Založ si blog

Tu ide o bezprostrednú právomoc prezidenta

Odpovedali vám kandidáti na tieto otázky?

 

Z Chmelárových vyjadrení (k najdôležitejšej téme v zahraničnej politike) som vynechala časť, kde sa prihovára voličom. Nechcem vám Chmelára vnucovať, len vás upozorniť, aby ste si pýtali vyjadrenia od vašich kandidátov, ako v tomto budú postupovať.

Ak vám neodpovedajú a odmietajú sa k tejto téme vyjadriť, tak vám zatajujú, ako v nej mienia postupovať. 

Niet inej, dôležitejšej témy pre Slovensko (v zahraničnej politike). Zopakujem vyjadrenie Chmelára:

„Najsilnejšia právomoc prezidenta je v oblasti zahraničnej politiky“

 

„Na dnešné predpoludnie som zvolal tlačovú konferenciu so zásadným vyhlásením nezávislého kandidáta na prezidenta SR. Počas celej svojej volebnej kampane som nezažil na tlačovke toľko novinárov, prišli naozaj všetky celoštátne médiá – zrejme očakávali, že sa vzdám kandidatúry. Mrzí ma, že som ich strašne sklamal, boli takí šokovaní, že sa nezmohli na nijakú doplňovaciu otázku. Ešte viac ma však mrzí, ale neprekvapuje, že informáciu z mojej tlačovej konferencie nepriniesla napokon žiadna televízia. Už zajtra ráno vám prinesiem ďalšie dôkazy, že ministerstvo zahraničných vecí hanebne zavádza verejnosť. Týmto ma však nezastavia. Som rád, že k mojej kritike postupu rezortu diplomacie sa dnes pridala aj SNS. Pravda postupne vypláva na povrch. V žiadnom prípade sa nevzdám. Ponúkam voličom skutočnú zmenu, nie pokračovanie Kiskových, Ficových a Mečiarových praktík inými prostriedkami. Tým skôr, že dnes je v ohrození samotná nezávislosť a bezpečnosť našej domoviny a pred týmito výzvami, ktorým bude musieť budúci prezident a hlavný veliteľ ozbrojených síl čeliť, strkajú ostatní kandidáti hlavy do piesku.

 

 

Ministerstvo zahraničných vecí sa topí vo vlastných klamstvách čím ďalej, tým viac, ako vychádzajú na povrch nové a nové skutočnosti o chystanej americkej vojenskej prítomnosti na Slovensku. Jeho taktikou je zámerne ignorovať najnovšie informácie, vyhnúť sa odpovediam na konkrétne otázky a namiesto otvorenej komunikácie osočovať kritikov. Keď sa toto všetko skončí, budem rázne žiadať od ministerstva zahraničných vecí verejné ospravedlnenie, ale teraz nie je čas na márnomyseľnosť, pretože treba verejnosti objasniť to, čo zamlčiava rezort diplomacie a čo zanedbávajú mé diá.

 

Keď sa vláda správa ako sovietske politbyro a zamlčiava aj informácie, ktoré sú vo verejnom záujme, pravdu treba hľadať v zahraničí. Kým Lajčákov rezort diplomacie sa usiluje budiť dojem, že nič sa nedeje a uniknuté informácie sú len konšpirácie, maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó na zasadnutí parlamentného výboru pre obranu v emotívnom prejave vyhlásil, že pri rokovaní s americkou stranou o DCA (dohode o obrannej spolupráci) nejde v súvislosti s pobytom amerických vojsk v Maďarsku o nič menšie ako o zachovanie suverenity štátu a že podobnú dohodu pripravuje USA aj so Slovenskom. Vidíme, že zatiaľ čo maďarská vláda komunikuje s vlastnými ľuďmi otvorenejšie a zodpovednejšie v súlade s verejným záujmom a potrebou chrániť životy a bezpečnosť svojich občanov, slovenská diplomacia vyhľadáva vnútorných nepriateľov ako za čias Viliama Širokého.

