Založ si blog

Nebojte sa oligarchov, sú to šarmantní predátori!

Dostala som za úlohu dokázať pravdivosť tohto môjho výroku o oligarchoch:

„Potom raz noví liberáli vstanú, aby pokračovali v tom všetkom, čím liberalizmus skutočne je. Rozhodne nie podnožka pre skupiny oligarchov v Pente alebo v Esete,“

 

Že sú oligarchovia, dokazuje tento zdroj:

 

„Sú majitelia Esetu oligarchovia?“

https://hrot.info/manipulacie/2546-su-majitelia-esetu-oligarchovia

 

„Kto je oligarcha?

S nárastom politického vplyvu Esetu ho hlavne jeho kritici označujú za „oligarchov“. Urobili tak napríklad predseda SNS Andrej Danko alebo súčasný predseda vlády Peter Pellegrini.

„Predseda SNS čoraz častejšie hovorí o majiteľoch firmy Eset ako o oligarchoch, ktorí ovládajú médiá a financujú Progresívne Slovensko. V rovnakom duchu sa raz v mojej prítomnosti vyjadril aj premiér Peter Pellegrini, ale o tom neskôr. Téma sa ma bytostne týka nielen ako člena hnutia Progresívne Slovensko, ale aj ako bývalého riaditeľa Nadácie Zastavme korupciu, ktorú, akoby povedal Andrej Danko, založil jeden z “digitálnych oligarchov”. Je čas vyložiť karty na stôl a povedať pravdu o mojich doterajších stykoch s nimi.

Ľudí, ktorí založili softvérovú firmu so stoosemdesiatimi pobočkami po celom svete a úplne transparentne podporili vznik nezávislého novinárskeho projektu (Denník N), protikorupčnej nadácie či v prípade Antona Zajaca malou sumou aj politické hnutie Progresívne Slovensko stavajú na roveň ľudí ako Juraj Široký či Miroslav Výboh, ktorí si zo štátu spravili dojnú kravu a futrujú peniaze do médií alebo straníckych kás, tak sa k tomu nikdy nepriznajú.“

https://dennikn.sk/blog/1323376/andrej-danko-vedie-vojnu-proti-vlastnej-krajine/

 

8.júla 2019

Sulík: “Ako služobne najstarší opozičný politik odmietam naskočiť na vlnu spájania sa.” Upozornil tiež pred nástupom digitálnej oligarchie

„Nehovoriac o poctivom financovaní, aby sa nestalo, že namiesto infraštruktúrnej (doprava, energetika, zbrojenie) oligarchie nastúpi digitálna oligarchia.”

 

 

Eset spĺňa základné znaky oligarchu

V súčasnosti sa pod slovom „oligarcha“ myslia skôr bohatí podnikatelia, ktorí svojím finančným vplyvom majú dosah na politiku. David Chernenko vo svojej štúdii vlastníckych štruktúr oligarchov na Ukrajine uvádza túto definíciu oligarchu:

  1. Patrí medzi najväčších súkromných vlastníkov v krajine.
  2. Používa svoju finančnú moc na ovplyvňovanie politiky.
  3. Pôsobí vo viacerých sektoroch podnikania, ktoré vzájomne koordinujú svoje aktivity.

V zmysle tejto definície možno vnímať majiteľov Esetu ako oligarchov: sú jednoznačne najziskovejšou IT firmou na Slovensku, svojimi financiami sponzorujú politické aktivity, spoluvlastnia médium a aktívne pôsobia v mimovládnom sektore.

Eset vyvíjal aj bezpečnostné systémy aj pre verejnú správu v USA. Jeho projekt bol dokonca ocenený americkým ministerstvom vnútornej bezpečnosti. Nie je známe, koľko peňazí získal za tieto dodávky.

Aj keď nemáme k dispozícii úplné údaje, je zjavné, že Eset zbohatol predovšetkým na dodávkach klientom z privátneho sektoraČo je tiež veľmi dôležité, s Esetom sa doposiaľ nespájajú žiadne korupčné kauzy, na rozdiel od iných skupín označovaných < u>za oligarchické (Penta, J & T, Váhostav). Svoju podporu pre politické subjekty jeho majitelia netaja, ale ju hlásajú otvorene.

