Založ si blog

Švédsky experiment

Moja mama ma nikdy nechcela pustiť na nočné diskotéky niekde pri lese. Raz som ju prosila na kolenách, kvôli jednému chlapcovi, a celkom zbytočne. Bola tvrdá, nepustila ma, lebo sa jej zdalo veľmi podozrivé, že na kolenách.

Zbytočne bola tvrdá, nemala som s ním príležitosť. A vidíte, bolo to celkom zbytočné, nič sa mi s ním nestalo! Jasný dôkaz, že sa vždy bála celkom zbytočne!

Vždy bola takto zbytočne tvrdá. Raz som ušla, že idem kúpiť mlieko do obchodu a vrátila som sa až ráno. A aj tak sa mi nič nestalo, len od nej! Celé roky mi tým liezla na nervy, lebo iné príležitosť mali a ja nie.

 

To, že sa mi nič nestalo, je jasný dôkaz toho, že moja mama bola zbytočne prísna!

Mohla si ušetriť nervy a ja som nemusela prísť o zábavu a množstvo dobrodružstiev, o ktoré som kvôli nej prišla.

 

Matky a dcéry

Láska k našim rodičom!

 

 

 

 

Výber najzaujímavejších komentárov a z článkov ku švédskemu experimentu. Názor si utvorte sami:

 

Rozčarované Švédsko: tamní ekonomiku čeká stejný osud jako všechny ostatní

 

„Podle prognózy centrální banky Riksbank bude švédská ekonomika trpět stejně jako zbytek Evropy. A to i přes fakt, že ve skandinávské zemi ke striktním krizovým opatřením vůbec nedocházelo. V hospodářství orientovaném na export trpí podniky i dodavatelské řetězce.

 

V negativnější predikci se hrubý domácí produkt (HDP) země sníží o 9,7 procent. Oživení pak bude pozvolnější s růstem o 1,7 procent v roce 2021. V obou scénářích prudce klesá výroba. A to dokonce víc než během finanční krize.

Švédské hospodářství je závislé na exportu. Přestože ekonomika země dále fungovala a funguje, dodavatelské řetězce a podniky trpí, přiznává Riksbank. Zároveň varuje, že mnoho lidí může přijít o práci.

 

Údaje banky ukazují, že denní obrat restaurací ve Švédsku se v průběhu měsíce do 22. dubna snížil o 70 procent. Jedna z největších švédských bank SEB má k dispozici statistiku, podle které transakce provedené kartami prostřednictvím této banky klesly v týdnu od 6. dubna o 28 procent.

Banky nejsou jediné, které mají k dispozici ponurá data. Tamní Národní institut pro ekonomický výzkum (NIER) vydal ve středu prohlášení, ve kterém predikuje pokles HDP o sedm procent a růst nezaměstnanosti na 10,2 procenta.

„Dubnový vývoj naznačuje, že pandemie covid-19 zasáhne švédskou ekonomiku mnohem hůř než se očekávalo,“ uvádí NIER. „Globální ekonomika je na tom velmi špatně. To negativně zasahuje švédské exportní společnosti, které jsou mimo jiné postižené problémy s mezinárodními dodavatelskými řetězci.“

 

„Svedsko je krajina s takmer 10x vacsou rozlohou a dvojnasobnym poctom obyvatelov ako Slovensko, ale zaroven s 5x mensou hustotou obyvatelstva ako Slovensko.

 

Napriek tomu maju vo Svedsku cez 30 800 nakazenych (SR – 1495) a cez 3 740 obeti (SR – 28) Covid-19. To sa fakt najde blbec, ktory nam tu chce nahovorit, ze si mame zo Svedska brat priklad?“

 

 

„Príklad je to super! Milióny mladých zdravých produktívnych migrantov čaká v táboroch v Grécku a inde, ktorým zaberajú miesto starí, využití a nepotrební Švédi. Tá Slovenka je tiež migrantka. Prečo by si nepochvalovala že len 67x viac ľudí na koronu im tam zomrelo ako na Slovensku, keď jej to neublížilo, ani jej rodine a ani sa nemusí nijak obmedzovať? Win-Win. Ako v Nemecku a Rakúsku v 30.rokoch 20 storočia, program redukcie nepotrebných, aby sa ústavy uvoľnili mladým, zdravým, perspektívnym. Teraz to zabezpečí vírus. Stačí len nič nerobiť a zdôvodňovať si to, že i tak by zomreli. Nepotrebuješ ani asistovanú eutanáziu, stačí to nechať na prírodu. Švédsky národný socializmus.“

 

 

 

