Založ si blog

Reakcie ľudí na vojenské základne

„Mozete si poscrollovat statusy, v jednom z nich je link na americky vojensky odborny casopis defense news kde sa pise o investicii 105m na Slovensku este predtym ako sa to vobec u nas stalo temou. A je to tam rozdelene ze 59m ma ist vlastne na minicny sklad usa army, 20m ma sklad pohonnych hmot, a iba zvysok na modernaciu letisk. + Stanovisko ministerstva obrany + zdravy rozum – iba nainy blbec si moze mysliet ze USA nam tu chcu robit charitu.“

 

„Máte veľkú pravdu.Nepoznám vážnejší dôvod na referendum,ako je otázka suverenity štátu. Stačila by možno jednoduchá otázka v tom zmysle: „Súhlasíte s prítomnosťou americkej armády a zbraní na území SR?“ Viem,že referendum nie je lacná záležitosť,ale bola by to isto správna investícia.“

 

„Eduard Chmelár vo svojom aktuálnom statuse na sociálnej sieti upozorňuje, že “štátna propaganda už začína pripravovať verejnosť na prítomnosť amerických vojakov na Slovensku”

Chmelár vysvetľuje, že kým ešte pred troma týždňami ministerstvo zahraničných vecí cez médiá hystericky pokrikovalo, že Chmelár klame a konšpiruje, dnes je podľa neho nad slnko jasnejšie, že to bola vláda a prezident, ktorí “balamutili” slovenskú spoločnosť o akejsi nezištnej “bratskej internacionálnej pomoci“ zo strany Spojených štátov.

“Tri týždne som sa pýtal za vás, odhalil som, čo nám chceli utajiť a dnes, keď sa do druhého kola prezidentských volieb dostali dvaja kandidáti, ktorí s uzavretím takejto zmluvy nebudú mať nijaký problém, začali púšťať perie,” uviedol.

Dodal, že dnes už aj tí najväčší proamerickí propagandisti začali konečne pripúšťať, že bilaterálna vojenská zmluva s USA (DCA) bude „pravdepodobne“ znamenať prítomnosť amerických vojakov na našich leteckých základniach.

“Ak ste sa dali nachytať na slová šéfa slovenskej diplomacie Miroslava Lajčáka (viac v článku) alebo veľvyslanca USA Adama Sterlinga (viac v článku), ktorí vás ubezpečovali, že tu nechcú budovať žiadne americké základne a že neplánujú žiadnu trvalú prítomnosť amerických vojakov, vaša chyba.”

“Od začiatku som na tento trik upozorňoval. Vymýšľali ho totiž na Oddelení strategickej komunikácie MZVEZ SR (ako sa najnovšie nazýva orwellovským newspeakom propaganda), na ktorom pracujú – čuduj sa svete – ľudia z proamerického think-tanku Globsec Policy Institute,” vysvetlil.

Zástupca tejto organizácie Michal Čubrík vo včerajšej diskusnej relácii RTVS Správy a komentáre (na Dvojke) priznal, že DCA upravuje, „akým spôsobom tu budú americkí vojaci pôsobiť, aký tu budú mať štatút, akej jurisdikcii budú podliehať a podobne“.

“Chlapci sa však zasa nedohodli, pretože kým Jaroslav Naď si pred niekoľkými dňami vymýšľal, že zmluvu vlastne iniciovalo Slovensko, Čubrík potvrdil, že zmluvu navrhli USA „ako podmienku realizácie projektov“. “Za túto úprimnosť ho chlebodarcovia nepochvália,” podotkol Chmelár.

Zamestnanec Globsec Policy Institute odporúčal ponuku Spojených štátov jednoznačne prijať a na záver divákov trochu postrašil, že „váhanie nie je dobrý signál“.

Čubrík potvrdil, že zmluvu navrhli USA „ako podmienku realizácie projektov“

Ešte viac svetla do celej aféry podľa neho vniesol jeden z našich najväčších expertov na medzinárodné právo, profesor Stanislav Mráz z Fakulty medzinárodných vzťahov Ekonomickej univerzity v Bratislave. Ten jednoznačne potvrdil, že „ak sa tu (na našich leteckých základniach) začne budovať infraštruktúra pre americkú armádu, v takom prípade by mohlo ísť o stratu suverenity“.

