Založ si blog

Školstvo verzus fantázia o školstve

Je uplne jedno, kto tie myslienky napisal, ak nas zaujimaju aj odpovede na ne.

.

1. „Ak si nejaký učiteľ myslí, že aj on prispieva do štátneho rozpočtu, veľmi hlboko sa mýli, pokiaľ to nie je sto percentne dotovaná škola zo súkromných zdrojov. Aj na ich dane a odvody, sa musel zložiť súkromný sektor. Štát nevyrába (všetko rozpredal a rozkradli politici), štát len míňa.“

To je ako povedat, ak si manzelka na materskej mysli, ze nejako prispieva na rodinu, velmi hlboko sa myli, pretoze jej materska je smiesna ciastka a zivi ju manzel! Na to, aby mala co jest a co si obliect a zit tak, ako si zije, to jej plati manzel!

No v beznom zivote chapeme, ze manzelka, sice inak, ale prispieva do spolocnej domacnosti starostlivostou o deti, aby jej manzel mohol pracovat a v tom case sa tiez stara o spolocnu domacnost. Nehovorime, ze pre tu spolocnu domacnost a rodinu nerobi nic a manzel si ju len vydrzuje pre jej hobby starat sa o ich deti, ze ona nijako neprispieva.

A rovnako je to aj so skolstvom. Lebo predstavte si, ze by ani neexistovalo a kazdy by si sam musel sukromne zabezpecit nielen vzdelavanie deti, ale aj ich opatrovanie, aby rodicia mohli pracovat.

Ked som chcela pracovat a nemala som kam dat 1,5 rocne dieta, musela som zarobit tolko, aby sa mi to vobec oplatilo, aby som si z toho mohla dovolit platit aj opatrovatelku. Takze som zarobila pre seba, aj pre nu.

Predstavte si teda, ze by skolstvo neexistovalo a kazdy by sa sam musel postarat o svoje deti!

Bud by jeden z manzelov prisiel o zamestnanie a o plat, aby s nimi zostal doma, alebo by museli tolko spolu zarobit, aby si mohli dovolit platit a to len opatrovatelku deti, pokial su rodicia v praci. Neviem, kolko stoji mesacne, povedzme pre dve deti na cele dni a kolko rodicov by si to mohlo dovolit. V tomto skolstvo zastupuje opatrovatelske sluzby deti pre rodiny. Rodicia si maju kde aj odlozit deti, aby mohli pracovat a nebat sa o ne. Tym ucitelia plnia ulohu aj opatrovatelov ich deti (okrem vzdelavania).

Stale budeme tvrdit, ze neprispievaju spolocnosti tym, aby ini mohli pracovat?

A co vyraba sofer MHD, ved ten ich len vozi. A co vyraba predavacka, ved ta len predava, co ini vyrobili atd…

Lebo znelo to, akoby stat ucitelov vydrzoval. Ale mohli by tolki pracujuci zarabat, keby sa im v tom case nestarali o deti?

.

2. „No a k výstupom ich snaženia – žiakom a študentom. Majú sa čím chváliť? No asi nie, keď im ani vlastní žiaci, ktorých kedysi učili a stali sa politikmi, tie mzdy nezvýšia.“

A cim sa moze chvalit cely tento stat, ktoreho sme obcanmi? V ktorej ze to profesii su ti najlepsi ludia?

Neocakavajme od ucitelov, ze to oni nam mali vychovat deti tak, aby sme mali inych politikov a aj inych volicov! Mne teda rozhodne deti nevychovali ucitelia.

Najprv, ze nic nerobia a len ich vydrzujeme a potom, ze vlastne mali akusi robotu tiez – vychovat celu spolocnost, miesto aj rodicov? Tak nahradzaju rodicov? Alebo ich len vydrzujeme, pokym ini aj pracuju? 

Ak aspon trochu, potom ich asi len nevydrzujeme, ked ich nahradzaju, pokial rodicia su v praci. 

Ako je to so zlymi vysledkami ziakov v skole, co je velmi skreslene: 

http://malinova.blog.pravda.sk/2016/12/10/ako-je-to-so-zlymi-vysledkami-ziakov/

.

3. „Pretože pán “podnikateľ” (asi Fararik) využíva buď ich lenivosť, alebo neschopnosť. V každom prípade obe poukazujú na kvalitu učiteľov a škôl, ktorí jednoducho nie sú schopní si pripraviť materiály na hodiny. Je to krásne prešpekulované.“

Neviem, nakolko Fararik patri k propagandistom, ale v kazdom pripade prave on je ukazkovy ucitel, co sa tyka priprav a projektov na vyucovanie a to mu neupriem ani ja, co propagandistov kritizujem mozno aj viac nez vy:

https://dennikn.sk/blog/podte-sa-hrat-mapove-hry-ktore-preveria-vase-geograficke-vedomosti/

„Viem o tom svoje, vediem občianske združenie Lepšia geografia, ktoré spravuje metodický portál pre učiteľov, žiakov a nadšencov geografie.

