Založ si blog

Vo verejnoprávnej televízii by som chcela vidieť diskusiu na tému

Vo verejnoprávnej televízii by som chcela vidieť diskusiu na tému informovanosti občanov o zasahovaní iných krajín do volieb na Slovensku.

Dookola nás kŕmia len konšpiráciami o zasahovaní iných krajín do volieb v Amerike, ale my žijeme na Slovensku a nás zaujíma, kto zasahuje do volieb na Slovensku.

Predstavujem si tú diskusiu tak, že v nej dostanú priestor zástupcovia mimovládok, aby vysvetlili svoju činnosť na Slovensku a taktiež ľudia, ktorí poukazujú na zasahovanie iných krajín do volieb na Slovensku a do politiky na Slovensku cez rôzne mimovládky, ktoré z iných krajín financujú.

Na tému zasahovania do volieb v Amerike napísali novinári už mnoho článkov a o tom musíme čítať celé mesiace. Ale o zasahovaní do volieb na Slovensku informovaní nie sme a práve o tom by sa tu mali písať články a viesť diskusie, ako je to so zasahovaním do politiky na Slovensku.

 

„Spolu 25 mimovládnych organizácií získalo za šesť rokov až 3 206 649 amerických dolárov! Štyri subjekty signatárov iniciatívy Chceme opäť veriť v právny štát si polepšili takmer 900 tisícmi (887 870) USD. „Obyčajným“ mimovládkam sa o takýchto daroch zo zahraničia môže len snívať.“

 

Liga za ľudské práva

Z celkového rozpočtu 235-tisíc eur (2016) tvorili zdroje zo zahraničia 29,1 percenta. Medzi donormi sú Veľvyslanectvo USA, Open Society Institute a Nadácia otvorenej spoločnosti. Vplyv zahraničia zvýrazňuje dokument ku grantu pre mladých právnikov z oblasti azylového práva, migrácie a utečencov, ktorý vypracovali na americkej ambasáde!

Aliancia Fair-play

Podiel zahraničných zdrojov je opäť nadpolovičný – 51,3 percenta z 240-tisíc eur. Zaujímavé je, že „honoráre“ pracovníkov (177-tisíc eur) predstavujú z celkového objemu zdrojov (349-tisíc eur) opäť viac než polovicu (50,6 percenta) rozpočtu.

 

Nadácia PONTIS

Pontis publikuje Index udržateľnosti neziskových organizácií, mapujúci vývoj neziskového sektora na Slovensku. Na túto ročenku prispieva Agentúra Spojených štátov amerických pre medzinárodný rozvoj (USAID). 

 

Nadácia otvorenej spoločnosti

V tomto roku dostala NOS od Úradu vlády SR  dotáciu 117 213 eur. Po jej odpočítaní predstavujú inonárodné zdroje takmer 60 percent. V príjmovej časti je to viac ako 71 percent a ak by sa odrátala jednorazová dotácia vlády (cez TIPOS až 430 593 eur), tak podiel zahraničia by stúpol na 90,2 percenta!

Hlavným cieľom projektu Refugee Friendly Slovakia (Slovensko priateľské k utečencom) bolo „pôsobenie na politickú a verejnú mienku tak, aby sa Slovensko stalo krajinou otvorenejšou k prijímaniu utečencov a odlišností v spoločnosti“. Nadácia má vplyv aj na mediálne prostredie udeľovaním Novinárskej ceny roka. Priznáva, že jej projektové aktivity sú zamerané na médiá, politikov a iných tvorcov verejných politík, akademikov, právnych expertov, reprezentantov migrantských komunít a, samozrejme, v hľadáčiku je a j verejnosť a mládež. Nadácia podporila vysokoškolskú učebnicu Tretí sektor a mimovládne organizácie (UMB v Banskej Bystrici) a množstvo debatných projektov, z ktorých vzišli aj organizátori študentských protestov.

 

Vy ste vedeli, že na Slovensku existuje „Refugee Friendly Slovakia“?

Nemali by občania o tom vedieť, že tiež vítame utečencov a koho vítame, keď je to o nás? Však občania nevedia o tom, koho vítajú a ani len netušia, kto v ich mene niekoho víta. O tomto vôbec informovaní nie su!

 

Via Iuris

Podľa výročnej správy tvorili v roku 2010 zahraničné zdroje až 82,5 percenta príjmov.

Pre mimovládnu organizáciu, ktorá sa snaží najmä o zvýšenie transparentnosti súdov a nezávislosť súdnictva, to nie je práve najnezávislejšia vizitka.

