Založ si blog

Vyháňaný rodič by to mal vzdať

V poslednej dobe som mala dojem, ze na Slovensku vladnu skor propagandisti, ale ved uz sa k nim da priratat aj SMER.

Ze tu stale vladne akasi klika, ktora ovplyvnuje aj to, co pisu v mediach, si myslim prave po pripade Tomanova – Blahova, po ich poslednom pripade. Ked si to date do googla, odhora dole len clanky proti Blahovej a dva opacne len v Denniku N.

Kto ma cital, vie, ze som absolutne proti Denniku N zaujata, ze ich neznasam rovnako ako SME a naopak Chmelara rada citujem. Ale celkom objektivne a nezaujate vidim tento ich spor ako absolutne zmanipulovany a tentokrat inymi mediami, nez je Dennik N.

Vy vsetci, co sa dovolavate objektivity, ze kazdy rodic ma svoju pravdu, keby ste si ho vypoculi, vam vsetkym vobec nevadilo, ze ste citali absolutnu prevahu clankov, ktore obhajovali len otca, ktore citovali len jeho pravnika a uz vsetci viete, ako to je.

To nie Blahova to zmedializovala,  pretoze minimalne desat rokov sustavne anonymne opisuje nejake pripady, ktorym prave pomaha a nikoho to velmi ani nezaujima, co ti ludia na Slovensku zazivaju, ze sudne rozhodnutia sa celkom kludne neplnia.

Nezazili ste, tak este mate naivnu doveru v pravny system na Slovensku. No zbytocne je to hovorit ludom, co vam budu opakovat, ze staci sa obratit tam alebo tam… ked ste nezazili, ze vam nepomozu ani tam, ani inde a nikde.  Zbytocne je to hovorit ludom, co stale veria politickym stranam a este aj instituciam, ze funguju tak, ako by mali a predsa nie je mozne… Je mozne, ale to asi musia zazit ludia osobne. Mozno preto som zazila, aby som uz verila, co vsetko je mozne a kludne mozne. Aby som uz nebola voci takym ludom ako vy, len s vetou – To predsa nie je mozne, neverim ti.

To predsa Tomanova prisla s medializaciou o koho ide, v snahe vybavovat si svoje ucty s Blahovou. Prave jej na to posluzila tato kauza, co by inak zostala celkom nepovsimnuta ako vzdy, ci na SME alebo Denniku N, kde ma takych anonymnych opisov roznych pribehov habadej.

Chapem, ze propagandistov neznasate, lebo tych neznasam aj ja. Chapem, ze SaS mate v zuboch, lebo ani ja uz ich po sklamaniach volit nebudem. Ale zvrhlo sa to nie vdaka Blahovej, ale vdaka novinarom v mnozstve medii, co uz pisali, uz sa vyjadrovali, uz chceli posudzovat a celkom nic, ako pravne rozhodnutia obidvoch rodicov nevideli!

Do TA3 sa vyjadroval sudca, ktory sam povedal, ze o tom nic nevie. Narod to rozhoduje cisto len podla sympatii k tej ktorej politickej strane a k poslancom.  No nie to je v takych problemoch urcujuce, ze koho obranuje Blahova alebo akym sposobom, iste nema pravdu.

Ja teda neviem, co by ste povedali, keby vasa dcera odisla s dietatom do inej krajiny a tam by jej povedali, ze po 10 mesiacoch, kedy s tym dietatom nemohla byt, uz matku naozaj odmieta a preto ho uz neuvidi.

Mnohokrat som obhajovala zeny, ze nemusi byt pravda, ze svoje deti proti otcovi stvu, ked to ti otcovia nijako nevedeli dokazat a bol to len dohad, ze urcite deti ovplyvnuju, ked odmietaju otca. Ale keby ho ta matka drzala, keby dietatu schvalne v den stretnutia pripravila pritazlivejsi program, keby ho strazila ako asistent ucitela a keby do toho zapojila aj svojich rodicov, takemu muzovi by som to verila, ze ta matka ho fakt proti otcovi ovplyvnuje a nie je to len rozhodnutim dietata. 

