Založ si blog

Keď pôrodník priznáva

Ked citate akykolvek text, nevsimajte si ospravedlnujuce kecy, ale fakty, ktore priznava alebo nepriznava.

Takze si rozoberme, co vsetko porodnik s ktorym bola uverejnena diskusia, priznal:

 

1. Sam opisuje, ze pre rodicku je najdolezitejsie, aby neupadla do stresu, lebo prestane rodit (porod potlaci), prestava spolupracovat (o tych komplikaciach sa hovori) a hrozi jej horsi a rizikovejsi porod, nez by nastal v ludskejsich podmienkach bez stresu. Cize sam vysvetluje, ake je to DOLEZITE:

 

„Keď žena pred pôrodom alebo počas neho upadne do stresu, začne jej stúpať adrenalín a ten pôrod potlačí. Je to stará fylogenetická reakcia, že ak bola rodiaca žena napadnutá predátorom, vyplavený adrenalín potlačil kontrakcie, aby mohla rodička uniknúť. Pôrod by mal prebiehať pri maximálnom pocite bezpečia a dôvery, aby boli hladiny adrenalínu čo najnižšie.

 

Negatívny obraz prostredia a v podstate celého priebehu pôrodného deja môže vyvolať v rodičkách nadmerné obavy, ktoré môžu viesť až k preferencii neindikovaného cisárskeho rezu.“

 

2. Sam priznava, ze je to pravda a aj oni citia vyraznu priestorovu stiesnenost a nevyhovujuce podmienky.

„V nasom state ani sudnictvo by neexistovalo lepsie, keby o nom natocili rovno aj horor. Je zdravotnictvo v tomto vynimkou? To iste by tvrdili aj politici, ze nie je potrebne o nich natocit horor. Vlastne nic nie je potrebne, len dat vsetkym pokoj a nic nekritizovat?

Prave len kritika ma tu schopnost, ze sa nieco pohne a zmeni, napriklad uz teraz sa to teda bude rekonstruovat a vdaka tomuto hororu tam uz nebudu zavesy! Ved priznava, ze ich maju nedostatok a NESPLNAJU KRITERIA PORODNICTVA! Kritizoval film nieco ine?

 

Film ukazuje aj obrovské priestorové nedostatky najväčších pôrodníc – na Antolskej oddeľujú rodičky len závesy…

 

Samozrejme, že aj my cítime výraznú priestorovú stiesnenosť a nevyhovujúce podmienky. Na to nie je potrebné natočiť Hostel 3. Súčasné vedenie nemocnice má vážny záujem o zlepšenie podmienok pre našu klientelu a teraz prebieha prestavba nášho oddelenia šestonedelia v Ružinovskej nemocnici, z čoho máme veľkú radosť. Bezpodmienečne však musíme presadiť aj prestavbu pôrodných boxov, v súčasnosti ich máme nedostatok a nespĺňajú už kritéria m oderného pôrodníctva.

 

Neotvára tento film práve diskusiu o tom, čo by sa malo zmeniť?

 

Možno ju otvára, ale viem si predstaviť lepší spôsob. Toto skreslené zobrazenie reálie nielen zbytočne straší rodičky, ale berie chuť do práce hlavne zdravotníkom, ktorí si robia svoju prácu poctivo a s radosťou.“

Tak asi skreslene nebolo, ked priznava, ze nesplnaju kriteria porodnictva, maju ich nedostatok, maju tam NEVYHOVUJUCE PODMIENKY!

Aj ja si viem predstavit lepsi sposob, ako skritizovat napriklad rozkradacky v nasom state, ale okrem kritiky ziadne slusne namietky NIKDY nepomahaju! Co sa v nasom state kedy zmenilo len slusnou kritikou, ze mali by ste to zmenit? Ved celkom nic! Kazdy reaguje len a vylucne medializaciu problemov a ANI VTEDY VACSINOU NIE!

