Založ si blog

Sukňa je sexistický symbol, ale hidžáb už nie

Poculi ste uz o sexistickych nakupnych vozikoch? 

https://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/sexisticke-nakupni-voziky-tesco-vymeni-ikony_467154.html

To su take, na obrazkoch ktorych ma rodic s dietatom suknu, z coho vyplyva, ze su tie obrazky len o zenach a o muzoch uz nie. „Potravinový gigant nyní čelí obvinění za použití „sexistických a prehistorických“ ikon na nákupních vozících. Informaci uvedl server dailymail.co.uk.“

https://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/sexisticke-nakupni-voziky-tesco-vymeni-ikony_467154.html

Mozno je to aj hoax, ale cudovali by ste sa, ak je to pravda? V dobe, ked sa rozdiely medzi pohlaviami nemaju zdoraznovat, ani oznacovat?

Sukna nie je sexistickym symbolom len na WC, aby aj transgender vedel, kam chce ist mocit. 

A teraz, ako tomu ma bezny clovek rozumiet? 

Na nakupnom voziku je urazkou zien, ze by nakupny vozik so sedackou pre dieta bol urceny len zenam a nie rodovo neutralnym postavam, akymi mame byt. Ale ikona zeny s hidzabom, ze hidzab je urceny len zenam, uz sexisticka nie je? To uz zeny neuraza, ze je im ako zenam urceny nielen ten kosik ale pokryvka na hlavu ako oznacenie len zien?

Ten isty dennik Daily Mail pise: „Ministerstvo zahraničných vecí Veľkej Británie vyzvalo svojich zamestnancov, aby sa na jeden deň (Svetový deň hidžábu) obliekli so islamských šiat s tvrdením, že to bude symbolizovať “oslobodenie, rešpekt a bezpečnosť”.“

http://www.dailymail.co.uk/news/article-5364753/Foreign-Office-faces-backlash-Hijab-Day-celebration.html

„Ministerstvo zamestnáva približne 4 200 zamestnancov v celom Spojenom kráľovstve podľa najnovšej správy o rovnosti a rozmanitosti. Z nich približne 1800 alebo 43 % sú ženy.

Táto udalosť sa konala aj napriek tomu, že napríklad ženy v konzervatívnom Iráne pália šatky na protest proti tomu, že sú nútené ich nosiť pod hrozbou zatknutiu a väzenia. Mnoho moslimských žien na celom svete sa začalo vyhýbať hidžábu – ktorý pokrýva vlasy a krk, ale nie tvár – ako zastaraného symbolu náboženského útlaku.

Udalosť sa uskutočnila minulý štvrtok, niekoľko dní predtým, ako Británia vyhlásila 100. výročie volebného práva pre ženy.

Maajid Nawaz, ktorý stojí v čele nadácie Quilliam Foundation, kritizoval oddelenie pre podporu Svetového dňa hidžábu a inštitucionálneho útlaku žien a upozornil na statočné iránske ženy riskujúce všetko, aby sa zbavili hidžábu ako symbolu útlaku.“

Naozaj by som chcela pochopit, ako to maju usporiadane propagandisti v svojej hlave. Znacka zeny so suknou je sexisticka, len ked je s kocikom alebo kosikom, ale oznacenie zien hidzabom na hlave uz sexisticke nie je?

Zena patri k dietatu, to je sexisticke, lebo to zenu degraduje, ale zena ma mat hidzab (satku), uz zeny nedegraduje?

Tesco vymeni obrazky na neutralne postavy v nohaviciach. Obrazky zien v sukniach vraj teraz ponizene stahuje z obehu. Zenam sa nepatri priradit suknu a dieta, akokeby to bola ich uloha starat sa o deti, to je prezitok. Ale aby zeny nosili hidzab, na znak odlisenia, co patri zenam, ze sa maju este aj zahalit, to uz prezitok nie je a to este aj odporucaju ako znak oslobodenia, respektu a bezpecnosti?

Predstavte si, ze by tomu zodpovedalo odporucanie: Zeny, zoberte si na nakupy nejake dieta. Ked nemate vlastne male dieta, zoberte si na nakupy synovca alebo neter a prejavte tym, ze v prvom rade ste zeny matky, ktore sa staraju o svoje deti a to je vasa tradicna rola. Symbolizuje to vase oslobodenie od inych prac a navrat len k vychove deti a zien gazdiniek, ktore nakupuju. Prejavte tym svoj respekt k materstvu a pocit bezpecnosti, ze sa mozte venovat vylucne tomuto svojmu poslaniu a bez toho, aby ste museli byt zahalene ako nemravne zeny. Tak by to znelo prerozpravane do nasich tradicii. Navyse by boli zakazane obrazky zien s hidzabom, lebo tie degraduju zeny nielen na materstvo, ale rovno aj na nemravnost, ked svoju rolu zahalenim nesplnia. 

Bud to plati logicky pre degradaciu zien v roznych kulturach na roznych znakoch, ale urcite neplati, ze v jednej kulture to zeny degraduje a v inej povznasa do bezpecnosti nerovnopravnych ludi.

.

„Opozice uvažuje o odebrání pravomocí vládě k vyjednávání mezinárodních smluv s pomocí nového prezidenta! „

28.03.2024

To ide o stratu veta, vnútenie kvót na migrantov, čo sa už len nevolajú kvóty a zaťahovanie do vojny, čiže tretej svetovej! „Na Slovensku hrozí palácový převrat proti vládě Roberta Fica?“ Takto opozícia bojuje proti výsledkom volieb, že sa snažia vnútiť svoju politiku všetkým občanom, ktorá vo voľbách prehrala – cez prezidenta! K tomu [...]

Ako Korčok obhajuje stratu veta Slovenska

27.03.2024

Progresívni trollovia na Pravde tu klamú ľudí, že Korčok nie je za stratu veta! A takto progresívci klamú ľudí všade, aby netušili že s Korčokom si na svoju hlavu volia stratu veta našej krajiny, o čo sa má tento poskok Progresívneho Slovenska zasadzovať celkom rovnako ako v Česku ich prezident Pavel. Celkom rovnako, ako Čaputová pred voľbami na prezidentku [...]

Lipšic tam povedal: „Myslím si, že každý človek si urobí na to názor sám! „

27.03.2024

Nemám rada nespravodlivosť. A to až tak, že keď moja najväčšia opozičníčka na SME nyrra, ktorá bojovala za tábor náboženských fanatikov, mala pravdu a iní na ňu nespravodlivo útočili, nedalo mi to a postavila som sa na jej stranu. Práve vtedy, keď na ňu najviac útočili a mohla som byť škodoradostne ticho, nedalo mi to, že má pravdu a postavila som sa na jej stranu, [...]

SR Strážske Počasie Búrka KEX

Nie všade sa sviatky začnú prívetivým počasím, platí aj druhá najvyššia výstraha

28.03.2024 20:13

Vietor môže dosahovať priemernú rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu.

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Prekvapujúci krok Takáča. Odvolal šéfa veterinárnej správy Bíreša

28.03.2024 19:50

Verím, že organizáciu nechávam v takej kondícii, že môže ďalej napredovať, uviedol Bíreš.

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,474
Celková čítanosť: 5518056x
Priemerná čítanosť článkov: 3744x

Autor blogu

Kategórie