Záver

Slovo oligarcha nadobudlo na Slovensku za posledné roky výrazne negatívnu konotáciu. Spája sa s korupciou a bezohľadným obohacovaním sa zo štátnych peňazí v predražených tendroch. V tomto zmysle je nesprávne Eset označovať za oligarchov – nespájajú sa s nimi žiadne kauzy a so štátom obchodujú minimálne.

Na druhej strane, vo väčšine definícií, s ktorými som sa stretol, nie je definičným znakom oligarchu ilegálnosť podnikania. Takéto kritérium by bolo problematické aj z dôvodu, že len menšina oligarchov bola skutočne odsúdená a prísne vzaté ich nemôžeme z korupcie bez pochybností usvedčiť.

Pod „oligarchom“ sa väčšinou myslí bohatý podnikateľ, ktorý svoje financie a vplyv používa na ovplyvňovanie politiky. V tomto zmysle majitelia Esetu oligarchovia jednoznačne sú.

Treba si tiež uvedomiť, že Eset svoj vplyv na politiku ešte len začína budovať. Progresívne Slovensko je mimo parlamentu a Matúš Vallo je bratislavským primátorom menej ako mesiac. Uvidíme, ako sa majitelia Esetu budú správať, keď nimi sponzorovaní politici budú mať viac moci.

https://hrot.info/manipulacie/2546-su-majitelia-esetu-oligarchovia

 

Nie som digitálny oligarcha, tvrdí Trnka. Politické strany nefinancujem.

https://domov.sme.sk/c/22008753/rozhovor-trnka-z-esetu-politicke-strany-nefinancujem.html

https://zive.aktuality.sk/clanok/137261/spolumajitel-esetu-poslal-dankovi-predzalobnu-vyzvu-kvoli-vyrokom/

No fanúšikovia Miroslava Trnku, ktorí by ho radi videli meniť slovenský verejný život, nemusia úplne zúfať. Jeho nadácia proti korupcii môžu v dlhodobom horizonte zmeniť slovenskú spoločnosť viac ako ďalšia (čo ako osvietená) politická strana.“

https://www.aktuality.sk/clanok/268843/komentar-volicsky-dopyt-po-miroslavovi-trnkovi/

https://www.aktuality.sk/clanok/699923/riaditel-firmy-eset-nevedieme-politicky-boj-politici-sa-snazia-vytvarat-iluzie/

„Najúspešnejšia slovenská IT firma sa v poslednom čase angažuje aj mimo svojho biznisu. Jej spolumajitelia sú investorom Denníka N. Jeden z jej majiteľov finančne podporil hnutie Progresívne Slovensko, ktoré má ambíciu stať sa politickou stranou. A vo štvrtok Eset získal v aukcii lukratívny areál bývalej vojenskej nemocnice na bratislavskej Patrónke. Chce v ňom vybudovať výskumno-vývojové IT centrum.“

https://domov.sme.sk/c/20519582/maju-noviny-mozno-buducu-stranu-i-lukrativny-areal-volaju-sa-eset.html

 

 

Nikdy som sa o oligarchov nezaujímala a keby som nedostala úlohu zaoberať sa tým, či majú politici a médiá pravdu, keď o nich píšu, že sú oligarchovia, tak sa o nich nezaujímam nejako viac.
.

24.3.2019

SPLÁCA NOVOPEČENÝ PRIMÁTOR VALLO SVOJ DLH VOČI ESETU?

 

ESET je známa IT firma, ktorá v posledných rokoch vystupuje ako najspravodlivejšia inštitúcia. Za posledné roky ale podozrivo skupuje veľa pozemkov v Bratislave. Napr., ako uviedol autor blogu, nový minideveloper Paško kúpil nedávno od ministerstva vnútra – ešte za éry Roberta Kaliňáka – lukratívny areál bývalej nemocnice ministerstva vnútra aj s celým areálom vrátane parku, ktorý mieni prestavať. A veru nelenil a hneď aj začal a prvé čo urobil, vyrúbal v parku všetky stromy. Druh& yacute;m krokom uvalil vecné bremeno na Pisztoryho palác vo vlastníctve mesta a v správe Starého Mesta. Následne si dal zo Štefánikovej ulice cez dvor zaviesť kanalizáciu. Štefánikova ulica bola dva mesiace rozkopaná, rok po jej vyasfaltovaní a palác nefunkčný. Toto si údajne „vybavil“ cez Bratislavskú vodárenskú spoločnosť v marci 2018. Autor blogu ďalej upriamuje poukazuje na fakt, že vecné bremeno rapídne znižuje trhovú hodnotu paláca.