“Zároveň v súvislosti s touto hrozbou vysvetlil, že „vojenská technika vždy podlieha právnemu poriadku štátu, ktorého výsostné znaky na sebe má“ a vyslovil názor, že by nebolo dobré, keby naše letiská na Sliači a v Kuchyni skončili ako Ramstein v Nemecku,” upozornil.

Letecká základňa Ramstein je totiž najväčšou základňou USAF mimo územia Spojených štátov, nachádza sa na nej približne 35 000 amerických vojakov, 150 jadrových hlavíc a čo je najdôležitejšie – nespadá do nemeckej jurisdikcie. “Profesor Mazák okrem toho upozornil, že tieto zmluvy ratifikuje hlava štátu. A vy možno už tušíte, prečo je pre Američanov také dôležité, kto bude prezidentom Slovenskej republiky…”, dodal Chmelár.“

 

k Šefčovičovi:

“Namiesto nereálnych záväzkov, že sa vzdá prezidentskej imunity (čo mu ústava neumožňuje), by sa mal Maroš Šefčovič radšej zaviazať, že nedovolí, aby boli po tridsiatich rokoch na Slovensku opäť rozmiestnení cudzí vojaci.”

 

k Čaputovej:

“Zuzana Čaputová by zasa svoj abstraktne rozprávkový „boj proti zlu“ mala nasmerovať voči konkrétnemu hmatateľnému zlu, ktoré predstavuje americká vojenská prítomnosť v našej vlasti.keďže sama priznala, že do obrannej a bezpečnostnej politiky sa nerozumie a v tejto oblasti bude využívať poradcov, je najvyšší čas, aby ich zverejnila.”

 

Štátnici, ktorí sa nezľaknú nátlaku akejkoľvek mocnosti

“Mám obavy o štát, ktorý ovládli ľudia s kolaborantskou mentalitou. Ľudia, ktorí sa nedokážu pevne postaviť za naše záujmy. Keď sa americký veľvyslanec v Prahe pokúšal českému prezidentovi diktovať, kam smie a kam nesmie chodiť na štátne návštevy, Miloš Zeman s ním vyrazil dvere,” pripomenul Chmelár.

“Keď sa americký veľvyslanec v Berlíne nevyberavým spôsobom obul do nemeckého štátneho rozpočtu (čuduj sa svete, Nemci odmietli dať do roku 2024 do armády 2 percentá HDP, ktoré tu zbožne označujeme za „záväzok“ (viac v článku)), celé nemecké spektrum sa postavilo na odpor a podpredseda Spolkového snemu Wolfgang Kubicki žiadal jeho vyhostenie z krajiny Doslova mu odkázal: „Ak sa diplomat Spojených štátov správa ako vysoký komisár okupujúcej mocnosti, tak musí pochopiť, že naša tolerancia má svoje hranice,” dodal.

“A aj rakúsky prezident Alexander Vander Bellen sa nedávno na adresu Spojených štátov vyjadril, že zaobchádzajú s Európou ako so svojou kolóniou. Takto jasne sa vymedziť voči nátlaku Spojených štátov by sa nedokázal ani Andrej Kiska, ani Peter Pellegrini, ani Miroslav Lajčák, ale ani Zuzana Čaputová či Maroš Šefčovič.”

Chmelár záverom uviedol, že zúfalo potrebujeme štátnikov, ktorí sa nezľaknú nátlaku akejkoľvek mocnosti.

“Dnes sa už štátnych orgánov nepotrebujeme pýtať, dnes už vieme, že nám klamali. A že to, o čom sa za našimi chrbtami rokuje bez možnosti verejnosti poznať aspoň našu východiskovú pozíciu, je rozmiestnenie vojakov USA na Slovensku. Ak s nami takto vláda jedná, už nie je čas na otázky, je čas na nenásilný odpor, na zjednotenie všetkých ľudí dobrej vôle, ktorí nechcú nič iné ako mier, slobodu a nezávislosť svojej vlasti. Ide naozaj o veľa,” uviedol na záver Chmelár.