„Ďalej v článku sa dozviete, síce nechali odkráglovať nepotrebných Švédov, ale ich progresívny sen o šlapajúcej ekonomike je v troskách.
Mohli ísť cestou Slovenska. Ochrániť zraniteľných za cenu ekonomických strát. Oni si vybrali cestu zbavenia sa záťaže (starých čerpajúcich zo soc. fondu, dôchodky) a i tak mať ekonomiku v ruinách.
Dúfam že o to viac všetci budú útočiť na Matoviča, hlavne aby šlapala ekonomika. Zbavme sa starých, chorých a budeme makať od rána do večera, pre Súlíka ja v nedeľu!
Osobne som hrdý, že môžme byť hrdí na Slovensko, na Pellegriniho aj Matoviča, že neustúpili tlaku, že chránili zraniteľných! Našich rodičov, starých rodičov, ľudí s podlomeým zdravým, s chorými pľúcami, obéznch, diabetikov,a ostatných, pre ktorých je korona smrteľná!
Šťastie že tá sestra z článku nefunguje na Slovensku! Boh ochraňuj starých ľudí pred takými ako je ona!“

 

 

„Švédsko, ktoré zvolilo v boji proti pandémii nového koronavírusu liberálnejšiu stratégiu ako ostatné európske štáty, zaznamenalo za uplynulých sedem dní najviac úmrtí na ochorenie COVID-19 v prepočte na jedného obyvateľa. Švédsko evidovalo počas siedmich dní (12.-19. mája) v priemere 6,25 úmrtia na milión obyvateľov za deň – najviac v Európe. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters“.

Švédsko je odstrašujúcim príkladom progresívneho experimentu. Najväčšími ranami tohto experimentu sú vysoká úmrtnosť ktorá neklesá, ale naopak dynamicky rastie najrýchlejšie v Európe a paradoxne nízka premorenosť populácie. Švédi pritom očakávali oveľa väčšiu mieru premorenia, ako ukázali plošné testovacie výskumy.
Spôsob zápasu s COVID-19 vo Švédsku nie je vzorom, ale odstrašujúcim príkladom a názornou ukážkou Štokholmského syndrómu progresívnych fundamentalistov, ktorí sa stali apologétmi tohoto antihumanistického experimentu.“

 

„dnes v spravach vraveli, ze premorenie v Stokholme dosiahlo len 7% a v redsie obyvanych oblastiach len 3-4%. sice ide o spracovanie udajov z aprila, ale pochybujem, ze majove by boli uz na urovni desiatok %…“

 

 

„Skutočne – nadpis rozhovoru podsúva názor, že bojovať s „hnusobou“ sa dá aj inak a teda automaticky asi lepšie. Použitie slova „hnusoba“ prezrádza aj emotívno-ironický vzťah k nositeľovi boja, ktorý sa dá robiť aj inak. Matoviča som nevolil, a ak sa dožijem, ani voliť nebudem, ale to ako postupuje v tejto svetovej pandemickej situácii, sa mi zdá ďaleko lepšie, ako tí, čo bojujú inak – a nielen Švédi.
Dnešné čísla vo Švédsku 724/88 sú veľmi smutné.
Nevieme ako to všetko bude pokračovať a ako a či to skončí. Ale majster sveta asi nebude nikto / pre Mlvana11 /.
Čudujem sa Postoju, že takto ladený rozhovor dá na titulku. Nie že by nemohol, len sa mi zdá, že /asi som citlivý / posúva môj názor na Postoj trochu tam, kde by som to nečakal. Samozrejme , to je môj problém, s ktorým sa hravo vyrovnávam.“

 

 

„Pani uz prevzala tak nieco ako statnu ideologiu. Karantena je nanic, dobre je zamorenie obyvatelstva. Americania su obezni, Taliani su stari, Spanieli tam je teplo a radi sa zdruzuju, no proste vsade je nieco na co sa da zvalit vela umrti. Cosi som cital o epidemiach ako mor. Tam sa hovorilo ze ak boli ludia karantenizovani umrtnost bola 30-40%. Ak vsak prepukla silna epidemie stupalo to ovela vyssie. Takze karantena funguje a je osvedcena metoda obrany.
Druha metoda je ideme do toho a zvladneme to, kto je chory umrie, kto je zdravy prezije. Toto je metoda vo Svedsku. Nech zvitazi sila prirody. To vsak moze skoncit aj tak, ze slaby druh (napriklad clovek) to nezvladne. Hoci ludi je uz tak vela, ze 7 mld sa len tak lahko neda znicit, ani virusom.
Skor sa mi zda, ze pani hoci je zdravotnicka prebrala ideologiu svedskeho mocneho muza. Tak zatial mu toleruju jeho metodu, lebo vraj umieraju aj tak len ti, co by aj tak skoro umrely. Keby sa takto hral epidemiolog s cholerou, tifusom, morom, tuberkulozov, osipkami … asi by to tak dobre nedopadlo. Az sa divim, ze tato pani robi v zdravotnictve. Vraj oponenti zlyhali, lebo 20 000 ludi nezomrelo v predpovedany cas. No zomrelo ich iba 3700.