 

Viac informácií ako od Miroslava Lajčáka vyškoleného v sovietskom štýle zamlčiavať aj to, čo netreba, sa dozvieme dokonca aj od Američanov. Dnes už je jasné, že hlavným cieľom návštevy šéfa americkej diplomacie Mikea Pompea v Maďarsku, na Slovensku a v Poľsku bolo dobudovanie východného valu NATO od Estónska až po Bulharsko resp. Turecko. Washington tlačí na to, aby sa letecké základne európskych členov NATO prispôsobovali potrebám amerického letectva. V osemdesiatych rokoch minulého storočia bolo takou hraničnou krajinou západné Nemecko, dnes sú to stredoeurópske štáty. „Slovensko je členský štát NATO, a preto sa od neho žiada hostiť nasadené jednotky americkej armády,“ píše sa v materiáli amerického ministerstva obrany z roku 2017. Plány USA potvrdzuje aj vplyvný odborný časopis Defense News, ktorý tvrdí, že letecké sily Spojených štátov testujú základne v strednej Európe na to, aby sa pripravili na budúce vojny. Nie je ťažké uhádnuť, proti komu. Zverejnili pritom túto mapku, ktorá ukazuje, ako plánujú „vylepšiť“ americké letectvo v Európe. https://www.defensenews.com/…/us-air-force-tests-base-in-…/…

https://www.defensenews.com/air/2018/08/27/us-air-force-tests-base-in-a-box-in-poland-to-prep-for-future-wars/?fbclid=IwAR2zjnfaO5q0ZFCXC7zZHrMgO4z3tKrXyCxm_0suRNcqjzwrYMi3lOas_24

 

Problém je v tom, že slovenské ministerstvo zahraničných vecí a jeho nohsledi z proamerických think-tankov zavádzajú aj v informácii o „veľkorysom“ príspevku USA na rekonštrukciu našich letiskových základní. Z týchto údajov totiž vyplýva, že z peňazí, ktoré nám Američania ponúkajú, by v skutočnosti išlo pre nás len 25 percent, kým 75 percent by Američania investovali prakticky do seba, pre USAF. Z materiálu tiež vyplýva, že až 56 percent financií pôjde – a teraz pozor – na vybudovanie skladov munície v Kuchyni. Môžeme predpokladať, že práve toto je informácia, ktorú sa nám pokúša ministerstvo zahraničných vecí zatajiť. Či už pôjde o základne, vojakov, zbrane alebo muničné sklady americkej armády, v prípade vojenského konfliktu sa z nás stane legitímny terč a keďže rezort slovenskej diplomacie to vie, nie po prvýkrát sa správa nedôveryhodne. Stále zisťujem nové informácie, na ktoré MZV neodpovedá. Dopátrať sa pravdy je veľmi ťažké a hoci by to mala byť aj práca médií, z ich správania na mojej včerajšej tlačovej konferencii ste mohli vidieť, ako sa dá na ne spoľahnúť. Predovšetkým je to však krajne nezodpovedné zo strany rezortu diplomacie. Ak si ministerstvo zahraničných vecí zamieňa konšpirácie s kritickým myslením, ak sa vedome usiluje, aby sa pravda a lož nedali rozoznať, potom nesie leví podiel viny na nedôvere občanov v úprimnosť a ciele jeho zahraničnej politiky.

 

Znepokojuje ma to o to viac, že k tejto téme sa odmietajú vyjadriť favoriti prezidentských volieb. Pritom je to kľúčová vec, ktorú bude musieť riešiť budúca hlava štátu a hlavný veliteľ ozbrojených síl, ktorý podľa čl. 102 ods. 1 pís. a dojednáva a ratifikuje medzinárodné zmluvy. Slovensku by bol nanič taký prezident, ktorý sa chváli, že ho pozná celá Európa, ale názory bruselských papalášov sú mu bližšie ako postoje občanov Slovenskej republiky. Nepomohli by sme si ani sympatickou dámou, ktorá len čo otvorí ústa o zahraničných záležitostiach, okamžite pochopíme, že to nie je žiadna zmena, ale pokračovanie Kiskovej politiky inými prostriedkami.