 

ďalší:

Ano, zachytil som cast tej relacie na STV2 a nemal som z toho dobry pocit – dokonca ani z moderatora, ktory sa neustale opakoval s otazkou, ako USA pochopia nase vahanie. Nie je to nezavisla novinarcina opakovane podsuvat sugestivne otrazky. 

 

Michal Cubrik Prekrúcate, tak ešte raz: povedal som, že zmluva DCA má upraviť všeobecné podmienky, za akých budú USA u nás realizovať projekty investícií do infraštruktúry SR. Ak sa na tom so slovenskou vládou dohodnú, tak pochopiteľne, počas realizácie týchto projektov tu nejakí US vojaci budú. Tak ako sú už teraz, alebo ako sú ruskí technici na Sliači. Na základe súhlasu vlády. Ale to neznamená trvalá prítomnosť, základne ani stratu suverenity. Alebo chcete povedať, že krajiny ako Poľsko, Holandsko alebo trebárs Turecko nie sú suverénnymi krajinami? Povedal som tiež, že to, ako bude vyzerať výsledná dohoda je na negociačných schopnostiach oboch strán a pre SR je dôležité postrážiť si, aby nedávala Američanom voľnú ruku a aby to, čo sa u nás deje bolo vždy so súhlasom slovenských orgánov. To nie je pro-americký postoj, ale pro-slovenský.

 

https://www.facebook.com/ChmelarEduard/photos/p.2329447657087113/2329447657087113/?type=3&theater

 

Michal Cubrik nikto tu nic neprekruca. Skuste nam vysvetlit pre koho by investovali USA ak nie pre seba a aky je rozdiel medzi docasnou pritomnostou napr.na 30 rokov a trvalou pritomnostou? A ak to bude aj so suhlasom vlady, neznamena to, ze je to aj vola vacsiny obcanov. Idealne by bolo, keby sa kandidati na prezidenta vyjadrili, ci by pobyt cudzich vojsk odsuhlasili. Dakujem za odpoved.

 

Ano, súhlasim , deje sa to súhlasom slovenských orgánov tak ako 68.

 

Eduard Chmelár Pan Cubrik, nic neprekrucam, citoval som Vas presne, nech si to divaci pozru v archive. To iba Vy dodatocne interpretujete svoje slova. My tu americkych vojakov nechceme. Bodka. A to, ako si ich „docasnu“ pritomnost zdovodnite neonormalizacnym slovnikom Vy, je uz Vasa vec.

 

A bratkov z vychodu sme mali kolko rokov? A prezili sme.

 

Som dieťa socializmu. Tlačili do mňa poučenie z krízového vývoja. Som rád, že som zažil tú dobu. Zobral som si poučenie. Nie také, že by som nadával na Rusov. Sledujem čo sa deje vo svete dnes. Preto nechcem „modernú okupáciu“ teraz z opačnej strany. Nechcem tu američanov so zbraňami. Turistov, odborníkov, rodiny atď. privítam s radosťou kedykoľvek.

 

Aj Rusi tu prišli len dočasne a nie natrvalo… A potom sme sa ich už nevedeli zbaviť… Alebo to fakt si každá nová generácia, teda cca raz za 30 rokov, musí prežiť na vlastnej koži, aby pochopila?

 

Michal Cubrik Ste obycajny patolizac ktory zapredal svoju vlast, tak ako sudruh Bilak svojho casu.

 

Sme v NATO, ale americké zakladne v Európe spadajú výlučne pod americké velenie a nie pod velenie NATO. Takže sú to len a len americké základne. Žiadne NATO.

 

Predpokladámm ,že so zmluvou DCA ,ktorá má upraviť všeobecné podmienky, za akých budú USA u nás realizovať projekty investícií do infraštruktúry SR.bude v predstihu pred podpísaním oboznámená verejnosť. V opačnom prípade ak sa bude jednať o určité tajné časti nebudú občania veriť Vám,ani nikomu inému s podobnými názormi.