Ak toto je dobre cislo tak asi by mali uvazovat, ci netreba zrusit aj nemocnice, lebo svedske obyvatelstvo financuje len to, ze bude viac a viac chorlavejsie.“

 

„Pani akoby si nechcela uvedomiť, že švédske reálie sú celkom iné než slovenské a švédsky prístup by vo väčšine iných krajín viedol ku veľkému množstvu predčasných úmrtí. (Vo Švédsku majú väčšinu domácností jednočlennú, ako som sa v Postoji pred časom dočítal. U nás sú aj trojgeneračné domácnosti. A majú v priemere nízku hustotu obyvateľov. )“

 

 

 

„Ja mám po prečítaní rozhovoru a diskusie k nej jeden celkom dobrý pocit. Som rád, že táto žena robí zdravotníčku vo Švédsku a nie na Slovensku. Vôbec netvrdím, že zdravotníčky na Slovensku sú iba vynikajúce a dobré. Som ale presvedčený, že v priemere sú lepšie ako táto osoba.“

 

 

„To je o tom polo plnom pohari. Ti zli epidemiologovia vystrihali ze bude 20 000 mrtvych a ten dobry vysvetlovanim zachranil 16 300 ludi. To je predsa ovela viacej ako tych 3 700 mrtvych. Ja som cital, ze v Stokholme sa ludia aj odpajali z pristrojov … este zili. To hovoril do televizie slovak lekar pracujuci v Stokholme. Tato informovana pani tuto informaciu isto nedostala, lebo ved su informovani, rozumej spravne informovani. (cenzurovano informovani) Tak ako o kriminalite …“

 

„Stručné zhrnutie rozhovoru/článku:
Mladá zdravotná sestra zo Slovenska vo Švédsku s malými deťmi vyzdvihuje pozitíva korona vírusu, ktorý zabezpečil očistenie Švédskej spoločnosti od starých, chorých, zatiaľ v počte 3,698 kusov a ona je úplne v pohode, lebo jej ubudlo práce za rovnaké peniaze a jej riziko nehrozí. Čo jej rodičia, čo tak ich preventívne nakaziť? Aj tak ona odvádza na dôchodoch Švédsku, nie Slovensku.

V porovnaní so Slovenskom, ktoré má polovičný počet obyvateľov, Švédi v rámci očisty spoločnosti od zbytočných ľudí, nechali zomrieť za 1,5 mesiaca o 1800 ľudí viac ako Slovensko (Švédsko/2), kde my máme len 28 kusov a množstvo starých a inak chorých ľudí, s ktorými by nám Covid-19 mohol pomôcť, aby sme sa ich pohodlne zbavili. Pre mňa síce dosť krutým spôsobom udusenia, ale nová Európa plná silných nových sviežich a mladých Európanov nepočká!

Nepripomínajú vám jej postoje nejakú ideológiu o čistej rase plnej zdravých, mladých, silných ľudí a ich zdôvodnenia, prečo tie opatrenia sú nevyhnutné a prospešné? Napríklad keď rušili ústavy pre mentálne postihnutých aby uvoľnili priestor novým, lepším?“

 

„Presne to skonštatovala. Zomreli by tak či tak. Akokeby ona nezomrela niekedy tak či tak a či dnes, zajtra, alebo o 10 rokov je jedno.
Ako správna zdravotná sestra, skonštatovala, že zomreli len zbytoční, postrádateľní ľudia. Kto vie či by mala rovnaký názor, ak by mal priebeh Covid-19 iný priebeh v jej rodine. V každom prípade je povzbudzujúce byť v opatere sestry, ktorej nezáleží na vašom živote.
Prečo ju trápi rakovina? Veď tí ľudia zomrú tiež tak či tak. Tak to asi len preto, že ju korona vírus neohrozuje, ale rakovina áno.
Na druhú stranu, je povzbudzujúce, že ku odborným veciam sa vyjadruje nevzdelaná zdravotná sestra. Ako keby sa miešič cesta vyjadroval ku pestovaniu obilnín. Korona vírus riešia virológovia, epidemiológovia, lekári špecialisti, ale rozumy dáva radová zdravotná sestra s dosť zaujímavým vzťahom ku životu druhých ľudí.

