Založ si blog

Kto vstúpi do mora, počíta s tým, že uvidí žraloka

Je to vlastne blbosť, vec, ktorá nikoho nezaujíma, lebo Slovákov nezaujímajú dovolenky v Egypte. Ale mňa zaujala, pretože predsa len zabitie žralokom je pre nás exotická vec a nie niečo, že veď tu je toľko žralokov, že sme si zvykli.

Predstavte si, že som taká prekvapená, že žijeme ako v najhlúpejších filmoch, kde je zakaždým motív, že človek chce až tak trápne zarobiť, že je mu jedno aj koho zožerie žralok. Je to už fakt tak filmové, že aj roztrhať a zožrať druhého nechá.

Prišla som len na to, že slovenské a české cestovky predávajú dovolenku do hotela, ktorý je už neobývaný, lebo je to žraločia zátoka a inak ju Egypťania ani nevolajú, keď o nej hovoria, ale my sme ďaleko, my o tom nevieme. Je to ako by sme my nechali Egypťanov putovať do Vysokých Tatier v papučiach, ako my sa smejeme, keď niekto u nás nepozná bezpečnosť.

Až dnes si možu aspoň českí turisti vďaka bulvárnemu Blesku prečítať, že aj pre taxitára vždy tam bolo veľa žralokov a tie spomínané nenápadné ostrovčeky s nimi sú len 10 km od tej oblasti, kam by Egypťan nechodil, len ako Slováci s píšťalkou na medveďa. Bazén je tam už zasypaný pieskom, ani v chudobnom Egypte tam už nikto nechodí a je vybývaný, to len Česi nevedia, prečo tam asi tak môže byť zakázané šnorchlovanie ráno.

A tak to vôbec celé začalo, že ma v recenziách zaujalo, že tam turista napísal, že tam bolo zakázané šnorchlovanie ráno, ale aj tak tam turisti chodili a porušovali to. Celkom inde som sa o dva dni dočítala, že žraloci, lebo celkom náhodou som pozerala dokumenty o žralokoch a o láske k potápaniu so žralokmi, že najskôr sú nebezpečné ráno a večer. Všetci tí Česi, čo tam dovolenkovali toto leto a ktorým tam ešte pristavili nové mólo už pri vybývanom hoteli, chodili skákať práve tam, kde sú žraloci a kde by si potápač len zaplávať na hladine nešiel. Dovolenky pre nich boli luxusné a úžasné, hoci bežne preplávali koralovú rímsu a ocitali sa rovno v hlbokom mori, lebo v tej oblasti Marsa Alam máte more len po kotníky alebo rovno otvorené more, takže rovno z hotelového móla, ktoré napríklad ešte v októbri minulého roku stále patrilo už k vybývanému hotelu. To sa turisti len čudovali, prečo je ešte stále v ponuke a ešte sa tešili na to nové mólo, ktoré ešte nemohli použiť.

Dnes sa len na Slovensku a v Česku dočítate, že turista bol napadnutý žralokom hneď po skoku z móla, pretože nikde inde vo svete to v správach nenájdete a tri dni o tom nikde inde, ako len u nás, nebola žiadna zmienka. Márne sa snažili všetci turisti z celého sveta dozvedieť, či sa vôbec nejaký útok stal, keď idú do Egypta a či im niekto nevie preložiť českú stránku alebo to sme nejaké pochybné krajiny, čo si to vymýšľajú niekde na konci sveta, lebo tam všetko bolo v prevádzke ako v „Čelustiach“. Keď sa pod tlakom toľkých píšucich Čechov, že útok žralokom sme si nevymysleli, rozhodli tieto informácie dať do svetových správ, všade písali, že ten Čech si bol sám na vine, lebo sa určite nachádzal niekde kilometre na otvorenom mori.