 

Je velmi smutne (a pre mna prekvapive) ze tato tema slovenske obyvatelstvo nezaujima. jasne sa to ukazalo v prezidentskych volbach …

 

presne tak….väčšina ľudí ani nevie o čo vlastne ide, ešte aj tzv. intelektuáli sú úplne „zavedení“…neveští to nič dobré pre Slovensko

 

Nie, že nezaujíma. Média o tom nepíšu a neinformujú. Väčšina obyvateľov stále čerpá informácie z novín a zo správ, ktoré sú im podsúvané z televízií.

 

Hlavne mienkotvorné média to nezaujíma ! Čo dali doteraz do placu ?

 

To je snad zly sen toto!!! To si z nas robia prdel nasi politici ako standarka…. Nech tam uz sedi, kto chce, nik z ludi im nedal mandat na odsuhlasenie pritomnosti inych vojsk na nasom uzemi…. to ludia toto akoze chcu??? To treba zastavit toto!!! A tych, ktori to chcu ratifikovat, posadit do Ilavy….

 

No super..mladi 25rocni historici nadavaju ze rusi tu boli 40 rokov(a hlavne oni ako trpeli..).. a TOMUTO budu asi tlieskat a dobrovolne ich pojdu vitat s vlajockami

 

Presne toto nechapem ani ja.. a uz uplne najviac nechapem ze to ludia nevidia? alebo to vidiet nechcu?

 

Mozete si poscrollovat statusy, v jednom z nich je link na americky vojensky odborny casopis defense news kde sa pise o investicii 105m na Slovensku este predtym ako sa to vobec u nas stalo temou. A je to tam rozdelene ze 59m ma ist vlastne na minicny sklad usa army, 20m ma sklad pohonnych hmot, a iba zvysok na modernaciu letisk. + Stanovisko ministerstva obrany + zdravy rozum – iba nainy blbec si moze mysliet ze USA nam tu chcu robit charitu.

 

Pán Chmelár vy sa osobne poznáte s pani Čaputovou, nevedeli by ste jej dohovoriť, resp. vedeli by ste sa vy stať jedným z jej poradcov pre zahraničnú politiku / pre tieto záležitosti čo tu spomínate?

 

„Pani Čaputová“ SÚ poradcovia!!! 

 

Máte veľkú pravdu.Nepoznám vážnejší dôvod na referendum,ako je otázka suverenity štátu.Stačila by možno jednoduchá otázka v tom zmysle:“Súhlasíte s prítomnosťou americkej armády a zbraní na území SR?“ Viem,že referendum nie je lacná záležitosť,ale bola by to isto správna investícia.

 

Keď tu boli 40 rokov rusi, držali ste huby, to vám nevadilo?

 

Eduard Chmelár Nie, nedržali. Ja som na tribune v roku 1989 volal po odchode okupacnych vojsk, a co ste robili Vy? Ja som sa netesil z odchodu sovietskych vojakov preto, aby nam sem nastahovali americkych, ja som chcel SLOBODU.

 

..čo tým chcel básnik povedať? Že máme aj teraz ? To je tá zmena v 89´? Prevrat ? My sme ale (podaktorí) chceli revolúciu…

 

Čo si ovce navolili nech si aj požnú ….
Ludska hlupost nema hranic .,.

 

Žiaľ, ľudia ťapkajú za skládky a podobné “ drobnosti” a neriešia skutočne závažné veci. Médiá sa samozrejme na takékto záležitosti ani pýtať nebudú lebo to nieje v záujme mocných… ale samozrejme je to iba konšpirácia. Ak by Čaputová náhodou nevyhrala tak za všetko môžu “rusi”

 

Je to presne tak ako s NEVYPOVEDATEĽNOU Základnou zmluvou so svätou stolicou. Kto zo Slovákov tuší aj o tomto podvode?

 

ak tak, nikomu to nevadí lebo sa to nikoho bytostne netýka.
Hlavne že budeme mať slušného prezidenta/tku.
S úsmevom na perách, v tichosti prikyvovať.
Hlavne že volíme „zmenu“.