Senzácia skupovania pozemkov ale nekončí a Paško postupne skupuje pozemky pod bratislavským Vtáčnikom na miestach vinohradov. Aktuálne tam vlastní 9805 metrov štvorcových. Pri pohľade z Račianskej ulice vidiac ako na nádherných pozemkoch bývalých vinohradov vyrastajú Dlhé Diely asi rýchlo zamietnete myšlienku, že Paško skupuje pozemky lebo chce pestovať vinič.

Lenže na výstavbu bude potrebovať záväzné stanovisko mesta k investičnej činnosti. A práve toto stanovisko vydáva magistrát. Asi vám všetkým nemusím ďalej vysvetľovať, akú rolu v tom zohráva ESETom sponzorovaný primátor Vallo.

Poďme ale späť k Miroslavovi Trnkovi. K jeho pozemku na konci Břeclavskej ulici vedie komunikácia, ktorá zatiaľ nie je vyasfaltovaná, je súkromná a spoluvlastníkom je Miroslav Trnka. Jeho pozemok susedí s ďalším jeho pozemkom, kde už má vybudovaný dom s prístupom z Novosvetskej ulice. Čerešničkou na torte je informácia, že Miroslav Trnka má už skúpených 25 pozemkov v lokalite Slavína o rozlohe 13 084 metrov štvorcových.

http://www.prehladsprav.sk/splaca-novopeceny-primator-vallo-svoj-dlh-voci-esetu/2503

 

 

Do Denníka N vstúpili investori sumou 1,2 milióna eur

Zakladatelia Denníka N a všetci šiesti spolumajitelia spoločnosti ESET v pondelok podpísali zmluvy, na základe ktorých vstupujú ako investori do projektu nového nezávislého média.

 

Za investíciu v objeme 1,2 milióna eur získajú šiesti investori v akciovke 51 percent, zvyšných 49 percent sa rozdelí medzi zakladateľov a pracovníkov redakcie.

Investícia nie je projektom spoločnosti ESET, ale osobnou aktivitou spolumajiteľov, ktorí považujú za dôležité podporiť formovanie nezávislej žurnalistiky na Slovensku.

https://dennikn.sk/58733/dennika-n-vstupili-investori-sumou-12-miliona-eur/

 

 

Majiteľ denníka N finančne podporil vznik nového politického hnutia Progresívne Slovensko

Majiteľ „nezávislého“ denníka N má zjavne politické záujmy, ak sa rozhodol okrem vzniku denníka N sumou 1,2 miliónov eur podporiť aj vznik politického hnutia Progresívne Slovensko. Na Slovensku pritom už nežije, zdržuje sa dlhodobo v USA.

 

 

Aktualizované: Zajac nám zaslal 4. februára reakciu v znení „ja nie som majiteľ Denníka N, ale minoritný spolumajiteľ. Neinvestoval som som 1.2M eur, ale ďaleko menšiu sumu. Ale najhorší je záver: menovite to, že mám zjavne politické záujmy. Moje záujmy sú čisto pragmatické: chcel by som Slovensko, v ktorom platí zákon pre každého rovnako, Slovensko, v ktorom politici slúžia ľudom a krajine, nie svojim sponzorom a sebe,“ uviedol pre MediaWatch.Dog Anton Zajac, spolumajiteľ denníka N a sponzor Progresívneho Slovenska.

https://www.mediahub.sk/majitel-dennika-n-financne-podporil-vznik-noveho-politickeho-hnutia-progresivne-slovensko/

Stále sa mi nepáči, ak akcionár novín Anton Zajac dal peniaze aj Progresívnemu Slovensku!

Rozdiel medzi našimi akcionármi a akcionármi ostatných médií je najmä v tom, že Anton Zajac svoje dary netají, neskrýva za biele kone ani schránkové firmy, asi preto, že sa nehanbí ani za pôvod svojich peňazí, ani za to, ako ich míňa. Progresívne Slovensko nie jediná strana, ktorú nejakým spôsobom podporil. (V roku 2016 sa napríklad na pozvanie SaS zúčastnil na straníckej konferencii tejto strany.)