Co by som urobila ja, na mieste tej matky (ako lahko sa teoretizuje)

Zivot je dlhy a prave preto by som to voci takymto manipulatorom vzdala. Nie, vobec by som dceru nenutila, aby sla so mnou, ked uz nejde o celkom malicke dieta. Keby ma z tej vychovy vysackovali a vyhnali ako cudziu osobu, nechala by som to tak a odcestovala zit zivot taky, ako mi zostal.  Nepoznam totiz dieta, ktore by nechcelo mat oboch rodicov a ked nechce, ked je male, raz ho hladat bude, lebo kazdemu chyba aj ten druhy rodic. Raz sa to kazdemu rodicovi vrati, co spachal na svojom dietati a prave v spolocnom zivote s tym dietatom, ked mu branil druheho rodica a znicil mu s nim vztahy. To je chvila, pokym trva detstvo a potom cely zivot s tym zijete – odpovedat na otazky preco?

Vy mozte oklamat dieta, ked je male, ale ked vyrastie a ovela dlhsie bude dospelym clovekom, co uz to vie posudit, posudi vas sam, ci ste naozaj vsetko urobili preto, aby malo oboch rodicov. Deti castokrat nechapu rodicov, ale v dospelosti uz zvyknu chapat celkom dobre, lebo k tomu pochopeniu pribudne aj pamat, co ten jeden na druheho hovoril, ked to uz viem posudit.

Vzdy, ked som bola v Prahe za kamaratkou, byvala tam s nami aj dalsia jej kamaratka, co mala tri dcery. Bezna matka. A jedneho dna som sa dozvedela o jej nestasti, ze ju inteligentny manzel lekar pripravil o vsetky tri dcery a stval ich proti nej a kedze sa mu to podarilo, aj z vychovy.

A co myslite, ze robia teraz v dospelosti? Uz prekonali detstvo, ktore si ukradol otec a nadalej funguju ako s matkou. Mozno prave preto, ze sa to aj inak na tom otcovi prejavilo.

Ano, je to uz dost velke dieta, aby sa nechalo zmanipulovat tym rodicom, ktorym chce a nieslo si za to do zivota zodpovednost, ze potom zazije v detstve len jedneho a druheho mat nebude. Mozno mu je urcene zazit to, aka hodnota je mat oboch rodicov. To vzdy najlepsie pochopime, ked tie nasledky zazijeme.

Verim v navratnost, sama som sa jej dozila. Ked moja svokra po rozvode ovplyvnovala moje deti, ani som neverila, ze to raz pochopia ako. Preslo par rokov a same mi vysvetlovali, preco k nej uz nechcu ist, ked si uz o tom rozhodovali same. Verte tomu, ze vsetky deti to rodicom aj spocitaju, lebo zabudame, ze budu mat aj vlastny rozum. Nevieme si predstavit, ze raz budu dospeli a prave nas najostrejsie posudia, co sme este mohli, nemohli. A to je doba, ked sa to vrati vo forme – chapem ta alebo uz nemam na teba cas.

Hlavne muzom by som chcela povedat, lebo ti su castejsie odluceni od deti – Deti a hlavne dcery potrebuju otca cely zivot. Staci si len pockat, manipulatori nikdy nevyhraju, lebo ta manipulativnost im zostava dlhodobo az ocividne a preto dieta raz na to pride, ci bolo, nebolo manipulovane. Co vidim, vzdy to konci celkom spravodlivo s pochopenim alebo s lahostajnostou voci rodicom a na dlhsi usek zivotom.

(napisala to vo mne trpkost za ohovaranie jednej zeny, pretoze je tato tema pre mna tymto aktualna)

===

https://www.facebook.com/ReturnIZAtoEcuador/photos/a.194770294438066.1073741829.192775644637531/194771027771326/?type=3&theater

Stanovisko právneho zástupcu matky Marielly Aracelly Rea Fajardo, uvedené ako reakcia na tlačovú správu advokáta Garu zastupujúceho otca. Obe reakcie uverejnené pod videom na stránke TA3:

Považujeme za potrebné uviesť veci na pravú mieru. Vyjadrenie advokáta otca nie je pravdivé, čo preukazujeme priamymi citáciami rozsudkov súdov SR.
1. Zverenie maloletej matke:Dohoda medzi rodičmi uzatvorená v Ekvádore je riadne vykonateľná a platná v Ekvádore, s čím sa stotožnili aj súdy Slovenskej republiky. Vyjadrilo sa k tomuto aj veľvyslanectvo Ekvádoru vo Viedni. Cituje z rozsudku súdu SR: Dohoda bola spísaná formou „zápisnice o mediácii, ktorá obsahovala dohodu a táto má rovnaký účinok ako právoplatný a vykonateľný rozsudok a vykoná sa rovnakým spôsobom ako sa vykonávajú rozsudky posledného stupňa“ Ekvádorský advok&a acute;t nie je štátna inštitúcia a jeho výklad nemožno považovať za záväzný. Ďalej citujem zo súdneho rozhodnutia súdu SR: Tvrdenia otca ostali nepreukázané, „a v rozpore s preukázanými skutočnosťami, z ktorých jednoznačne vyplýva, že dohoda bola uzatvorená na žiadosť otca, otec bol zastúpený advokátkou s miestom výkonu profesie v Ekvádore, znalej ekvádorského práva, uzavretú mediačnú dohodu rešpektoval a pri výkone rodičovských práv a povinností k Izabele sa ňou riadil.“Maloletá je v osobnej starostlivosti matky. Otec len hľadá publikum pre otváranie otázok, ktoré sú už uzatvorené a rozhodnutie o nich je konečné. Každopádne stav v Ekvádore je potrebné nechať aby riešili súdy a úrady v Ekvádore. Povinnosťou Slovenskej republiky je zabezpečiť bezpečný návrat maloletej Izabely do Ekvádoru.
2. Maloletá má obvyklý pobyt v Ekvádore, kde má rodinu, priateľov, zázemie, lekárov, krúžky, kde má svoje sny a plány do budúcna. Maloletá nikdy neprosila o jej život na Slovensku. Mala v Ekvádore plány do budúcna, ktoré aj spísala, bola veľmi inteligentné a nadané dieťa. Jej materinským jazykom je španielčina. Matka s ňou od malička hovorila iba v tomto jazyku, keďže matka slovenčinu veľmi neovláda a ona bola s dcérkou na materskej a rodičovskej dovolenke, ona ju učila hovoriť, chodiť, kojila ju.
3. Podstata problému je taká, že otec je rodič únosca, dieťa protiprávne zadržiava na Slovensku. Obvinenia otca o únose dcéry matkou sú zavádzajúce. Neexistuje ani jediný dôkaz, ktorý by tvrdenia otca podporil, neexistuje žiadne rozhodnutie žiadneho orgánu, ktorý by preukazoval správnosť tvrdení otca o udalostiach v Ekvádore. Opakujeme, že súdny spor trval dlhú dobu, prebehlo dokazovanie, všetky tietotvrdenia otec uvádzal a súd predmetné uzatvoril: „Pokiaľ otec spochybňoval nadobudnutie obvyklého pobytu maloletou v E kvádore z dôvodu, že mediačnú dohodu uzavrel z dôvodu, že matka údajne dohodou podmieňovala jeho styk s maloletou, toto tvrdenie zostalo v konaní nepreukázané a navyše v rozpore s preukázanými skutočnosťami…“
4. Otec dieťaťu bráni vycestovať potom, ako prišla Izabela na prázdniny vo februári 2017 na Slovensko k otcovi. Otec ešte aj bráni kontaktu matky s dcérou. Otec sa stretával s maloletou pravidelne od jeho odchodu z Ekvádoru, aj pred podpisom mediačnej dohody. Nebol mu upretý ani jeden jediný kontakt. Otec mal prístup k dcére podľa jeho požiadaviek tak telefonický ako aj osobný. Matka by nikdy neodoprela druhého rodiča dcérke, lebo vie, aké je pre ňu dôležité mať oboch rodičov. Otec potrebuje nejako ospravedlniť svoje správanie pred verejnos ou a preto uráža a opovrhuje matku a klame. Z jeho vyjadrenia nie je zrejmé, že rozumie tomu, že dieťa potrebuje oboch rodičov a keď