 

a ja som si myslel ,že boli voľby prezidenta,ale vyzerá to tak ,že boli voľby poradcov……

 

Len poza chrbát a všade klamstvo, klamstvo, klamstvo

 

hovoril som, že budú pokračovať hneď, ako sa „vyrieši“ prezidentská otázka

 

Tu je odkaz na reláciu Správy a komentáre, odvysielanú v utorok o 22:00. Rozhovor o podmienkach prítomnosti amerických vojsk na Slovensku je v čase 5:30 – 23:30 http://www.rtvs.sk/televizia/archiv/14040/182875

 

A to sa nás občanov nepýtajú na názor? Chceme referendum.

 

A preco by mi vojská USA mali prekážať?

 

napr.preto, lebo pri nejakom konflikte USA z inou krajinou budeme terčom útoku.to nie je pre vás dostatočný dôvod?

 

Aspon bude pokoj.

 

Práveže pokoj nebude, ale SR bude terčom vojenského útoku.

 

Chceme mier!

 

Zapredanci

 

U nás v rodine sa veľa debatuje o tejto kauze, ale namiesto vlastného komentára pripájam odkaz na článok môjho manžela: https://noveslovo.sk/c/Zakladne_ako_bordel

Základne ako bordel

https://noveslovo.sk/c/Zakladne_ako_bordel?fbclid=IwAR015MTwnkbQiowYqCVRzKJHYwuWQ20HJUQFl6UHD_wW7uqTj3U1ZSdrhDA

„Adam Sterling zožal potlesk takmer celého politického spektra, ale aspoň novinári by si mali pamätať, ako Spojené štáty ústami svojho prezidenta karhali členské štáty za nedostatočný príspevok do prasiatka NATO a odkazovali im, aby sa už nespoliehali na americkú ochrannú ruku, a ako sa náš pán prezident za to hanbil. A zrazu tie isté Spojené štáty pchajú Slovenskej republike do výstrihu 105 miliónov dolárov na opravu letísk len tak? Navyše v čase, keď Poľsko ponúklo Amerike 2 miliardy dolárov za vojenskú základňu, ale nepochodilo, lebo prst Pentagónu ukázal na iný bod na mape? No novinári namiesto toho, aby kládli otázky, bijú do tých, ktorí sa ako-tak zmôžu na vyslovenie pochybností o nezištnosti nášho nečakaného mecenáša spoza veľkej mláky. A bolo by sa na čo pýtať. Napríklad, aj na rozdiel medzi dočasným umiestením cudzích vojsk a občasným umiestením cudzích vojsk. Ako sa to dá zachytiť v zmluve? Koľké odskočenie na Sliač alebo do Kuchyne bude už mimo dohovoru? Čo odkážeme prípadnému nevítanému hosťovi? Aby sa vrátil, odkiaľ vyštartoval, alebo sa ospravedlníme, že sme nestihli nachystať chlieb a soľ? Ako poznáme našu pohostinnosť a najmä ústretovosť Bieleho domu na bratislavskej Hlbokej ulici, odpoveď je zrejmá…“

===

 

Ja si myslím, že úplne rovnako obhajovali voľakedy ruské základne. No, lebo vedeli, že takto fúka vietor a takto urobia kariéru!  A študovať chodili do Ruska.

Dnes tiež vedia, kam fúka vietor a takto urobia kariéru! A študovať a školiť sa chodia na to do Ameriky. Žiadny rozdiel v charaktere a morálke tých ľudí.

A celkom rovnako boli blázni tí, čo to kritizovali vtedy a čo to isté kritizujú aj dnes. Celkom rovnako argumentovali proti nim aj vtedy a vyhlasovali všetkých, čo s tým nesúhlasili, za zradcov a bláznov, ktorí nechápu, aké je to NUTNÉ!

Moja mama bola blázon, keď bola proti „Rusom“ a ja som blázon, keď som proti „Američanom“. A je to tak preto, lebo v každej dobe sa rodia celkom rovnakí zapredanci! Ktorí budú kvôli kariére obhajovať čokoľvek a kritizovať len minulých zapredancov. Ale za svoju misku šošovice sú úplne rovnakí a celkom rovnako si to ospravedlňujú!

Máte teraz zadarmo exkurziu do socializmu a do tých charakterov!

