať z krabice za okraje.

Superdebata lídrov kandidátiek do EÚ – Nerudová v nej bola paródiou na progresívcov

16.04.2024

To, čo nám tu celé roky chýba, sú diskusie k rôznym závažným politickým témam. V našom mediálnom priestore sa diskusie k politike už celé roky nevedú, vymenili ich len jednostranné diskusie jednej politickej strany. Škoda, že na Slovensku sa takejto politickej diskusie nedočkáme a aby bola taká dlhá! Všimnite si, že moderátorka v nej len moderuje [...]

„jak je Západ poštval do války, nechal beze zbraní chcípat, a potom nakonec zradil, aby chránil Izrael, a nemusel obětovat své vlastní finanční zisky“

15.04.2024

„USA přitom mají 8000 vozidel M-113 ve skladech a 5000 v arzenálu!“ „Západní mocnosti tak nemají problém za den vystřelit na ochranu Izraele víc raket, než Kyjevu dodaly za celou válku“ Progresívni šialenci sústavne len Slovákom obúchavajú o hlavu, že Ukrajine nedodávame zbrane, čo my sme im už dali všetko a nemáme ani na [...]

„. . . a ty zhmotnený sen mnohých gayov skončíš na úrade práce skôr, ako kohút zakikiríka v jedno ráno. „

14.04.2024

Už aj minister vnútra si všimol a vypočul zhodnotenie našich progresívnych novinárov od liberálov z Česka, o čom som písala predchádzajúci článok, že by si podľa nich mali radšej vybrať inú prácu, keď to robia len takto zaostalo primitívne: Nie, voľby nerozhodli ľudia, ktorí nenávidia demokraciu, odkazuje minister novinárom „Minister vnútra Matúš [...]

tbilisi, gruzínsko, protest

V Tbilisi protestovalo vyše 20 000 ľudí proti zákonu o zahraničnom vplyve

17.04.2024 23:24

Poslanci vládnej strany Gruzínsky sen schválili návrh tohto sporného zákona v prvom čítaní.

Nemecko Rusko špionáž

Prokurátori v Nemecku obvinili bývalého zamestnanca tajnej služby zo špionáže pre Rusko

17.04.2024 23:09

Carsten Linke poprel obvinenia a povedal, že sa snažil naverbovať taktiež obvineného Arthura Ellera ako potencionálny zdroj.

beňa

V Kongu zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu

17.04.2024 21:24, aktualizované: 21:54

Slovenská polícia to neeviduje. Beňa bol odsúdený v roku 2021 na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov za korupciu a vynášanie informácií.

Andrej Plenkovič

V chorvátskych voľbách zvíťazila strana premiéra Plenkoviča, naznačil exit poll

17.04.2024 19:57

Stredo-pravicová Chorvátska demokratická únia by mohla v 151-člennom parlamente podľa prieskumu obsadiť 58 mandátov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,490
Celková čítanosť: 5538433x
Priemerná čítanosť článkov: 3717x

Autor blogu

Kategórie