Márne sme niekoľkí písali na egyptskú stránku, že sa tam cenzúruje internet a je to vlastne jediná stránka, ktorá bola zdrojom informácií pre všetkých turistov tam a zo sveta, že naozaj existujeme a nie sme trolli, čo im chcú zničiť turistiku, bolo pre nich veľmi podozrivé, že ako sme ich vlastne objavili? Pre nich Blesk, SME, iDnes, Topky, to píšeme asi niekde z Číny. To sú správy s ktorými nesúhlasia, lebo sú 1000 kilometrov ďaleko a my predsa nemôžme vedieť, že u nich niekoho roztrhal žralok, keď oni sú rovno tam a to nevedia. Ako to môžem vedieť ja, čo som v Egypte ani nebola? Veď u nich sú všetci turisti v mori a všetky potápačské lode a na šnorchlovanie v prevádzke. Oni predsa majú dokonalý systém, ktorý by ich okamžite varoval a tam by sa to rozšírilo ako oheň, ako písali. A nikto nič nevie, ani ich známi, ani v nemocnici, ani potápači v centre.

Celý čas som si uvedomovala, že presne takto môžeme byť a sme cenzúrovaní aj my, dozviete sa len to, čo vám schvália, aby ste sa aj o politike dozvedeli, že takto, presne takto to vyzerá a takto isto by sme to nepredpokladali, že predsa by sme sa čokoľvek pre nás dôležité dozvedeli.

Ešte aj ten štýl obhajoby argumentov mi pripomenul len tunajšie diskusie. Čo má čo koho zaujímať, kde sa to stalo, či pri móle alebo na otvorenom mori? Veď vraj tým, že vstúpite do mora, je zrazu jasné, že tam môže byť žralok, veď to sú tam doma žraloci. Presne, ako by ste čítali u nás diskusiu o medveďoch. Každý turista predsa vie, že v každom mori sú žraloci a aj pri hoteloch. Už keď vstupujete do mora, tak viete, že nie ste doma v mori a že tam sú a budú. Ani nevstupujte do mora, keď si neprajete vidieť žraloka. Všade sú, aj pri hotelových plážach, ktorým len nedávajú prednosť, ale kľudne sa môžu zatúlať choré, mladé, dozorientované, vyskytujúce sa ráno, večer, od 12,00 do 14,00, keď sa trblietate na hladine… Ak som si niekedy myslela, že v Egypte sú žraloci nejaké kilometre na otvorenom mori, tak oni ich milujú a majú ich všade. A vôbec, je to vždy chyba turistu, keď ho napadne žralok, lebo mal sa pozerať, aby mu neskočil na hlavu, aby sa ho žralok nezľakol a nemal plávať, ani šnorchlovať, len sa normálne potápať s potápačmi, keď nevie zadržať dych, aby ich podplával. Prešla som od myšlienok, že len v bazéne nie sú, až po tak Egypt nikdy nie.

Chápem, že oni sú na žralokov tak zvyknutí, ako my tu na medveďov a kto ich nechce stretnúť, čo robí v lese?

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=eK0pO79YkvY

.

Prečo som nevolila Pellegriniho

29.03.2024

Aj politika má svojich Barabášov – ľúbivejších pre dnešných primitívnejších – malomeštiakov. V dnešnej politike je to pre nich Pellegrini. No ja som vo voľbách volila Blahu a Fica! Nie preto, že sú Ježiš, ale preto, že tu najúčinnejšie bojovali proti progresívnej totalite! Hlavné je nevoliť Judáša! Síce je to nepodstatné, len pre [...]

„Opozice uvažuje o odebrání pravomocí vládě k vyjednávání mezinárodních smluv s pomocí nového prezidenta! „

28.03.2024

To ide o stratu veta, vnútenie kvót na migrantov, čo sa už len nevolajú kvóty a zaťahovanie do vojny, čiže tretej svetovej! „Na Slovensku hrozí palácový převrat proti vládě Roberta Fica?“ Takto opozícia bojuje proti výsledkom volieb, že sa snažia vnútiť svoju politiku všetkým občanom, ktorá vo voľbách prehrala – cez prezidenta! K tomu [...]

Ako Korčok obhajuje stratu veta Slovenska

27.03.2024

Progresívni trollovia na Pravde tu klamú ľudí, že Korčok nie je za stratu veta! A takto progresívci klamú ľudí všade, aby netušili že s Korčokom si na svoju hlavu volia stratu veta našej krajiny, o čo sa má tento poskok Progresívneho Slovenska zasadzovať celkom rovnako ako v Česku ich prezident Pavel. Celkom rovnako, ako Čaputová pred voľbami na prezidentku [...]

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,475
Celková čítanosť: 5518874x
Priemerná čítanosť článkov: 3742x

Autor blogu

Kategórie