 

Toto má byť naše politické rozhodnutie, naše zvrchované právo nezávislého štátu a kto na to nemá odvahu, nemá v tejto funkcii čo robiť. Nepochybujem o tom, že sú medzi nami kandidáti, ktorí by nás zapredali za misu šošovice a radi by zo Slovenska urobili americkú kolóniu. Uvedomte si, prosím, že keď ich sem raz pustíme, už ich odtiaľto nedostaneme rovnako ako nedokázali vyhnať Kubánci Američanov zo základne Guantánamo, ktorú okupujú 116 rokov. Nechcem, aby sa zo Slovenska stala predsunutá základňa pre vojnu s Ruskom. Toto nedopustím a s úctou a pokorou si na to od vás pýtam mandát.“

 

 

E. Chmelár o chystanej vojenskej prítomnosti USA na Slovensku:

 

 

Nie je to náš záväzok, ale nadpráca. Verejnosť má právo vedieť, aký je to záujem a byť o tom informovaná. Musí to byť zodpovedané.
Prečo o tom médiá neinformujú? A prečo sa na to nepýtajú a to aj kanditátov? Veď toto bude musieť riešiť budúci prezident a bude k tomu musieť zaujať veľmi jasné stanovisko.
Aké bude? Viete to?

 

.

Superdebata lídrov kandidátiek do EÚ – Nerudová v nej bola paródiou na progresívcov

16.04.2024

To, čo nám tu celé roky chýba, sú diskusie k rôznym závažným politickým témam. V našom mediálnom priestore sa diskusie k politike už celé roky nevedú, vymenili ich len jednostranné diskusie jednej politickej strany. Škoda, že na Slovensku sa takejto politickej diskusie nedočkáme a aby bola taká dlhá! Všimnite si, že moderátorka v nej len moderuje [...]

„jak je Západ poštval do války, nechal beze zbraní chcípat, a potom nakonec zradil, aby chránil Izrael, a nemusel obětovat své vlastní finanční zisky“

15.04.2024

„USA přitom mají 8000 vozidel M-113 ve skladech a 5000 v arzenálu!“ „Západní mocnosti tak nemají problém za den vystřelit na ochranu Izraele víc raket, než Kyjevu dodaly za celou válku“ Progresívni šialenci sústavne len Slovákom obúchavajú o hlavu, že Ukrajine nedodávame zbrane, čo my sme im už dali všetko a nemáme ani na [...]

„. . . a ty zhmotnený sen mnohých gayov skončíš na úrade práce skôr, ako kohút zakikiríka v jedno ráno. „

14.04.2024

Už aj minister vnútra si všimol a vypočul zhodnotenie našich progresívnych novinárov od liberálov z Česka, o čom som písala predchádzajúci článok, že by si podľa nich mali radšej vybrať inú prácu, keď to robia len takto zaostalo primitívne: Nie, voľby nerozhodli ľudia, ktorí nenávidia demokraciu, odkazuje minister novinárom „Minister vnútra Matúš [...]

vojna na Ukrajiny, Černihiv

ONLINE: EÚ sa zhodla, že Ukrajine treba dodať viac systémov protivzdušnej obrany

18.04.2024 06:00, aktualizované: 06:23

EÚ by mala Ukrajine urgentne poskytnúť protivzdušnú obranu a urýchliť a zintenzívniť vojenskú pomoc vrátane delostreleckých nábojov a rakiet.

Fiala

VIDEO: Fiala si myslí, že slovenské peniaze na muníciu pre Ukrajinu Česko asi nevyužije

18.04.2024 06:00

Slovenská vláda sa nepripojila k iniciatíve Prahy, keď sa kabinet Petra Fialu usiluje nakúpiť delostrelecké granáty pre Ukrajinu.

Fico, Danko, Pellegrini

Boj o post šéfa NR SR. Bude Ficova stratégia účinná? Smer vyhrá tak či tak, SNS tlačí a Hlas čaká test

18.04.2024 06:00

Od pôvodných personálnych požiadaviek nakoniec SNS upustila, no staré rany otvorila oficiálne neobsadená stolička predsedu parlamentu, ktorú Danko požaduje od vzniku koalície. A chce ju znova.

obria lavička, Muráň

Park s megasochami je v Muráni absolútnou novinkou. Nechýbajú v ňom ani živé zvieratá

18.04.2024 06:00

Tony vážiace nadrozmerné sochy obrov, velikánska lavička s parádnym výhľadom či živé lamy pripomínajúce plyšové hračky. Tieto atrakcie sa nachádzajú v areáli pri obci Muráň.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,490
Celková čítanosť: 5538501x
Priemerná čítanosť článkov: 3717x

Autor blogu

Kategórie