Založ si blog

Aké podmienky má mať rodička

Aj v rozhovore s porodnikom k dokumentarnemu filmu o porodoch, ten porodnik zdoraznil ako zaklad doveru rodicky ku porodnikovi.

Ja osobne si myslim, ze zena ma porod, ako je sama psychicky nastavena, ci sa citi v bezpeci.

 

Mala som priam rozpravkovy porod, mnohokrat som ho v zivote spominala, ake to bolo krasne, ako nas syn prisiel na svet. Cize sa mi tie zazitky pacili a boli nad moje ocakavanie. A to bol porod koncom panvovym!

Myslim si, ze to, ze to bol napriek tomu pre mna uzasny zazitok a v mojej pamati z toho zostali prave tie najkrajsie momenty, sposobilo to, ze som pocas porodu citila:

Nemusis, ani vzdychat, ani kricat, nemusis nijako oznamovat, ze ta to boli, lebo pre teba robia maximum, co mozu robit!

 

Viem, ze pacient moze citit strach a nedoveru a prave preto krici, lebo si mysli, ze ich to nezaujima tak, ako by malo, ze ho nevnimaju – V podstate sa brani – reagujte na mna!

Ale ked citite doveru, ze ti druhi vas vnimaju, ze robia vsetko pre vas, odpada tam takato obranna reakcia – musim na to upozornovat a to pri rovnakom prahu bolesti!

Naopak v pocite bezpecia citite aj v tazkej situacii – Nemusim, som vnimany, mozem sa s doverou odovzdat a absolutne verit. Presne to podla mna sposobi, ze rodicka ma celkom iny porod, nez by mala ta ista rodicka v strese! Ta ista! 

Nie je to o objektivnych pricinach, je to o jej psychickom nastaveni a ako vnima ludi okolo seba. 

 

Pocas toho porodu, ktory bol tazky, lebo koncom panvovym, si pamatam zvlast jeden okamih, ktory ilustruje, preco som mala taku doveru v porodnika, co je podla mna uplne klucove. Vsetko bolo pripravene na pripadny operacny zakrok, ked to nepojde prirodzene. Vlastne som mala byt v strese, ale nebola, lebo som citila maximalnu doveru, ze ja sa o to vobec nemusim strachovat, lebo tak mozem VERIT tomu porodnikovi.

A v jednom momente na mna sucasne dve sestricky kricali – Prestante tlacit! A ten porodnik povedal – Nechajte ju, ona mozno citi, ze najlepsie to bude takto. Dodnes si pamatam, aka vdacnost ma v tej chvili voci nemu zaplavila – ze on ma chape, on ma vnima, ze ja to citim takto. To je presne ten pocit, ze pocit bezpecia mate, ked mate pocit, ze vas tak vnimaju. Ze to nejde nejako mimo vas, vy ste tam len dalsi kus s ktorym rutinne takto manipuluju – ma to byt takto, ale vnimaju vas!

Presne preto bol moj porod, hoci aj koncom panvovym napokon prirodzeny a nezabudnutelny aj dalsimi zazitkami, ako je polozenie dietata hned na brucho, to, ze mi ho prvykrat doniesol ukazat manzel a nechali nas samych.

To nebol lahky porod pre objektivne priciny! To nie preto, ze ja som taka uzasna pacientka. Vobec nie som a naopak, o com vie najviac moj zubar, ako sa vsetkeho bojim. Nevydrzim celkom nic a vsetkeho sa bojim! Som asi velmi zly pacient.

To, ze som mala tazky porod lahky, za to moze moj porodnik. Je to cisto jeho zasluha, ze pacientka mala pocit absolutnej dovery a to az tak, ze som ani nevzdychala. Doteraz sa pamatam, ze bola som ticho s myslienkou – Nevyrusuj ich nicim, ved robia vsetko, co mozu!

 

Kedy mate takyto pocit v zdravotnictve? Kedy mate pocit, ze nemusite ani ceknut, nevyrusovat, ved robia vsetko, co mozu? No celkom inak vtedy znasate aj vacsiu bolest.

 

Je to vsetko v tom, co citite z okolia. A je to tak tazke, aby ste tu doveru mali?

 

Stale som ta ista zena a opisem vam druhy svoj porod na porovnanie, asi ake je to od okolia tazke a cim v porodnici sposobuju stresy, ze sa rodickam aj porod zastavi a vzdychaju a kricia, hoci pri inych porodnikoch by nemuseli! To neurcuje prah bolesti, ale dovery.