 

Inštitút pre dobre spravovanú spoločnosť – SGI

Medzi tridsiatkou signatárov iniciatívy Chceme opäť veriť v právny štát sú štyria predstavitelia SGI. Až 93,9 percenta zdrojov na projekty pochádza od zahraničných pôvodcov.

SGI v roku 2015 dostala takmer 11-tisíc eur na projekt Správni kandidáti… Okrem iného podporujú aj projekt Demagog stážistami, ktorí vyhodnocujú pravdivosť výrokov politikov. V SGI pôsobil aj poslanec Miroslav Beblavý, signatárka Iniciatívy za SGI pracovala pre think tank ALFA, ktorý zas úzko spolupracoval so stranou Sieť.

 

INEKO

Na platy a odvody zamestnancov ide až 81 percent z rozpočtu!

Známe je podporou „reformy“ ministra zdravotníctva Rudolfa Zajaca (ANO) a obhajobou pôsobenia zahraničných a súkromných zdravotných poisťovní vo verejnom zdravotníctve. INEKO, kde pôsobí Ivan Mikloš, sa netají podporovaním vlády a politikov pri presadzovaní a uskutočňovaní nevyhnutných štrukturálnych reforiem.

 

Nadácia Zastavme korupciu

Činnosť nadácie oficiálne spustili počas festivalu Pohoda 2014. 

Riaditeľ nadácie Pavel Sibyla vystúpil ako rečník na protestnom mítingu v Košiciach. Aktuálne sa „preslávil“ trestným oznámením na šéfredaktora Zeme a Veku Tibora Rostasa. Nie však pre korupciu, ale pre údajný zločin z nenávisti.

Nadáciu založil multimilionár Miroslav Trnka, spoluzakladateľ firmy ESET, spolu s Michalom Bláhom, podnikateľom v reklame, preto výnimočne nie je odkázaná na zahraničné zdroje.“

http://www.extraplus.sk/clanok/zahranicni-agenti-0

 

 

„Zástupcovia Chceme opäť veriť v právny štát z Ligy za ľudské práva, Via Iuris, Aliancie Fair-play, Zastavme korupciu a Nadácie otvorenej spoločnosti odmietli tvrdenia o pochybnom financovaní a vplyve zahraničia na slovenský tretí sektor. Pred úradom vlády teatrálne vyhlásili, že „podiel zahraničných zdrojov na celkovom financovaní tretieho sektora na Slovensku je v súčasnosti (len) vo výške okolo 6 percent“. Podľa zistení Inštitútu národnej politiky (INP) to nie je pravda, iba skreslený štatistický údaj pri prepočítaní na vyše 40-tisíc mimovládnych organizácií.

 

Tak ako každý z 2,32 milióna Slovákov nezarába 920 eur (priemerná mzda), rovnako je zavádzajúci údaj o šiestich priemerných percentách zo zahraničia. Logika hovorí, že ak mnohé nemajú nič, niektoré musia mať veľa. Takýmito zahraničím dotovanými organizáciami tretieho sektora sú práve tie, ktoré najviac kričia, protestujú a sú tiež signatármi výzvy Chceme opäť veriť v právny štát. Väčšina z nich nekope za Slovensko, ale spieva pieseň toho, koho chlieb je. Štedrosť zahraničných donorov rastie priamoúmerne so správnymi geopoliticky, politicky, spoločensky angažovanými a ideologickými t&e acute;mami.

 

Publikácia Mimovládne neziskové organizácie a dobrovoľníctvo (Bútora a kol.) opisuje údajný konflikt vlády s občianskymi združeniami, monitorujúcimi „výkon vlády a štátnych inštitúcií“. Inak povedané, ktoré sa snažia usmerňovať konanie vlády a inštitúcií štátu podľa zadaní donorov a ľudí v pozadí.

 

Posun sa udial aj v snahe nahrádzať pri riadení štátu demokratické inštitúty nevoleným mimovládnym sektorom. Je preto legitímne označovať časť mimovládnych organizácií, žijúcich prevažne zo zahraničných príspevkov, ako agentov alebo lobistov zahraničných záujmov.

 

Napriek tomu, že ústava garantuje názorovú pluralitu a rôznorodosť parlamentného systému, časť tretieho sektora pracuje na „otvorenom vládnutí“.