A ucitelov to neodradi, ked stale kritizujete skolstvo? To im neberie chut do prace? A aj tak som za to, aby sa kritizovalo. Ved sudny obcan vie, ze za nevyhovujuce podmienky v nemocniciach nemozu lekari, ale podmienky v akych robia aj ti lekari a zdravotne sestry! Ja sama vzdy podporujem aj lekarov aj sestry, ze su pretazeni a v nevyhovujucich podmienkach! Ved aj ti lekari a ten personal je v strese! Ako v takych podmienkach mozme mat vyhovujuce zdravotnictvo? Nevyhovujuci rezort vzdy postihuje vsetkych doradu, od lekarov az po pacientov a rodicky tiez! Hovorim ja niekde, uz znicte lekarov, lebo ti za vsetko mozu!? Naopak – dajte nasmu zdravotnictvu take podmienky, ake pozaduju aj samotni lekari! Dajte im to a budete mat tie porodnice ine! Ved to je ta kritika! Nie, ab y lekar bol v zlom zdravotnictve spasitel, sam vycerpany, prepracovany, s pretazenymi zdravotnymi sestrami, nedostatkom personalu aj k porodom.  Prave to by bol nie horor, ale romanticky sci-fi film, aby lekari podavali este v tychto podmienkach este nadludskejsie vykony.  To je predsa kritika nielen lekarov ako len pesiakov tohto a takeho zdravotnictva! To je kritika, ake podmienky maju aj samotni lekari. Ved kto z nich by nechcel mat na to vsetko aj podmienky? Kto z nich by nechcel vykonavat svoju pracu idealne a sam nie v strese?

3. Sam priznava, ze rodicky aj nevedia, kto ich vysetruje, nie este ze by dopredu vedeli kto to bude:

„A mrzí ma aj to, že pôrodné plány občas obsahujú aj niektoré samozrejmosti, ako je napríklad žiadosť, aby sa každý člen tímu pri kontakte s rodičkou predstavil menom.

To je samozrejmosť, nie?

Súhlasím.

Prečo to niektorí nerobia?

Neviem, spýtajte sa ich.“

4. Sam priznava, ze toto su nase ZVYKLOSTI! Tak ako to nepriznava, ked to povazuje za ZVYKLOSTI?

„Máme vysoké štatistiky nástrihov hrádze a veľký počet cisárskych rezov. Štúdie hovoria, že je to škodlivé pre ženu aj pre dieťa. Prečo lekári svoj postup nezmenia?

„Je to o prístupe k získaným informáciám, ale aj o zvyklostiach.

Najhoršia medicína je založená na „tradícii“ a rutinérstve.“

(Nástrih musí byť?

Epiziotómia je nástrih hrádze medzi pošvou a konečníkom, ktorým sa pri prebiehajúcom pôrode rozšíri vaginálny otvor. Svetová zdravotnícka organizácia stanovila mieru epiziotómií na 10 percent z vaginálnych pôrodov – epiziotómia by mala byť indikovaná len pre dôvody záchrany života či zdravia dieťaťa. Podľa Regionálnej analýzy pôrodníc v SR však miera nástrihov v roku 2011 na Slovensku prekročila 60 percent a v pôrodniciach v Galante, Žiline či Banskej Bystrici až 90 percent!

Hľadali sme na Slovensku pôrodnicu, ktorá by mohla ísť v počte nástrihov príkladom pre tie ostatné, no narazili sme na problém. Zistili sme totiž, že pôrodnicou s najlepším výsledkom je pôrodnica v Trebišove s mierou epiziotómií 37 percent, no aj to je stále zarážajúco vysoké číslo.)