Keby to takto transparentne robili na Slovensku všetci, ukázala by sa absurdnosť obvinení z prepojenia jedných novín a jednej strany: každé médium by zrejme malo prepojenie na takmer každú väčšiu politickú stranu, ak na „prepojenie“ stačí, že niekto z majiteľov dal peniaze niekomu, kto je angažovaný v politike, alebo niekto zo zamestnancov má nejakého príbuzného v niektorej strane.

https://dennikn.sk/1019551/preco-dennik-n-vravi-ze-je-nezavisly-ked-bojuje-proti-mojej-oblubenej-strane-a-fandi-inej-otazky-znepokojeneho-citatela/

 

 

Progresívne Slovensko financuje pätica podnikateľov, vrátane Antona Zajaca zo spoločnosti Eset 

https://kosice.korzar.sme.sk/c/20459562/progresivne-slovensko-chce-vyvetrat-lebo-je-dusno.html#ixzz5t1HHBNLy

 

 

Nemyslím si, že je dobré voliť strany a ľudí, ktorých platia takéto gigantické finančné skupiny. Vôbec mi to nepripadá ako rovnosť šancí pre rôzne strany a ľudí a ľahko zneužiteľné do budúcnosti.

Keby som ja bola oligarchom alebo veľmi bohatá, určite by som si v prvom rade chcela kúpiť alebo vytvoriť médiá a to práve na to, aby som bežným občanom zabezpečila práve vyvážené správy s rôznymi pohľadmi na problémy a s verejnými diskusiami zástancov rôznych strán ku všetkým dôležitým témam. A určite by mi nebolo jedno, ako sa tieto médiá prezentujú a či to napĺňajú.

To, že takéto médiá na Slovensku nemáme, pre mňa znamená len toľko, že tí, čo na to majú peniaze, tým na tom nezáleží.

 

 

Najdôležitejšia diskusia o oligarchoch s Bugárom:

 

Bugár o korupcii: Keď od oligarchov prijmete len 10-tisíc, už vás majú v hrsti

 

„Keď v spoločnosti je príliš veľký vplyv oligarchov na politiku, na biznis a sú najväčším problémom Slovenska. Pretože oligarchovia deformujú aj politiku a aj podnikanie. A keď je deformovaná politika aj podnikanie, tak sa právny štát buduje dosť ťažko.

Nemyslíte si, že aj toto by mala byť jedna z dominantných tém?“

 

 

Bugár: „Lebo v tom momente, keď vám hoci len 10-tisíc vložia na účet, už vás majú!

https://tv.hnonline.sk/arena/530428-bugar-o-korupcii-ked-od-oligarchov-prijmete-len-10-tisic-uz-vas-maju-v-hrsti

 

 

oligarcha – podnikatelkterý po pádu komunismu (zejména díky svým konexímrychle získal obrovský < a href=“https://cs.wiktionary.org/wiki/majetek“>majetek a politický vliv

 

oligarchia – V súčasnosti je oligarchia chápaná ako skupiny najbohatších a preto najvplyvnejších osôb v štáte. Moc oligarchov nemusí byť vždy zjavná, môžu konať aj z pozadia.[1]

https://sk.wikipedia.org/wiki/Oligarchia

 

 

„Bödörovci sa nikdy nespomínali medzi oligarchami prvej generácie, ktorí financovali kampaň Smeru pred voľbami 2002 a 2006 a na oplátku mali získať miesta v štátnej správe a s nimi prístup k miliónovým štátnym zákazkám. Ich vplyv sa ukázal až neskôr.