Švédi nám dali o.i. lekciu z národnej hrdosti. My keď dosiahneme úspech, tak po určitom čase začneme relativizovať jeho hodnotu. Keď sme vyhrali zlato v roku 2002, tak zrazu ostatní súperi neboli dosť silní. Keď vyhrala zlato Kuzminová, začalo nám po určitom čase prekážať, že nie je Slovenka. Teraz keď úspešne zvládame pandémiu v priestore, kde sú všade okolo nás na tom horšie, tak podkopávame náš úspech a špiníme si do vlastného hniezda, lebo sme si poškodili ekonomiku.“

 

„Ak by islo SVK svedskou cestou, pokles ekonomiky by bol porovnatelny aky bude teraz. A aky bude aj vo Svedsku. Pretoze sme proexportne ekonomiky…
Nebude KOMU predavat.. Cize z tohto hladiska Svedsko nic neziskalo.

Pocet obeti je vyssi ako v SVK, cize tam Svedsko stratilo…

Ano. Jedinou vyhodou slovenska je to, ze si kupilo cas. Nic viac a nic menej. Ale moze to byt vyhra, Moze a nemusi. Uvidime. Zalezi ci bude nejaka vakcina a kedy bude.

Obdivujem diskuterov, ktori vidia 3 roky dopredu a tvrdia ze Svedsko je uz z toho vonku a Slovensko to este len caka..“

 

„Skoda, ze tento rozhovor neprebehol trochu skor, ked v tejto gubernii vladla totalna hysteria tmarov vsetkeho druhu. Naozaj brilantne nazory aj rozhovor, velmi rozumne, odborne a trefne nazory cloveka, co vidi aj sirsie suvislosti, na rozdiel od nasich panikarov, co pozatvarali co sa dalo a stane sa akurat to, ze problem odsunuli. Ake signifikantne… Dakujem za rozhovor aj za nazory. Tento clanok by sa mal zdielat a nechat na titulke velmi dlho!“

 

„Je to iba jeden názor polovzdelanej diletantky, značne infikovanej ultraliberálnymi nezmyslami.

Švédske vedenie má doma ekonomickú krízu tak či onak, takže nezískali vôbec nič ! Iba čo kruto obetovali tisícky životov.“

 

„sám si naznačil, že sami Švédi dodržiavali doporučenia (nepotrebovali príkazy), čiže priebeh pandémie sa nekonal bez opatrení. tie, myslím, že nikto nespochybňuje. spochybňuje sa ich rozsah, trvanie, spôsob formovania a reakcia na nové poznatky a trendy. ja osobne som bol hneď na začiatku za prísne obmedzenia a nepotreboval som k nim žiadne nariadenia zhora“

 

„Vy sa odvažujete spochybňovať pokrokovú formu švédskej hromadnej eutanázie? Koho progresívneho dnes vôbec zaujímajú starci?“

 

„Verejna mienka to vo vacsine akceptuje – to je praca medii.
Media akceptuju dovoz desiatok tisic mladych muzov a tinedzerov z Afriky a Azie,akceptuju aj sto,ci 200 nasobne vyssiu smrtnost starsich ludi ,nez v Korey,ci v Japonsku,alebo na Slovensku.
My sme sa nedokazali divat na to,co sa deje v Taliansku /vratane vyse stovky zabitych lekarov …./a neakceptujeme ani navazanie vitalnej populacie tmavej pleti…

Viac,ako polovica svedskych domacnosti je jednoclenna.
Krajina ,uchranena vojen,je bohata,zdravotnictvo je perfektne….
Ktoremu statu moze byt svedsky pristup vzorom?“

 

 

„Najlepšie by bolo, keby žiadnemu.“

 

 

„Ak by odstrašujúci príklad Švédskych progresívnych extrémistov aplikovali napr. konzervatívni babráci v USA, mali by dnes Spojené štáty na COVID19 oveľa viac mŕtvych ako ich majú doteraz.“

 

 

„Tak toto je teda SILA !!! V inak prevážne serióznom portáli uverejňuje pán Kekeľak rozhovor na veľmi vážnu tému s nedoštudovanou zdravotníčkou /má iba stredné nanajvýš bakalárske vzdelanie/ ktorá bohovorovne púšťa múdrosti ,ako keby bola na úrovni minimálne doc.MUDr. CSc v odbore epidemiológia a hygiena, teda na úrovni prof. Krčméryho alebo Dr Mikasa. Tej dobrej žene vôbec nedochádza, alebo nevie , alebo ignoruje že Švédsko má šiesty najväčší počet úmrtí na COVID19 v Európe , že 10miloónové Švédsko má viac úmrtí na Koronavírus a ako tri päťmiliónové severské štáty dohromady Nórsko,Fínsko,Dánsko/ ??? Už nadadpis tohoto príspevku je zavádzajúci. Švédi zlyhali aj s ích nafúkaným hlavným epidemiológom, darmo sa vyhovárujú na personál DDSiek, mali vedieť, koho tam majú!!!. Pán Krekeľák sa máte sa ešte veľa čo učiť, aby ste vedlil vyberať sikompetentných ľudí na rozhovor.“

 

 

„Ukludnite sa, je to rozhovor so zdravotnou sestrou, ktora sprostredkovala svoju skusenost a nazor na svedsky sposob boja s koronavirusom. Nic viac, nic menej.“

 

 

„Ako hovorím na inom mieste, empatia týmto severským krajinám chýba, lebo rozum a prosperita sú im nadovšetko. Ale rozum bez citov, je chladná kalkulácia.