 

Nemala som prvy porod koncom panvovym, objektivne bol lahky. K tomu porodu neboli potrebne ziadne predoperacne vysetrenia, ziadni dalsi lekari v pripade operacneho, len jedna lekarka a len jedna setricka.

Ked som prisla do porodnice, tak bola nevrla a vyhresila ma, ze ako si to predstavujem prist rodit bez hodiniek! A co si myslite, ze ja vam teraz budem merat intervaly? A s tym ma nechala samu. Chodila okolo mna mlcky akokeby obsluhovala obrabacske stroje. Proste robotnik v praci a ja som ziva suciastka. Neodvazila som sa ani pipnut, aby som ju niecim este viac nepodrazdila. Nemala som uz ziadne stahy az skoro do rana, prestala som rodit. Spatne si myslim, ze asi zo stresu. Ja cely zivot pracujem s ludmi a viem rozoznat ludske prostredie. Clovek bezne vnima, ci za pokladnou stoji clovek alebo nastvaty robot. Ked sa chcete niekoho nieco spytat, pozriete sa na tvare a vidite koho a ci radsej nebudete ticho. Nemala som ziadne bolesti, prestala som rodit. Ked nadranom zacali, dala ma na porodny sal a odisla. Bola som tam celkom sama a zacala som sa bat, ze tam mozem aj nahle porodit a nikto pri mne nie je. Presne preto som zacala vzdychat, hoci som vobec nemusela, aby som takto niekoho privolala a upozornovala na seba, ze uz mozem rodit. Asi som si to nevymyslela, lebo ked prisla setricka a povedala mi – A kto to ma pocuvat? – tak sla zavolat lekarku, ze uz rodim. Takze keby som bola ticho, tak este nerodim? Som spokojna, ze som ich vzdychanim privolala a este aj to liezlo sestricke na nervy. A veru, mohlo to dieta aj spadnut, ked som porodila tak rychlo, ze moja prva otazka bola: A to je vsetko?

Napriek tomu som si po porode dva tyzdne nesadla. Nemyslim si, ze bol nutny ich rutinny zvyklostny nastrih, ale to vraj nikto posudit nemoze ani pri celkom lahkych porodoch.

A preco vedela sestricka pri porode koncom panvovym, ze uz na druhy den si sadnem? Povedala mi – Uvidite, ze uz na druhy den si sadnete, lebo to ma zasival ich pan primar! Kto by potom nechcel rodit u takeho primara? Co aj z porodu koncom panvovym vyrobi rodicke krasne zazitky?

 

Ide mi len o jedno. Ked to slo uz pred 20 rokmi, prajem take krasne zazitky aj inym zenam! Prajem im, aby si nasli takych porodnikov, pri ktorych kricat je celkom zbytocne, lebo sa o seba vobec nemusite bat! Pri ktorych vas ani nenapadnu myslienky, ze ci by nieco nemalo byt inak. Pri ktorych myslite na inych, aby ste ich nevyrusovali, lebo robia, co mozu a mozte mat k tomu absolutnu doveru. Ked som to mohla zazit ja, zarucene to mozu zazit aj dalsie rodicky. O tom som presvedcena, pretoze ja som inak nedovercivy pacient. Mam proste zazitok a zazitky, co dokaze psychika, vasa vlastna, ked doverujete lekarovi a ake je to klucove, ze aj z nedovercivej pacientky je odovzdana a z tazkeho porodu lahky a dokonca krasny!

 

Bolo to tak tazke? Je to tak tazke, aby sa take porody opakovali?

Je to tak tazke po dvadsiatich rokoch?

 

Preco potom stale existuju zeny, ktore si porody chvalia? No urcite sa stretli s inym pristupom. Stale aj dodnes rozoznavam, kedy taku doveru mozem citit a kedy som len ziva suciastka pri ich praci. A to som stale ta ista pacientka.

 

Nehovorte mi, ze lekari a sestry nie su bezni ludia a nejako vyrazne sa od ludskej populacie lisia. Ako si vsetci pamatame dobrych ucitelov aj zlych, lekari nie su uz z inej planety ako ludia. Staci si ich predstavit ako diskuterov. Mame skusenosti s roznymi. A presne mame skusenosti, co dokaze len vludne slovo a co dokaze aj par hnusnych slov.

Co tak dokazu v tazkych situaciach? Myslim si, ze uplne najviac a to doslova zazraky aj pri porodoch a to ako v zlom, tak aj v dobrom.