dieťaťu uprie matku následky na dieťati budú fatálne. Rovnako aj po príchode dcérky do Ekvádoru sa otec bude aj naďalej stretávať s dcérou. Matka doplatila na svoju ústretovosť voči otcovi. Umožnila mu predĺžiť prázdniny s dcérkou na Slovensku o jeden celý mesiac nad rámec dohody a otec dcérku už nevrátil. Napriek tomu sa však matka dokáže povzniesť nad túto situáciu a po jej vyriešení sa otec bude naďalej stretávať s dcérou. Nikdy by dcére nespravila to, čo jej teraz robí otec. Otec nikdy nečelil rovnakej situácii ako teraz vystavil matku. Otcovi bola vždy poskytnutá plná podpora zo strany matky, keď pricestoval do Ekv ádoru. Svojím dnešným správaním ubližuje v prvom rade dcérke. Dieťa má právo na rodinný život s oboma rodičmi.
5. Ako je známe súd za prítomnosti psychológa a kolízneho opatrovníka vypočul adekvátne maloletú a tak vo veci rozhodol. Podotýkame, že pred výsluchom maloletej otec zamedzil maloletej akýkoľvek kontakt s matkou aj telefonický. Súdne rozhodnutia je potrebné dodržiavať a rešpektovať, inak sa poprú zásady právneho štátu, na ktorých je SR postavená.
6. Rozhodnutie súdov SR je stále právoplatné a vykonateľné, doložka právoplatnosti a vykonateľnosti na predmetných rozhodnutiach stále figuruje a nebola zrušená. Konanie o výkon nebolo zastavené ako mylne uvádza otec v stanovisku. Každopádne rozhodnutie je už nemenné, keďže naše právne predpisy vylučujú podanie mimoriadnych opravných prostriedkov voči rozhodnutiam o návrate. Pýtame sa, či Slovensko podporuje rodičov únoscov a nerešpektuje rozhodnutia súdov Slovenskej republiky, ktoré zhodne rozhodli o tom, že sa má dieťa vrátiť do Ekvádoru.
Pýtame sa, či Slovensko podporuje správanie otca, ktorý svojpomocou a svojvoľne bez právneho titulu bráni vykonaniu týchto súdnych rozhodnutí, maloleté dieťa zadržiava a odmieta sa podrobiť súdnym rozhodnutiam.Matka je primárnou osobou v živote dcéry a nemá teraz možnosť sa s ňou ani len stretnúť osamote na Slovensku. Haagsky dohovor je medzinárodný dokument, ktorým je Slovenská republika viazaná a je povinná plniť z neho záväzky. Je povinnosťou Slovenskej republiky zabezpečiť bezpečný návrat maloletej Izabely do Ekv&a acute;doru.Všetky orgány Slovenskej republiky sa na splnení tohto cieľa musia podieľať spoločne, keďže ide o prípad, kde otec zobral zákon do svojich rúk. a) Dieťa otec prehlásil po rozhodnutí súdu o tom, že sa má vrátiť do Ekvádoru do novej školy, ktorú má pod kontrolou jeho otec ako starosta a zriaďovateľ školy. b) Otec sa v tejto novej škole po rozhodnutí súdu o tom, že dieťa má ísť naspäť do Ekvádoru, zamestnal ako asistent Izabely. c) Otec fyzicky stráži a kontroluje Izabelu 24 hodín denne.
Je toto konanie otca v poriadku?Ako uvádzal aj sudca v reportáži súdne rozhodnutia musí verejnosť rešpektovať. Aj asociácia rodinných sudcov v inom prípade uviedla: „Nerešpektovanie právoplatného a vykonateľného súdneho rozhodnutia nemôže byť spoločensky akceptované a mediálne podporované. Asociácia rodinných sudcov vyzýva médiá, aby informovali o súdnych rozhodnutiach, najmä tých, ktoré sa týkajú maloletých vecí objektívne, pravdivo, ….“Máme si vyvodiť z&aa cute;ver, že aktuálny stav je v poriadku, dieťa bude po zbytok života v 24-hodinovom strážení otcom a matka nech ide naspäť do Ekvádoru, pričom dcéru už neuvidí? A to všetko aj potom, ako súdy Slovenskej republiky už rozhodli?“