 

A v com je teda vyhoda Svedska? K dnesnemu dnu maju smrtnost 12,17% a svedska narodna banka predpoklada ekonomicky prepad porovnatelny s krajinami zapadnej europy. Kde je ten “vedecky” pristup?“

 

Ostře sledovaný experiment

 

„Švédský přístup bedlivě sleduje celý svět. Zastánci co nejmenšího zasahování státu a urychleného rozvolňování ho vzývají jako ideální způsob, jak udržet virus pod kontrolou bez drakonických opatření. Mnozí epidemiologové ho však označují za nebezpečný experiment na lidech.

Až přijde druhá vlna pandemie, bude Švédsko už promořeno a nebude zasaženo tak těžce jako země, které zavedly tvrdou karanténu.

„Udusí se k smrti. Panikaříte. Je strašně těžké jenom tak stát a dívat se na to,“ dodala Löfvenbergová. Její slova potvrzuje i nejmenovaná záchranářka ze Stockholmu, která si přála zůstat v anonymitě. V souvislosti s covidem-19 ji prý z domovů pro seniory ani jednou nevolali.

Jak navíc poznamenává časopis Der Spiegel, v sociální péči o staré lidi se od 90. let hodně škrtalo. „Téměř všechny pozice v tomto sektoru dnes vykonávají imigranti. Často nemají pořádné vybavení, někteří ani neumějí jazyk a nedodržují stanovená pravidla,“ cituje německý magazín historika a odborníka na švédský sociální systém Larse Trägårdha.

 

Udusí se k smrti. Panikaříte. Je strašně těžké jenom tak stát a dívat se na to.

Latifa Löfvenbergovázdravotní sestra

 

 

 

 

Už dnes je však jasné, že z ekonomického hlediska se Švédsko škodám nevyhne. Centrální banka čeká propad o sedm až deset procent a nárůst nezaměstnanosti o tři procentní body na 10 procent. Kadeřnictví a hospody jsou sice otevřené, to ale dramatický pokles produkce v továrnách Scania a Volvo nevyrovná.

 

„Globální ekonomika je na tom velmi špatně. To negativně zasahuje švédské exportní společnosti, které jsou mimo jiné postižené problémy s mezinárodními dodavatelskými řetězci,“ uvedl Národní institut pro ekonomický výzkum (více zde: Rozčarované Švédsko: tamní ekonomiku čeká stejný osud jako všechny ostatní).

 

Liberální přístup navíc nejspíš není ani zárukou rychlého vytvoření kolektivní imunity. Testování ve Stockholmu podle ČTK ukázalo, že protilátky proti koronaviru má jen 7,3 procenta obyvatel. Úřad pro veřejné zdraví předpovídal, že na začátku května by měla protilátky mít až čtvrtina obyvatel.

 

Další experti však vyjadřují pochybnosti. „Myslím, že kolektivní imunita je ještě daleko a možná jí ani nedosáhneme,“ komentoval výsledky nejnovějších testů infektolog Björn Olsen z univerzity v Uppsale.“

 

 

 

„Pan Dr.Tengell dela jeste vetsi experimenty na lidech nez nacek Mengele a lide mu jeste tleskaji.Trochu zvrhly narod.

 

Nechat pomřít staré je EKONOMICKY ideální nápad. Z hlediska jiných úhlů pohledu to zas až tak dobré není. Záleží na tom, co která společnost preferuje.

 

Z pohledu fašistické morálky přežijí jen ti nejsilnější, to zřejmě preferujete vy“

 

„v sociální péči o staré lidi se od 90. let hodně škrtalo. „Téměř všechny pozice v tomto sektoru dnes vykonávají imigranti. Často nemají pořádné vybavení, někteří ani neumějí jazyk a nedodržují stanovená pravidla,“ cituje německý magazín historika a odborníka na švédský sociální systém Larse Trägårdha.

Důchodový věk ve ˇŠvédsku je 61 až 65 let.

Peníze na nové švédy ze zemí třetího světa ubývají a jejich pancharti spolknou násobně více.