Zlí ľudia nikdy o sebe nevedia, že sú zlí. Nikto z nich si o sebe nepomyslí, že to robí len pre „kam vietor fúka“ a „aby som nevyzeral ako blbec, keď na všetkých je nátlak“. Nikto si nepovie, že je celkom rovnako zmanipulovaný, ako boli tí, ktorým sa dnes čuduje, že prečo sa nebúrili! Nikto z nich si nepovie, že je celkom rovnako servilný! 

Každý z nich sám seba, presne ako tí v minulosti, presvedčil, že tak je to NUTNÉ! A dá sa zastrašiť ukážkou iných bláznov na zastrašenie, ktorých za to vysmievajú, že sú preto zradcami alebo tomu nerozumejú. Rovnako tomu, vraj „zradcovia“ nerozumeli ani voľakedy. Takto o nich hovorili, že len nerozumejú! A tí, ktorí šli – Kam vietor, tam plášť, tí tomu vraj vždy rozumeli. Ako v socializme, tak aj teraz! 

Aspoň viete, ako im bolo, aj vtedy, aj dnes, keď k nim patríte, alebo viete, ako sa cítili servilní zradcovia v minulosti – že oni tomu lepšie rozumejú, čo majú robiť!

Keďže som to už zažila počas socializmu, hovorím vám, ani chvíľu nepochybujte, že ste preto blázni. Týchto budú kritizovať ďalší zapredanci o dvadsať rokov a budú sa pýtať – Kde boli tí blázni, čo by nesúhlasili? Prečo boli všetci ticho? Tak si to zaslúžili, keď boli. Ja by som ticho nebol!

A teraz vidíte, že boli tiež a sú ticho tiež! Lebo vôbec nie je také ľahké byť „bláznom a zradcom“ proti toľkým ovciam. 

 

.

„Opozice uvažuje o odebrání pravomocí vládě k vyjednávání mezinárodních smluv s pomocí nového prezidenta! „

28.03.2024

To ide o stratu veta, vnútenie kvót na migrantov, čo sa už len nevolajú kvóty a zaťahovanie do vojny, čiže tretej svetovej! „Na Slovensku hrozí palácový převrat proti vládě Roberta Fica?“ Takto opozícia bojuje proti výsledkom volieb, že sa snažia vnútiť svoju politiku všetkým občanom, ktorá vo voľbách prehrala – cez prezidenta! K tomu [...]

Ako Korčok obhajuje stratu veta Slovenska

27.03.2024

Progresívni trollovia na Pravde tu klamú ľudí, že Korčok nie je za stratu veta! A takto progresívci klamú ľudí všade, aby netušili že s Korčokom si na svoju hlavu volia stratu veta našej krajiny, o čo sa má tento poskok Progresívneho Slovenska zasadzovať celkom rovnako ako v Česku ich prezident Pavel. Celkom rovnako, ako Čaputová pred voľbami na prezidentku [...]

Lipšic tam povedal: „Myslím si, že každý človek si urobí na to názor sám! „

27.03.2024

Nemám rada nespravodlivosť. A to až tak, že keď moja najväčšia opozičníčka na SME nyrra, ktorá bojovala za tábor náboženských fanatikov, mala pravdu a iní na ňu nespravodlivo útočili, nedalo mi to a postavila som sa na jej stranu. Práve vtedy, keď na ňu najviac útočili a mohla som byť škodoradostne ticho, nedalo mi to, že má pravdu a postavila som sa na jej stranu, [...]

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

FTX Bankman Fried

Zakladateľ kryptomenovej burzy FTX ide na 25 rokov do väzenia, klientov obral o 10 miliárd dolárov

28.03.2024 17:13, aktualizované: 17:41

Americká justícia označila prípad za jeden z najväčších podvodov v americkej histórii.

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok

Teroristický útok si objednali Ukrajinci máme dôkaz, tvrdí Moskva. Nezmysel, opakovane sme vás varovali, reaguje USA

28.03.2024 16:36, aktualizované: 16:48

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,474
Celková čítanosť: 5517831x
Priemerná čítanosť článkov: 3743x

Autor blogu

Kategórie