 

V jednom maju porodnici a setry v porodniciach uplnu nemsrtelnost. Ich slova sa budu opakovat cele desatrocia. Lebo zabudnete na rozne dni v svojom zivote, ale den porodu nikdy. Vsetky tie slova, ci v dobrom, ci v zlom, si budete pamatat cely zivot!

Ako nikdy nezabudnem na slova: A to si ako predstavujete prist rodit bez hodiniek! A kto vas ma pocuvat!

Tak nikdy nezabudnem na slova: Nechajte ju, ona mozno citi, ze najlepsie to bude takto!

 

Preco tieto zeny nekricia a ide to tak rychlo a bez kriku? Ved porody mozu prebiehat u mnozstve zien uplne bez kriku:

 

 

 

Ale po 20 rokoch sme sa dostali tam, ze ludia pisu:

 

„Vráť sa ale rýchlo takéto bludy vypisovať na to vaše slepačie fórum. Nie je to tak dávno, čo ženy rodili viac-menej bežne pri práci a aj za to dostali bičom od drábov. Choďte sa pozrieť do rozvojových krajín ako sa rodia deti…máme sa vo všeobecnosti moc dobre a každý by chcel služby ako člen kráľovskej rodiny a pritom platiť do zdravotného sociálne solidárneho systemu nechce nik. Každý by chcel nadštandard, ale keď mu pripomenú, že ak by také dačo zaviedli a on strati prácu a nebude schopný platiť, tak sa mu akurát nejaký treťotriedny medic na stáži pokúsi zachrániť život a inak „čau máňo“…

 

„pritom podmienky sa oproti minulosti zlepšili, pamätám si staré sterilne pôsobiace vybavenie pôrodnice, železné postele, žiadne návštevy, prísny režim a viem to porovnať s dnešným – dnes si objednávajú bezbolestné pôrody, vyberajú pôrodníka, izbu, pri pôrode a niekde aj na izbách majú doprovod blízkej osoby, v čakačke hrá hudba, ženy tam majú sedačky, fit lopty … namiesto radosti z narodenia dieťaťa každá rieši len seba, ako dlho rodila, ako to bolelo, že sa sestra na ňu neusmievala, doktor bol mrzutý, nič nebolo ako si predstavovala a hlavne to vypisujú po kadejakých mamičkovských stránkach , kde trávia celé hodiny …“

 

A obcania hromadne schvaluju v porodnictve aj facky, hoci samotne zdravotnictvo ich nepouziva a zakazuje! Len dufam, ze zdravotnictvo obcanom nevyhovie.

Staci si predstavit lekarov ako diskuterov a obleje vas pot. Alebo si myslite, ze lekari su od vas lepsi ludia? Z planety lepsich ludi?

 

.

 

Na toto prispievate – len na väčší počet obetí!

18.04.2024

Aby ste dokázali pochopiť Ukrajincov, musíte si na ich mieste predstaviť seba. Ale to niektorí ľudia nedokážu. Bohužiaľ, to niektorí ľudia nedokážu, lebo vedia si predstaviť len seba a nemajú žiadnu empatiu. Takže, predstavte si seba. Predstavte si Slovákov o ktorých viete, že ešte aj väčšina progresívnych voličov by pred vojnou ušla. Keby vyhlásili vojnu a [...]

Superdebata lídrov kandidátiek do EÚ – Nerudová v nej bola paródiou na progresívcov

16.04.2024

To, čo nám tu celé roky chýba, sú diskusie k rôznym závažným politickým témam. V našom mediálnom priestore sa diskusie k politike už celé roky nevedú, vymenili ich len jednostranné diskusie jednej politickej strany. Škoda, že na Slovensku sa takejto politickej diskusie nedočkáme a aby bola taká dlhá! Všimnite si, že moderátorka v nej len moderuje [...]

„jak je Západ poštval do války, nechal beze zbraní chcípat, a potom nakonec zradil, aby chránil Izrael, a nemusel obětovat své vlastní finanční zisky“

15.04.2024

„USA přitom mají 8000 vozidel M-113 ve skladech a 5000 v arzenálu!“ „Západní mocnosti tak nemají problém za den vystřelit na ochranu Izraele víc raket, než Kyjevu dodaly za celou válku“ Progresívni šialenci sústavne len Slovákom obúchavajú o hlavu, že Ukrajine nedodávame zbrane, čo my sme im už dali všetko a nemáme ani na [...]

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07, aktualizované: 13:40

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,491
Celková čítanosť: 5542229x
Priemerná čítanosť článkov: 3717x

Autor blogu

Kategórie