S ročným rozpočtom okolo 5000 eur, ktoré si organizácia zarobí vlastnou činnosťou sme počas necelých troch rokov vytvorili a publikovali stovky vzdelávacích materiálov, návrhov na vyučovacie hodiny, inšpirácií a námetov na inovatívne vyučovanie, ktoré sa uplatňujú na stovkách slovenských škôl.“

https://dennikn.sk/blog/metodicky-portal-statneho-pedagogickeho-ustavu-je-tak-zly-az-sa-clovek-cuduje-naco-vobec-vznikol/

.

4. „Zamestnávateľa nezaujíma aký spôsob výučby používate, ako vzletne nazývate jednotlivé formy a metódy vyučovania. Zaujíma ho výstup – absolvent plne schopný nasadenia do praxe, kde sú prioritne vyzdvihnuté komunikačné schopnosti, tvorivosť, zručnosti, vlastné uvažovania a spolupráca v tíme.“

To by sme museli mat celkom ine skolstvo a nie manufakturu na pasove vyrobky:

Dokumentarny film: Zakazane vzdelavanie

https://www.youtube.com/watch?v=Z8R3HvWQVTQ

.

5. „Držím učiteľom palce v ich práci, ale musia si uvedomiť, že skôr či neskôr sa budú školy likvidovať a redukovať.“

Keby sa tie skoly rusili, to by ste len videli vzburu tolkych rodicov! Napokon ich nechce rusit vlada, lebo az tak by vela neziskala. 

.

6. „Učitelia, ako privilegovaná spoločnosť – nie po finančnej stránke, ale určite po stránke voľna sa neustále sťažujú. Tak pekne do radu k výrobným linkám odmakať si minimálne plných 40 hodín týždenne a mať len cca 400 € v čistom a dovolenku 15 či 20 dní.“

Nerozumiem, preco by mali ist robit k vyrobnym linkam, ked studovali a rokmi studia stracali cas, pokym ini si uz zarabali. Existuje studia, ze VS pracovnici si uz nezarobia tak, ako pracovnici s SS, co studiom nestracaju cas. Keller to vysvetloval, ze toto uz bude minulost. Jednemu mojmu synovi sa velmi oplatilo, ze nestracal cas studiom na vysokej skole. Za ten cas ziskal tolko praxe a navyse ten zarobok, co by studiom neziskal. Neoplatilo by sa mu investovat do studia a stracat cas, za plat aj riaditela na skole, by ani nevstal z postele. 

V kazdom pripade, ucitelia pracuju viac, nez co maju v pracovnej zmluve. Ked odratate hodiny, co pracuju v skole, zostane vam tak 1 hodina 18 minut maximalne (ak maju dobry rozvrh) na pracu doma, co nestaci (ZS)! A praca ucitela je pre stres v skolstve ovela namahavejsia, nez praca ludi, co pracuju len manualne. Mozes robit v zime, ze ti mrznu nohy, v palave, ze z teba pot tecie a mozes mat mysel nezatazenu stresom. Ved preto ludia aj radi oddychuju napriklad rylovanim na zahradke.

Najlepsie by bolo, keby ludia fantazirovali o tom, co si aj vyskusali! Ja som robotnikom bola a chodila som domov menej unavena – len fyzicky unavena! 

Citala som, ze najvyvazenejsia praca v psychickej a fyzickej unave je praca dirigenta. Povedali by ste to? Len s fantaziou?

.

Na toto prispievate – len na väčší počet obetí!

18.04.2024

Aby ste dokázali pochopiť Ukrajincov, musíte si na ich mieste predstaviť seba. Ale to niektorí ľudia nedokážu. Bohužiaľ, to niektorí ľudia nedokážu, lebo vedia si predstaviť len seba a nemajú žiadnu empatiu. Takže, predstavte si seba. Predstavte si Slovákov o ktorých viete, že ešte aj väčšina progresívnych voličov by pred vojnou ušla. Keby vyhlásili vojnu a [...]

Superdebata lídrov kandidátiek do EÚ – Nerudová v nej bola paródiou na progresívcov

16.04.2024

To, čo nám tu celé roky chýba, sú diskusie k rôznym závažným politickým témam. V našom mediálnom priestore sa diskusie k politike už celé roky nevedú, vymenili ich len jednostranné diskusie jednej politickej strany. Škoda, že na Slovensku sa takejto politickej diskusie nedočkáme a aby bola taká dlhá! Všimnite si, že moderátorka v nej len moderuje [...]

„jak je Západ poštval do války, nechal beze zbraní chcípat, a potom nakonec zradil, aby chránil Izrael, a nemusel obětovat své vlastní finanční zisky“

15.04.2024

„USA přitom mají 8000 vozidel M-113 ve skladech a 5000 v arzenálu!“ „Západní mocnosti tak nemají problém za den vystřelit na ochranu Izraele víc raket, než Kyjevu dodaly za celou válku“ Progresívni šialenci sústavne len Slovákom obúchavajú o hlavu, že Ukrajine nedodávame zbrane, čo my sme im už dali všetko a nemáme ani na [...]

čečenci

Čečensko a Dagestan na nože. Opitého ministra zatkli, Kadyrov poslal elitné komando

19.04.2024 09:23

Pre ministra si na hranice prišlo 14 áut. Jednotka Achmat, známa aj ako kadyrovci, sa pracovníkom dagestanského ministerstva vnútra vyhrážali sa zabitím.

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,491
Celková čítanosť: 5540646x
Priemerná čítanosť článkov: 3716x

Autor blogu

Kategórie