„Ako je potom možné, že napríklad vo filme zobrazujú rutinné nástrihy? (ide o zákrok, keď pôrodník nastrihne ženu pri pôrode bez toho, aby to bolo po trebné – poznámka redakcie)

Rutinný nástrih je škodlivá praktika a je to jeden z postupov, s ktorým by sa mala naša odborná spoločnosť vyrovnať. Epiziotómia je indikovaná operácia, a keď vedenie kliniky odporučí, aby vždy písal lekár dôvod, prečo ju vykonal, ich počet na klinike významne poklesne.

Prečo ich máte viac?

Ľudia sú vo všeobecnosti konzervatívni, neradi menia svoje zaužívané postupy. Okrem toho na Slovensku chýba užšia špecializácia lekárov. V Česku boli na veľkých klinikách špecializované tímy. To je mojím cieľom zaviesť aj na našej klinike. Chcel by som, aby tu vznikli odborné tímy zložené zo špičkových odborníkov, ktorí sa podobne ako v Česku zaradia do európskej špičky v danom odbore. Ide o perinatológiu, gynekologickú onkológiu, urogynekológiu, endokrinológiu. To však vyžaduje zásadnú podmienku, že sa lekár na 100 percent venuje danému odvetviu, nielen klinicky, ale aj vedecky a publikačne. Náš odbor sa veľmi rýchlo rozvíja, a nie je možné stíhať sledovať najnovšie trendy v celom rozsahu gynekológie a pôrodníctva. Takže ak budú v pôrodnej sále pracovať iba erudovaní perinatológovia, možno očakávať aj zlepšenie niektorých štatistických ukazovateľov.

Pri takom vysokom počte cisárskych rezov, ktoré u nás máme, to nemôže byť len o ženách, ktoré si ho vyžiadajú, ale aj o lekároch, ktorí ho robia, aj keď netreba.

S týmto plne súhlasím, naša populácia je pomerne homogénna a nie je možné, aby boli také veľké rozdiely medzi jednotlivými pracoviskami. Samozrejme, možno akceptovať fakt, že perinatálne centrá koncentrujú vysoko rizikové rodičky, ale keby sme robili analýzu, zistili by sme, že rozdiely sú hlavne u nízko rizikových fyziologických tehotných žien.

Takže lekári nerobia cisársky rez vždy vtedy, keď je to nevyhnutné.

Samozrejme je to celé o osobnej skúsenosti a praxi lekára.

Pritom je známy fakt, že ak pri vedení pôrodu daným lekárom skončí viac ako 16 percent žien cisárskym rezom, on sám sa stáva rizikovým faktorom, že pôrod sa neskončí prirodzene.“

5. Sam priznava, ze rodicky chodia casto rodit inde a nie na Slovensku! Preco, ak ten film nie je pravdivy? To su tie spokojne rodicky?

„Matky často chodia vo veľkom do českých pôrodníc a ich argument často znie, že je tam lepší prístup.

Chodia často hlavne do Brna aj Vyškova.

V Brne vedú pôrody primárne pôrodné asistentky s individuálnym prístupom, čo znamená, že jedna pôrodná asistentka sa stará o dve konkrétne rodičky od príjmu až do pôrodu. To je mojím cieľom, ale u nás je problém, že je pôrodných asistentiek nedostatok a sú už teraz výrazne pracovne vyťažené. A momentálne na to nemáme ani priestorové podmienky. Žena pri pôrode potrebuje spoločnosť, nemá byť sama. Ale my tu máme tri asistentky a niekedy aj desať pôrodov, nevieme to celkom zabezpečiť.

Môže mať rodička súkromie, ak máte tak málo sál, že niektoré musia byť na chodbe?

Je to tak. Toto je jedna z vecí, ktorú musíme riešiť.

Máme prísľub od vedenia nemocnice, že budeme túto situáciu urgentne riešiť. “    (TERAZ, PO TOMTO FILME!)

Sanatórium Koch vnímajú matky ako miesto, kde sú na nich milí a cítia sa pri pôrode dobre. Prečo to tam ide a tu nie?