Co tedy s neproduktivními důchodci?

nechat na starost těm, jim ujídají z mísy.“

 

 

 

https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/svedsko-ekonomika-hospodarstvi-krizova-opatreni-samoregulace-podniky-export-dodavatelske-retezce-cen.A200501_122556_eko-zahranicni_maz

 

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/svedsko-koronavirus-covid-19.A200520_212309_zahranicni_aha

 

https://www.postoj.sk/54966/svedsko-dokazalo-svetu-ze-s-hnusobou-sa-da-bojovat-aj-inak?fbclid=IwAR0VBZrBO051VeSDjZJJt6knqnNHPBrxtW8fxJeIwVNNEaYqKafpTL1hGPU

 

 

Švédi chceli chrániť životy aj ekonomiku. Nepodarilo sa im ani jedno

 

Česko s porovnateľným počtom obyvateľov zaznamenalo trinásťnásobne menej obetí.

Švédska ekonomika dostane rovnakú ranu.

https://svet.sme.sk/c/22412480/koronavirus-vo-svedsku-tisice-obeti-a-hrozba-recesie.html

 

 

 

„Nadpis tohto článku mi pripomína spôsob akým komentoval Winston Churchill podpis Mníchovského paktu s Hitlerom:

Mali sme na výber hanbu alebo vojnu. Vybrali sme si hanbu a dostaneme vojnu.“

 

 

 

Jj, mali na výber smrť alebo „chudobu “ , vybrali si smrť a majú aj chudobu ( pomernú samozrejme )“

 

 

„A hovoril by si to isté, keby šlo napr. o TVOJU MAMU alebo BABIČKU? Súhlasil by si s tým, aby ju do nemocnice nebrali, veď svoje si už odžila, tak čo? Pokojne by si sledoval, ako zomiera V BOLESTIACH zadusením?

Aj keby bola dovtedy viac-menej zdravá, plná života, mala svoje záujmy? Povedal by si, No a čo, nebudem vyťahovať hrozienka, kvôli mojej mame, aj keď je čiperná, sa predsa nebudú obmedzovať ostatní ľudia?

Či to už by bolo iné, lebo to už by bolo osobné a nie len číslo v štatistike?

Alebo keby šlo o TEBA. Švédi určili vekovú hranicu, kedy ľudí nemali brať do nemocnice, nie na 85, ale na 65 rokov. Keby si v tom veku ochorel, súhlasil by si s tým, aby ťa ignorovali a nechali zomrieť bolestivou smrťou? Veď už si dôchodca, už neprinášaš peniaze, iba starosti a spoločnosti sa uľaví, keď zomrieš – ušetria sa peniaze, ktoré by ti museli vyplácať ešte 20 rokov. Takže nevadí, že ťa niečo bolí a že máš horúčky a že zomrieš sám, lebo návštevy zakázali. Nebudeš predsa hrozienko…“

 

 

 

„presne tak, ako píšeš…švédsko je výborný príklad toho, ako sa mýlia tí, ktorí hlásajú mamon peňazí pred hodnotou života…švédi dali prednosť peniazom a ekonomike a prehrali nie len životy svojich dôchodcov, ale nezachránili ani ekonomiku…aj u nás sa určite urobili chyby, ale v porovnaní s okolitými krajinami nie sme na tom ekonomicky vôbec horšie pri minime mrtvých…“

 

 

 

„Zbavili sa parazitov

Otrasné !!! Najsociálnejší štát na svete sa takto elegantným spôsobom zbavil nepotrebných, štát vyciciavajúcich dôchodcov. Takže oproti iným štátom predsa len ušetrí…. Za to by tam mali niekoho trestne stíhať, príbuzní tých dôchodcov by mali podať hromadné žaloby.“

 

„Ups,

 

nebars dobrý text a čísla pre svedkov Sulikovie…ohaňali sa švedmi stále….“

 

 

„Vážený 1577394.

 

Nazývať uhlom pohľadu, či som mŕtvy alebo živý považujem za šialenstvo. Kebyže aspoň eutanázia, ale smrť zadusením? Tá musí byť šialená alebo, hovorí sa tomu trýznivá? Byť na Vašom mieste a byť tak veriaci, pri takomto rúhaní by som sa modlil, aby to, čo ma čaká, sa od smrti zadusením značne líšilo.“

 

 

„V posledných rokoch sa Švédsko správa,

 

akoby veľká časť obyvateľstva podstúpila lobotómiu.
Nerozhodujú tam náhodou už tí inžinieri a doktori, ktorí sa tam nahrnuli v rokoch 2015-16?“

 

 

„Zaujímavý

 

je počet ľudí, ktorí z počtu nakazených a mŕtvych na Slovensku odvodili, že opatrenia boli a sú zbytočné.
Vraj je nimi na Slovensku potlačovaná sloboda.“

 

 