.

.

Poznam este jednu matku, co to vzdala. Vzdala sa dvoch deti a nechala ich otcovi, ked toto vsetko, take tahanice o deti mali zazivat.

A nahodou prave tento tyzden som pocuvala, ako ju ohovarali ludia, ze keby bola dobra matka, tak sa ich nevzda, nenecha ich otcovi a bude o ne bojovat a bude sa o ne ruvat. A prave to, ze sa ich vzdala a nechala ich otcovi, svedci o tom, ze ich nemilovala.

Prisla som domov a pomyslela som si – Ludia su sprosti. Dobri svojim sposobom, ale sprosti. Ked o deti bojuje (viz tento pripad), ma sa ich vzdat a ked sa vzda a prestane o ne bojovat, tak je zla matka! Toto je neludskost sprostych, ze cokolvek urobis, odsudia ta aj za boj aj vzdanie sa.

Ja som ju pochopila, preco to vzdala. Ja viem, ze je to zena, ktora svoje deti miluje a tak veri, ze vsetko na svete ma svoj zmysel, ze veri v tuto lasku nad sebou. Nezatrpkla a veri, ze je to otazkou casu, kedy sa bude moct k svojim detom dostat, ze s nimi raz bude, ked vyrastu a potom si budu nablizku, ked uz o tom budu rozhodovat same. A preto ona je mi vzorom, ako nemame stracat vieru, nech sa nam deje cokolvek, ako sa mame zachovat zoci – voci manipulaciam. To, ze ju ludia ohovaraju, to robia len preto, ze su slepi. Pritom ziadnu z tych zien, co ju ohovarala, si nevazim tak, ako prave tu zenu. Zo slusnosti k ludskej slepote, to ziadnej z nich nepoviem. Ani by nepochopili, ze preco na nu nemaju. Nema vyznam to hovorit ludom, ktori by sa este citili ukrivdeni, ze ako si mozem viac vazit ju, ako „ich mudrosti“?

.

„Současný kyjevský “buck-passing”, jak ukázala na příkladu korejského “buck-passing” 49/55 nedávná tchajwanská srovnávací studie, nelze tak snadno odvrátit, ani převrátit, jako mnichovský, protože o jeho průběhu rozhodují jen supervelmoci. „

16.03.2024

„Ale mini-mocnosti se z něj mohou pokusit vyvlíknout obětováním dostatečného množství spojeneckých pidi-zemí!“ Veľmi zaujímavý rozbor, na ktorý vás chcem upozorniť: Macronův plán – zopakovat 15.březen 1939! Profesionální historik Petr Fiala včera dokázal, že nerozumí ani historii! „Petr Fiala, profesionální historik, [...]

59 progresívnych politických aktivistov zo SME, 58 z Denníka N a 19 z Aktualít podpísali, že chcú mať svoju progresívnu RTVS slúžiacu jednej politickej strane, kde o jedinej progresívnej pravde nebudú s nikým iným diskutovať!

15.03.2024

A vraj je to vyjadrenie novinárov! Dohromady je ich 137 SME + Denník N + Aktuality A ešte zohnali 76 z iných, že sú to akože novinári a nie politickí aktivisti presadzujúci u nás jedinú politickú stranu Progresívne Slovensko za stratu veta a zapojenie sa do tretej svetovej! Nikto tam nie je napríklad z Pravdy alebo z bulváru. Asi bulvárni sa nechcú zapojiť do tretej [...]

Niektorí ľudia teraz popierajú mierové dohovory v Istanbule, že Ukrajina nechcela vojnu, dokonca ani Zelenskyj!

14.03.2024

„Ukrajina sa napríklad zriekla členstva v NATO.“ „Mal som dojem, že sa nič nemohlo stať, pretože o všetkom ostatnom sa rozhodovalo vo Washingtone,“ uviedol Schröder pre Berliner Zeitung.“ – Tak bola Ukrajina slobodná od USA! „Niektoré štáty NATO chceli pokračovanie konfliktu na Ukrajine, aby oslabili Rusko.“ „Len mesiac po [...]

Tádž Mahal, mReportér

Jeden z novodobých divov sveta, ktorý stavali viac ako dvadsať rokov. Majestátna stavba je považovaná za symbol Indie

19.03.2024 05:00

Nášmu mReportérovi sa podarilo zachytiť pekné zábery priamo z Indie.

pellegrini, korčok

Čo sa dialo po prvom dueli prezidentských kandidátov: Korčok hovoril o čudnej kampani, Pellegrini sa porovnával s Bidenom

19.03.2024 00:51

Pravda sledovala zákulisie prvej debaty dvoch najpopulárnejších uchádzačov o prezidentský post

Izrael / Tunel / Hamas /

Zástupca šéfa ozbrojeného krídla Hamasu je podľa USA po smrti

18.03.2024 23:29

Biely dom potvrdil smrť tretieho muža Hamasu Marwána Ísu.

pellegrini

Pellegrini o prezidentskej kampani: Očakáva od Matoviča podpásový útok?

18.03.2024 22:54

A ako vníma, že nedostal podporu od koaličného partnera SNS?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,462
Celková čítanosť: 5509827x
Priemerná čítanosť článkov: 3769x

Autor blogu

Kategórie