„Zrejme to bude aj finančným ohodnotením, ktoré si môže súkromná nemocnica dovoliť lepšie ako štátna.“

(A tu mozte zacat s kritikou, ako sa to da politicky zneuzit. Proti takejto kritike uz NIC NEBUDEM MAT!)

S cim nesuhlasil?

Ved len s tou fackou, ze bola ojedinela a ze by sa rekonstrukcia a zmeny zacali podla neho aj bez hororu. No podla mna sa zdravotnictvo nezmeni, ani keby niekto fakt natocil este desat hororov. A nie kvoli lekarom (to su tiez len vystresovane obete nasho zdravotnictva), lebo ti ho nevytunelovali. Ten koren je niekde celkom inde! Rodicky su tiez len obete niekde na konci.

Ako vieme, vsetko sa riesi, az ked sa to niekomu hodi! Takze o tomto piste clanky, komu sa teraz hodi vyrobit zo statnych nemocnic len sukromne, pod krasnou vlajkou, ze to chcu blaho rodiciek! Od kedy ich zaujimaju rodicky? Ani porodnici, ani lekari, ani zdravotne setry, ani zivoty!

Takze preto Limovu konkretne branit nebudem, aj ked mala o porodoch na Slovensku pravdu.  Ten porodnik to len potvrdil!

„Povedali, že pri pôrodoch dochádza k porušovaniu ľudských práv žien, ide podľa nich aj o násilné praktiky. Niektorí lekári sa k ženám správajú hrubo, poukázali.“

Toto neznamena, ze VSETCI, ale doslova, ze NIEKTORI!

Na co to chcu pouzit, o tom si kludne kriticky diskutujte! To by zaujimalo aj mna, ale pochybujem, ze len o rodicky. To mate ako so slnieckarmi, ani nevedeli, na co vsetko boli len pouziti!

 

rozhovor s tym porodnikom: https://dennikn.sk/914288/porodnik-zahumensky-je-mi-trapne-povedat-cloveku-ktory-by-mohol-byt-moj-otec-preco-sa-pacientovi-nepredstavite/?cst=839be78e9eaf568047dbb51b08e1f1cf66ce0316

.

 

Na toto prispievate – len na väčší počet obetí!

18.04.2024

Aby ste dokázali pochopiť Ukrajincov, musíte si na ich mieste predstaviť seba. Ale to niektorí ľudia nedokážu. Bohužiaľ, to niektorí ľudia nedokážu, lebo vedia si predstaviť len seba a nemajú žiadnu empatiu. Takže, predstavte si seba. Predstavte si Slovákov o ktorých viete, že ešte aj väčšina progresívnych voličov by pred vojnou ušla. Keby vyhlásili vojnu a [...]

Superdebata lídrov kandidátiek do EÚ – Nerudová v nej bola paródiou na progresívcov

16.04.2024

To, čo nám tu celé roky chýba, sú diskusie k rôznym závažným politickým témam. V našom mediálnom priestore sa diskusie k politike už celé roky nevedú, vymenili ich len jednostranné diskusie jednej politickej strany. Škoda, že na Slovensku sa takejto politickej diskusie nedočkáme a aby bola taká dlhá! Všimnite si, že moderátorka v nej len moderuje [...]

„jak je Západ poštval do války, nechal beze zbraní chcípat, a potom nakonec zradil, aby chránil Izrael, a nemusel obětovat své vlastní finanční zisky“

15.04.2024

„USA přitom mají 8000 vozidel M-113 ve skladech a 5000 v arzenálu!“ „Západní mocnosti tak nemají problém za den vystřelit na ochranu Izraele víc raket, než Kyjevu dodaly za celou válku“ Progresívni šialenci sústavne len Slovákom obúchavajú o hlavu, že Ukrajine nedodávame zbrane, čo my sme im už dali všetko a nemáme ani na [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,491
Celková čítanosť: 5540330x
Priemerná čítanosť článkov: 3716x

Autor blogu

Kategórie