„Toto su jasne

 

fakty pre vsetkych soplikantov…“

 

 

„tak okrem toho

 

že premiér sa prezentuje ako šašo, že rád rozpráva a ešte radšej sa počúva, že sa až detinsky prezentuje na FB a v médiách výstrelkami hodné 11 ročného skoropuberťáka .. tak všetko teda skoro všetko čo vzišlo z nariadení malo zmysel a svoj význam. Všetky rozhodnutia smerujúce k zastaveniu šírenia koronavírusu boli opreté o odborné stanovisko z konsenzu kompetentných zdravotníkov a členov ústredného krízového štábu. Že niektoré veci v praxi nefungovali hneď alebo bolo náročné pre výkonné zložky ich automaticky zrealizovať je už otázka na celkovú funkčnosť polície, iných zložiek ministerstva vnútra, samospráva a VÚC či zdravotníctva.
Ak sa bude raz z odstupom času hodnotiť ako jednotlivé štáty či ako EÚ zvládali pandémiu, tak skutočne SR môže byť príkladom.
Teraz som čítal rozhovor s Kaliňákom cit.: „Dnes máme vládu, ktorá ženie Slovensko k ekonomickej katastrofe a začína aj pokukávať po obmedzení ľudských práv a o to pevnejšia a tvrdšia musí opozícia byť. Najmä, ak nepatríme medzi miláčikov médií.“
Ten človek je úplne mimo? Teraz sa po 3 mesiacoch prebral z kómy? Alebo to je len Smerák, ktorý bez ducha opakuje frázy bez štipky pravdy balamutiac časť ovečiek, ktoré stále šte neprezreli? Aj z tohto článku je zrejmé, že nepopulárny Matovič mal pravdu aj v tom, že našu ekonomiku nezachráni divoké otváranie obchodov a iných služieb. My musíme zostať funkční a zdraví do tej doby až sa začne spamätávať globálna ekonomika a trhy, medzinárodné koncerny začnú voziť polotovary a súčiastky aby sa rozbehli fabriky… vtedy príde ten správny moment zapnúť všetky fázy nášho hospodárstva, ktoré ale musí byť pripravené a nezdecimované pandémiou. Teraz sme na rovnakej štartovacej čiare ako ostatní, akurát po zdravotnej stránke sme na tom lepšie.“

 

 

„konecne sa otvoria oci tym , ktori nadavali na matovica …
svedsko nezachranilo ani ludi ani ekonomiku

a my by sme sme uplne zbytocne isli proti prudu, kedze nasa ekonomika je naviazana na export a spotrebu v zahranici… a ako som uz davno pisal..,zatvorene kaviarnicku pocas korony … z pohladu ekonomiky jeden VW zavod je za vsetky kaviarnicky“

 

 

„lenze Slovak

 

si mysli, ze ked pojde na kavu, alebo do posilnovne tak zachrani ekonomiku… takmer vsetko je otvorene a ludia v obchodoch nie su, ani v resturaciach… a zrejme ani nebudu, jednak sa boja korony a potom proste na to nebudeme mat peniaze… btw uz aj Anglicania zaviedli statnu karantenu, zrejme aj za to moze Matovic…

 

gratulujem Svedom k super napadom s experimentami, len tak dalej.. retardi.“

 

 

„Nazyvat narod, ktory je po vsetkych strankach pred nami retardovanym, to chce fakt hodnu davku slepoty.“

 

 

„Fakt po všetkých stránkach?
Fakt neprijímali do špitálov 65+?
……….
To vyzerá na bezcitnosť.
Tragickú.
Ani sa veriť nechce.“

 

 

„Už chápete

 

… prečo má Švédsko taký vyspelý sociálny systém?“

 

 

 

 

Taliansky dôchodca pred smrťou na covid vnukom: Je niečo horšie ako koronavírus

 

Napísal ho starší pán, bývalý advokát, svojim dvom dcéram, vnukom a vnučkám. Žil v domove dôchodcov a smrteľne ochorel na koronavírus. 

Známy taliansky autor Enzo Bianchi v denníku La Repubblica napísal, že tento príbeh je „varovaním pre tých, ktorí tu zostávajú, prosbou starého človeka o súcit. 

.

Drahé moje deti, vnuci a vnučky, rozhodol som sa napísať Vám list z tohto bezcitného lôžka. Tento list som ukradomky odovzdal rehoľnej setre Kláre v nádeji, že si ho budete môcť po mojej smrti prečítať. Cítim, že už nemám pred sebou mnoho dní.