Štatistika zavádza, že elitná časť tretieho sektora má tretinové, polovičné a niektorí takmer výlučné financovanie svojej činnosti zo zahraničných zdrojov. Nielen údajom šesť percent, ale aj samozvanými aktivitami hovoriť v mene celej niekoľkotisícovej rodiny mimovládnych organizácií sa iniciatíva Chceme opäť veriť v právny štát zdiskreditovala v očiach verejnosti. Rozprávkam o zanedbateľnom vplyve zahraničia na činnosti kľúčových mimovládnych organizácií a nadácií už po tomto odhalení zrejme nik neuverí.“

http://www.extraplus.sk/clanok/zdiskreditovany-treti-sektor

Podrobne sú informácie o neziskovkách v Česku spracované v troch častiach, ktoré nájdete na youtube:

30.4.2018 – Vítek 1/3 – hloubková analýza amerických think-tanků a institutů v ČR: Personální propojení, vazby, projekty, peníze, lobby, manipulace a propaganda. Národní nadace pro demokracii (NED), Mezin. republikánský institut, Národní demokratický institut a Freedom House.

 

2.5.2018 – Vítek 2/3 – hloubková analýza amerických think-tanků a institutů v ČR: Personální propojení, vazby, projekty, peníze, lobby, manipulace a propaganda. Transitions online, CEE Trust, Pro Bono aliance, americká rozvojová agentura (USAID), CEELI, Amnesty International ČR a Transparency International ČR.

 

 

No to všetko sú len informácie o ktorých sa nikde nevedú diskusie. Ja by som chcela vidieť a spolu so mnou určite aj množstvo iných ľudí, diskusie k týmto témam a ako by to zástupcovia mimovládnych organizácií vysvetľovali. Nie v jednostrannom vstupe, ale v diskusiách so svojimi oponentmi, keď im niekto argumentačne aj odporuje a nielen pritakáva, pretože má rovnaký názor.

Také diskusie aj vo verejnoprávnej televízii tu už dávno mali byť. Tieto mimovládne organizácie predsa zasahujú do politiky na Slovensku a do volieb, pričom občania o ich pôsobení vôbec nie sú informovaní. Takže áno, majú mať priestor vo verejnoprávnej televízii, aby svoje veľmi široké pôsobenie v politike na Slovensku vysvetľovali a obhajovali.

 

V Česku bola 26.apríla diskusia „Máte slovo s M.Jílkovou“ na témy „Hrozí nám studená válka?“ a „Ohrozuje Rusko demokraciu v Česku?“ Tam aspoň mali oponentov ako tradične a z čoho by si mala brať príklad aj naša televízia, že tam vôbec nejaká diskusia prebieha. Odporúčam pozrieť si, ako vôbec vyzerá diskusia, keďže dnes to už v televízii nevedia.

Pritom ľudia si radi pozrú diskusie a o toto by záujem mali.

Prečo takáto diskusia nebola k tak aktuálnej téme na Slovensku?

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10175540660-mate-slovo-s-m-jilkovou/218411030520015

.

 

„Česká iniciativa zajistí ukrajinské AFU granáty jen na 18 dní rovnocenné dělostřelecké činnosti“

21.04.2024

„Česká iniciativa zajistí ukrajinské AFU granáty jen na 18 dní rovnocenné dělostřelecké činnosti“ Aj to ich ešte len chce zohnať a nebude ich platiť ako naši progresívni hlupáci na predĺženie vojny o 18 dní. „Jenže ukrajinská média a vojenští komentátoři tlumí nadšení, protože těch 180 000 granátů je kapka v moři a Ukrajině to [...]

Na toto prispievate – len na väčší počet obetí!

18.04.2024

Aby ste dokázali pochopiť Ukrajincov, musíte si na ich mieste predstaviť seba. Ale to niektorí ľudia nedokážu. Bohužiaľ, to niektorí ľudia nedokážu, lebo vedia si predstaviť len seba a nemajú žiadnu empatiu. Takže, predstavte si seba. Predstavte si Slovákov o ktorých viete, že ešte aj väčšina progresívnych voličov by pred vojnou ušla. Keby vyhlásili vojnu a [...]

Superdebata lídrov kandidátiek do EÚ – Nerudová v nej bola paródiou na progresívcov

16.04.2024

To, čo nám tu celé roky chýba, sú diskusie k rôznym závažným politickým témam. V našom mediálnom priestore sa diskusie k politike už celé roky nevedú, vymenili ich len jednostranné diskusie jednej politickej strany. Škoda, že na Slovensku sa takejto politickej diskusie nedočkáme a aby bola taká dlhá! Všimnite si, že moderátorka v nej len moderuje [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,492
Celková čítanosť: 5549572x
Priemerná čítanosť článkov: 3720x

Autor blogu

Kategórie