 

https://www.etrend.sk/trend-archiv/rok-2018/cislo-21/pribeh-bodorovcov-kde-sa-vzali-a-preco-sa-im-tak-dari.html

 

Pozrite si šestnásť oligarchov, ktorí majú najväčší vplyv na Slovensko:

 

https://www.etrend.sk/gallery/article/pozrite-si-sestnast-oligarchov-ktori-maju-najvacsi-vplyv-na-slovensko.html?photo=1

 

Šarmantný predátor

https://dennikn.sk/1515202/jt-by-sa-bez-neho-tak-nerozbehla-sarmantny-predator-kretinsky-dobyva-europu/?ref=tit

 

https://www.aktuality.sk/clanok/413852/kto-skutocne-ovlada-nasu-energetiku/

https://aeronet.cz/news/cinska-mafie-se-dostala-az-do-okruhu-financovani-volebni-kampane-jiriho-drahose-prezidentskemu-kandidatovi-lepsolidi-pristalo-na-volebnim-uctu-13-milionu-korun-od-osob-napojenych-na-tvrdika/

 

 

Sulík 20.júla pre Aktuality:

 

„Vy ich na oplátku označujete pojmom digitálna oligarchia? Sú tieto slová na mieste?

Ich nie. Mám len obavu, že ak majitelia súkromnej firmy budú financovať prakticky všetky firmy…

 

Veď menujte priamo ESET…

Ja menujem majiteľov firmy ESET, nie samotný ESET. Keď tí budú financovať všetky významnejšie projekty v slovenskej politike, aj keď majú bezpochyby lepšie úmysly než doterajší oligarchovia, nemyslím si, že je to správne.

Nemyslím si, že by malo dochádzať k takto silnému prepojeniu súkromného kapitálu a politiky. Za SaS preukázateľne nestojí žiaden mecenáš alebo oligarcha. Naše financovanie je takmer výlučne z príspevkov od štátu, zvyšok sú členské príspevky. Toto je veľmi dôležité.

 

Majiteľov ESET-u teda považujete za oligarchov?

Oligarcha nemusí byť len v negatívnom zmysle slova. Ich úmysly sú bezpochyby lepšie ako úmysly pána Širokého alebo Brhela. Ale nepovažujem za správne, keď dochádza k tak silnému prepojeniu súkromného kapitálu a politiky.

 

Cítite jasný záujem majiteľov ESET-u presadzovať konkrétne veci do politiky?

To netvrdím. Ale samotné finančné prepojenie nepovažujem za správne.“

 

 

.

„Česká iniciativa zajistí ukrajinské AFU granáty jen na 18 dní rovnocenné dělostřelecké činnosti“

21.04.2024

„Česká iniciativa zajistí ukrajinské AFU granáty jen na 18 dní rovnocenné dělostřelecké činnosti“ Aj to ich ešte len chce zohnať a nebude ich platiť ako naši progresívni hlupáci na predĺženie vojny o 18 dní. „Jenže ukrajinská média a vojenští komentátoři tlumí nadšení, protože těch 180 000 granátů je kapka v moři a Ukrajině to [...]

Na toto prispievate – len na väčší počet obetí!

18.04.2024

Aby ste dokázali pochopiť Ukrajincov, musíte si na ich mieste predstaviť seba. Ale to niektorí ľudia nedokážu. Bohužiaľ, to niektorí ľudia nedokážu, lebo vedia si predstaviť len seba a nemajú žiadnu empatiu. Takže, predstavte si seba. Predstavte si Slovákov o ktorých viete, že ešte aj väčšina progresívnych voličov by pred vojnou ušla. Keby vyhlásili vojnu a [...]

Superdebata lídrov kandidátiek do EÚ – Nerudová v nej bola paródiou na progresívcov

16.04.2024

To, čo nám tu celé roky chýba, sú diskusie k rôznym závažným politickým témam. V našom mediálnom priestore sa diskusie k politike už celé roky nevedú, vymenili ich len jednostranné diskusie jednej politickej strany. Škoda, že na Slovensku sa takejto politickej diskusie nedočkáme a aby bola taká dlhá! Všimnite si, že moderátorka v nej len moderuje [...]

Matúš Šutaj Eštok, Vianoce, hasiči, policajti, Štedrý deň

Policajti vo veľkom odchádzajú do civilu. Šutaj Eštok ich chce udržať tisícovými odmenam

25.04.2024 04:00

Kým financmajster uťahuje opasok, minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) sľubuje policajtom nové finančné príspevky, ako aj valorizáciu tých, čo už dostávajú

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,492
Celková čítanosť: 5547070x
Priemerná čítanosť článkov: 3718x

Autor blogu

Kategórie