Vnímam, že mám ťažkosti s dýchaním, už ledva držím v slabej ruke toto pero. Láskavo mi ho dala istá mladá žena, ktorá je v tvojom veku, moja drahá Elisa. Ona je jediná osoba, ktorá sa na mňa v tomto hospici niekedy usmiala, ale odkedy aj ona nosí masku, vidím trochu svetla iba z jej očí. Jej pohľad sa líši od pohľadu iných zdravotných sestier, ktoré ma ani nepozdravia.

Nechcel som Vám o tom hovoriť, aby som Vám nespôsobil ďalšie nepríjemnosti, lebo viem, koľko ste trpeli, keď ste ma nechali v tejto peknej „väznici“. Áno, toto som si pomyslel a spomenul som si pritom na slová jedného kňaza, dona Oresteho Benziho, ktorý tieto miesta nazval „pozlátenými väznicami“. Vtedy sa mi zdalo, že preháňa, ale teraz som sa o tom osobne presvedčil.

Zdá sa totiž, že nám tu nič nechýba, no nie je to tak… Chýba mi tu to najdôležitejšie: Vaše pohladenia a to, aby som počas dňa mohol viac ráz počuť: „Dedko, ako sa máš?“; chýbajú mi Vaše objatia a bozky, krik vašej mamy, ktorú dokážete poriadne nahnevať, a aj to moje stonanie, aby som upútal Vašu pozornosť a mohol na všetko zabudnúť.

„Chcem však, aby ste všetci vedeli, že podľa mňa by nemali existovať domovy dôchodcov, tieto pozlátené väznice. Takže áno, teraz, keď zomieram, môžem povedať: ľutujem svoje rozhodnutie.“ 

Nedala ma sem Vaša matka, ja som presvedčil svoje deti, teda Vašich rodičov, aby som nikomu nebol na ťarchu. Nikdy v živote som nechcel byť na ťarchu niekomu druhému. Možno to bola moja pýcha, ale keď som videl, že sa už o seba nevládzem starať, nemohol som Vám zanechať takúto škaredú spomienku na starého otca, na úplne bezbranného človeka, neschopného sa o seba postarať.

Iste, nikdy som si nevedel ani len predstaviť, že skončím na takomto mieste.

Takže áno, teraz, keď zomieram, môžem povedať: ľutujem svoje rozhodnutie. Ak by som to mohol vrátiť späť, bol by som poprosil svoju dcéru, aby mi dovolila zostať s Vami až do môjho posledného dychu.

Dajte však vedieť mojim vnukom a vnučkám (a toľkým iným synom, dcéram, vnukom a vnučkám), že to, čo najviac zabíja, nie je koronavírus, ale niečo oveľa vážnejšie – absencia čo i len najmenšej úcty k druhému. Toto si, bohužiaľ, nikto neuvedomuje.

A my starí, ktorých volajú iba nejakým číslom, aj keď tu už nebudeme, naďalej budeme zhora klopať na svedomie tých, ktorí nás vážne urazili, aby sa prebudili, zmenili svoj život prv, ako im urobia to, čo oni urobili nám.

 

https://www.postoj.sk/54442/taliansky-dochodca-pred-smrtou-na-covid-vnukom-je-nieco-horsie-ako-koronavirus

.

Prečo som nevolila Pellegriniho

29.03.2024

Aj politika má svojich Barabášov – ľúbivejších pre dnešných primitívnejších – malomeštiakov. V dnešnej politike je to pre nich Pellegrini. No ja som vo voľbách volila Blahu a Fica! Nie preto, že sú Ježiš, ale preto, že tu najúčinnejšie bojovali proti progresívnej totalite! Hlavné je nevoliť Judáša! Síce je to nepodstatné, len pre [...]

„Opozice uvažuje o odebrání pravomocí vládě k vyjednávání mezinárodních smluv s pomocí nového prezidenta! „

28.03.2024

To ide o stratu veta, vnútenie kvót na migrantov, čo sa už len nevolajú kvóty a zaťahovanie do vojny, čiže tretej svetovej! „Na Slovensku hrozí palácový převrat proti vládě Roberta Fica?“ Takto opozícia bojuje proti výsledkom volieb, že sa snažia vnútiť svoju politiku všetkým občanom, ktorá vo voľbách prehrala – cez prezidenta! K tomu [...]

Ako Korčok obhajuje stratu veta Slovenska

27.03.2024

Progresívni trollovia na Pravde tu klamú ľudí, že Korčok nie je za stratu veta! A takto progresívci klamú ľudí všade, aby netušili že s Korčokom si na svoju hlavu volia stratu veta našej krajiny, o čo sa má tento poskok Progresívneho Slovenska zasadzovať celkom rovnako ako v Česku ich prezident Pavel. Celkom rovnako, ako Čaputová pred voľbami na prezidentku [...]

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,475
Celková čítanosť: 5518836x
Priemerná čítanosť článkov: 3742x

Autor blogu

Kategórie